fbpx
 
Abuziv: soția lui Bulgariu, plătită ca Șef Serviciu la Tehnopolis cu doar 3 subordonați. 6.300 de lei/lună la un incubator-fantomă

Abuziv: soția lui Bulgariu, plătită ca Șef Serviciu la Tehnopolis cu doar 3 subordonați. 6.300 de lei/lună la un incubator-fantomă


Primăria Iași este stat în stat. Codul Administrativ prevede minim 7 posturi de execuție, dar la Tehnopolis se poate lua salariu de șef cu doar un post la birou și doi muncitori

Irina Bulgariu încasează lunar 2.000 de lei în plus, prin încălcarea Codului Administrativ. E pasibilă de abuz în serviciu, pentru că provoacă prejudiciu material

Tehnopolis a avut anii trecuți chiar doi directori la 18 angajați

Schema este încărcată inutil, dar directorul Constantin Șerbescu se plânge că n-are oameni

Tehnopolis are în chirie o singură firmă în regim start-up, deși a fost creat ca incubator de afaceri

Clădirea stă cu 30% din spații neocupate, deși are cele mai mici chirii din Iași: 4,5 euro/mp

O sinecură politică în mâinile primarului: toți sunt pile

La Parcul Științific și Tehnologic Tehnopolis Iași, instituție subordonată Primăriei, există un șef de serviciu care conduce doar trei angajați. Unul dintre ei este om de birou, ceilalți doi sunt muncitorii instituției. Dacă nu ar fi avut funcția, Irina Bulgariu, soția fostului șef al Aeroportului Cătălin Bulgariu ar fi avut un salariu cu peste 2.000 de lei mai mic.
Situația ei este ilegală și creează un prejudiciu material, pentru că, așa cum cere Codul Administrativ, un șef serviciu trebuie să aibă minim 7 subordonați. În timp ce pentru Bulgariu se poate obține un salariu mai mare, la Tehnopolis mai sunt doar 8 angajați iar directorul Constantin Șerbescu se plânge de salariile mici.
Situația economică a acestei clădiri administrate de Primărie este hilară: încasează anual 1,12 milioane de lei, iar salariile sunt 1 milion de lei. E practic o sinecură pentru pilele din partide.
Irina Bulgariu este soția lui Cătălin Bulgariu, fostul director de la Aeroport, lider cu ambiții în PSD Iași. Constantin Șerbescu este, de asemenea, membru PSD, ambii fiind însă în relații reci cu actuala conducere a filialei și gravitând în jurul primarului Mihai Chirica. Bulgariu e un șomer de lux, fiind văzut zilnic la biroul lui Gabriel Harabagiu, fostul viceprimar, prieten de nădejde al primarului.

La Tehnopolis, sub umbrela Primăriei, se încalcă flagrant Codul Administrativ. Iei salariu de șef Serviciu fără să existe acel Serviciu. O bagatelă pentru Chirica

Doi traseiști prin funcții publice

Cătălin Bulgariu era pe cai mari în 2016, când soția a devenit anagajata Tehnopolis. Consilierul local a luat bani cu zece mâini din Consiliile de Administrație unde a fost plantat de partid de-a lungul timpului. Tot partidul l-a mai făcut o dată om și l-a pus în fruntea Aeroportului Iași, poziție din care Bulgariu a compromis un proiect european de 70 milioane de euro pentru construirea unui nou terminal. Investiția a fost salvată doar după ce PNL l-a dat jos.
Tot politic a promovat în carieră și soția sa, Irina Bulgariu, care a devenit, din poziția de unic participant la concurs, șefa OPC Iași, în 2014. După ce Bulgariu a ieșit din Consiliul Local, în 2016, Irina Bulgariu a ajuns jurist la Tehnopolis, instituție subordonată Primăriei Iași.

Șase stau la birouri, doi muncesc

Irina Bulgariu este în prezent șefa Serviciului Tehnic-Achiziții, având în subordine trei oameni. Doi sunt muncitorii de întreținere ai clădirii administrate, cel de-al treilea lucrează la birou.
Salariul net, pe anul trecut, conform declarației de avere, a fost de 76.000 de lei, corespunzător unui venit lunar de 6.333 de lei. Este același salariu cu cel al directorului Constantin Șerbescu și veniturile lor sunt cele mai mari din instituție. Ceilalți angajați câștigă de la 2.700 de lei lunar (muncitorii) la 4.100 de lei (personalul de la birouri).
În prezent, suntem în total 8 angajați. Schema prevede 20 de anagajați, cel mai mult am avut 18, anul trecut am scăzut la 13 și acum am rămas mai puțini. Pentru tot ce avem de făcut este insuficient, suntem 6 la birouri, doi oameni au grijă de întreținerea tuturor clădirilor și a terenului. Oamenii pleacă din cauza salariilor mici. Toți angajații noștri cumulează mai multe atribuții”, a explicat Constantin Șerbescu, directorul Tehnopolis.

Sprijinit de PSD, Cătălin Bulgariu a plantat-o pe soția sa întâi la Protecția Consumatorului și apoi la Tehnopolis

Irina Bulgariu nu are ce să facă la Tehnopolis și ia bani ilegal

Un șef de serviciu trebuie să aibă, conform Codului Administrativ, cel puțin 7 oameni în subordine pentru a-și păstra funcția. Irina Bulgariu are doar trei. Directorul Tehnopolis spune că așa este organigrama aprobată de către Consiliul Local și plecarea oamenilor a fost mereu cu un pas înaintea modificării acesteia. „Chiar dacă am dorit schimbarea organigramei, nu am apucat s-o facem, mereu oamenii au plecat mai repede decât am promovat noi actele la Consiliul Local”, a încercat directorul să se justifice.
Constantin Șerbescu a bălmăjit neinteligibil atunci când a fost întrebat de ce Irina Bulgariu ocupă o funcție de Șef Serviciu în afara legii. Pur și simplu nu poate da o explicație, neoficial singurul răspuns posibil fiind că „așa a venit ordinul de sus”.
Dacă nu ar fi șef de serviciu, Irina Bulgariu ar avea venituri cu aproximativ 2.200 de lei mai mici lunar. Între 2016 și 2020, ea a fost director adjunct al instituției. De remarcat: Tehnopolis Iași, cu un total de 12-15 oameni, a avut câțiva ani doi directori.
Ca șef de serviciu Tehnic și Achiziții, Bulgariu a supervizat, în acest an, 65 de achiziții directe ale Tehnopolis. Doar trei dintre ele au fost mai consistente, de la 50.000 la 160.000 de lei. Celelalte cumpărări directe au fost pe sume mici, de câteva sute sau maxim câteva mii de lei. Iar pentru operarea acestor achiziții are un om în subordine care muncește efectiv. Ea doar stă și verifică.

Tehnopolis are 9.000 mp, dar un singur chiriaș ca start-up, deși a fost construit cu scopul de a fi incubator de afaceri

Contraperformanță: o singură firmă în incubatorul de afaceri

Tehnopolis Iași are în total, pentru închiriere, 9.000 mp de spații cu locuri de parcare păzite non stop. Prețul de închiriere este cel mai scăzut de pe piața din Iași. Pentru firmele de până la 6 luni vechime, tariful pleacă de la 2 euro/mp. Pentru cele cu peste 6 luni vechime, taxa începe de la 4,5 euro/mp și diferă în funcție de dotările spațiilor. Acestea au între 40 și 700 mp și sunt potrivite ca spații de producție și birouri.
În prezent avem aproximativ 30 de firme care dețin spații și o singură firmă în incubatorul de afaceri. Situația pentru incubator este dinamică, sunt și perioade în care avem 5-6 firme acolo, iar angajații parcului asigură consilierea acestora. Pentru toate serviciile avem propriii angajați. Am vrut să externalizăm, dar ofertele firmelor care să lucreze aici, pentru noi, erau peste sumele pe care le plătim la salarii. Oamenii noștri urmăresc contractele, fac facturarea, merg în instanță cu datornicii, muncitorii întrețin clădirea și curtea”, a mai spus Constantin Șerbescu.
Gradul de ocupare al Tehnopolis este de 70%, iar directorul găsește o explicație în faptul că, după 2020, multe firme au renunțat la o parte din spațiile pe care le aveau, pentru că angajații lucrează de acasă: „Situația este generală, nu este așa doar la noi. Toate clădirile de birouri lucrează acum la 60-70% din capacitate. Am avut discuții cu alte parcuri industriale din țară, toți spun același lucru”, a mai precizat Șerbescu.

Constantin Șerbescu, directorul Tehnopolis, spune că 8 oameni sunt prea puțini pentru a administra o clădire

Tehnopolis nu produce bani, doar asigură veniturile unor pile de partid

Pe 2022, Tehnopolis a avut o cifră de afaceri de 1,12 milioane de lei, profitul net fiind de 27.308 lei, cu 13 angajați. Este cel mai mic profit din ultimii 5 ani, iar datorile au crescut de la 1,8 milioane de lei (2018) la 2,5 milioane de lei (2022). Directorul Șerbescu spune că Parcul Științific și Tehnologic se întreține din propriile încasări și că nu a fost creat pentru profit. Drept dovadă, ce mai mare cheltuială pe anul trecut a fost fondul de salarii: 923.041 lei.
Prin comparație, un alt incubator de afaceri, Creative Industries Hub Iași, este o afacere înfloritoare. Firma care îl deține, Total Prim Expert SRL, a avut pe 2022 afaceri de 487.000 de lei și profit de 250.646 de lei. A avut un singur anagajat.
„Pentru genul acesta de afacere este suficient să ai doi anagajați care fac tot ce este necesar în clădire, inclusiv facturarea. Celelalte servicii pot fi externalizate, nu este obligatoriu să ai angajați la curățenie sau mentenanță”, a spus Gabriel Berbecaru, administratorul Total Prim Expert.
Incubatorul are permanent 20-25 de start-up-uri în chirie. La Tehnopolis e un singur client, demonstrând că banii publici sunt canalizați inutil într-un domeniu în care economia reală funcționează de la sine.

Article image
Ironia în România: directorul Cătălin Bulgariu a ratat proiectul Terminalului 4 de la Aeroport dar apoi a încasat 54.000 de euro pentru „consultanță” la Stef Invest, care voia să construiască tocmai acest Terminal Pesedistul și-a făcut un site copiat după o firmă americană, adăugând un „o” în denumire ca să nu fie dat în judecată N-are niciun client, dar pe site se laudă cu 80 de angajați și peste 100 de afaceri încheiate...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 20 Noiembrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30