fbpx
 
„PNL-GATE”: Bulgaru vrea banii înapoi dați lui Alexe în 2020. Mesaje secrete devenite publice: a plătit 29.000 de euro și n-a ieșit deputat / EXCLUSIV

„PNL-GATE”: Bulgaru vrea banii înapoi dați lui Alexe în 2020. Mesaje secrete devenite publice: a plătit 29.000 de euro și n-a ieșit deputat / EXCLUSIV


Norma de 145.000 de lei pentru principalii candidați la Parlament a fost impusă de Costel Alexe: „Aduceți banii sau nu veniți la ședință!”

Liviu Bulgaru consideră că a fost „carotat” de colegi deși a venit cu banii de-acasă: alții au fost promovați, el nu

Mesajele deconspirate în Justiție de Liviu Bulgaru sunt o premieră în politica din România: practic, oamenii erau obligați să-și cumpere locurile pe listă cu acești bani

Se pune întrebarea: de ce mai acoperim cheltuielile partidelor și campaniilor electorale de la bugetul de stat dacă se aduc în continuare bani cu sacoșa și se pretind funcții publice la schimb?

Liviu Bulgaru a fost un an secretar de stat la Ministerul Agriculturii și a intrat în CA la Citadin, dar consideră că e prea puțin și vrea banii înapoi

1,3 milioane de lei au plătit 9 candidați de la PNL Iași în 2020, o sumă despre care nu se știe cum a fost descărcată

În 2020, înainte de alegerile generale, toți candidații la Parlament ai PNL Iași au donat formațiunii câte 145.000 de lei (aproape 30.000 de euro fiecare). Suma consistentă a fost solicitată de către președintele de atunci al partidului, Costel Alexe, inclusiv prin mesaje și presiuni pe Whatsapp, și reprezenta contribuția personală la campania electorală.
După alegeri, cei care nu au prins loc au fost recompensați cu funcții plătite bine. Și-au scos în câteva luni banii investiți din consilii de administrație și ministere. Unul dintre ei, însă, s-a răzgândit la trei ani după alegeri. Liviu Bulgaru cere în instanță să-i fie restituită donația oferită partidului, spunând practic în cererea de la instanță că alți candidați au fost promovați pe banii lui.

Liviu Bulgaru a apărut pe câteva afișe electorale, dar n-a fost suficient. Locul 4 pe care l-a avut pe listă era la limita eligibilității, calculele teoretice arătau că ar fi putut ajunge parlamentar cu puțin noroc

Banii au fost ceruți de Costel Alexe

În anul 2020, PNL Iași a pregătit trei candidați pentru Senat (în ordine: Iulia Scântei, Liviu Brătescu, Andrei Cazacu) și 6 pentru Camera Deputaților (Alexandru Muraru, Sorin Năcuță, Alexandru Kocsis, Liviu Bulgaru, Lucian Rusu, Marius Minea).
După nominalizarea candidaților, președintele de atunci al partidului, Costel Alexe, a solicitat candidaților să facă donații consistente de 145.000 de lei fiecare pentru partid, în contul cheltuielilor de campanie electorală. Ce spune Liviu Bulgaru în solicitarea de la instanță despre ce le-a spus Alexe:
„Ni s-a explicat că, de fapt, această sumă este necesară pentru susținerea precampaniei electorale (bannere, flyere, reclamă TV și/sau radio etc)”.
Liviu Bulgaru a achitat banii la începutul lunii octombrie 2020, iar pe data de 15 a mers la notar, unde a încheiat un contract cu partidul reprezentat de Costel Alexe, prin care a donat 145.000 de lei. În acest contract este specificat faptul că banii sunt oferiți
„în scopul asigurării mijloacelor necesare pentru desfășurarea activităților specifice”.

Costel Alexe a semnat primirea donației la notar, în numele PNL Iași. A primit 29.000 de euro de la Liviu Bulgaru. În total, candidații au donat 261.000 de euro

Grup pe Whatsapp: Alexe le-a dat ultimatum

Discuțiile despre banii pentru precampanie au avut loc pe un grup de Whatsapp creat de Costel Alexe în care au avut acces doar candidații și persoanele ce preluau acte sau dovezi ale donațiilor. Liviu Bulgaru spune în plângerea de la instanță că toți candidații au fost obligați să plătească banii și să publice dovada pe grupul inițiat de Alexe.
„Depun la prezenta acțiune și discuțiile privitoare la modalitatea în care eram somați de conducerea partidului să achităm neîntârziat aceste sume de bani, chestiune care sub nicio formă nu se circumscrie unei liberalități!”, mai spune Bulgaru, folosind impropriu termenul „liberalism”.
În discuțiile incriminate, Costel Alexe întreabă de mai multe ori de donații și, la un moment dat, le spune să nu vină la ședință dacă nu au rezolvat problema.

Costel Alexe le spune pe Whatsapp că joi va fi în Iași și îi așteaptă pe toți cu banii la notar

„Nu fac concesii. Cine nu rezolvă problema să nu vină la ședință”

Câteva exemple de mesaje de la Costel Alexe:
„Salutare. Dragilor, joi vreau să facem ședința de staff și întâlnirea cu candidații. Până atunci am rugămintea să vă gândiți la evenimente sau acțiuni de campanie pe profilul vostru pe care să le inserăm în calendarul de campanie. De asemenea, joi, fiind în Iași, aș vrea să închidem și chestiunile de precampanie la Notar! Nu vreau să avem nicio discuție sau abatere de la hotărârile BPJ sau CDJ referitoare la precampanie și campanie! Duminică se votează lista în BPN!!!
„Vă salut. (inserează numărul de telefon al lui Costel Dolachi, trezorierul partidului, cel care se ocupă de donații – n.r.) Dacă nu ați luat legătura cu Costel, vă rog să o faceți. Mâine avem și ședința și aș vrea să avem finalizate și chestiunile administrative. Mâine vă stau la dispoziție”.
„Bună dimineața. Ședința cu candidații va fi la ora 17. Iar ședința de Staff va fi la 18. Până atunci luați legătura cu Emi Ungureanu sau Ana Minea în vederea pregătirii dosarului de candidatură. Și cel mai important cu Costel Dolachi. Cine nu rezolvă problema cu Costel Dolachi am rugămintea să nu vină la ședință. Este valabil pentru toți cei de pe acest grup! Și vă rog să înțelegeți că nu fac concesii pt. absolut nimeni! Din respect față de voi și ceilalți membri ai organizației”, le mai scrie Alexe.

Ultimatumul șefului PNL pe grupul cu „parlamentarii”: „Nu veniți cu banii, nu participați la ședință”

Nemulțumit: alții au fost promovați pe banii lui

Liviu Bulgaru spune că alți candidați plasați pe listă mai jos au fost promovați mai mult decât el și că această manieră a avut efecte asupra scorului din alegeri. El se referă la locurile 5 și 6 de pe listă – Lucian Rusu și Marius Minea.
„Deși am achitat banii, nu am fost ales”, spune, pe scurt, Liviu Bulgaru, invocând că a avut neplăcuta surpriză să constat că alți candidați, care ocupau poziții inferioare mie (5, 6) să aibă bannere postate în locuri cât se poate de vizibile, să beneficieze de flyere, să aibă reclame în ziare locale, ori subsemnatul, în afară prezentarea pe site-ul oficial al PNL Iași, nu am beneficiat de nicio astfel de promovare din partea aceluiași partid care ne-a obligat să plătim 145.000 de lei tocmai pentru aceste lucruri.
Liviu Bulgaru a precizat pentru REPORTER DE IAȘI că a solicitat explicații de la partid despre cum au fost cheltuiți banii lui, dar nu le-a primit. „Am cerut explicații în ultimii ani, nu mi s-a spus. Am solicitat și banii înapoi. Acum am fost nevoit să mă duc în instanță. Nu cred că este motiv de excludere, am studiat foarte bine statutul, pot fi exclus doar dacă nu plătesc cotizația, mă înscriu în altă formațiune sau denigrez partidul”, a spus Liviu Bulgaru.

Liviu Bulgaru a dat un ultimatum celor de la PNL Iași, în octombrie anul acesta: în trei zile să-i spună ce au făcut cu banii lui. Nu a primit niciun răspuns și s-a adresat instanței de judecată

Alexe spune că donațiile impuse au fost „benevole”

Toate donațiile preelectorale, precum și contribuțiile din campania electorală sunt reglementate prin legislația în vigoare și reprezintă acte benevole ale celor care au decis să sprijine activitatea unei formațiuni politice între ciclurile electorale. Nu am cunostință de demersul domnului Liviu Bulgaru și nu mă pot pronunța, dar vă asigur că toate documentele financiar contabile sunt anual verificate de Autoritatea Electorală Permanentă,  iar în timpul campaniilor electorale aceste controale sunt obligatorii, iar PNL Iași nu a avut niciodată vreo abatere de la legislația electorală, a explicat fostul președinte al PNL Iași, Costel Alexe.
REPORTER DE IAȘI a solicitat un punct de vedere și de la Alexandru Muraru, actualul șef al PNL Iași. Acesta era plecat la fratele său, ambasador în SUA, și a ignorat solicitarea.

De 30.000 de euro, Liviu Bulgaru măcar s-a ales cu niște poze foarte frumoase cu Costel Alexe din timpul campaniei electorale. Părea foarte fericit

Liviu Bulgaru a primit ceva funcții pe linie politică

Chiar dacă PNL Iași nu l-a trimis în Parlament, Liviu Bulgaru nu a fost lăsat niciodată pe dinafară. A fost, din 2009 până în 2021, director în cadrul AFIR - Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 1 Nord-Est. Aproape un an, între aprilie 2021 și martie 2022, a fost secretarul general al Ministerului Agriculturii. Este și membru CA la Citadin.
Conform ultimei declarații de avere, a cumulat în 2022 venituri de 132.000 de lei de la AFIR (96.728 de lei), Camera Deputaților (consilier parlamentar – 3.739 de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (26.742 de lei), Citadin (membru CA – 6.143 de lei).

Article image
În ultimul an, în urma unor concursuri-mascaradă, au fost desemnați noii membri din Consiliile de Administrație de la instituțiile subordonate Primăriei Municipiului Iași. Primarul Mihai Chirica, PNL, PSD, PMP și ALDE și-au plantat oamenii pentru aceste sinecuri valabile patru ani. Cele mai bănoase CA-uri sunt cele de la Salubris, Servicii Publice și Termoservice: între 5.000 și 8.000 de lei pe lună. Există cazuri de pe...
Autor cristi tanasa Anchete 02 August 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30