fbpx
 
Tun: Aeroclubul închiriază 4.000 mp în inima Copoului cu 2.000 de euro/lună. Nume de cod: „Activități culturale”

Tun: Aeroclubul închiriază 4.000 mp în inima Copoului cu 2.000 de euro/lună. Nume de cod: „Activități culturale”


Terenul e pregătit pentru un jucător secret, care a făcut solicitarea de închiriere

Anunțul de intenție este însoțit de o condiție obligatorie: desfășurarea de activități culturale în spațiul închiriat

Cei 4.000 mp sunt în prelungirea Parcului Copou, unde terenurile sunt extrem de valoroase

Evaluarea asumată de Guvern este suspectă: 275.000 de euro pentru aproape jumătate de hectar, valoarea de inventar raportându-se la perioada de 10 ani propusă pentru închiriere

Restul terenului, care rămâne la Aeroclub, are o valoare de opt ori mai mare: 1,72 milioane de euro, acesta fiind prețul real al pieței

Evaluarea celor 4.000 mp de teren de la Iași a fost fixată la 1,36 milioane de lei pentru o închiriere pe 10 ani

Lipit de gardul Grădinii Copou, în cea mai vânată zonă din Iași, unde prețul este de 500 de euro/mp, se scoate la închiriat, prin Hotărâre de Guvern, o suprafață de 4.000 de mp de teren perfect plat. Reprezintă peste jumătate din totalul de 7.802 mp ai zonei cunoscute ca Turnul de Parașutism. Terenul aparține Aeroclubului „Alexandru Matei” din Iași.
Hotărârea este din luna martie, a fost întocmită în urma unei solicitări misterioase, venite din partea unei entități rămase sub anonimat, iar directorul Aeroclubului din Iași spune că a aflat informația chiar de la jurnalistul care l-a sunat.
În document există detalii legate de evaluarea terenului care ridică semne de întrebare. Pe piața liberă, suprafața respectivă, de 4.000 mp, valorează cel puțin 2 milioane de euro (10 milioane de lei), dar valoarea de inventar anunțată de Aeroclub este de doar 273.000 de euro (1,36 milioane de lei), de 8 ori mai puțin.

Terenul Aeroclubului este lipit de Parcul Copou, desenând un pătrat perfect, pe teren plat. E cel mai mare teren disponibil la ora actuală în zona Copou

Directorii Aeroclubului țin secretă oferta

În martie, Guvernul a adoptat Hotărârea 185 referitoare la „actualizarea valorilor de inventar şi a datelor de identificare ale unor bunuri din domeniul public al statului aflate în administrarea Aeroclubului României, precum şi aprobarea închirierii unor părţi din acestea”. Documentul face referire la un teren de la Târgu Mureș (teren pistă zbor și incintă aeroclub), unul de la Deva (teren și incintă) și unul de la Iași (teren turn parașutism).
„Există cereri pentru aceste terenuri, nu le știu pe de rost, de aceea statul român a luat decizia de a le închiria. Sumele obținute vor intra în bugetul statului”, a precizat George Rotaru, directorul Aeroclubului României.
Rotaru a solicitat întrebările în scris, evitând să răspundă care este persoana juridică care a cerut închirierea terenului din prelungirea Parcului Copou.
Mai mult, directorul din Iași al Aeroclubului, Emil Stoica, susține că nici măcar nu știa de intenția închirierii acelui teren:
„Nu știu nimic despre ceea ce spuneți. O să mă uit în Hotărârea de Guvern să văd condițiile”.
Nu există în acest moment un caiet de sarcini. Licitația urmează să fie organizată de către Aeroclubul României, cu sediul central la București.

Directorul Aeroclubului România, George Rotaru, a evitat să ofere informații despre închirierea preconizată

Prețul de pornire: 2.000 de euro/lună

Hotărârea de Guvern menționează că terenul turnului de parașutism are 7.802 mp, din care o suprafață de 4.000 mp este destinată închirierii. „Suprafaţa închiriată nu cuprinde turnul de paraşutism şi zona de siguranţă, iar închirierea nu afectează în niciun fel activitatea Aeroclubului României”, se mai arată în act. „Noi folosim acest turn, se fac antrenamente acolo”, a menționat directorul Emil Stoica. De altfel, în ultima perioadă, turnul a fost vopsit și era programată repararea liftului.
Conform Hotărârii de Guvern, terenul turnului de parașutism va fi închiriat pentru o perioadă de 10 ani, pentru o sumă lunară ce pleacă de la 9.753 de lei. În cea mai vânată zonă din Iași, un teren de 4.000 de mp ca-n palmă, costă 2.000 de euro/lună. Este prevăzută și destinația: „proiect cultural”.
Cel mai aproape de turnul de parașutism este Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, situat exact dincolo de gard. În condițiile în care entitatea care a depus cererea este necunoscută, REPORTER DE IAȘI i-a solicitat administratorului Institutului informații.
„Nu avem legătură, nu am depus noi cererea și nu știm despre ce este vorba”, a declarat Alexandru Roca, administratorul Institutului Teologic Romano-Catolic.

Turnul de parașutism și 3.800 mp din jur rămân la Aeroclub. Se închiriază doar cealaltă jumătate de teren

Evaluări dubioase: prețurile la Iași, Deva și Târgu Mureș sunt foarte mici

În Hotărârea de Guvern este menționată valoarea de inventar a terenului. Cifrele arată un paradox: bucata de 4.000 de mp destinată închirierii este de șapte ori mai mică decât valoarea totală a terenului, deși reprezintă peste jumătate din suprafața totală.
Anexele vorbesc despre o valoare de inventar de 9,9 milioane de lei (2 milioane de euro) pentru terenul de 7.802 mp, în timp ce suprafața de 4.000 de mp este evaluată la 1,36 milioane de lei. Bucata care rămâne Aeroclubului, cu turnul, are 3.802 mp și o valoare de inventar de 8,5 milioane de lei.
Evaluarea este suspect de mică față de prețul real al terenului în inima Copoului. Pe site-urile de vânzări, puținele suprafețe disponibile au prețuri de 400-500 de euro/mp. Conform anexei din Hotărârea 185, la întreaga suprafață prețul pe mp este de 253 de euro/mp (1.268 de lei). Metrul pătrat din suprafața destinată închirierii ar costa 68,5 euro (342 lei).
Abia prețul de evaluare pentru bucata care rămâne Aeroclubului este în nivelul pieței: 8,5 milioane de lei la 3.702 mp, care corespunde cu 460 de euro/mp (2.304 lei).
Închirierea începe de la 0,5 euro/mp.
Pentru celealte două terenuri închiriate tot pe 10 ani de Aeroclubul României, la Târgu Mureș (37 ha) și la Deva (38 ha), destinația este „activități agricole”. Terenurile sunt la distanță de orașe, prețul fixat în document este de 4.393 de lei/lună pentru Târgu Mureș și 3.531 de lei/lună pentru Deva. Dar și în aceste cazuri prețurile sunt foarte mici. La Deva procedura deja a fost adjudecată de un SRL din domeniul agricol.

Malurile și luciul de apă al lacului Aroneanu sunt concesionate, la bucată, de Primăria din localitate. Ultimii patru concesionari au executat lucrări de lărgire. Pe mai multe porțiuni, malurile au fost extinse, astfel încât între șosea și apă s-au format fâșii late de 22-24 de metri.
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Mai 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31