fbpx
 
Premieră: un vatman a filmat toate defecțiunile la tramvaie și le-a dus la Parchet. Vagoanele ies defecte la stradă

Premieră: un vatman a filmat toate defecțiunile la tramvaie și le-a dus la Parchet. Vagoanele ies defecte la stradă


Cimitirul de Transport Public: 50% din parc e defect, 7 tramvaie se strică zilnic, vatmanii își fac cruce: „Va fi ca la Colectiv”

Pentru prima dată, Parchetul are în lucru un dosar penal în care acuzațiile se referă la starea tehnică a vagoanelor, putând pune în pericol viața călătorilor

Ieșenii stau zeci de minute în stații pentru că sunt doar 70 de tramvaie la stradă. Restul de 70 sunt stricate în Depou

În orele de vârf e nevoie de 100 de mijloace la stradă, spun vatmanii cu experiență, care văd stațiile supraaglomerate

Dimineața se iese cu tramvaiele în pioneze, se fac 2-3 ture în orele de vârf, apoi încep să se retragă pentru că sunt defecte și devin un pericol pentru călători

Rapoartele tehnice, de uz intern la CTP, arată o stare deplorabilă a tramvaielor trimise la stradă, dar conducerea mizează pe faptul că sistemele de frânare se suprapun și blochează până la urmă vagonul, evitându-se o catastrofă

Acuzații fără precedent. Emilian Râpanu (30 de ani), vatman, a afirmat că șefii Companiei de Transport Public (CTP) scot la stradă tramvaie cu defecțiuni. Salariatul a făcut o plângere la Parchet în care și-a argumentat susținerile. Prin folosirea vagoanelor fabricate în anii ’60-’70 ai secolului trecut, multe cu probleme tehnice, s-ar pune în pericol siguranța circulației, a călătorilor și a celorlalți din trafic.

Ieșim cu pușcăria în spinare la stradă”, a spus Petru Diaconescu, un fost angajat CTP, recent pensionat, rezumând riscurile la care se expun vatmanii. Râpanu l-a indicat drept direct responsabil pe Cristinel Talef, directorul de exploatare al companiei.

Cei doi au un conflict mai vechi. Toamna trecută, cu o cameră video personală pe care o folosește când manevrează tramvaiul, Râpanu l-a filmat pe Adi Nedelcu, fost lider de sindicat, acum pensionar, când conducea pe contrasens pe b-dul Primăverii. Rutiera l-a amendat.

Ulterior, a spus Râpanu, directorul Talef a încercat, repetat, să-i interzică folosirea camerei. Totul a culminat cu un episod din iunie 2023 când Talef a urcat în cabina lui Râpanu și a vrut să-i smulgă echipamentul de înregistrare. Acest incident e baza pentru o altă plângere penală. Conducerea CTP a respins acuzațiile.

Emilian Râpanu a ajuns avertizor de integritate în CTP

Și tramvaiele noi stau defecte

Pe cele 9 trasee, circulă zilnic 70 de tramvaie. O parte sunt noi, PESA (poloneze) și Bozankaya (turcești), restul fiind second-hand-uri fabricate acum 45-55 de ani. „Din cele 32 noi, vreo 10 sunt acum defecte. Unul cu podeaua ruptă, altul cu geamul spart, altele cu diferite defecțiuni. Înlocuirea pieselor durează și câteva luni. Perioada cea mai mare e la cele care au trecut prin accidente”, a spus Emilian Râpanu.

Astfel, cele mai multe vagoane scoase la stradă zilnic sunt din categoria celor foarte vechi. Care, a menționat Râpanu, se strică foarte des: „Sunt 6-7 care se defectează zilnic”. Sunt retrase la depou, fie singure, fie cuplate. În ateliere, meseriașii CTP încearcă să le cârpească. „Nu sunt piese de schimb, nici consumabile, nu e suficient personal de mentenanță, salariile sunt mici”, e tabloul pe care l-a făcut Râpanu.

Defecțiune în trafic: compresorul, care asigură presiune în sistemul de frânare, e defect

O dimineață de groază în care a rămas fără frâne

Tânărul Râpanu lucrează ca vatman la CTP din ianuarie 2020. Pentru că vagoanele se defectau foarte des, a susținut el, și-a achiziționat o cameră video personală pentru propria siguranță. În caz de incidente în trafic, să poată dovedi că nu s-au produs din vina sa. Angajatul companiei a descris cele mai importante evenimentele pe care le-a avut conducând vagoanele vechi.

- „Cel mai grav moment al meu și care m-a marcat, a fost să preiau în dimineața zilei de 08.02.2022 din depoul de la Dacia vagonul cu numărul de parc 423 și să circul pe traseul 7 cu defecțiuni grave la sistemul de frânare (nu îmi funcționau patinele și nu aveam frână electrică)”.

Defecțiuni la vagonul vatmanului Emilian Râpanu. S-a retras la depou deși abia ieșise pe traseu

Descrierea sumară a acelui eveniment: „În jurul orei 05:05, constat că înainte de a intra în stația Familial, sistemul de frânare de urgență nu funcționează deloc (...) în stația Familial se afla un autobuz plin cu călători. Pun avariile, anunț centrala CTP despre ce problemă gravă am la vagon și sunt nevoit să întorc în Podul de Piatră și să vin la depou pentru verificări (...). Ies din nou, cu același vagon, pe același traseu, iar în jurul orei 07:29, ajuns în rond Baza 3, constat că iar nu îmi funcționează sistemul de frânare și era cât pe ce să intru în coliziune cu un microbuz (...).

Singurul sistem de frânare care mai funcționa în acel moment la vagon a fost frâna de aer (pneumatică), care m-a salvat de un eventual dezastru și care, acționat din disperare, m-a aruncat de pe scaun (...). Acest lucru m-a determinat să mă retrag din nou la depou pentru reverificări (...). Ajuns în stația Bucșinescu, vagonul îmi bruschează foarte tare pe frânare (...)”.

Incredibil: vatmanul iese dimineața din depou la stradă, iar în fișa tehnică scrie că vagonul este defect!

Având direcția depou Dacia și ajuns în dreptul trecerii de pietoni din stația Columnei, acționez din nou sistemul de frânare de urgență și constat că acesta este ineficient, singurul sistem de frânare cât de cât eficient rămânând cel pneumatic”.

Ajuns în capăt Dacia, încă o sincopă: „din nou vagonul îmi bruschează tare pe frânare”.

Un inspector le cere vatmanilor să-și verifice singuri compresoarele, pentru că acestea nu sunt verificate în Depou

Cele trei frâne ale tramvaiului și cum se pot strica

Fiecare tramvai este echipat cu trei sisteme de frânare. Buna funcționare a acestora și viteza de reacție a vatmanilor sunt decisive în traficul aglomerat din Iași. „Cele trei sisteme de frânare la un vagon GT 4 sunt următoarele: frâna electrică (electrodinamică) se strică cel mai des deoarece vagonul este supus la niște forțe/curenți. Accelerare-frânare, accelerare-frânare. Din mai mulți factori. În primul rând traficul, semafoarele, trecerile de pietoni, stațiile, macazuri. Frâna electromagnetică (patine) - se ard siguranțele și te poți trezi că nu îți lucrează. Și frâna pneumatică (aer) cu saboți pe tambur - dacă este slabă, vagonul nu stă în rampă, iar în pantă se duce la vale singur”, a descris Râpanu.

Tramvaiul a deraiat imediat după ieșirea din Depou

Avarii la ordinea zilei: lista din ultimul an

Doar câteva dintre defecțiunile importante consemnate de Râpanu în ultimul an:
- 12 decembrie 2022:
„Intru defect în depou la Dacia cu o pierdere de aer la vagon”
- 13 decembrie 2022:
„Colegul meu a ieșit la stradă cu vagonul 420 care era defect cu frâna de aer (pierdea aer pe la robinetul de frânare) a făcut 3 curse ca să facă ora de vârf, după care a intrat cu vagonul în depou. Din cauză că nu aveau nici măcar o supapă de refulare ca să-i schimbe la vagon, a fost trimis cu vagonul 414 (în care ploua în cupeu la călători)”. În ziua respectivă nu ploua afară, așa că vatmanul a acceptat să iasă cu tramvaiul defect

Vagon care pierde aer. Riscul este ca tramvaiul să nu mai poată frâna

- 14 decembrie 2022: „Procedând la ieșirea în traseu, am constatat că vagonul nu mai pleca de pe loc din poarta depoului. Am resetat vagonul, iar după ce am trecut de separatorul de dinainte de intrarea în depou, nu a mai pornit deloc”. A fost cuplat de un coleg și reîntors în depou

- 8 ianuarie 2023: „Fiind de serviciu în tura de dimineață cu vagonul cu numărul de parc 414 pe traseul 3, observ că vagonului îi suspendă pantograful pe Dancu în vreo 5 porțiuni”
- 21 iulie 2023:
„După ce am parcurs circa 50 metri, ieșind din hala de revizie, mă opresc cu vagonul pentru a-mi regla oglinzile corespunzător (...). În momentul în care urc în vagon și dau să plec de pe loc, constat că tramvaiul nu mai pleacă de pe loc (...)”. Râpanu a ieșit pe traseu, însă ulterior a avut probleme cu sistemul de frânare. În acea zi, s-a întors de mai multe ori în depou. „Într-un final se constată că o bobină nu mai lucra și că avea șuruburile rupte și nu mai dădea răspuns în momentul acționării”, a punctat vatmanul

Ușile se defectează frecvent

- 23 iulie 2023: „În timp ce mă deplasam cu vagonul spre stația Pădurii, constat faptul că oprind vagonul regulamentar, vagonul se ducea la vale cu 2-3 kilometri la oră ceea ce e inadmisibil, în condițiile în care aveam și vagon în fața mea”. Vatmanul a adăugat că data ultimei revizii figura pe talonul tehnic ca fiind 21 iulie 2023: „A fost dat în stradă de bun tehnic”

- Salariatul a mai precizat că, alături de vagoanele defecte, o altă problemă este cea a funcționării corespunzătoare a macazurilor. 

Momentul în care directorul de Exploatare intervine brutal asupra vatmanului Emilian Râpanu

Vatmanul care filmează evenimente din trafic

Angajatul CTP a spus că a luat decizia de a cumpără și folosi o cameră video după ce a văzut un raport privind starea tramvaielor. „Din acel moment, am început să investighez din umbră situația la CTP și să adun probe care mă vor ajuta mai târziu în caz că mi se întâmplă ceva în stradă cu vagonul și că aș putea fi acuzat și sancționat pe nedrept”, a explicat el geneza filmărilor.

Vatmanul a considerat că directorul Cristinel Talef este responsabil de „nerespectarea atribuțiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparațiilor”, de „neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă” și de „abuzul de autoritate”. Și s-a adresat Parchetului luna trecută.

Dar Emilian Râpanu (vatman) și Cristinel Talef (director exploatare) aveau deja o relație anterioară tensionată. Momentul despre care Râpanu susține că i-a adus numai necazuri s-a petrecut pe 27 septembrie 2022.

Momentul în care vatmanul l-a surprins pe fostul lider de sindicat și consilier local circulând cu mașina pe contrasens

„În jurul orei 11:09, am observat un auto marca Ford circulând pe contrasens pe bld. Primăverii, cu numărul de înmatriculare IS 49 ADI și, din spirit civic, am sesizat acest aspect la biroul rutier solicitând un răspuns în scris. Ulterior, primesc un răspuns pe mail despre faptul că persoana care a condus autotusimul marca Ford (...) a fost identificată și sancționată contravențional (...). Mai târziu, aveam să aflu că acea persoană care a fost sancționată în urma petiției mele, avea să fie chiar un amic foarte bun al directorului de exploatare al Companiei de Transport Public Iași și anume Adrian Nedelcu care a fost și el un fost lider de sindicat”.

Imediat după incident, Râpanu a fost trimis direct la Depou, din răzbunare, de către directorul Talef

A fost bruscat, penalizat, în pragul concedierii

Ulterior, Râpanu a primit mai multe solicitări de la superiorii ierarhici să nu mai utilizeze camera video de bord. Punctul culminant s-a petrecut pe 28 iunie 2023, în Rond Agronomie.

„În jurul orei 10:33, directorul de exploatare al Companiei de Transport Public Iași Talef Cristinel m-a așteptat în rond Copou, iar după ce au coborât călătorii din tramvai, a pătruns în mod abuziv în cabina de conducere cu scopul de a-mi sustrage camera personală de bord de pe parbrizul mijlocului de transport. Eu m-am opus vehement acțiunii dumnealui, iar acesta, văzând că nu reușește să îmi ia camera cu forța, m-a amenințat cu concedierea și mi-a luat foaia de parcurs, spunându-mi să mă retrag la depou”. Întreg acest moment a fost înregistrat de Râpanu fix cu respectiva cameră de bord.

Cristinel Talef, director de Exploatare la CTP

Vatmanul Emilian Râpanu a fost de două ori sancționat de șefii CTP cu reducerea salariului în cuantum de 10%, pe o lună, respectiv alte două luni. Motivația conducerii pentru a-l penaliza financiar: „(...) având în vedere comentariile jignitoare atașate la filmulețele postate pe platforma online Tik-Tok, care au generat reacții negative în spațiul public”. Iar a doua pentru „comportare necuviincioasă cu colegii de muncă în relațiile de serviciu”.

Râpanu a respins ambele acuzații și a atacat în instanță deciziile de sancționare. La rândul său, a înaintat la Parchet două plângeri penale pe numele lui Cristinel Talef, una pentru incidentul din cabina, a doua pentru defecțiunile de la vagoane. Până la ora editării acestui articol, directorul Talef nu a răspuns nici la apelurile telefonice, nici la sms-ul REPORTER DE IAȘI.

Vatmanii leșină de cald, tramvaiele merg defecte

Tânărul Emilian Râpanu a menționat că vorbește în numele mai multor vatmani când atrage atenția asupra condițiilor de lucru de la CTP:
- după incidentul cu Talef, prizele din cabine ar fi fost sigilate. De la căldură (temperatura urcă vara în cabină chiar și peste 50 grade Celsius), unei vatmanițe i s-ar fi făcut rău, incidentul fiind investigat de ITM
- în intervalul 11 noaptea – 4 dimineața, când tramvaiele sunt retrase la depou, acestea trebuie verificate și reparate defecțiunile. Acest lucru nu s-a întâmplat mereu din cauza lipsei de specialiști, a lipsei pieselor de schimb, a salariilor mici din depou. „Seara se verifică pe dedesubt dacă n-a mai căzut vreun șurub. Vatmanii nu au siguranța că își fac tura completă din cauza defectelor”, a spus Râpanu
- defecțiunile minore nici nu mai sunt contabilizate: becuri arse, uși care nu se închid complet, capace lipsă, geamuri crăpate, tablăria ruginită, scaune rupte
- la rond Țuțora, numit pompos centru intermodal, nu există o linie dublă ca în Dancu sau la Agronomie. Astfel, dacă se defectează un vagon, este blocată circulația pe trei rute: 5, 7, 8 pentru că cel stricat nu are o altă linie unde să fie garat. Tot la rond Țuțora ar trebui un semafor inteligent pentru că, din cauza traficului auto, vatmanilor le vine greu să întoarcă
- inexistența pauzei de masă, condițiile insalubre din grupurile sanitare, mai ales cel din capăt Agronomie, dar și programul încărcat de lucru sunt alte nemulțumiri ale vatmanilor

„Noi suntem un pericol pentru orașul Iași”

Toate cele reclamate de Râpanu au fost confirmate și de Petru Diaconescu, fost lider sindical al CTP, acum pensionar. „Ieșim cu pușcăria în spinare la stradă”, a sintetizat, plastic, acesta.

„Pentru orașul Iași, noi suntem un pericol. Nu numai că tramvaiele sunt defecte, dar este un program care solicită prea mult, e stare de oboseală acumulată. Într-o zi se va întâmpla în orașul Iași o catastrofă cum a fost cazul Colectiv”, a afirmat Diaconescu.

Acesta a spus că are exemple de vatmani care au lucrat câte 20 de ore din 24. A confirmat și el că sistemele de frânare sunt cele mai importante. „Este cheia principală. Dacă vezi că la universitate îți pleacă vagonul înapoi, oare ce simțim noi? Cine nu are experiență și nu știe e mult mai greu. Eu am lucrat din 1985 și până acum. Închipuiți-vă că este riscul mare, orașul este aglomerat. Ferească bunul Dumnezeu să se ciocnească două tramvaie sau să adoarmă vreun vatman. Va fi o nenorocire”, a spus Diaconescu.

Așa arată toaleta vatmanilor de la Rond Agronomie, un semn al respectului pe care conducerea CTP îl are față de aceștia

Șeful CTP: „Avem situația sub control”

Acuzațiile celor doi au fost respinse de Cristian Stoica, directorul CTP. Acesta a spus că din cele 32 de tramvaie noi, PESA și Bozankaya, doar două sunt trase pe linie moartă, neputând fi utilizate din cauza unor accidente. Iar că restul, cele vechi, sunt verificate minuțios.

„Nu iese niciunul din depou dacă are probleme tehnice. Sunt oameni care le verifică și își asumă prin semnătură funcționarea corespunzătoare”, a declarat Stoica. Acesta a completat că fiecare tramvai are trei sisteme de frânare și că, dacă există un defect major, vagonul îngheață pe șine, adică frânează automat.

Șeful CTP a spus că piesele de schimb sunt comandate în funcție de necesități și că o retragere definitivă a vagoanelor vechi nu poate fi luată încă în calcul. „Avem 32 de tramvaie noi, pentru alte 18 cu finanțare PNRR procedura de achiziție este în curs. Așteptăm să se publice ghidul pe noul POR, să mai luăm și pe acea axă”, a detaliat Stoica.

Însă, în cel mai optimist scenariu, următoarele 18 vagoane noi, cele prin PNRR, ar putea ajunge la Iași într-un an jumătate. Atât durează atribuirea licitației, semnarea contractului și construirea efectivă a mijloacelor de transport în comun.

Mihai Chirica a primit 32 de tramvaie de la Uniunea Europeană, n-a mișcat un deget. Primăria acoperă circa 50% din cheltuielile anuale ale CTP

Jumătate de Depou e pentru piese de schimb

Acum, pe străzi circulă zilnic 70 de tramvaie. Chiar dacă ar vrea, șefii CTP nu ar mai avea de unde suplimenta. Mai sunt câteva vechi funcționale, restul vagoanelor din depou fiind folosite ca piese de schimb. „La orele de vârf, între 7-9 dimineața și după amiaza 14:00 – 17:00, ar trebui măcar 100 de vagoane”, a estimat vatmanul Emilian Râpanu.

Dar CTP nu are de unde să scoată atâtea. „Soluția ar fi benzile dedicate. Ca exemplu: un vagon parcurge acum distanța CUG – Podu Roș în 4 - 6 minute, cu bandă dedicată. Înainte, se făcea, la orele de vârf, și în 30 – 40 de minute”, a explicat Stoica.
Un vagon nou costă aproximativ 2 milioane de euro, iar în lipsa fondurilor europene, achizițiile nu s-ar putea face nici din bugetul companiei, nici măcar din cel al Primăriei.
„Anual Primăria virează către CTP aproximativ 80 milioane de lei (16 milioane de euro – n.r.). Acești bani reprezintă diferența de tarif (pentru elevi, pensionari, profesori) și compensația. Iar compensația înseamnă diferența dintre cheltuieli și veniturile din bilete + diferența de tarif + un mic profit”, a arătat directorul Stoica.

Beneficiază de gratuități aproximativ 25.000 de pensionari, 20.000 de elevi, iar pentru câteva mii de profesori există o reducere de 50%. S-a discutat despre majorarea tarifului unei călătorii de la 3 la 3,5 lei, însă acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată.

Stoica despre conflictul vatman-Talef: „Strică imaginea companiei”

Despre rondul din Țuțora, Stoica a lansat ipoteza că a doua linie nu s-a mai realizat poate din cauza faptului că Primăria nu mai avea teren intabulat acolo, condiție de eligibilitatea pentru proiectele cu finanțare europeană. „Iar semaforul nu a fost avizat de Poliția Rutieră, nu mai rețin cauza, s-a discutat mai demult”, a afirmat el.

Interzicerea prizelor în cabină a fost decisă pentru siguranță și nu din cauza conflictului cu Râpanu. „Erau improvizații. La cabinele cu aeroterme din fabricație, acestea au fost reparate, acolo unde nu erau au fost montate ventilatoare”, a menționat Stoica.
Despre conflictul Râpanu – Talef, directorul general al CTP a spus că nu știa că a pornit de la filmarea fostului lider sindical Nedelcu.
„El (vatmanul – n.r.) făcea filmări, apoi le punea pe rețele, îi jignea pe cei pe care îi filma. Și le-a dat jos, nu mai sunt. Eu sunt de acord dacă filmează pentru a se proteja în caz de incident, dar el le făcea publice și strica imaginea companiei”, a declarat Stoica. Acesta a refuzat să facă comentarii pe seama scandalului Râpanu – Talef și a plângerilor la Parchet.

Article image
Nici dacă vor, ieșenii nu pot renunța la mașini. În orele de vârf, CTP poate transporta maxim 30.000-35.000 de oameni/oră, iar necesarul este de 100.000 de călători/oră În Iași sunt doar 60 de tramvaie și 100 de autobuze la stradă. E nevoie de 100 de tramvaie și 200 de autobuze pentru un transport eficient Liniile de tramvai trebuie extinse la periferie: Lunca Cetățuii, Breazu, Valea Lupului, Bucium, Tomești-Holboca. Nu s...
Autor Cezar Moraru Anchete 29 Mai 2023

 


Citeste si...
Nota
(6 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31