fbpx
 
Vila pe care Dolachi spune că n-o are: e în Copou, i-au donat-o părinții, n-a declarat-o la ANI / EXCLUSIV

Vila pe care Dolachi spune că n-o are: e în Copou, i-au donat-o părinții, n-a declarat-o la ANI / EXCLUSIV


Terenul și casa de 340 mp utili au fost trecute pe numele părinților din Frumușica (Botoșani), deși aceștia n-au avut nicio contribuție financiară

Vila e în Copou și este un duplex fiind împărțită de subprefect cu sora sa, medic

Casa a fost donată în iulie 2023 lui Constantin Dolachi, dar acesta a omis să o menționeze în declarația de avere completată în luna august. Poate fi sancționat de ANI

Liberalul și-a rezovat PUZ-ul la Primăria în numai un an, deși în 2018-2019, oficial, era în Opoziție față de Mihai Chirica. În realitate făceau blat

Alți ieșeni se chinuie șase ani să-și facă un PUZ

Lui Constantin Dolachi nu-i ies 100.000 de euro din toate combinațiile cu averea, apartamente, mașini, terenuri și donații de la părinți

Stil Nomenclatura: soția a venit prin transfer la APIA, acolo unde lucra și subprefectul

Rețetă brevetată politic în România ultimilor ani: casă și teren donate de părinți, împrumuturi de la soacră, soție înșurubată într-o instituție publică pe o leafă frumoasă. Constantin Dolachi Pelin, noul subprefect, locuiește într-o vilă din Viticultori pe care nu a declarat-o public și la a cărei construcție nu ies banii investiți.

„Sursa de finanțare este din economiile părinților mei, ale socrilor precum și din veniturile proprii”, a răspuns, vag, Dolachi. Bugetarul cu nici 2.000 de euro salariul lunar a jonglat în ultimii ani cu vilă, apartamente, terenuri și mașini.

Legea spune clar: modificările în situația bunurilor deținute se menționează imediat în declarația de avere. Constantin Dolachi nu a făcut-o

În august nu și-a trecut casa în declarația de avere

Acum câteva zile, Constantin Dolachi Pelin a fost uns subprefect din partea PNL. De la momentul numirii, are la dispoziție 30 de zile pentru a-și completa declarația de avere. Precedenta există pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), fiind datată 2 august 2023.

La capitolul imobile, în august, Dolachi a scris că deține doar un teren de 809 mp în Rediu și un apartament de 44 mp în Moara de Foc, pe strada Sergent Grigore Ioan. Însă Constantin Dolachi locuiește de mai multă vreme în vârful Copoului, pe strada Viticultori într-o casă recent edificată.

Proprietatea, terenul și vila, i-a fost donată de părinți pe 5 iulie 2023, deci cu aproape o lună înainte de completarea respectivei declarații de avere. Și totuși Dolachi, consilier la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în acel moment, nu le-a menționat în documentul citat.

Un reputat jurist a fost categoric. „ANI poate solicita controlul averii sau poate să sesizeze Parchetul. Intră la fals în declarații dacă se dovedește intenția”, a afirmat acesta, sub rezerva anonimatului. Explicația lui Dolachi a fost neconvingătoare, a dat vina pe sfatul primit de la colegi.

Un subprefect care spune că nu cunoaște legea

Subprefectul a refuzat dialogul față în față. Iată discuția REPORTER DE IAȘI – Constantin Dolachi Pelin, prin mesaje pe WhatsApp, pe omisiunea vilei din documentul depus la ANI:
REPORTER DE IAȘI: - Pe 2 august 2023, ați completat o declarație de avere la „încetare”. Ce loc de muncă ați părăsit și pe ce poziție ați trecut?

Constantin Dolachi Pelin: - A fost declarația completată urmare a încetării numirii în funcția de director OJFIR Iași. După încetare am ocupat poziția de consilier CRFIR.

REPORTER DE IAȘI: - În declarația de avere de pe 2 august 2023 nu ați menționat vila și terenul din Viticultori deși donația era din 5 iulie 2023, înscrisă la Oficiul de Cadastru a doua zi. Care este explicația pentru care nu ați trecut-o?

Constantin Dolachi Pelin: - În luna iulie am lipsit de la serviciu fiind în concediu medical deoarece am avut ceva probleme de sănătate, iar când am completat declarația, pe data de 2 august, fiind presat de cele 30 de zile obligatorii pentru depunere, în urma consultării unor colegi am considerat că se declară la data în care a încetat numirea în funcția de Director OJFIR. În declarația ce urmează să o depun, în termenul legal de 30 de zile, odată cu numirea în funcția de subprefect voi insera și aceste bunuri.

Casa din Viticultori este un duplex cu subsol, parter și etaj, având o suprafață utilă de 340 mp

Dacă n-ar fi fost numit subprefect, această casă ar fi stat nedeclarată cel puțin până în iulie 2024. Regulile ANI sunt stricte și clare, nu lasă loc pentru niciun fel de interpretare. „Declarațiile de avere se completează cu datele aferente anului fiscal anterior, în cazul veniturilor, și cu informațiile la data declarării, pentru celelalte capitole”, se arată în Ghidul de completare. Așadar, legal, Dolachi trebuia să treacă casa și terenul din Viticultori încă din august 2023. N-a făcut-o. Iar anterior, nici tatăl său, Dolachi Pelin senior, nu o făcuse nici el.

Casa din Copou n-a fost declarată nici de tatăl său, proprietarul formal

REPORTER DE IAȘI: - În anul 2020, tatăl dvs. a candidat la Consiliul Local Frumușica și a completat o declarație de avere. În document nu a menționat însă terenul de 971 mp pe care la data respectivă îl deținea cu mama dvs., Maria, în Iași, Viticultori. Puteți explica lipsa din declarația de avere?

Constantin Dolachi Pelin: - Acest lucru ar trebui să știe el, probabil a fost neștiință din partea lui. El a fost la prima experiență cu completarea unei declarații de avere. Menționez că tatăl meu nu a ocupat niciodată o funcție care necesita depunerea unei declarații de avere.

N-a ocupat, dar a mai vrut. Afirmația actualului subprefect este falsă. Pe site-ul Agenției Naționale de Integritate mai există încă o declarație de avere completată de tatăl său în 2016 când, tot așa, a candidat la CL Frumușica.

Tot terenul de 971 mp din Viticultori a fost cumpărat pe numele părinților Dolachi Pelin, Constantin și Maria, în 2018 de la Gheorghe Șalaru Plăcintă. Ulterior, construcția și recepția celor două case de pe parcelă au fost, oficial, tot pe numele părinților actualului subprefect.

Maria Pelin Dolachi este mama subprefectului. Explicațiile privind trecerea proprietății din Copou pe numele ei sunt străvezii

Mama își contrazice fiul: „Nu eu am plătit”

REPORTER DE IAȘI: - Puteți explica, succint, de ce terenul din Viticultori a fost cumpărat inițial pe numele părinților dv., casele au fost construite tot pe numele lor, iar acum câteva luni (iulie 2023) au intervenit actele de donație către dv. și sora dv.?

Constantin Dolachi Pelin: - Deoarece părinții mei au avut niște bani strânși de-a lungul anilor, știți prea bine că sunt oameni muncitori, cred că v-ați convins de acest lucru când ați fost la ei acasă, au vrut să își ajute copiii, cum au putut ei mai bine. Pe această cale chiar vreau să le mulțumesc pentru ajutorul oferit.

Subprefectul se crede la rubrica de dedicații muzicale de la Radio Actualități, dar explicațiile sale privind imobilele din Copou sunt confuze. Dolachi jr. a spus că părinții au vrut să-și ajute copiii, adică pe el și pe sora sa Elena, medic oncolog.

Versiunea Mariei Dolachi, mama, este cu totul alta: imobilele au fost trecute doar formal pe numele lor (al seniorilor – n.r.), pentru a fi protejate în cazul în care copiii se vor recăsători și apoi iar vor divorța.

„Fata (Elena, medicul – n.r.) avea bani de la ăsta de care s-a despărțit. Și a zis: «hai, mamă, să ne luăm un locșor de casă. Ca să nu mai aibă dreptul, că nu știu cu cine mă mărit, ia pe tine, îmi dai casa mie și dacă o fi și m-oi mărita și nu ne-a conveni, du-te». Ei amândoi (copiii – n.r.) s-au hotărât. Și au prins ieftin aici și omul ăla era la anghină. A vândut cu cât a vrut băiatul meu”, a declarat Maria Dolachi, mama subprefectului.

Valoarea de inventar luată în calcul de notar a fost de 300.000 de euro pentru casa subprefectului

Duplexul valorează oficial 300.000 de euro. Dolachi: „A fost mai ieftin”

La fel de neclară este și proveniența sumelor cu care s-au făcut aceste investiții imobiliare.

1) Suma declarată a tranzacției pentru teren a fost de 24.000 euro. Adică, 24,7 euro/mp. La acest preț, partea actualului subprefect, 494 mp din 971 mp (diferența îi aparține surorii), valora atunci 12.210 euro

2) Vila pe care i-au donat-o recent părinții lui Dolachi jr. are două niveluri (P+E) și o suprafață utilă de 140 mp. Act de donație din 5 iulie 2023, înscris la Cadastru a doua zi. Valoarea de circulație a imobilului trecută în actul notarial: 619.089 lei (125.000 euro)

3) Casă Elena Dolachi Pelin (sora politicianului este medic oncolog): teren 372 mp + 105 mp (sub casă) + vilă pe trei niveluri (S+P+1E) cu o suprafață utilă de 227 mp, donate tot pe 5 iulie 2023. Taxele calculate la valoarea de circulație a imobilului – 885.039 lei (179.000 euro)

 Constantin Dolachi este trezorierul PNL Iași și omul de încredere al președintelui CJ Costel Alexe

Despre banii pentru terenul și casa sa, subprefectul Dolachi a sugerat că valoarea reală este mai mică decât în contract și că a avut trei surse de finanțare. „Construcția casei (duplexului) nu a ajuns niciodată la suma trecută în actul de donație aferent părții mele, deoarece casele au fost executate în regie proprie. După cum bine știți în astfel de cazuri notarii au o grilă după care se impozitează valoarea unui imobil care face obiectul unei donații. În calculul acestei sume intră anumite criterii, cum ar fi zona... Sursa de finanțare este din economiile părinților mei, socrilor precum și din veniturile proprii”, a precizat acesta.

Subprefectul deține și un BMW X3 cumpărat în 2021. Lucrurile au mers bine pentru activul fidel din PNL

Subprefectul a cheltuit între 2018-2023 mai mult decât a câștigat

În acte, casa și terenul lui Dolachi sunt trecute la 137.210 euro. În 2021, actualul subprefect și-a cumpărat și un BMW X3 pe care a dat, potrivit propriei afirmații, alți 15.000 euro. În 2018, a divorțat de prima soție, Nicoleta, căreia i-a dat peste 26.000 euro. „Conform contractului de partaj voluntar, din anul 2018, i-a fost virată fostei soții suma de 130.000 lei, sumă obținută în urma unui contract bancar de împrumut făcut de subsemnatul”, a declarat Dolachi.

Din 2018 și până în 2023, cheltuielile sale mari s-au ridicat, astfel, la aproximativ 180.000 euro.

În declarația de avere din august 2023, Dolachi a notat:
- un credit bancar la ING contractat în 2020 pentru suma de 194.648 lei (40.000 euro)
- un împrumut de 35.000 lei (puțin peste 7.000 de euro) de la Domnica Apreotesei (soacră-sa)
- încă 5 credite cu o valoarea cumulată de 16.437 lei (aproape 3.500 euro)

În cea din 2020:
- credit ING de 210.178 lei (probabil e același, cu scadența în 2047)
- alt credit ING 55.000 lei

La acestea se adaugă încă 282.000 lei pe care Dolachi i-a încasat din vânzarea, în 2020, a propriului apartament. Cu alte cuvinte, Dolachi a avut în ultimii ani cheltuieli mari de 180.000 de euro și venituri mari (vânzări și credite) de 120.000 euro.

Notă: în declarațiile de avere din 2020 și 2023 nu există creditul de 130.000 lei, bani pe care Dolachi a susținut că i-a dat primei sale soții.

Părinții din Frumușica (la circa 20 km de Botoșani) și-au reabilitat casa în ultimii ani

Afacerea cu apartamentul părinților a fost ca să facă rost de bani

O situație aparte: în februarie 2020, Constantin Dolachi Pelin senior și Maria (tatăl și mama) i-au vândut lui Constantin Dolachi Pelin jr. (actualul subprefect) un apartament cu două camere, 44 mp suprafață utilă, în strada Sergent Grigore Ioan contra sumei de 248.500 lei.

Din total, 37.275 lei au fost avans cash, iar diferența de 211.225 lei credit ING Bank. Anterior, părinții îl cumpăraseră în 2017. Acesta este, probabil, creditul mare la ING care apare în declarațiile de avere.

Recapitulare: în 2017, părinții lui Dolachi au cumpărat un apartament în Moara de Foc pe care în 2020 i l-au vândut fiului. Iar liberalul a făcut un credit la ING pentru a-l plăti. Despre destinația banilor, creditul de aproape 44.000 euro, Dolachi se contrazice cu mama sa.

REPORTER DE IAȘI: - Care a fost valoarea exactă a creditului ING folosit pentru a cumpăra apartamentul părinților din strada Sergent Grigore Ioan? Au ajuns vreodată banii aceștia la părinți sau le-ați dat altă destinație?

Constantin Dolachi Pelin: - Valoarea creditului a fost undeva la 40.000 de euro, bani care au ajuns în contul părinților mei. Destinația banilor nu putea fi dată de către mine, deoarece plata s-a făcut de către bancă în contul lor, iar eu nu am avut acces la conturile părinților. Menționez că și în acest moment achit rate pentru bunul respectiv.

Apartenența la PNL i-au adus lui Constantin Dolachi o funcție de conducere la AFIR, un loc de consilier județean, un post la APIA pentru soție, avansarea la gradul de subprefect

Într-o discuție față în față în comuna Frumușica (Botoșani) acolo unde locuiește, Maria Dolachi, mama subprefectului, a susținut că banii din credit, pentru apartament, au ajuns în final tot la fiu care i-a folosit pentru construcția casei.

„Eu mi-am luat un apartament pentru bătrânețe în Moara de Foc. Nu stai cu copiii. Dar demult. L-a luat pe numele lui că nu-i ajungeau banii la casă. Și-atunci am zis să facem așa: vindem și apartamentul meu, tu doar nu-mi dai mie bani. Îți dă banca. Apartamentul meu a fost acela. E pe numele lui că a luat bani din bancă”, a spus Maria Dolachi.

Deci fiul a susținut că a cumpărat pe bune apartamentul de la părinți, mare parte din bani au fost din credit și că seniorii nu i-ar fi întors suma. Dimpotrivă, Maria Dolachi a arătat că vânzarea apartamentului s-a petrecut numai în acte, iar banii s-au reîntors la fecior care i-a folosit la construcția casei.

În prim-plan, Elena, sora lui Constantin Dolachi, cea cu care împarte duplexul din Viticultori. În fundal, soția subprefectului

Lipsesc 105.000 euro din veniturile lui Constantin Dolachi

Atunci, dacă banii pe apartament chiar au ajuns la părinți și nu s-au întors niciodată la el, diferența dintre cheltuielile și veniturile lui Dolachi se mărește.
Din 2018 încoace Dolachi a avut cheltuieli:
- 50.000 de euro – apartamentul cumpărat de la părinți
- 12.210 euro terenul din Viticultori
- 125.000 euro vila
- 26.000 euro virați primei soții la partaj
- 15.000 euro BMW X3
Total: 230.000 euro

Tot 2018-2023, Dolachi a avut venituri:
- 60.000 euro vânzarea propriului apartament
- 43.000 euro credit ING pentru achiziția apartamentului părinților
- 22.000 euro însumat alte împrumuturi contractate
Total: 125.000 euro

Favorizat: PUZ-ul la Primărie l-a scos în 10 luni!

Pe fondul problemelor uriașe din urbanismul ieșean surprinde și rapiditatea cu care Dolachi a rezolvat cu toate avizele și autorizațiile necesare construirii casei.

Părinții au luat terenul în august 2018, în octombrie același an Primăria a emis certificatul de urbanism, iar în decembrie avizul de oportunitate.

Cererea de avizare a planului urbanistic zonal (PUZ) e din martie 2019, avizul comisiei de urbanism a Consiliul Local din iunie 2019, iar aprobare PUZ în CL din iulie 2019.

Autorizația de construire a fost emisă de Primărie în ianuarie 2020.

Certificatul de atestare a edificării e din februarie 2022: construire două locuințe individuale cuplate, anexe și împrejmuire, ambele case fiind realizate în 2020. Recepția în ianuarie 2022.

Veniturile salariale sunt pentru a hrăni o familie formată din cinci membri

În ultimii ani, Constantin Dolachi Pelin a fost director la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR), consilier la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR), liderul de grup al consilierilor județeni PNL, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), iar pe linie politică a fost trezorierul filialei județene Iași a PNL.

Conform declarației de avere din august 2023, Constantin Dolachi Pelin a înregistrat anul trecut următoarele venituri nete:
- 110.421 lei (9.200 lei/lună) de la AFIR
- 13.140 lei (1.095 lei/lună) de la Consiliul Județean
- 13.140 lei (1.095 lei/lună) ca președinte ATOP

Constantin Dolachi s-a căsătorit cu Roxana în 2020. Imediat aceasta a fost transferată de la Piatra Neamț și a prins un post de jurist la APIA în Iași

Soția subprefectului, transferată în stil nomenclaturist la APIA

În 2018, Constantin Dolachi Pelin a divorțat de prima soție, Nicoleta, care lucrează la Oficiul de Cadastru, fief tradițional pentru membrii PNL și rudele acestora.

În 2020, actualul subprefect s-a recăsătorit cu Ana Roxana (fostă Apreotesei). Pentru 2019, aceasta a menționat venituri de la AFIR Neamț și Troleibuzul SA. În 2020, Ana Roxana Dolachi Pelin a completat declarația de avere în calitate de consilier APIA Centrul Județean Iași – Centrul Local Țibănești.

A urmat concediul pentru creșterea copilului, iar în primăvara anului 2023 a încetat suspendarea contractului de muncă și a completat o declarație de avere în calitate de consilier superior la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Iași.

Ambele instituții, APIA și AFIR, au fost controlate în ultimii ani de fruntași liberali. Subprefectul Constantin Dolachi Pelin a bagatelizat traseul profesional al actualei soții: „Soția mea în perioada 2020 - 2023 a fost în concediu de creștere copil”.

REPORTER DE IAȘI îi ceruse să puncteze instituțiile prin care a trecut Ana Roxana în perioada 2019-2023, dar să indice și modalitatea de accedere pentru fiecare poziție în parte: transfer, detașare, concurs.

Dolachi și cea de-a doua soție au un băiat în vârstă de trei ani, femeia mai având doi copii din prima sa căsătorie.

Firma părinților din Frumușica are venituri modeste

Părinții subprefectului, Maria și Constantin Dolachi Pelin, trăiesc în comuna Frumușica, județul Botoșani. Locuiesc într-o casă cu etaj, în centrul localității. Imobilul a fost ridicat în 1985 și modernizat recent.

Seniorii au o firmă de materiale de construcții (nisip, pietriș, balast) – Interserv Dol SRL. Înființată în 2005, societatea are indicatori de bilanț modești: profit de 38.000 lei (2017), +14.000 lei (2018), pierdere de 78.000 lei (2019), pierdere 25.000 lei (2020), profit de 9.700 lei (2021), + 53.000 lei (2022).

„Nu avem balastieră, cumpărăm și punem adaos”, a afirmat Maria Dolachi Pelin care a adăugat că SRL-ul, cu trei angajați nu merge grozav.

Aceasta a spus că și-a ajutat fiul la construcția casei cu materiale și utilaje. „Nisip i-am dus, balast i-am dus, excavatorul l-am pus pe mașină și i l-am dus la Iași. A săpat, a făcut ce trebuia. Luni de zile a stat. Gardul l-a făcut un fin, o mașină de pământ i-am dus”.

Article image
REPORTER o remarca pe Mara Gheran în iulie 2023, cu patru posturi la stat în ultimii trei ani: Prefectură, Apavital, Primăria Podu Iloaiei, Primăria Iași Marian Grigoraș, fost prefect, actual subprefect, chiar declara cum trebuie să avem încredere în alegerile sale, cum sunt angajați oameni de valoare în Cancelarie Fotografiile și discuțiile pe chat sunt din luna august a acestui an Cei doi stau întinși în pat, relaxați,...
Autor cristi tanasa Anchete 16 Octombrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31