fbpx
 
Șefa IȘJ, Luciana Antoci, pe lista celor 15 asupra cărora planează suspiciuni Șefa IȘJ, Luciana Antoci, pe lista celor 15 asupra cărora planează suspiciuni

Luciana Antoci și alți șefi din ISJ, suspectați că au obținut fraudulos titlul de Mentor. Câștigul: ore în minus, bani mai mulți


Stupoare în rândul profesorilor ieșeni. 15 cadre didactice, printre care și dascăli reputați și chiar șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Luciana Antoci, apar în Registrul național al profesorilor mentori întocmit în noiembrie 2022, fără, însă, a fi dobândit această calitate. Au existat două modalități de a deveni mentor: fie printr-un concurs care a avut loc în 2012, fie prin absolvirea unor cursuri speciale. Cei 15 par a fi fost făcuți din pix. „Acesta este un fals. Este penal. Profesor mentor ocolind legea. E grav, acești mentori trebuie să instruiască profesorii la început de carieră”, a comentat, sub rezerva anonimatului, o sursă din sistem.

Beneficiile acestei calități de profesor-mentor vor însemna, pe lângă statutul profesional special, și mai puține ore la clasă, dar și o creștere a veniturilor. Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al IȘJ Iași, a transmis că „Verificările realizate până în acest moment evidențiază faptul toate cadrele didactice din județul Iași incluse în Corpul Național de profesori mentori din învățământul preuniversitar au fost selectate în temeiul criteriilor precizate de legislația în vigoare”, dar nu a răspuns la întrebări concrete adresate de REPORTER DE IAȘI pentru a lămuri pe deplin suspiciunile legate de acest subiect.

Nume de rezonanță din sistem

Chestiunea se prezintă astfel: în octombrie anul trecut, Ligia Deca, ministrul Educației, a dat un Ordin pentru înființarea Registrului național al profesorilor mentori din învățământul preuniversitar. În noiembrie 2022, acesta a fost constituit. Din județul Iași au fost menționate 255 de nume. Surse din sistem au sesizat REPORTER DE IAȘI că cel puțin 15 profesori ieșeni au primit calitatea de mentor, deși nu se încadrau în condițiile de obținere.

Lista celor 15 - majoritatea lucrează în IȘJ, pe diferite poziții de inspector:

1) Luciana Antoci – limbă și comunicare;

2) Dumitru Cristescu – arte plastice;

3) Sorin Popovici – educație fizică;

4) Ramona Bojoga - limbă și comunicare;

5) Lăcrămioara Doncean – limbă și comunicare;

6) Sabina Manea – limbă și comunicare;

7) Irina Prodan – limbă și comunicare;

8) Mihai Zaharia – limbă și comunicare;

9) Cristian Pravăț - matematică și științe ale naturii;

10) Raluca Ungureanu - matematică și științe ale naturii;

11) Gabriela Condrea – nivel preșcolar/primar;

12) Otilia Ezaru - nivel preșcolar/primar;

13) Constantin Ilie - nivel preșcolar/primar;

14) Claudiu Popa – om și societate;

15) Nicoleta Crețu - matematică și științe ale naturii.

Nu apar pe lista-cheie din 2012

În dreptul acestora, este precizată modalitatea de acordare a calității de mentor: „decizie ISJ - Selecție cf. OMECTS nr. 5485/2011”. Pe românește: respectivii ar fi dat un concurs în primăvara-vara anului 2012. Dar, pe lista cu cei admiși și respinși la concursul din 15.06.2012, nu figurează deloc aceste 15 nume! Ceea ce înseamnă că nu au dat acest examen care este invocat drept criteriu de admitere în Registrul mentorilor. „A fost o sesiune unică. Concursul s-a dat având în spate o metodologie din septembrie 2011, un Ordin de ministru al lui Daniel Funeriu”, a explicat un specialist.

După concurs, fiecare județ a publicat lista cu admiși/respinși. Însă, nu s-a mai întâmplat nimic vreme de 10 ani până când Ligia Deca, actualul ministru Educației, a emis ordinul din octombrie 2022 pentru constituirea Registrului mentorilor.

Mare parte sunt în regulă

Cei 15, dar și ceilalți aspiranți la titulatura de profesor mentor, trebuiau să îndeplinească una dintre cele patru condiții impuse prin Ordin de ministrul Deca pentru a intra în acest registru:

a) cadre didactice care au calitatea de profesor mentor, certificată prin decizie a inspectorului școlar general în urma selecției realizate în temeiul Ordinului ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5485/2011;

b) să fi finalizat, cu document de certificare, unul dintre programele de formare: De la Debut la Succes, PROF I - Mentorat de carieră didactică sau programul PROF II – Mentorat de practică pedagogică (2021 – 2022);

c) să fie cadre didactice care coordonează domeniul mentoratului didactic și formării în cariera didactică, la nivel regional sau la nivel național;

d) să fie cadre didactice care au calitatea de expert cu atribuții în organizarea și desfășurarea activităților de formare și de mentorat didactic în cadrul proiectului PROF.

Din cele 255 de cadre didactice din Iași prezente în Registrul mentorilor, aproximativ 230 au îndeplinit măcar una dintre cele patru condiții. Pentru cei 15 care nu figurează nici cu concurs, nici având cursurile speciale absolvite, nu se știe în ce condiții și pe ce bază au făcut acest ”salt” în registru. Întrebarea care se pune, în aceste condiții, este: de unde a avut Ministerul lista care-i cuprindea și pe aceștia, a trimis-o IȘJ Iași?

Doi de „Nu-mi amintesc”

„Nu-mi amintesc de niciun concurs din 2012. Mă documentez și vă spun”, a declarat, inițial, Cristian Pravăț, profesor mentor care nu apare că a promovat concursul din urmă cu 11 ani, nici nu a urmat cele 3 programe de formare individualizate clar de ministrul Deca. Acum, Pravăț îndeplinește și funcția de inspector școlar general adjunct.

Cristian Pravăț

La rândul său, Luciana Antoci, inspector școlar general, deci șefa IȘJ, a spus, inițial, referindu-se la prezența sa în Registrul mentorilor: „Din ceea ce îmi spuneți, este o eroare materială în întocmirea documentului, dar pentru că nu sunt în Inspectorat ca să verific, aştept datele de la colegii mei şi vă țin la curent!”, adăugând că „Eu am dobândit statutul de mentor în 2011, în baza unei decizii a ISJ, cu mențiunea că atunci eram profesor la Liceul de Informatică. Voi solicita verificări şi revin cu date! Evident că decizia, certificatul şi Foaia descriptivă a competențelor s-au eliberat în urma absolvirii unui curs”. Deci, Antoci a invocat un curs și nu concurs. Și nu din 2012, ci din 2011. Fiind în concediu, a cerut timp să lămurească situația.

Ramona Bojoga

Nici Ramona Bojoga, acum profesor mentor în registru, dar și inspector pentru limbi moderne, nu mai ține minte cum a dobândit acest statut. „Nu-mi amintesc acum exact, știu că am avut depuse mai multe dosare la Inspectoratul Școlar. Nu știu nici perioada”, a spus Bojoga.

Perdeaua de fum a Inspectoratului

În după-amiaza zilei de ieri, Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al IȘJ, a trimis un răspuns aiuritor, amestecând ordinul lui Funeriu cu cel al lui Deca și confundând numărul articolelor. A sugerat că fiecare Inspectorat ar fi primit verde pentru a-și realiza propria procedură privind selecția. „Complet fals, tot Ordinul lui Funeriu se referă la organizarea concursului în 2012. Într-o cât mai largă interpretare, s-ar putea deduce că astfel de concursuri mai puteau fi realizate și ulterior. Dar nimeni dintre profesorii ieșeni nu a auzit nici de o altă procedură, nici de un concurs ulterior lui 2012. Dacă ar fi existat, nu ar fi trebuit anunțate, postate public, să știe toate miile de profesori potențial interesate? E praf în ochi acest răspuns”, a explicat sursa REPORTER din sistem.

Două probe, trei avantaje

Concursul din 2012 a fost unul cât se poate de riguros și de stufos, au spus surse din Educație. Au fost două probe:

1) depunerea dosarelor (portofoliilor personale) la secretariatul IȘJ, cu îndeplinirea unor condiții de studii, gradații și calificative;

2) desfășurarea unei probe practice de către candidații admiși în urma evaluării portofoliilor. Această probă a constat în susținerea unei lecții/activități didactice pentru disciplina pe care o predă în concordanță cu specializarea înscrisă pe diplomă, dar și asistență la o lecție/activitate pe care o va evalua.

Importanța calității de profesor mentor are trei dimensiuni pentru cel ce o deține:

- reputația profesională;

- orele de mentorat se vor scădea din norma didactică;

- un câștig financiar.

Sediul Inspectoratului Școlar Județean Iași

Acestea sunt acum în pregătire pentru implementare. Deci, cei care au acest statut vor avea mai mult timp, mai mulți bani și recunoaștere în interiorul breslei. „Dacă introducerea în Registrul mentorilor a celor 15 nume, printre care și șefi din IȘJ, s-a făcut din pix, este extrem de grav. Nu doar moral, ci și penal. Ce pretenții să mai avem de la elevi, cu lucrări copiate, dacă noi, ca profesori, nu respectăm regulile”, a spus un profesor cu vechime.

În Ordinul ministrului Daniel Funeriu, din 2011, se arată: „Profesorul mentor instruiește și formează prin exemplul personal”. „Ce fel de exemplu personal dacă unii au ajuns mentori din pix și nu prin concurs sau cursuri specializate?”, a spus dascălul, sub rezerva anonimatului.

Cazul fostului fotomodel

Într-o situație aparte s-a situat un profesor notoriu în ultimii ani în Iași, Silviu Iordache. Acesta a participat la concursul din 2012, însă a fost respins. A luat 85 de puncte la dosar și numai 73,5 la proba practică. Condiția de promovare era să fi obținut minimum 85 din 100 de puncte la fiecare dintre cele două probe. În mod bizar, Iordache este menționat în registru invocându-se decizia IȘJ, deși el a fost respins la concursul din 2012. Totuși, acesta s-a salvat și a intrat în Registrul mentorilor în baza unui „act administrativ coordonare nivel regional domeniul formării în cariera didactică – mentorat” ca director la Casa Corpului Didactic.

Silviu Iordache

Din cariera lui Iordache: fost șef, între 2021 și 2022, al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Dar și „fost manechin de lenjerie intimă pentru Botezatu, profesor de religie și geografie, fondator Pro România Iași, director al Casei Corpului Didactic, și-a pus în CV că a organizat timp de nouă ani «Balul Bobocilor» la două licee”, după cum a scris, în septembrie 2021, www.edupedu.ro. Iordache nu a putut fi contactat.

Article image
14 școli generale din 24 au program în două schimburi. La acestea se adaugă cinci licee teoretice, care sunt extrem de aglomerate Directorii descriu situația în mod dramatic, pur și simplu infrastructura este depășită În 30 de ani, la Iași nu s-a construit nicio școală nouă La Școala „Otilia Cazimir”, 500 de elevi învață după-amiaza, la Ibrăileanu și Cantemir densitatea e sufocantă, s-au desființat laboratoare, se înghes...
Autor Anca Popa Reportaje 23 Iulie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30