fbpx
 
Romanticul Hârlău: directoarea Lungu și-a angajat soțul în spitalul pe care îl conduce. Concurs corect, candidat unic

Romanticul Hârlău: directoarea Lungu și-a angajat soțul în spitalul pe care îl conduce. Concurs corect, candidat unic


Marius Lungu are 59 de ani și imediat după angajare întreba pe forumuri cum se poate pensiona anticipat

În ultimii 7 ani a fost taximetrist la Hârlău dar spune că are studii superioare, licență la „Spiru Haret”

Are un salariu de 3.000 de lei net, care nu mai contează la pierderile de 60.000 de euro/lună ale Spitalului Orășănesc

Declarația de avere a directoarei Spitalului orășenesc Hârlău, completată în octombrie 2023, a adus o surpriză. O mică baroniadă. Anul trecut în iulie, pe când Liliana Lungu nu fusese încă unsă manager, dar era directoarea financiară a unității medicale, soțul său, taximetristul Marius Lungu, a fost angajat ca registrator medical.

Bărbatul, acum în vârstă de 59 de ani, preocupat mai mult de pensionarea anticipată, a prins, concurând de unul singur, un post călduț remunerat cu 3.000 de lei net pe lună.

„Asta era ultima problemă? Că bărbatul meu lucrează în spital?”, a reacționat Liliana Lungu care, în paralel cu funcția de manager de spital, este și consilier local PSD la Hârlău.

Omul s-a angajat, își vinde taxiul

Candidatul 4880 a reușit cu brio

La concursul organizat în luna iulie 2022 pentru ocuparea, printre altele, a postului de registrator medical s-au cerut trei condiții specifice. Acestea au fost: studii medii finalizate cu diplomă de bacalaureat, 6 luni vechime în activitatea de registrator medical și cunoștințe avansate de operare PC (office, excel).

Pe 7 iulie, a fost afișat rezultatul selecției dosarelor de concurs. Un singur concurent s-a înscris și a fost declarat admis. Cod de identificare: 4880, numele acestuia nefiind public.

Pe 14 iulie, candidatul 4880 a obținut 85 de puncte la proba scrisă, iar pe 20 iulie, acesta a fost notat cu 82,33 puncte la proba practică și interviu. Cu media de 83,67 puncte, candidatul 4880 a devenit registrator medical la Spitalul Hârlău.

Acum câteva săptămâni, prin completarea unei declarații de avere, a fost devoalată identitatea concurentului: este Marius Lungu, soțul actualei directoare a spitalului, Liliana Lungu.

Liliana Lungu muncește de la 22 de ani în Spitalul Hârlău. A urcat treaptă cu treaptă până a ajuns manager. Are la rândul ei studii la o facultate privată

A lucrat în pandemie la centrul de vaccinare

În precedentele declarații de avere pe care Liliana Lungu le-a completat ca manager, ca director financiar (2018 – 2022) ori ca ales local PSD, aceasta a menționat că soțul făcea taximetrie. A ajuns de la șoferie la registrator medical în urma acestui concurs în care a candidat de unul singur și la care una din condițiile eliminatorii era experiența similară de minim 6 luni.

„A avut activitate în centrul de vaccinare. La Hârlău a fost un centru de vaccinare organizat de Direcția de Sănătate Publică. A lucrat mai mult, cât a fost centrul”, a spus Liliana Lungu. Practic, în pandemie, Marius Lungu a activat și la centrul de vaccinare și ca taximetrist.

„La centru am fost un an și două luni, din ianuarie 2021. Făceam prelucrare de date, înregistram pe cei care veneau să se vaccineze”, a explicat Marius Lungu. Această activitate a fost asimilată celei de registrator medical și i-a permis să candideze la postul de la spitalul orășenesc.

REPORTER DE IAȘI a făcut în august un reportaj la Spitalul Orășenesc Hârlău: saloane goale, pierderi uriașe, un sanatoriu pentru 152 de angajați

„Soțul meu are studii superioare”

Soția nu-și mai amintește nici cât a fost media minimă pentru ca soțul să fie declarat admis, nici în ce a constat proba practică. „A fost declarat admis, respectând regulamentul de concurs”, a spus, sec, Liliana Lungu.

Faptul că soțul a trecut de la taximetrie la spital ca registrator medical nu e o situație excepțională pentru Liliana Lungu, actual manager, fost director financiar în perioada în care a avut loc selecția. Aceasta a sugerat că Marius Lungu ar fi supracalificat pentru această poziție. „Soțul meu are studii superioare și a candidat pe un post sub studiile pe care le are. Nu mai vreau să lungesc discuția”, a declarat directoarea spitalului.

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Marius Lungu a detaliat: „Am terminat Facultatea de Științe administrative și juridice la Universitatea «Spiru Haret». Am făcut 7 ani taximetrie, inclusiv cât am fost la centrul de vaccinare. Acum am scăpat de firmă, de mașină”. De când e la spital, nu mai e taximetrist.

Până la urmă, Marius Lungu are dreptate: are studii la Spiru Haret

Abia angajat, deja întreabă de pensie

La unitatea spitalicească, Marius Lungu lucrează câte 8 ore pe zi, dimineața. „Tot la fel ca la centru, prelucrare de date. Foi de internare de zi, statistică, tot”, a descris, succint, fișa postului. Pentru aceste activități, soțul directoarei încasează net lunar aproximativ 3.000 de lei.

Anul viitor va împlini 60 de ani și gându-i zboară la pensie. Spre exemplu, pe 23 august, a întrebat pe grupul de Facebook „Pensii-întrebări și răspunsuri”: „Când aș putea să depun dosarul ptr. pensie anticipată”. Acum, Marius Lungu a spus că și-a mai domolit așteptările. „Știți cum e cu legile din România...”.

O familie de 2.000 de euro/lună

Pentru anul 2022, soții Liliana și Marius Lungu au avut următoarele câștiguri nete, așa cum reiese din declarația de avere datată 31 octombrie 2023:
- 75.656 lei Liliana Lungu ca manager/director financiar al spitalului
- 6.570 lei indemnizația Lilianei Lungu ca ales local PSD
- 13.267 lei salariul lui Marius Lungu ca registrator medical (august – decembrie 2022)
- 18.000 lei venitul din taximetrie al lui Marius Lungu

Total: 113.493 lei = 9.457 lei/net/lună

Spitalul Orășănesc abia adună 20 de pacienți pe zi

În august 2023, REPORTER DE IAȘI a făcut un reportaj la Spitalul orășenesc din Hârlău. Cu 152 de angajați la 110 paturi, unitatea medicală mergea lună de lună pe deficit, 200.000-300.000 lei, pe care îl rostogolea. 200 de pacienți la internare continuă, față de 350 cât ar fi numărul necesar lunar ca spitalul să stea pe linia de plutire. Pentru spitalul pavilionar, cu clădiri ridicate chiar și în 1859, deci acum 164 de ani, unele neexpertizate seismic și la incendiu, statul român cheltuie anual peste 3 milioane de euro.

Article image
Aici s-au făcut în sfârșit primele două hernii după jumătate de an fără nicio intervenție chirurgicală Sunt doar 17 medici și peste 100 de asistente și infirmiere, aproape că vine un angajat pentru fiecare bolnav/lună. Sunt peste 30 de muncitori și personal TESA, o adevărată pierdere de vreme Sunt internări puține, spitalul nu-și îndeplinește baremul contractat cu CJASS, dar continuă să existe După ora 14.00 nu se poate ...
Autor Cezar Moraru Reportaje 14 August 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29