fbpx
 
Tudorel Toader ratează Afacerea Apollonia: Senatul „Cuza” a respins achiziția de 3,6 milioane de euro

Tudorel Toader ratează Afacerea Apollonia: Senatul „Cuza” a respins achiziția de 3,6 milioane de euro


Membrii Senatului s-au simțit puși în fața faptului împlinit și nu s-a obținut majoritatea de voturi

Rectorul afirmă că va relua procedura, dar proprietarul Apollonia, prof. Vasile Burlui afirmă că s-a răzgândit și nu va mai vinde

Clădirea monument istoric este în apropiere de Fundație, iar rectorul Toader nu a divulgat o destinație clară: birouri pentru cadrele didactice sau un sediu pentru un viitor liceu sub patronajul universității

Profesorii de la Cuza sunt nemulțumiți de planurile continue de expansiune imobiliară, în contradicție cu starea deplorabilă a patrimoniului deja existent

Rectorul Universității „Al. I. Cuza” (UAIC), Tudorel Toader, a propus Senatului, printr-o decizie care a surprins pe toată lumea, achiziționarea unei clădiri a Universității Apollonia. Imobilul, situat pe Păcurari, vizavi de Biblioteca Centrală Universitară, ar fi fost cumpărat de UAIC pentru 3,6 milioane de euro.
Suma provenea dintr-un excedent bugetar al Universității, dar afacerea a picat după ce jumătate dintre membrii Senatului s-au abținut sau au votat împotriva alocării sumei. Profesori din cadrul Senatului spun că rectorul Tudorel Toader a pornit campania electorală cu banii UAIC, urmând să împartă spațiile din clădirea vizată profesorilor care să-l susțină.
După ce UAIC a respins cumpărarea, și Universitatea Apollonia s-a răzgândit. Președintele fondator Vasile Burlui spune că imobilul rămâne în patrimoniul instituției, prețul oferit de Cuza fiind prea mic.

Votul neașteptat din Senat semnifică o schimbare de trend în universitate: rectorul Tudorel Toader nu mai conduce singur ca un „imperator”

Senatul a respins proiectul

Rectorul Tudorel Toader a cerut Senatului UAIC deblocarea a 18 milioane de lei pentru achiziționarea imobilului Universității Apollonia de pe Păcurari. Casa, cu suprafața utilă de 1.524 mp și cu un teren de 1.490 mp, a fost evaluată recent, printr-un raport de expertiză cerut de instituție, la 3.618 milioane de euro.
Senatul a primit solicitarea rectorului de a debloca 10 milioane de lei din soldul disponibil de la finanțarea de bază pe anii trecuți (economii din banii primiți de la Ministerul Educației) și 8 milioane de lei de la veniturile proprii.
La vot, Senatul, de obicei receptiv la propunerile rectorului Toader, i-a respins proiectul. Afacerea a căzut cu 28 de voturi pentru, 3 împotrivă și 25 de abțineri.
„La limită. Nu a fost un vot clar împotrivă”, spune rectorul Toader.

„Metoda folosită a fost la limita abuzului”

Cum au motivat membrii Senatului decizia de a respinge proiectul: din cauza modalității de prezentare a proiectului și a suspiciunilor privind o înțelegere financiară între Tudorel Toader și conducerea Universității Apollonia.
„Nu știu nici acum de ce a încercat domnul Toader să introducă această achiziție pe ordinea de zi a Senatului. Era din start o eroare, o achiziție de o sumă atât de mare se face prin proceduri de achziție transparente, nu în felul acesta, De fapt, nici nu ni s-a propus dechis în documente achiziționarea clădirii, ci doar deblocarea sumei necesare pentru achiziționare”, explică profesorul Gabriel Mursa de la FEEA, membru al Senatului.

Prof. Gabriel Mursa spune că urgența e renovarea Corpului A, vechea universitate, nu achizițiile noi

El mai spune că nu s-ar opune cumpărării clădirii dacă rectorul ar veni în Senat cu o analiză clară: la ce va fi folosită clădirea, are neapărată nevoie UAIC de un alt imobil sau trebuie să renoveze, din acei bani, clădiri pe care le deține deja. „Avem multe birouri și săli de renovat în Corpul A, în Corpul B. Sunt amfiteatre care arată ca în anii ’50-‘60, hai să le facem pe acestea la standarde actuale și mai vedem”, mai spune profesorul Mursa.
Acesta acuză înțelegeri între rector și Universitatea Apollonia
: „Ni s-a părut modalitatea așa... forțată. M-am abținut la vot. Efectiv ne-am trezit cu o chestie de 3,6 milioane de euro în brațe, fără să discutăm nimic. Gurile rele spuneau că sunt niște înțelegeri în spate, modalitatea de lucru a fost netransparentă. S-au împins spre limită puterile actualei conduceri executive, a fost la limita abuzului”.

Deficitul de spații

Atât profesorul Mursa, cât și rectorul Tudor Toader au precizat că UAIC are un deficit de spații. Dar fiecare dintre ei a menționat alte cauze.
Rectorul Toader a spus că sunt numeroase spații închiriate în licee din oraș.
Avem spații închiriate la licee, avem mulți profesori profesori fără cabinete, deci este deficit de spații. De aceea cumpăram acel imobil care se pretează la spații didactice sau la cabinete pentru profesori. Sunt mulți colegi care doresc acum reluarea procedurii, a menționat Tudorel Toader. Rectorul a spus că, în privința sălilor de curs, acestea sunt suficiente.
Știu foarte bine că avem o problemă cu spațiile, că avem birouri îngrămădite. Dar de ce? Pentru că persoane pensionate, care mai trec pe la facultate când și când, refuză să predea acele birouri. Nu avem un deficit real de spații, ci este necesară o reorganizare. În privința sălilor ce curs putem fi induși în eroare, pentru că toți profesorii vor un anumit interval orar, dimineață. Dar dacă avem cursuri de luni dimineață de la 8 până vineri seara la 8, nu este o problemă a spațiilor de învățământ, a mai explicat profesorul Mursa.

Universitatea Apollonia e un trofeu imobiliar extrem de râvnit, dar clădirea are nevoie de o reabilitare serioasă

Surse din UAIC au precizat că, de fapt, Tudor Toader ar fi dorit clădirea Apollonia pentru a o da Liceului Junior, acoperind astfel toate ciclurile de învățământ – de la grădiniță la universitate. Totuși, alți profesori spun că nu erau spații necesare liceului, pentru că acesta a fost deja înființat și funcționează într-o clădire de pe Sărărie care va fi renovată.

Câștiga inimile profesorilor pentru un nou mandat

O altă explicație a votului negativ din Senat se referă la faptul că rectorul Tudorel Toader ar fi satisfăcut cererile de birouri pentru profesori exact înainte de a începe campania electorală pentru un nou mandat.
Membrii Senatului erau familiarizați cu faptul că una dintre realizările rectorului Toader este recuperarea unor spații și terenuri ale Universității și de aceea i-ar fi fost blocat noul proiect.
Spațiul se pretează și pentru birouri, și pentru învățământ preuniversitar. Ne-am gândit totuși că la Corpul E, în imediata apropiere, sunt repartizate Literele, Filosofia, Psihologia, așa că am decis că acel imobil Apollonia ar fi fost numai bun pentru cabinetele profesorilor, a explicat rectorul Tudorel Toader.
„Am dori să fim siguri de utilitatea achiziției pe care o dorește domnul Toader. Să nu uităm exemplul Corpului R – clădirea Romtelecom, cumpărat cu 2,1 milioane de euro, dar a cărui funcționalitate este foarte scăzută, pentru că imobilul are un mare atrium gol la interior”, a mai spus profesorul Gabriel Mursa.

Rectorul a cumpărat recent o vilă în Copou cu 700.000 de euro. Tudorel Toader se felicită pentru prețul mic obținut

Una dintre achizițiile recente ale UAIC este fosta grădiniță a Liceului Garabet Ibrăileanu, din apropierea sediului CAS din Copou. Imobilul, retrocedat foștilor proprietari, a fost cumpărat, pentru grădinița Junior a UAIC, cu 700.000 de euro. „Mai puțin decât a cerut vânzătorul”, a menționat Tudorel Toader.

Patronul Apollonia, prof. Vasile Burlui spune că fereastra de oportunitate s-a închis: nu mai vinde

Profesorul Burlui: „Acum nu mai vrem noi”
Contactat de REPORTER DE IAȘI, profesorul Vasile Burlui, președintele Universității Apollonia, a precizat că afacerea cu UAIC a căzut și alta nu va mai exista.
Ne-am răzgândit, oricum. Nu mai vrem să vindem, ne apucăm s-o reparăm și ne vom instala acolo definitiv. Oferta a fost sub ce doream noi și sub prețul de piață al proprietății”, a explicat Vasile Burlui.
Un alt candidat la funcția de rector este profesorul Liviu Maha, de la FEEA. Acesta explică de ce Senatul s-a opus tranzacției:
„Achiziționarea imobilului a fost supusă aprobării fără a fi oferite foarte multe informații legate de compartimentarea clădirii, starea în care se află aceasta, alte detalii tehnice, aspecte care țin de statutul de monument istoric etc. Ulterior, în ziua desfășurării ședinței de plen, conducerea executivă a completat documentul transmis inițial cu altele mai cuprinzătoare, fiind oferite detalii și răspunsuri la întrebări chiar și în cadrul ședinței. În cadrul dezbaterilor, au fost formulate atât opinii în favoarea achiziției, cât și altele împotriva unui astfel de demers, solicitarea de deblocare a fondurilor necesare nefiind aprobată prin votul membrilor Senatului”.

Prof. Liviu Maha intenționează să candideze la funcția de rector a Universității „Al. I. Cuza”

Profesorul Maha spune că totul a fost făcut prea din scurt: „Nu s-a putut cântări oportunitatea unui astfel de demers, modul de compartimentare a spațiilor nu corespunde necesităților pe care le presupun activitățile didactice, nu am avut informații privind restricțiile pe care le impune statutul de monument istoric din perspectiva unei eventuale recompartimentări a clădirii, costurile ridicate de întreținere și, eventual, renovare, contextul economic nu foarte favorabil, o serie de argumente prezentate în favoarea achiziției nu au fost foarte convingătoare. Nu în ultimul rând, nu am perceput această inițiativă ca parte a unui demers mai amplu care să corespundă unei viziuni coerente de dezvoltare a bazei materiale a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, deși ultimii ani au presupus investiții consistente în acest domeniu”.

Article image
Tudorel Toader este un aspirator bugetar de bani. În 2021 și 2022, în calitate de rector, avocat și pensionar, a încasat 1 milion de euro net – o arată declarațiile sale de avere. Pe de altă parte, un alt document pe care îl semnează anual – declarația de interese – dezvăluie un fapt pasibil de constatarea conflictui de interese în cazul său: timp de doi ani, cabinetul de avocatură a lui Toader a semnat contracte de asist...
Autor cristi tanasa Anchete 19 Iunie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: