fbpx
 
Elena Doamna: maternitatea se prăbușește peste paciente, curtea geme de mașinile de lux ale medicilor. Averi și igrasie

Elena Doamna: maternitatea se prăbușește peste paciente, curtea geme de mașinile de lux ale medicilor. Averi și igrasie


E cel mai sărac spital din Iași, dar opulența medicilor e contrastantă: vin la serviciu cu mașini de la 70.000 de euro în sus

Spitalul merge pe deficit, iar saloanele sunt pe jumătate goale

Mucegaiul este omniprezent în clădirile care au 180 de ani și nu mai pot fi reabilitate, fiind retrocedate

Directorul medical tocmai și-a achizitionat un X5 și o Seria 3 de la BMW, mașini care împreună fac 200.000 de euro

Doctorița Aursulesei are un BMW electric pe care îl încarcă la spital, pe gratis

Alte modele de lux: Audi, Volvo, VW Touareg

Deși sunt 200 de angajați la 110 paturi, managerul a mai angajat patru medici în această toamnă, dintre care unul e fiul directorului Maternității din Piatra Neamț

Directorul Emil Anton și-a luat recent un BMW X6 care valorează circa 100.000 de euro

Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” este exemplul perfect pentru starea actuală a sistemului medical românesc. Clădirile sunt vechi, jerpelite, pline de mucegai, un adevărat pericol pentru paciente.
Schema de personal este umflată, spitalul reușește să atragă jumătate din sumele pe care și le-a asumat prin contract. Medicii mai vechi spun că, la câtă muncă este, unitatea medicală s-ar descurca cu 10-15 medici, dar sunt angajați 35.
La Elena Doamna doar medicii prosperă. Sub zidurile mâncate de vreme stau zilnic parcate mașini impresionante, de ultimă generație, de zeci de mii de euro bucata. În cele mai multe cazuri, nici nu apar în declarațiile de avere ale posesorilor. Este o discrepanță ca-n India între pacientele sărace ale spitalului, care asigură de fapt funcționarea acestuia, și averile tot mai mari ale medicilor.

Cum arată spitalul și ce mașină are directorul medical Eduard Crauciuc! El și-a luat în ultimele 3 luni două BMW-uri noi-nouțe: X5 din imagine și o Seria 3

Scurt istoric al clădirilor

Administrația Spitalului Israelit, înființată în 1827, a decis construirea unui spital pe locul unui fost han, în 1841. Construcția a fost realizată din piatră și a devenit unul dintre spitalele puternice din oraș. În 1930 trata 2.200 de bolnavi anual, medicii făceau 650 de operații. Erau recorduri la acea vreme. În aceeași clădire a funcționat Maternitatea israelită, înființată în 1878.
După 1948, clădirea și anexele au fost naționalizate. Până în 1974 a funcționat ca spital de copii, apoi a devenit Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna”.

Mucegaiul a coșcovit varul din acest cabinet de consultații în care sunt tratate zeci de mămici în fiecare lună

Actuala stare jalnică a spitalului

În prezent, clădirile sunt într-o stare avansată de degradare. În unele zone tencuiala exterioară este rasă până la cărămidă. Saloanele sunt vechi și, deși vopsite, arată ca dintr-o altă epocă. La standardele moderne, spitalul nici măcar nu ar avea voie să funcționeze în restul UE.
Cauza acestei degringolade: clădirile au fost retrocedate comunității evreiești, actuala destinație va fi păstrată încă 10 ani, conform hotărârii de retrocedare. Acesta este motivul pentru care Consiliul Județean (CJ), care administrează spitalul, nu face investiții în modernizarea clădirilor.
Dar corpurile nu sunt doar degradate, ci un adevărat pericol pentru paciente. Pentru că în saloane și pe holuri sau în amfiteatru este foarte mult mucegai. Pereții au fost cosmetizați, în unele locuri s-a încercat curățarea mucegaiului, dar acesta a reapărut. Fotografiile realizate în aceste zile în interiorul spitalului arată starea de degradare a clădirii.
Ținând cont de situația juridică a clădirilor, modernizarea este exclusă. Dar reparațiile curente sunt permise și finanțate. Din modul în care funcționează și în care arată însă, acest spital nu este foarte căutat”, a precizat Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași.
Există ideea transformării spitalului într-un centru de tratare a infertilității (existând două maternități în oraș, a doua este considerată în plus). De asemenea, există un plan pentru relocarea în actualul Spital de Pneumoftiziologie, după o renovare. Pentru că șefii județului au în plan realizarea unui spital nou, la Bucium, actuala clădire ar urma să fie cedată Maternității „Elena Doamna”.

Pereții din tot spitalul sunt plini de igrasie, pacienții inhalând un aer periculos

Funcționează la 70%

Conform fișelor de decontare de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Spitalul „Elena Doamna” a decontat în primele 9 luni ale anului 7,6 milioane de lei pentru spitalizare continuă, ambulatoriu și spitalizare de zi. Informația a fost confirmată de către directorul economic Cristian Andrieș, care a a precizat că, la 30 noiembrie, decontările de la CJASS sunt de 10 milioane de lei.
Media decontărilor lunare este de 900.000 de lei, dar, conform contractului cu CJASS, unitatea medicală trebuie să deconteze lunar 1,3 milioane de lei. Diferența de 400.000 de lei lunar nu ajunge în conturile „Elena Doamna” pentru că nu se atinge numărul necesar de cazuri rezolvate. În traducere, sunt puțini pacienți.

Dr. Violeta Aursulusei are un BMW plug-in pe care îl încarcă gratuit de la rețeaua spitalului

Bugetul total este de 24,3 milioane de lei:
- venituri Casa de Asigurări: 10 milioane de lei
- venituri din contracte DSP: 1,7 milioane de lei (pentru servicii medicale decontate direct de la bugetul de stat)
- donații și sponsorizări: 27.500 lei
- subvenții curente din bugete locale (CJ): 683.378 lei
- subvenții bugete locale (CJ) pentru finanțarea cheltuieli de capital: 420.752 lei
- subvenții de la casa de asigurări venite prin Ministerul Sănătății pentru acoperirea creșterilor salariale 11,18 milioane de lei
Datoriile actuale sunt de 713.000 de lei – facturi cu plată la 30 de zile, dar cu acest termen depășit.

Eduard Crauciuc, directorul medical, spune că situația spitalului este bună deși cifrele îl contrazic

Directorul medical: „Suntem aproape de maxim”

Directorul medical Eduard Crauciuc spune că este o eroare și că, de fapt, spitalul merge aproape de capacitatea maximă. „Noi avem lunar, în contractul de la Casă, 400 de cazuri de spital și 600 fișe de zi și decontăm 700.000-800,000 de lei lunar. Nu există acel plafon de 1,3 milioane de lei pe lună, noi ne raportăm la numărul de cazuri. În noiembrie am depășit numărul de fișe de zi, de exemplu, a precizat medicul Eduard Crauciuc.
Vicepreședintele CJ, Marius Dangă, a precizat însă că spitalul nu-și atinge indicatorii, având puțini pacienți raportat la capacitate: „Spitalul nu-și face indicatorii de foarte multă vreme. Dacă lucrurile ar merge bine la Elena Doamna, excedentul de adresabilitate de la Cuza Vodă s-ar putea transfera aici. Dacă medicii ar face un efort, măcar 1-2 pacienți de la cabinetele private să-i direcționeze către Elena Doamna, la numărul de paturi existent ar crește și numărul de pacienți, dar și decontările de la Casă”.

Toată maternitatea e bortelită, apa infitrându-se prin toate crăpăturile

Cifrele îl contrazic pe director

O dovadă în plus este cifra pacienților de pe site-ul propriu. În 2022, au fost 9.050 de consultații, 3.241 ecografii, 5.689 paciente la spitalizare de zi (2.522 la Obstetrică și 3.167 la Ginecologie), 3.265 pacienți la spitalizare continuă (1.602 - Obstetrică, 575 - Ginecologie, 1.088 – Neonatologie). Pentru internările de zi, media este de 474 pe lună, pentru spitalizare continuă este de 272. Departe de ce afirmă medicul Crauciuc.
Cifrele sunt pentru 2022, dar pentru 2023 decontările de la CJASS arată că numărul de pacienți a fost aproape la fel.
Surse din Maternitate au transmis cifrele de nașteri pentru luna octombrie 2023. La 128 de paturi, câte are spitalul, au fost în total 74 de nașteri (40 de cezariene și 34 naturale).

Volvo XC 90, 75.000 de euro preț de bază, mașină parcată lângă zidurile într-o rână de șefa Laboratorului de Anatomie Patologică din spital

Personal mult peste necesar

Conform organigramei aprobate de Consiliul Județean în luna mai, Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Elena Doamna” ar trebui să aibă 258 de angajați. De fapt, are 192, dintre care 35 sunt medici și 80 asistente medicale. „Discutăm despre toți medicii, inclusiv cei de la laborator, anatomie patologică și așa mai departe”, a precizat medicul Crauciuc.
Deci, la 128 de paturi, sunt în total 35 de medici – 3,6 paturi la fiecare medic. Prin comparație, Spitalul „Cuza Vodă” are un total de 420 de paturi (410 spitalizare continuă și 10 de zi) și 76 de medici, cu tot cu loaboratoare, imagistică, bloc operator și anatomie patologică – 5,4 paturi la fiecare medic.

Audi Q5 nou, mașina doctoriței Ana Haliciu

Deși spitalul nici măcar nu ajunge la cifra de cazuri rezolvate pe care o are în contractul cu CJASS, în ultimele 4 luni au fost angajați încă 4 medici. Este vorba despre Eduard Mihoci (venit de la Bârlad) și Andra Pascal (venită de la Huși) – planing familial, Bogdan Barbu - managementul calității și Tiberiu Popârlan (fiul fostului șef de clinică Ginecologie de la Spitalul din Piatra Neamț Neculai Popârlan) – obstetrică.
„Nu au existat concursuri pentru 3 medici din 4, pentru că sunt veniți cu transfer și nu au venit pe posturi unice, pentru care ar fi obligatoriu concursul. La planing familial sunt plătiți de Ministerul Sănătății, la acest departament au fost doi medici care s-au pensionat, era nevoie de personal. Un alt medic venit pe obstetrică de la Piatra Neamț, cu transfer, a fost rezident aici. Singurul medic cu concurs este la controlul calității, unde a fost un singur post”, a precizat medicul Eduard Crauciuc, directorul medical al maternității „Elena Doamna”.

Alt Audi Q5, mașină de 50.000 de euro deținută de dr. Tudor Buțureanu. Vicele CJ Marius Dangă i-a ironizat pe medicii de la Elena Doamna: „Dacă ar mai ceda 1-2 pacienți de la cabinetele lor private, ar duce-o și spitalul mai bine”

Parcul auto de milioane de euro

Cine dorește să vadă ce au lansat de curând BMW, Audi, Seat sau Volvo, de la mașini electrice la motoare pe benzină puternice, trebuie să meargă în curtea dărăpănată a Maternității Elena Doamna.
Deși sunt impresionanți, bolizii sunt atât de proaspăt achiziționați încât nici nu apar pe declarațiile de avere depuse în acest an.
Managerul Emil Anton deține un BMW seria 3 pe care îl parchează în curte, aproape de biroul său. Directorul medical Eduard Crauciuc are, de 3 luni, două mașini BMW – un X5 și seria 3.
Ana Maria Haliciu, șefa Ambulatorului, are un Audi Q5 care nu apare în declarația de avere a soțului jurist la o unitate militară, fiind proaspăt cumpărat.
La fel și Ana Maria Apetrei, care deține tot un Q5.
Medicul Maria Akad deține două mașini BMW x1, iar medicul Cezar Rotaru un Volkswagen Touareg.

Article image
Aici s-au făcut în sfârșit primele două hernii după jumătate de an fără nicio intervenție chirurgicală Sunt doar 17 medici și peste 100 de asistente și infirmiere, aproape că vine un angajat pentru fiecare bolnav/lună. Sunt peste 30 de muncitori și personal TESA, o adevărată pierdere de vreme Sunt internări puține, spitalul nu-și îndeplinește baremul contractat cu CJASS, dar continuă să existe După ora 14.00 nu se poate ...
Autor Cezar Moraru Reportaje 14 August 2023

 


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30