fbpx
 
Dinastia: Vlad Babă și-a angajat și soția la IMM-uri după încoronarea lui Alexe. Dosar penal, avere ascunsă / EXCLUSIV

Dinastia: Vlad Babă și-a angajat și soția la IMM-uri după încoronarea lui Alexe. Dosar penal, avere ascunsă / EXCLUSIV


PNL a venit la Putere cu tot familionul după ce a câștigat Consiliul Județean în 2020

Costel Alexe l-a pus pe Vlad Babă director la Școala Populară de Arte, deși n-avea studii, iar soția a fost angajată la Agenția pentru IMM-uri

Totul s-a petrecut fulgerător, în perioada noiembrie-decembrie 2020. Gabriela Babă luase 55 p la scris, dar a primit punctaj maxim la oral

Babă are o casă la Aroneanu, un alt teren extravilan, pe malul lacului, și un apartament în Poitiers

Toate bunurile au dispărut din declarația de avere a soției lui Babă, în 2023, deși apăreau în 2021

La Iași, cine ia Puterea își angajează la stat toate neamurile. Anterior, subprefectul Dolachi își angajase soția la Cadastru. A divorțat, s-a recăsătorit, iar noua nevastă a fost angajată, prin transfer, la APIA

Două terenuri și o vilă în Aroneanu, dar și un apartament în Poitiers s-au evaporat de la un an la altul (2022-2023) din declarația de avere a Gabrielei Babă, fostă Guzun. Femeia a devenit, în august 2021, soția lui Vlad Babă, fostul director al Școlii Populare de Arte, inculpat penal.

Anterior, în 2020, când cei doi constituiau deja un cuplu de mulți ani, au dat ambii lovitura, în aceeași perioadă, accesând posturi publice interzise muritorilor de rând. În noiembrie 2020, după ce PNL a preluat puterea locală, Vlad Babă a fost numit consilier al lui Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași și, aproape instantaneu, detașat ca șef al Școlii Populare de Arte.

Dezvăluirea pe care o aduce astăzi REPORTER DE IAȘI: în perioada octombrie-decembrie 2020, Gabriela Babă, pe atunci încă Guzun, a participat la un concurs de consilier asistent la Agenția pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovarea exportului (AIMMAIPE) Iași. Pe care l-a și promovat, devenind astfel angajata instituției condusă Narcis Tăbăcaru, director aflat în siajul PNL. O poveste despre o impresionantă avere, fals în declarații și dosare penale.

Gabriela Babă e consilieră pentru IMM-uri dar nu știe o chestie simplă: să citească un Ghid de completare a declarației de avere

Soția nu știe cum se completează o declarație

Pe 13 iunie 2023, Gabriela Babă a depus declarația de avere anuală în calitate de consilier asistent la AIMMAIPE Iași. În respectivul document, la rubrica de bunuri imobile, terenuri și clădiri, femeia nu a completat nimic. Gestul a fost surprinzător mai ales că în declarația din 2022, aceasta notase două terenuri în Aroneanu (505 mp și 939 mp), o vilă cu o suprafață de 244 mp amplasată în aceeași localitate și un apartament de 60 mp în Iași, toate avându-l drept titular pe soțul său, Vlad Corneliu Babă.

„Mi s-a spus de la Juridic la mine că nefiind bunuri comune nu trebuia să le trec. Mi s-a spus că ceea ce am completat eu înainte, de fapt era greșit. Și declarația de avere se referă la mine, adică bunurile mele și, într-adevăr, soțul, dar în căsătorie. N-am nicio problemă să le mai scriu. Nu-i ca și cum nu le-am declarat niciodată”, a spus Gabriela Babă.

Tânăra a fost completată de Vlad Babă: „Au fost dobândite de mine înainte de august 2021 (momentul căsătoriei celor doi – n.r.)”.

Narcis Tăbăcaru (foto dreapta) este agreat de PNL la Agenția pe care o conduce și unde soția lui Vlad Babă a fost angajată cu brio

Nici directorul Agenției nu știe legea

REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe Narcis Tăbăcaru, directorul executiv al AIMMAIPE. Inițial, șeful instituției a respins o astfel de ipoteză, a unei discuții Babă – Juridic, indicând că responsabilitatea completării declarației de avere aparține exclusiv fiecărui salariat. „N-au nicio treabă juristele noastre cu sfătuirea, consilierea pe parte de declarații de avere”, a spus Tăbăcaru.

La câteva minute după această afirmație a revenit: „Am vorbit cu colega mea de la Resurse Umane care se ocupă și de declarații. Da, își amintește de o asemenea discuție. Doamna Babă a completat o declarație de avere în anul precedent în care a pus și bunurile soțului, din ce mi-a explicat. Nu ar fi trebuit să le pună. Când a venit în anul următor, colega mea i-a atras atenția despre faptul că acele bunuri nu trebuiau trecute, ele fiind ale soțului înainte de căsătorie. Și dacă ANI (Agenția Națională de Integritate – n.r.) sesizează o neconcordanță îi va cere clarificări”, a precizat directorul Narcis Tăbăcaru.

Soția lui Babă a lăsat goale rubricile de la terenuri și clădiri, deși dețin trei proprietăți în Iași

Averea lui Babă trebuie trecută în declarație

Jurista, directorul și Gabriela Babă, toți de la AIMMAIPE, sunt însă în eroare. Trei experți care lucrează în trei instituții publice mari din Iași, consultați de REPORTER DE IAȘI, au susținut la unison că terenurile și casele al căror titular este Vlad Babă trebuie să se regăsească în declarația soției chiar dacă bunurile au fost dobândite anterior căsătoriei.

În plus, inclusiv în Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese al Agenției Naționale de Integritate se menționează acest lucru. „Opinăm în sensul declarării, în cuprinsul declarațiilor de avere și de interese, atât a bunurilor proprii ale declarantului, precum și a bunurilor deținute de acesta împreună cu familia, sau deținute exclusiv de familia acestuia, prin «familie» înţelegându-se soţul/soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora”, se arată în ghid. Concluzia unui specialist în această speță: „Este penal dacă se dovedește intenția”.

Trei au ajuns la interviu și toți trei au fost angajați. Printre candidați, și Gabriela Babă

Telenovela unei angajări pe bază de dosar

O istorie aparte are și angajarea Gabrielei Guzun (actuală Babă) la AIMMAIPE. Între octombrie și decembrie 2020, tânăra originară din Chișinău, a parcurs toate etapele unui concurs: selecția dosarelor, proba scrisă și interviul.

Iată precizările directorului Tăbăcaru:

Pentru cele 3 posturi care au vizat funcțiile de consilieri asistenți au fost depuse 8 dosare de candidatură. În urma etapei de selecție a dosarelor, 2 dintre acestea au fost respinse pentru că nu erau complete.

Proba scrisă s-a desfășurat în data de 30.10.2020, ora 10.00, la aceasta 3 candidați fiind admiși și 3 fiind respinși.

Interviul pentru funcția de consilier asistent s-a desfășurat în data de 5.11.2020. În urma acestuia, cei 3 candidați au fost admiși. Doamna Gabriela Babă (fostă Guzun) a fost numită în funcție începând cu data de 02.12.2020, în conformitate cu prevederile legale”.

Deci, din 8 candidați inițial, doi au căzut la selecția dosarelor. Dintre cei șase rămași, doar trei, printre care și Guzun, au promovat, la limită, proba scrisă, toți cu un punctaj identic: 55. S-au revanșat însă la interviu, unde toți trei au luat note aproape de maxim: 94, 96 și 98.

Are un salariu net de 4.000 de lei

Pe site-ul AIMMAIPE Iaşi se precizează că instituția „are ca obiectiv principal gestionarea tehnică şi financiară a schemelor de minimis implementate prin programe naţionale de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii”. Directorul Tăbăcaru a spus că atribuțiile tinerei sunt de consilier pe programe.

În declarația de avere din luna mai 2021, Gabriela Guzun (acum Babă) a menționat venituri de 22.259 lei pentru anul anterior ca programator la Kireyest SRL și 2.685 lei pentru cele câteva zile lucrate în 2020 la AIMMAIPE Iași. Practic, în privat, în 2020, Gabriela Guzun a înregistrat un venit mediu net de numai 1.854 lei.
Anul trecut, aceasta a încasat în medie net lunar de la AIMMAIPE câte 4.000 de lei.
„În septembrie 2023, a intrat în concediul de 180 zile de maternitate prenatal și postnatal. După care intră în creștere copil”, a menționat directorul Tăbăcaru.

Vlad Babă a făcut bani prin producerea unor filme de serie C în care a vândut rolurile principale copiilor celor mai bogați oameni din Iași

Ambii soți, angajați fulgerător de Costel Alexe

REPORTER DE IAȘI a discutat telefonic cu Gabriela Babă la sfârșitul săptămânii trecute, la câteva zile după ce a născut. Despre momentul angajării la AIMMAIPE, femeia a spus că activează în domeniul în care s-a pregătit, fiind absolventă de Informatică Economică la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor de la Universitatea Al.I. „Cuza”.

„A fost un concurs. Am văzut pe site, a fost postat pe un site, nu mai țin minte care”, a spus Gabriela Babă cum a început cariera sa în serviciul public.
Coincidența a făcut ca în perioada octombrie – decembrie 2020 când Gabriela Guzun (acum Babă) a participat la concursul de la Agenția condusă de Narcis Tăbăcaru, actualul său soț, Vlad Babă, să fi fost angajat, pe filieră PNL, la Consiliul Județean Iași.

Pe 11 noiembrie 2020, actorul Vlad Babă a fost numit consilier personal al lui Costel Alexe, liberal care în septembrie 2020 câștigase în alegerile locale fotoliul de președinte al Consiliului Județean Iași.

În aceeași zi, Babă a fost detașat ca director interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași. În urma scandalurilor cu iz penal în care a fost implicat, Vlad Babă a demisionat de la șefia școlii în septembrie 2022.

Vlad Babă, vecin cu frații Alexe la Aroneanu, pe terenul Primăriei

Din declarațiile de avere completate în ultimii ani de Gabriela și Vlad Babă reiese că bărbatul, acum în vârstă de 37 de ani, a agonisit o avere impresionantă:

- teren de 505 mp și o vilă de 244 mp, în comuna Aroneanu, cu vedere la lac. Vlad Babă a concesionat inițial, apoi a cumpărat parcela pe care și-a făcut casa (2015) de la Primăria Aroneanu. Din iunie 2022, DNA Iași a decis instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra imobilului (casă și teren) până la concurența sumei de 63.577 lei. În februarie 2023, Tribunalul Iași a emis o hotărâre judecătorească de menținere a sechestrului și de modificare a sumei la 143.587 lei. Aceasta este valoarea prejudiciului calculat de procurorii DNA Iași.
Vlad Babă face parte din lotul VIP-urilor care au prins terenuri, inițial prin concesiune, de la Primăria Aroneanu, printre aceștia numărându-se și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, doi frați, sora și mama lui Alexe, dar și Bogdan Abalași, fost subprefect

- un apartament de 60 mp în complexul Poitiers Towers al dezvoltatorului imobiliar Cătălin Tudosă. În declarațiile de avere a fost notat ca dobândit în 2020. „Este promisiune. Nu e încă intabulat”, a precizat Vlad Babă. Acum, pe site-ul proiectului, un apartament de două camere (60 mp) este cotat la 87.725 euro

- un teren de 939 mp, pe malul lacului, în Aroneanu, pe care Vlad Babă l-a achiziționat în 2021 în schimbul a 18.780 euro (20 euro/mp). Deși încadrat ca „agricol”, acesta, transferat în intravilan, se pretează pentru construcția de case. „Deocamdată, n-am niciun plan cu el”, a zis Babă

- în declarația din 15 noiembrie 2022, momentul părăsirii funcției de director al Școlii Populare de Arte, Babă a mai enumerat trei autovehicule: un BMW X3, o Honda Insight și un Polaris

Proprietățile din declarația de avere din 2022 au dispărut în 2023

- în declarația din 2023, Gabriela Babă a scris că ea și soțul au obținut în 2022 următoarele venituri nete: 47.630 lei (ea, în calitate de consilier la AIMMAIPE) 39.898 lei (el, ca director al școlii), 23.825 lei (el, ca expert recrutare la Avisso), 240.000 lei (el, dividende de la Just Smile Events), 168.576 lei (el, dividente de la Just Smile Kids). Total venituri nete 2022 pentru familia Babă: 520.000 lei (echivalentul a peste 100.000 euro), deci o medie lunară de peste 8.600 euro

Vlad Babă și Costel Alexe erau stăpânii lumii în decembrie 2020

Babă și Alexe, trimiși în judecată de DNA pentru angajarea de la Arte

În iulie 2022, serviciul teritorial Iași al DNA i-a trimis în judecată pe Costel Alexe (președintele Consiliului Județean), Radu Gabriel Apetrei (șef Serviciu Resurse Umane la CJ) și pe Vlad Babă.

La data de 11 noiembrie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași, beneficiind de ajutorul inculpatului Apetrei Radu-Gabriel, ar fi dispus, cu încălcarea prevederilor legale, detașarea inculpatului Babă Vlad-Corneliu de pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului președintelui Consiliului Județean Iași, pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte «Titel Popovici» Iași. Aceasta, în condițiile în care inculpatul cunoștea că respectiva numire nu îndeplinea condițiile legale.

Menționăm că inculpatul Babă Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe o perioadă determinată, fără concurs, pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului președintelui Consiliului Județean Iași în data de 11 noiembrie 2020 și tot la aceeași dată ar fi fost detașat pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte «Titel Popovici» Iași. Ulterior, la datele de 10 martie 2021 și 7 iulie 2021, inculpatul Alexe Costel, în calitatea menționată anterior, ar fi dispus prelungirea detașării inculpatului Babă Vlad-Corneliu în aceeași funcție de conducere”, au arătat procurorii în rechizitoriul întocmit.

Costel Alexe a modificat condițiile de concurs pentru a-l avantaja pe Vlad Babă, conform rechizitoriului DNA

DNA: „Concursul a fost aranjat”

Mai mult, lui Babă i s-ar fi aranjat concursul. „În același context, cu încălcarea prevederilor legale, pentru a obține numirea definitivă pe postul respectiv a inculpatului Babă Vlad-Corneliu, președintele Consiliului Județean Iași Alexe Costel ar fi inițiat și elaborat un proiect de hotărâre prin care ar fi fost schimbate condițiile de participare la concurs precum și componența comisiei”, au argumentat anchetatorii.

Și au detaliat: Precizăm că, la vremea respectivă, la nivelul Consiliului Județean Iași era deja în vigoare o hotărâre adoptată în anul 2020, care privea modalitatea de organizare și condițiile de participare la concursul de ocupare a postului menționat mai sus (concurs suspendat ca urmare a intervenirii stării de urgență și ulterior a stării de alertă). În urma modificărilor aduse în mod ilegal, inculpatul Babă Vlad-Corneliu ar fi putut participa la concursul organizat în perioada iunie – iulie 2021, l-ar fi promovat, iar printr-o dispoziție a inculpatului Alexe Costel, din 10 septembrie 2021, ar fi fost numit pe funcția de manager al Școlii Populare de Arte «Titel Popovici» Iași pe o perioadă de 5 ani”.

Vlad Babă a luat teren de la Primăria Aroneanu odată cu cei patru frați Alexe, inclusiv președintele Consiliului Județean. Toți și-au făcut case pe malul lacului

Costel Alexe, două abuzuri în serviciu, formă continuată

Alte fapte au avut loc după ce Babă a ajuns în fruntea școlii respective. „După obținerea postului în urma demersurilor de mai sus, inculpatul Babă Vlad-Corneliu ar fi intervenit pe lângă subalternii săi pentru obținerea, de către două persoane, a unor posturi în cadrul instituției pe care o conducea”, au mai notat procurorii DNA Iași.

Cei trei au fost trimiși în judecată sub acuzațiile:
- Costel Alexe, președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, sub aspectul săvârșirii a două infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată)

- Radu Gabriel Apetrei, șef serviciu Resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, sub aspectul săvârșirii a două infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată)

- Vlad Corneliu Babă, consilier IA la cabinetul președintelui Consiliului Județean Iași, detașat ca manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte din care una în formă continuată),
- instigare la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul
- instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată
- instigare la infracțiunea de uz de fals

Dosarul este acum pe rolul instanței.

Article image
În cursul zilei de luni, 11 iulie, la Tribunalul Iași a fost înregistrat un  dosar penal, venit de la DNA, în care, printre inculpați, se află numele actualului președinte al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe. Este a doua oară în ultimele trei săptămâni când Alexe este trimis în judecată de procurorii anticorupție.
Autor cristi tanasa Anchete 12 Iulie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29