fbpx
 
Fugarul Cristian Maftei mai are un pic și a scăpat: în 2025 se întoarce acasă. Poliția: „Îl căutăm continuu”

Fugarul Cristian Maftei mai are un pic și a scăpat: în 2025 se întoarce acasă. Poliția: „Îl căutăm continuu”


Omul de afaceri a fugit de 9 ani și jumătate în ajunul condamnării sale la 6 ani cu executare, în Dosarul „Mită la prefect”

El trebuie să mai stea ascuns până în mai 2025

Sunt cinci condamnați din Iași care au fugit din țară și sunt de negăsit

Un ieșean aflat pe lista Most Wanted a Poliției Române mai trebuie să se ascundă aproape un an și jumătate și, în mai 2025, va putea reveni acasă liber ca pasărea cerului, fără să execute pedeapsa de șase ani de închisoare, cu executare, la care a fost condamnat în iunie 2014. Motivul: la acea dată, executarea pedepsei se va prescrie. Într-un răspuns pentru REPORTER, Inspectoratul General al Poliției Române a transmis referitor la persoana lui Maftei că „activitățile de căutare sunt realizate în mod continuu, până la arestarea acesteia, în vederea extrădării către România”.

Cristian Maftei a venit la ultimul termen al procesului penal, apoi a dispărut fără să mai aștepte sentința. În centrul imaginii, fostul prefect Radu Prisăcaru

Ceilalți s-au și eliberat între timp

Cristian Maftei a împlinit în octombrie 54 de ani și este unul dintre fugarii „veterani” dați în urmărire internațională de Poliția Română și incluși pe lista Most Wanted a instituției, listă care cuprinde 68 de persoane.

Om de afaceri afiliat PNL, Maftei a fost condamnat definitiv, pe 12 iunie 2014, pentru săvârșirea în concurs a două infracțiuni de luare de mită și una de dare de mită, toate în forma complicității. El a primit cinci ani de închisoare, plus încă unul dintr-o condamnare anterioară, cu suspendare, dosar în care fusese acuzat de fals în înscrisuri.

Numită generic „Mită la prefect”, ancheta a incriminat solicitarea de șpagă în contul retrocedării unor terenuri și l-a avut în centru pe prefectul din 2006 al județului Iași, Radu Prisăcaru, care, la fel ca ceilalți inculpați, cu excepția lui Maftei, și-au executat pedepsele în anii care au urmat condamnării.

O certitudine: a părăsit România

Maftei, însă, a dispărut, deși a fost căutat de polițiști încă din ziua în care a fost condamnat. Inițial, a fost dat în urmărire națională, apoi internațională. S-a speculat că ar fi în Dubai, dar aceasta pistă nu s-a confirmat. Din 12 iunie 2014, Maftei parcă a intrat în pământ, inclusiv rudele sale din Iași susținând că nu știu unde se află.

Contul de Facebook a lui Maftei: ultima postare e din decembrie 2013

Într-un răspuns trimis REPORTER la sfârșitul lunii noiembrie 2023, Inspectoratul General al Poliției Române a transmis că: „Persoana la care faceți referire este urmărită național și internațional, întrucât se sustrage de la executarea unei pedepse de 6 de ani închisoare, pedeapsă dispusă de Curtea de Apel Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri și complicitate la luare de mită, activitățile de căutare și executare a mandatului fiind efectuate de către Inspectoratul de Poliție Județean Iași- Serviciul de Investigații Criminale- Biroul Urmăriri”.

Inspectoratul a precizat că Maftei „a părăsit teritoriul României, aspect pentru care a fost dispusă urmărirea internațională, iar activitățile de căutare sunt realizate în mod continuu, până la arestarea acesteia, în vederea extrădării către România”.

Biblia urmăritului

Referitor la revocarea mandatului de executare a pedepsei, Inspectoratul General a adăugat că acest lucru poate avea loc în condițiile prevăzute de articolul 162 Cod penal, iar persoana va fi urmărită până în momentul în care vor interveni motivele de revocare a urmăririi. Articolul 162 prevede termenele prescripţie a executării pedepselor pentru persoane fizice, iar Maftei se încadrează la litera b): 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată (în cazul său - 6 ani), dar nu mai mult de 15 ani. În condițiile în care termenul se socotește de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă (12 iunie 2014), din aceasta scăzându-se o lună petrecută în arest preventiv (1 septembrie-1 octombrie 2006), înseamnă că Maftei poate reveni liniștit acasă la jumătatea lunii mai 2025.

Articolul 526 Cod Penal arată că urmărirea se revocă în momentul prinderii persoanei urmărite sau atunci când au dispărut temeiurile care au justificat darea în urmărire (exemplu, prescrierea), iar revocarea se dispune prin ordin dat de Inspectoratul General al Poliţiei Române care trimite imediat o copie parchetului competent care supraveghează activitatea de urmărire a fugarului, precum și organelor competente să elibereze paşaportul şi organelor de frontieră. Ulterior, un procuror solicită de îndată judecătorului de drepturi şi libertăţi încetarea activităţilor de supraveghere.

Încă patru pe listă

Printre cei 68 de urmăriți pe lista Most Wanted se află și alte persoane condamnate de instanțele din Iași. Printre aceștia se numără Nanaa Ammar, fostul patron de la Terom (11 ani și 6 luni închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare de bani) și Vasile Rodideal (12 ani și 6 luni inchisoare pentru constituirea și sustinerea unei grupări de criminalitate organizată, deținerea fără drept de muniție destinată armelor de război, instigare neurmată de executare la săvârșirea infracțiunii de omor calificat, instigare la săvârșirea infracțiunii de deținere a unei bancnote false în vederea punerii în circulație, conducere pe drumurile publice a unui autoturism în condiții de suspendare temporară a dreptului de a conduce).

Vasile Rodideal

Alți urmăriți: Gheorghe Clapon (5 ani și 6 luni închisoare pentru ultraj, spălare de bani și trafic de influență și 9 ani și 8 luni închisoare pentru mărturie mincinoasă, înșelăciune, spălare de bani, uz de fals și ultraj contra bunelor moravuri) și Oleg Drăniceru (9 ani, 4 luni și 20 zile închisoare pentru înșelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată).

În total, dintre cei 68, cinci și-au primit sentințele pe fond la Iași.

Article image
O mână de infractori, dintre care unii condamnaţi pentru fapte grave, a reuşit să păcălească Justiţia. După ce au stat ascunşi între 6 ani şi 13 ani, prin ţară sau străinătate, au scăpat de închisoare pentru că pedepsele s-au prescris, adică a expirat termenul până la care puteau fi trimişi după gratii. Înşelăciune, furt, tâlhărie, vătămare corporală gravă sau chiar tentativă de viol sunt doar câteva dintre faptele cu care ...
Autor cristi tanasa Reportaje 03 Ianuarie 2018

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30