fbpx
 
Șefa DIICOT trebuie să-și ancheteze soțul în Dosarul Rancea. Cazul trenează de 3 ani. DEZVĂLUIRI ÎN PREMIERĂ

Șefa DIICOT trebuie să-și ancheteze soțul în Dosarul Rancea. Cazul trenează de 3 ani. DEZVĂLUIRI ÎN PREMIERĂ


Soțul Alinei Albu a fost angajat la 9 seara, printr-o demonstrație de forță a fostei directoare Beatrice Rancea, acasă la ea

Contabila-șefă și jurista au fost apoi concediate pentru că se împotriveau practicilor managerului Operei din Iași

Cristian Albu câștiga 5.800 de lei brut și lucra de-acasă, din București, dar avea și un apartament închiriat în Iași

Soțul șefei DIICOT nu are nicio calitate în acest dosar, o expertiză financiar-contabilă fiind tergiversată de 2 ani și 9 luni

S-au schimbat trei experți, ultimul a fost și amendat pentru întârzierea nejustificată a sarcinilor pentru care este plătit

Beatrice Rancea e vechi prieten de familie cu Cristian Albu, director adjunct la Teatrul de Operetă din București, iar soția acestuia conduce structura anti-mafia din România care trebuie să o ancheteze tocmai pe vechea lor cunoștință

Răsunătorul dosar DIICOT având-o în prim plan pe Beatrice Rancea, fost manager al Operei Naționale Române Iași (ONRI), s-a blocat de doi ani și 9 luni. Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile”, au spus procurorii DIICOT în comunicatul de presă din 1 martie 2021 imediat după efectuarea celor 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași și București.

Unul dintre colaboratorii ONRI, devenit angajat și căruia i-a fost închiriat un apartament în cartierul Alexandru cel Bun, este Cristian Albu. Bărbatul ocupă fotoliul de director general adjunct la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din Capitală și este căsătorit cu Alina Albu, cea care, din aprilie acest an, îndeplinește funcția de procuror șef al DIICOT, structura centrală.

Așadar, într-un dosar DIICOT Iași apare numele soțului actualei șefe DIICOT central. Oficialii parchetului anti-mafia au respins această alăturare de nume și au argumentat că întârzierea în această speță a fost cauzată de lipsa expertizei financiar-contabile.

Alina Albu este procurorul-șef al DIICOT din aprilie anul acesta

Soțul șefei DIICOT făcea „tele-muncă” și avea spor de 15%

În acțiunea de pe 1 martie 2021, procurorii DIICOT vorbeau că în dosarul instrumentat de serviciul teritorial Iași prejudiciul era estimat la 5 milioane de lei. Iar cauza viza destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals”.

Dosarul DIICOT Iași a avut la bază un memoriu pe care Simona Alice Gogan, contabil-șef la Operă, îl trimisese în 2020 la mai multe instituții de control. Ziarul Libertatea a scris vineri, 24 ianuarie 2020: Ea (Simona Gogan – n.r.) susține că Opera l-a angajat, pe postul de consilier resurse umane, pe un apropiat al lui Beatrice Rancea, pe nume Cristian Albu, printr-un contract de telemuncă (ce presupune, conform Codului Muncii, munca de la distanță), plătit cu 5.587 de lei brut pe lună. Acesta însă, fără a fi venit la sediul instituției decât de câteva ori, încasa și un spor de condiții vătămătoare de 15% și primea și o alocație pentru locuință de 1.500 de lei”.

Angajat cu forța, în stil mafiot, la 9 seara

În aceeași zi, o parte din memoriul lui Gogan a fost citat și de Ziarul de Iași: „Însă problemele cu acest angajat nu se opresc aici; conform Simonei Alice Gogan, pe data de 8 noiembrie 2019, aceasta a fost chemată la ora 20.00 alături de fosta juristă a instituţiei, Eugenia Cihodariu Ciofu, la managerul Operei, Beatrice Rancea, pentru a-i semna contractul de muncă a lui Cristian Albu, deşi contractul era deja înregistrat în REVISAL încă de la începutul lunii octombrie, din data de 02.10.2019.

«Această întâlnire neobişnuită şi urgentă, care s-a prelungit până la ora 21.30, a fost convocată de faptul că eu, în calitate de contabil-şef şi cu viza CFP pentru salarii, am refuzat să acord viza CFP pentru salariul domnului Albu, motivând lipsa contractului de muncă, la rândul ei doamna jurist a considerat ca acest contract nu este adaptat necesităţilor instituţiei. Având în vedere presiunile exercitate de doamna manager asupra doamnei juriste, în acea seară la o oră foarte târzie, imediat după ce a semnat acest contract împotriva voinţei ei, a fost obligată să demisioneze; în consecinţă, am semnat şi eu contractul având în vedere condiţiile presante şi jignirile pe care mi le-a adus doamna manager Rancea», se mai precizează în memoriu, care conţine mai multe acuzaţii legate în special de speţa economică”.

Cristian Albu, primul din dreapta, alături de soția sa, Alina Albu. El este jurist în domeniul cultural și îl leagă o veche prietenie de Beatrice Rancea

Cristian Albu era, în paralel, director adjunct la Teatrul de Operetă

După acest episod, la scurt timp, Simonei Gogan i-a fost desființat postul din organigramă și a fost concediată. Deci, din cauza contractului lui Albu, managerul Rancea le-a zburat pe cele două, jurista și contabila, din Opera Națională Română Iași. Ulterior, Gogan a câștigat în instanță și a fost reangajată, acum ocupând aceeași poziție de contabil-șef.

Context: din 2017, Cristian Albu ocupă funcția de director general adjunct la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”. Acesta este căsătorit cu Alina Albu, procuror DIICOT din 2005 și care, din aprilie 2023, are calitatea de procuror șef al structurii centrale a parchetului anti-mafia. În perioada 2011-2022, Alina Albu a fost șef la diferite birouri și servicii din cadrul DIICOT central.

În declarația de avere a procurorului Alina Albu completată în 2020, aceasta a declarat următoarele venituri pentru 2019:
- 237.962 lei salariul de la DIICOT
- 17.982 lei drepturi salariale restante pe numele său
- 148.771 lei salariul soțului ca director adjunct la teatru
- 24.826 lei „contract de colaborare, ulterior salariu” al soțului Cristian Albu cu Opera Națională Română din Iași

A câștigat 70.000 de lei de la Opera din Iași prestând ocazional

La un venit anual net pe familie de 404.715 lei, adică o medie netă lunară de 33.726 lei (echivalentul a peste 6.800 euro/lună), Cristian Albu a acceptat să fie „consilier resurse umane” la Iași.
Veniturile obținute de Cristian Albu de la Opera Națională Română Iași:

- 2019: suma de 24.826 lei, cu mențiunea: „contract de colaborare, ulterior salariu”
- 2020: salariu: 41.505 lei
- 2021: salariu: 6.694 lei
* sursa: declarațiile de avere completate de soția acestuia, procurorul Alina Albu

„Am luat un spor nelegal dar l-am returnat”

Lui Albu i se închiriase un apartament în cartierul Alexandru cel Bun și primise și spor de condiții vătămătoare. Acesta a acceptat dialogul cu REPORTER DE IAȘI și și-a exprimat propriul punct de vedere. Iată principalele declarații ale lui Cristian Albu:
-
„Eu n-am niciun fel de calitate în acest dosar, nici măcar martor. Nu înțeleg de ce mi se folosește numele. Toată documentația făcută și contractul meu este perfect legal atât din punct de vedere al Curții de Conturi cât și al Corpului de Control al Ministerului Culturii. Nu înțeleg de ce mi se denigrează numele.”
-
„Eu am avut un contract de telemuncă pentru perioada respectivă. Eram obligat de 2-3 ori pe lună, trebuia să vin în Iași pentru a-mi prezenta tot ce aveam de făcut. Eu chiar am fost de mai multe ori, nu doar de 2-3 ori pentru că, de fiecare dată când am fost chemat, am venit acolo.”
-
„Într-adevăr a fost o mică greșeală cu acel spor de condiții grele pentru o lună de zile, bani pe care eu i-am returnat. Nu eu i-am cerut, ci cei de acolo din contabilitate au zis că este perfect legal să primesc acești bani. O singură lună, după care i-am returnat.”

Beatrice Rancea a avut mai multe mandate succesive la Opera din Iași respectiv Opera din București, atrăgându-și critici pentru maniera discreționară în care a cheltuit milioane de lei la ambele instituții

A făcut „schimbări de proceduri”. Prieten vechi cu Beatrice Rancea

REPORTER DE IAȘI: - Înțeleg că salariul brut era undeva la 5.500 de lei. Ce făceați pentru banii aceștia?

Cristian Albu: - Eu luam un salariul net de 3.000 de lei. Eram consilier la Resurse umane. M-am ocupat de absolut tot ce înseamnă shimbările de proceduri la nivel de instituție atât pe resurse umane cât și pe celelalte compartimente unde, să mă ierte Dumnezeu, la acea dată, erau într-un fel jalnic.

Deci nu existau la nivel de instituție a Operei din Iași astfel de proceduri pe care eu le-am adus și le-am implementat. Jurist de meserie fiind și lucrând într-o altă instituție care funcționează foarte bine și la această dată, am încercat să aduc prin experiența mea tot ce se putea astfel încât să fie totul pus la punct. Inclusiv cu reorganizare, inclusiv cu absolut tot ce înseamnă partea de strategie managerială din acea perioadă.

REPORTER DE IAȘI: - Surprinde că, la vremea respectivă ca și acum, dv. figurați ca director adjunct la Teatrul de Operetă și Musical din București și totuși ați venit pe o poziție de consilier HR la Iași...

Cristian Albu: - N-am venit la Iași pentru bani.

REPORTER DE IAȘI: - Dar cum ați ajuns la Iași?

Cristian Albu: - Eu am venit pentru că doamna director Beatrice Rancea, m-a rugat, pentru că eu am colaborat cu dânsa foarte bine, ne cunoaștem de foarte mult timp și am mai colaborat. Iar dânsa avea încedere în mine față de ce se întâmpla la acea vreme în Opera din Iași. Mi-a cerut ajutorul din punctul ăsta de vedere, iar eu am zis „OK”, niciun fel de problemă, dar eu nu pot să stau în Iași. Și s-a găsit această variantă legală, fără niciun fel de probleme, de a se face contractul de telemuncă. Nu m-am dus pentru bani acolo, Doamne ferește.

REPORTER DE IAȘI: - Vedeți vreo situație deosebită, dosarul acesta, poziția soției dvs., e un conflict de interese?

Cristian Albu: - Trebuie să o întrebați pe soția mea. Nu văd care este incompatibilitatea atât timp cât eu nu am nicio calitate în acest dosar.

În aproape 3 ani nu s-a putut face o expertiză contabilă

Fără a-și asuma o poziție oficială, procurori din DIICOT au afirmat că întârzierea în acest dosar este cauzată de lipsa unei expertize contabile. „Dosarul e blocat la expertize contabile, au fost trei experți care au preluat succesiv. Primii doi au renunțat. Ultimul expert desemnat a fost amendat chiar luna trecută cu 5.000 de lei pentru tergiversare. Îl are de un an și nu l-a terminat. Aceste întârzieri provocate prin renunțări fără motiv din partea experților pot fi considerate suspecte”, a precizat unul dintre anchetatori, sub rezerva anonimatului.

REPORTER DE IAȘI a formulat întrebări pentru șefa DIICOT, Alina Albu, dar așteaptă încă răspunsurile. Termenul de 2 ani și 9 luni pentru un dosar în care nu s-a mișcat practic nimic după percheziții este considerat normal în Sistem: „Sunt infracțiuni economice complexe și încadrările penale depind de concluziile expertizei financiar-contabile”, spune aceeași sursă autorizată.

DIICOT: Beatrice Rancea a cheltuit discreționar 5 milioane de lei

Despre această speță, în 2021, DIICOT a comunicat public: În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane.

Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.

Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile. Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași. Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei”.

Figura centrală a acestui dosar este Beatrice Rancea care a condus Operele Naționale din București și Iași. A fost pusă în mai multe rânduri sub control judiciar. În august 2021, a demisionat de la conducerea ONRI Iași. Ulterior, a avut colaborări cu diverse instituții de cultură din țară. REPORTER DE IAȘI a încercat să o contacteze pe Beatrice Rancea, însă fără succes.

Cristian Albu a câștigat la Iași 41.000 de lei în 2020, înainte de scandalul declanșat în martie 2021

Alina Albu a luat aviz negativ în CSM, dar a fost impusă de Iohannis

Din primăvara acestui an, Alina Albu a fost desemnată procuror șef al structurii centrale a DIICOT. A fost nominalizată de Cătălin Predoiu, pe-atunci ministru al Justiției, însă a primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii (16 martie). Deși avizul are un caracter consultativ, Predoiu putea relua procedura de selecție a noului șef DIICOT. Nu a făcut-o, iar președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Alinei Albu pe 13 aprilie 2023 pentru un mandat de trei ani.

Fragmente din motivarea Consiliului Superior al Magistraturii prin care Alinei Albu i s-a acordat aviz negativ pentru numirea în funcția de procuror șef al DIICOT:
-
„(...) Secția pentru procurori a identificat deficiențe grave atât în interiorul proiectului (de management – n.r.), cât și în modalitatea de prezentare a acestuia”
-
„(...) atât modul de răspuns la întrebările adresate de către membrii Secției pentru procurori, de multe ori aluziv, ambiguu, ezitant și bazat pe o retorică excesivă, cât și modul de expunere în planul de management a soluțiilor propuse de doamna procuror, în cea mai mare parte, cu un caracter general, denotă o lipsă de viziune cu privire la luarea unor măsuri concrete, viabile, realiste, clare, articulate și adecvate prevenirii și înlăturării deficiențelor identificate”
-
„Concluzia generală, după sesiunea de întrebări și răspunsuri, a fost că doamna procuror Albu Alina nu are o viziune de ansamblu a activității Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, că nu este în mod real preocupată de cunoașterea realităților existente la toate nivelurile direcției și în fiecare domeniu de activitate specific, precum și faptul că nu are capacitatea de asumare a unei viziuni manageriale integrative, prin indicarea de soluții concrete, realiste și punctuale”
-
„De asemenea, având în vedere că majoritatea răspunsurilor nu au satisfăcut rigorile de claritate și concretețe, depășind cu mult timpul alocat unui răspuns concis și acurat, se poate concluziona că doamna procuror nu are capacitatea de sinteză necesară desfășurării funcției de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Interviul candidatului a depășit 2 ore și 40 de minute, cea mai mare parte din timp fiind dedicată răspunsurilor, timpul lung datorându-se dificultăților candidatului de a sintetiza un răspuns concret la întrebările Seției.”

Întrebările REPORTER DE IAȘI pentru șefa DIICOT România

REPORTER DE IAȘI i-a adresat Alinei Albu, procuror șef al DIICOT, șase întrebări legate de acest caz. Până la ora editării acestui articol, aceasta nu a oferit niciun răspuns. Iată întrebările:

1) Care este acum stadiul acestui dosar?

2) Care este calitatea lui Beatrice Rancea în această speță?

3) Cum apreciați ritmul de lucru din acest dosar?

4) Care este calitatea soțului dvs., Cristian Silviu Albu, în acest dosar?

5) Având în vedere implicarea soțului dvs. în acest dosar vă considerați într-o situație de incompatibilitate/conflict de interese? Care sunt procedurile legale în astfel de situații?

6) Faptele cercetate în acest dosar au legătură și cu Opera Națională București? Dacă răspunsul este afirmativ, ce infracțiuni sunt cercetate la București?

Article image
Directoarea Beatrice Rancea: „De 3 milioane de lei puteam face spectacole noi, dar nu în trei săptămâni, termenul fixat de Guvern, care ne-a dat banii în decembrie”. S-au luat consumabile și aparatură pentru doi ani de-acum înainte. Conflictul cu Simona Gogan, contabila-șefă, poate fi rezumat astfel: Opera Națională Iași, între ciocanul achizițiilor contracronometru și nicovala procedurilor birocratice. „Eu n-am fugit cu su...
Autor cristi tanasa Anchete 29 Ianuarie 2020

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30