fbpx
 
Campionatul Mondial Esports, Iași, 2023: se bagă aer condiționat pentru jucătorii din Sala Polivalentă. Echipamentul a fost închiriat pentru eveniment Campionatul Mondial Esports, Iași, 2023: se bagă aer condiționat pentru jucătorii din Sala Polivalentă. Echipamentul a fost închiriat pentru eveniment

Esports, 7 milioane de euro pentru 10.000 de vizualizări. Audiență infimă, concurenții se plâng: „Campionatul e un haos”


Campionatul Mondial de Esports ce se desfășoară în aceste zile la Iași: îmbrăcat la patru ace, primarul Mihai Chirica a fost prezent la deschiderea fastuoasă, are întâlniri cu prinți și președinți de federații, el și echipa sa postează sute de imagini de la eveniment

Adevărata față a competiției: în primele zile, jucătorii s-au copt ca într-un cuptor în vechea Sală Polivalentă ieșeană în care, cu toate că au fost închiriate unități de aer condiționat, atmosfera a fost înăbușitoare. Ca primă soluție, Boban Totovski, secretarul general al Federației Internaționale de Esports, le-a permis jucătorilor să vină în pantaloni scurți. A doua: intră doar jucătorii, nu și spectatorii

Delegația Belgiei a făcut recomandări participanților: să-și aducă deodorant și apă multă

Jucătorii Austriei au fost cazați într-un hotel cu gândaci și urme de sânge, au găsit chiar un șoarece mort

Echipa Indoneziei: „Campionatul este un haos. Sunt întârzieri mari, informațiile nu sunt clare, locul de desfășurare nu este pregătit și multe altele. Echipa noastră CSGO are chiar un meci la 00:30”

Cel mai mare fiasco: audiențele online ale meciurilor se numără în mii și zeci de mii de vizualizări, când ar fi trebuit să fie sute de mii

În timpul transmisiunilor, nu este rulat niciun spot video despre oraș. Astfel, în ciuda milioanelor de euro cheltuite din buget pentru eveniment, este ratat unul dintre principalele scopuri ale Primăriei: promovarea internațională a Iașului

Un șir de laude goale pe Facebook trecea

Festivismul primarului Mihai Chirica și al aparatului său de propagandă este ca un tăvălug în aceste zile. Aleatoriu, câteva exemple culese de pe pagina de Facebook a primarului:
-
„Am primit astăzi, 27 august, vizita de curtoazie a Prințului Omar Bin Faisal al Iordaniei și a Prințului Faisal bin Bandar bin Sultan Al Saud, vicepreședinte al Federației Internaționale de Esports, care și-au însoțit echipele naționale la Campionatul din orașul nostru”;

- „Digital Throne și Campionatul Mondial de Esports, la care participă peste 700 de jucători din peste 120 de țări, pun în lumină vocația diplomatică a orașului nostru și ne oferă numeroase oportunități de colaborare cu noi prieteni din străinătate”;
-
„Până pe 4 Septembrie Iașul este Romania! Peste 300 de drone, spectacol de video mapping pe Palatul Culturii, proiecţii speciale, show pirotehnic - toate au avut loc în cadrul ceremoniei de deschidere a Festivalului Digital Throne, care a avut loc în Grădina Palas”.

Unde sunt sutele de mii de vizualizări?

Realitatea bate, însă, propaganda, după cum arată un scurt bilanț intermediar.

De sâmbăta trecută, în Sala Polivalentă și în Grădina Palas jucătorii se confrunta în patru tipuri de jocuri electronice - Counter Strike: Global Offensive, eFootball, Dota 2 și Tekken. Pe www.twitch.tv, o platformă online, sunt transmise o parte din meciuri. Audiențele sunt, însă, modeste, de la câteva mii la zeci de mii de vizualizări.

Audiențe înregistrate pe canalul oficial de youtube al IESF

La eFootball, sunt două înregistrări, una are aproape 7 ore, cealaltă peste 6 ore. Prima avea marți la prânz 10.600 vizualizări, a doua - 12.200. La Tekken, sunt trei video-uri (o oră jumătate, jumătate de oră și aproape patru ore) cu 4.400, 1.100 și 15.900 de vizualizări. Cea mai mare audiență o are, până acum, un video cu o durată de aproape 14 ore care strânsese până marți la prânz 140.000 de vizualizări.

Iar când există amatori online, apar probleme tehnice, după cum arată acest dialog

„Câteva precizări: este vorba despre vizualizări, nu de număr de telespectatori unici. Asta înseamnă că, pe parcursul celor 14 ore, mă pot deconecta și reveni de mai multe ori. Sau conexiunea mea la internet să nu fie bună, iar fiecare reconectare să crească numărul de vizualizări și, astfel, să sporească artificial audiența. Cifrele reale le vom afla peste câteva zile/săptămâni, este o echipă specializată care face măsurătorile”, a explicat o sursă competentă din industrie pentru REPORTER.

Chiar și organizatorii de la IESF fac ironii pe seama problemelor tehnice

O alta a precizat că nu se știe cât din această audiență este internă (din România) și cât externă. Pe lângă numărul de unici, alte cifre relevante la astfel de transmisiuni sunt numărul total de oameni care se uită simultan și numărul total de ore vizionate. Datele nu sunt deocamdată disponibile. Federația Internațională de Esports (IESF) are și un canal oficial de YouTube, dar și acolo cifrele de audiență sunt modeste.

Orașul, fără spoturi de promovare

Principala problemă identificată de Irinel Bucur, cunoscut activist civic: Iașul nu e prezent în transmisiuni. „Am urmărit în mai multe rânduri și nu am văzut niciun spot de prezentare a orașului, a monumentelor, a oportunităților. Doar comentatorii ce-au mai zis câte ceva despre oraș. Sunt spoturi comerciale ale sponsorilor, dar nu și filme de prezentare a Iașului. Și-atunci, unde sunt beneficiile orașului?”, s-a întrebat Bucur. Acesta a făcut și un calcul: cei 7,5 milioane de euro anunțați ca buget din fonduri publice ar însemna un cost de 125 de lei de fiecare ieșean, de la bebeluș la cel mai vârstnic.

În plus, pe forumuri, pe platforma de livestreaming și pe YouTube au fost comentarii ale internauților indignați de calitatea slabă a transmisiunilor și a organizării:
-
„Până la urmă ce este de făcut? Cum ne putem uita și noi la meciuri?”
-
„Ieri au anulat meciurile fără nicio explicație. Azi pare a fi la fel”

Criticile altor amatori interesați de eveniment

- „7 ore mai târziu și singurul live stream pe care au reușit să-l facă e PlayTalks by Vodafone. Zero informații despre Dota/CS/LOL, zero postări noi pe fb măcar să-și ceară scuze. Efectiv nimic. Săracii jucători stau leșinați prin food court să-și ia de mâncare cu food stamps”
-
Public este, s-au strâns foarte mulți oameni și la ceremonia de deschidere, și la comicon, și chiar și pe Main stage pentru a viziona meciurile (cu toate că erau 36°). Ce a lipsit în schimb e competența organizatorilor”.

Participanții ne bat obrazul

În sistemul de comunicații interne, la unele întrebări sau reclamații ale jucătorilor li se răspunde automat, ca un mesaj presetat: „Salutări, nobil interlocutor! Cum îți pot fi de folos în această zi bună?”.

Întârzierile în disputarea meciurilor au fost frecvente. Din această cauză s-a ajuns în situația absurdă ca unele să se desfășoare chiar după miezul nopții, cu grădina Palas goală.
Încă din prima zi, sâmbătă, jucătorii s-au plâns că sunt în interiorul Sălii Polivalente fără aer condiționat. Toată lumea se topește”, a spus unul dintre jucători.

Discuții online despre derularea evenimentului de la Sala Polivalentă

Delegația Belgiei a postat o imagine cu un deodorant și o sticlă de apă însoțite de mesajul: „Cel mai bun lucru pe care poți să-l aduci la locul de desfășurare!”.

Postarea belgienilor, rușinea ieșenilor

Participanții i s-au plâns lui Boban Totovski, secretarul general al IESF. „Dragi membri, după cum vedeți cu toții, ne confruntăm cu unele probleme operaționale și vor fi întârzieri în competiție. Vom aduce unități suplimentare de AC (aer condiționat n.r.) ca să îmbunătățim condițiile din competiție. Mulțumesc pentru înțelegere. Și, totodată, vom schimba regulile codului vestimentar în Polivalentă. Jucătorilor li se va permite să poarte pantaloni scurți”, a răspuns Totovski.

Mesajul lui Totovski

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Mircea Ursu, administratorul Sălii Polivalente, a declarat: „Noi am închiriat, de ce se întâmplă în interior se ocupă organizatorii, noi nu avem responsabilități”. Un oficial al Primăriei a admis problema de la început, dar a afirmat că acum totul s-a rezolvat: „Unitățile de aer condiționat au fost așezate pe terenul de sport de lângă sală. Pentru că furtunurile erau lungi, până la intrarea în sală temperatura aerului creștea cu câteva grade. Dar acum nu mai sunt probleme”.

Întrebări legate de cheltuirea banilor

Pe de altă parte, pentru reprezentanții Primăriei, evenimentul este, deja, un mare succes. Însă, până acum, nu au prezentat nici bugetul evenimentului, nici principalele cheltuieli angajate: transparență zero.

Pe portalul achizițiilor publice, doar câteva informații: 6 milioane de lei (1,2 milioane de euro) cheltuielile cu biletele de avion, 70.000 de lei climatizarea, 2.800 de lei, săpun lichid și hârtie igienică, alte mărunțișuri. La acestea s-au adăugat 260.000 de lei organizare festival Comic Con, dar și 250.000 lei pentru campania de comunicare, plus alte câteva contracte. Primăria nu a detaliat nici cât a costat cazarea participanților.

Sume uriașe cheltuite, iar străinii interesați de meciuri rămân fără răspunsuri la întrebări elementare

Din bugetul local, Iașul a plătit 1 milion de dolari către IESF taxă de licențiere, iar despre aducerea artistului Armin van Buuren, deși nu a fost avansată nicio cifră oficială, se speculează că ar fi vorba de 400-500.000 de euro.

Cabluri atârnate în Sala Polivalentă, parte din logistica concursurilor

Evenimentul îi reunește la Iași pe cei mai buni jucători din lume la șase jocuri extrem de populare: CS:GO, Dota 2, eFootball, Tekken, Mobile Legends și PUBG Mobile. În total, circa 700 de participanți din circa 121 de țări.

Reacții ale politicienilor din Opoziție

Marius Bodea, senator USR: „Iașul nu va putea găzdui niciun eveniment cu adevărat mare fără a ne face de râs până când nu vom avea infrastructura necesară! Superba grădină Palas și facilitățile de aici nu pot ține loc de infrastructură edilitară. Când pășești în afara ei, devii jucător la rotisor în Sala Polivalentă construită pe vremea lui nea Nicu! Un Untold este posibil la Cluj deoarece autoritățile au făcut la timp stadion de mare capacitate și Sală Polivalentă alăturate, au investit energie și pricepere în a duce la bun sfârșit proiecte de infrastructură multifuncțională pentru oraș. Cât despre latura penală a evenimentului, aici sunt sigur că vor urma anchete zdravene, căci hoția e la drumul mare, se vede cu ochiul liber și din cârciumile unde-și face veacul Chirica, și din avionul pe care-l pilotează Alexe fără licență de pilot. 7,5 milioane de euro din bani publici, nu din ai sponsorilor, înseamnă o sumă uriașă pentru un oraș cu nevoile pe care le are Iașul! Este epoca metastazei la vârful județului și orașului, în care furtul se face fără nici o perdea, pus în operă de niște indivizi care oricum știu că își sfârșesc 100% cariera la pușcărie. Până intră acolo, dacă se mai poate fura, de ce nu?”

Bogdan Balanișcu, președintele organizației municipale a PSD: „Deși în mod normal ar trebui să ne bucure organizarea la Iași a unui astfel de eveniment, realitatea ne arată că nu este decât o formă de heirupism a edilului penelist Mihai Chirica de a-i atrage de partea sa pe tinerii care au așteptat opt ani să se întâmple ceva notabil în acest oraș, un eveniment în care să se regăsească. Este o campanie electorală pe bani publici și o bătaie de joc pentru concurenți și audiență. Adevărul, însă, este că Esports evidențiază și mai tare lipsurile administrației ieșene și proastele obiceiuri devenite cutumă în Palatul Roznovanu, sub «domnia» lui Chirica: bani publici tocați fără nicio măsură, lipsa unor spații/zone care să permită organizarea unor evenimente de amploare – cum ar fi un stadion municipal modern sau o Sală Polivalentă, improvizații și nesincronizări de factură logistică, deoarece ne lipsește exercițiul gestionării unui eveniment de anvergură. Cer public primarului PNL Mihai Chirica raportul acestui eveniment și analiza de impact, deoarece edilul penal trebuie să justifice ce beneficii a adus cheltuirea a milioane de dolari din banii ieșenilor!”

Article image
Secretarul general IESF Boban Totovski și-a mutat direct în contul personal 43.000 de dolari din cei 750.000 primiți de la Primăria Iași 307.000 de euro au ajuns, subit, la o firmă paralelă, într-o operațiune clasică de sifonare Președintele IESF Vlad Marinescu a raportat călătorii cu avionul de 75.000 de dolari într-un an Responsabilul financiar din Coreea de Sud a blocat plățile către Marinescu și Totovski, nemulțumit ...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Iunie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31