fbpx
 
Denis Petronel Zaharia Denis Petronel Zaharia

Povestea lui Zaharia: elevul infractor ajuns în arest după bătăi și droguri. Eșecul părinților, școlii, justiției


Zilele trecute, patru tineri au fost arestați preventiv în Iași pentru faptul că erau traficanți de droguri. Printre „beneficiari”, elevi care participau la petreceri. Unul dintre furnizorii aflați acum după gratii se numește Denis Petronel Zaharia, și el elev.

În toamna anului trecut, a fost implicat într-un incident violent în curtea Colegiului „Gheorghe Asachi”, fapt care i-a adus o altă arestare preventivă. Anterior, fusese judecat pentru o altă faptă infracțiune cu violență.

Cazul lui Zaharia este simptomatic pentru modul în care atât familia, cât și Statul prin judecători, școală și Serviciul de Probațiune și-au ratat complet menirea și au contribuit la formarea unui infractor notoriu.

Trei fapte penale în doi ani și jumătate

Pe data de 4 martie 2021, Denis Petronel Zaharia a bătut un tânăr în zona Lidl Nicolina din Iași. În fața procurorului, a declarat că este nevinovat.

Pe 5 septembrie 2022, a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de lovirea sau alte violenţe la măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii, pe o durată de 3 luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Iaşi.

La trei săptămâni după această condamnare, pe 30 septembrie 2022, aflat într-o pauză de la ore în curtea Colegiului „Gheorghe Asachi”, unde era înmatriculat, a bătut un coleg care a refuzat să-i dea țigări, în conflict fiind implicați doi amici de-ai săi din școală.

Înainte de a fi prins, a postat pe o rețea de socializare un film în care amenința un băiat: „CODRIN DIN MIROSLAVA, TE IAU ȘI 20 DE CUȚITE BAG ÎN TINE! ȘI MĂ DUC LA PUȘCĂRIE, CA SĂ ȘTII!”. Câteva luni, Zaharia a stat în arest preventiv.

Zaharia, cu tricou alb, în timpul altercației

În iunie 2023, în acest al doilea dosar a fost condamnat din nou la măsura educativă a asistării zilnice, pe o durată de 4 luni, tot sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Iaşi, pentru săvârşirea unei tentative la infracţiunea de tâlhărie. A scăpat de infracțiunea de lovire după ce victima și-a retras plângerea.

La începutul lui noiembrie 2023, alături de trei prieteni, a fost arestat preventiv pentru trafic de droguri inclusiv la petreceri la care participau elevi.

Serviciul de Probațiune

Prin angajații de la Iași, această instituție a Statului desemnată să supravegheze condamnații cu suspendare/cei obligați la măsura educativă a asistării zilnice a fost autoarea unor eșecuri monumentale în cazul lui Zaharia.

În dosarul care a dus la prima condamnare, Serviciul de Probațiune Iași a transmis judecătorului: „Există un risc mediu inferior de comitere de noi infracţiuni, iar inculpatul prezintă șanse mari de reintegrare în societate, având în vedere resursele interne bine reprezentate (existența planurilor de viitor, educație corespunzătoare, capacitate de analiză și înțelegere) susținute de resurse externe suficiente (mediul familial suportiv, situație locativă și financiară satisfăcătoare)”.

În dosarul celei de-a doua condamnări, același Serviciu a făcut o nouă anchetă socială și a transmis completului de judecată: „Inculpatul prezintă şanse bune de reintegrare în societate, având în vedere resursele interne contradictorii, dar prezente (existenţa planurilor de viitor, educaţie corespunzătoare, capacitate de analiză şi înţelegere, disponibilitate pentru schimbare) susţinute de resurse externe suficiente (mediul familial suportiv, situaţie locativă şi financiară satisfăcătoare); ca urmare, propunem în cazul inculpatului aplicarea măsurii educative a asistării zilnice cu obligaţiile de a se prezenta la Serviciul de Probaţiune, de a-şi continua studiile şi de a urma programul de consiliere Managementul furiei”.

Final: în timpul celor patru luni în care Zaharia era asistat zilnic de specialiștii serviciului, el era și traficant de droguri.

Justiția

Completul de judecată de la sentința din iunie 2023 a observat: „În aceste condiţii, modul concret de operare al inculpatului, coroborat cu faptul că inculpatul a fost anterior sancţionat pentru comiterea unei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, denotă un risc concret de comitere a unor noi infracţiuni similare ori mai grave, date fiind dificultăţile pe care inculpatul le are în gestionarea propriilor emoţii şi impulsuri, rezultatul fiind pierderea cu uşurinţă a autocontrolului şi rezistenţa scăzută la provocări”.
A concluzionat totuși:
„O măsură educativă neprivativă de libertate ar putea asigura formarea în mintea și conștiința inculpatului a unei înțelegeri corecte a valorilor sociale încălcate și a unei atitudini corecte față de aceste valori sociale. În același sens, este dezirabil a fi subliniat faptul că regimul sancționator al minorilor a fost regândit în totalitate în Codul penal actual, punându-se accentul nu pe sancționarea acestora, ci pe nevoia de reeducare, pe asigurarea condițiilor necesare pentru ca aceștia să obțină abilitățile necesare în vederea reintegrării sociale depline, motiv pentru care în cazul lor nu se aplică pedepse ci măsuri educative care să asigure pe cât posibil menținerea lor în comunitate, întărirea legăturilor minorului cu familia, dezvoltarea liberă a personalității minorului.”

Școala

În al doilea dosar penal se află inclusă o discuție cu dirigintele lui Zaharia de la „Asachi” de la la începutul anului școlar 2022/2023, perioadă în care a avut loc incidentul din timpul pauzei. Acesta spunea despre Zaharia că „a început anul cu o atitudine corespunzătoare față de colegi, profesori și actul educațional”.

Și la nivel instituțional nu există proceduri pentru soarta unor elevi care o iau razna sau acestea nu sunt puse în aplicare. Inspectoratul Școlar nu are programe preventive în care elevii violenți să fie monitorizați în programe speciale, Poliția Județeană are doar pe hârtie strategii de combatere a delincvenței în interiorul școlilor, așa că, în ultima vreme, numărul infracțiunilor cu violență din unitățile școlare sau în care sunt implicați elevi este în continuă creștere.

Familia

În ancheta efectuată în primul dosar penal, cei de la Probațiune au descoperit că părinții lui Denis Petronel Zaharia s-au despărțit când el avea opt luni, iar mama, după o perioadă în care a muncit în străinătate, avea o relație de concubinaj cu alt bărbat. Ea a arătat un document care dezvăluia faptul că „în perioada copilăriei mici, a prezentat (băiatul - n.r.) afecțiuni de tipul crizelor de afectivitate, care se manifestau prin plâns până la pierderea cunoștinței”.

O bunică a fost cea care a avut grijă de el, dar lipsa ei de fermitate a făcut ca băiatul să rămână repetent și să intre în anturaje dubioase.

În decizia de la a doua sa condamnare, se scrie: „În mediul familial, faţă de inculpat a fost manifestată o atitudine lipsită de fermitate şi, drept urmare, inculpatul a adoptat un comportament haotic, petrecându-şi timpul liber în compania unui anturaj cu preocupări nocive, absentând de la şcoală, obţinând rezultate mici, fiind lipit de consecvenţă în activităţile şcolare”. Această concluzie contrazice multe dintre cele susținute de Serviciul de Probațiune.

Denis a activat și la Clubul Tornado, după ce a plecat de la Scorpions

Sportul

Văzut deseori ca o șansă pentru tinerii aflați în familii cu probleme și intrați în anturaje suspecte, nici sportul nu a fost o soluție în cazul lui Zaharia. Acesta a practicat luptele de contact K1 inițial în cadrul Clubului Scorpions. Ulterior s-a mutat la Clubul Tornado. „La Scorpions n-a mai fost primit tocmai din cauza problemelor infracționale. S-a aflat de combinațiile cu droguri și a fost îndepărtat. Sportivii de la Scorpions trebuie să aibă un dosar personal ireproșabil. Ștefan Lătescu, luptătorul care acum a ajuns nr. 3 mondial, e student în anul II și e un băiat educat”.
La momentul uneia dintre anchetele de la Probațiune, reprezentantul instituției scria că
„minorul are o atracție față de violență și din cauza sportului practicat (kickboxing), care este nociv în absența asumării responsabilității”.

Au rămas doar vorbe pe hârtie. Mai mult decât atât, în timpul bătăii din curtea liceului, filmate de colegi și puse pe Internet, se vedea clar că mișcările de luptă ale lui Zaharia erau cele de K1. Prin urmare, este probabil că pentru el, antrenamentele de la Scorpions erau un mijloc de a deveni mai eficace în viața de infractor decât de a se disciplina și a-și disipa energiile negative.

Article image
În iulie se va împlini un an de când o fată de 16 ani a fost bătută cu sălbăticie pe o alee din cadrul Complexului Palas, eveniment dezvăluit de REPORTER în vara anului trecut. Cea mai importantă noutate din cadrul anchetei penale demarate în acest caz este că, la sfârșitul lunii ianuarie, procurorii ieșeni au pus sub acuzare încă două persoane, pe lângă agresoarea care se vedea în filmările realizate la momentul incidentul...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 04 Aprilie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29