fbpx
 
EXCLUSIV. Dosar penal pentru Jaful Cărbunelui de la Primăria Iași. Curtea de Conturi a sesizat Parchetul, Chirica a produs o gaură de 40 milioane de euro

EXCLUSIV. Dosar penal pentru Jaful Cărbunelui de la Primăria Iași. Curtea de Conturi a sesizat Parchetul, Chirica a produs o gaură de 40 milioane de euro


REPORTER cere de 4 luni acest raport, dar a obținut o singură confirmare: s-au comis infracțiuni, a fost sesizat Parchetul General

Doar două persoane din Iași au citit acest raport: primarul Mihai Chirica și șefa Juridicului din Primărie, Cristina Oțeleanu

Consiliul Local și parlamentarii din Iași sunt total excluși dintr-un subiect care a distrus bugetul Iașului: pierderi de 40 milioane de euro în doar 6 luni de sezon rece

Mihai Chirica a jucat la Loteria bursei de energie pierzând o sumă imensă

Toate deciziile sale din iarna trecută au fost catastrofale

Ca de obicei, se ascunde după fostul viceprimar Cezar Baciu, care a semnat suplimentarea contractului pentru cărbune cu 10%

Curtea de Conturi impută prețul, cantitățile supradimensionate și creșterea valorii finale

REPORTER DE IAȘI cere desecretizarea acestui raport al Curții de Conturi: au fost bani publici, entitățile implicate sunt sub control public

Curtea de Conturi a început procedura de deschidere a unui dosar penal împotriva șefilor Primăriei Iași pentru achiziția de cărbune din noiembrie 2022. Plenul Curții de Conturi a sesizat Parchetul General, oferind datele culese și a notificat Primăria, informație ținută la secret de primarul Mihai Chirica.
REPORTER DE IAȘI titra pe 4 septembrie 2023, în exclusivitate: „Pierdere uriașă la termoficare: 50 milioane de euro/sezon. Chirica ne-a băgat într-o afacere dubioasă și a îngropat Iașul”.

Sunt patru luni de când REPORTER cere Curții de Conturi punerea la dispoziție a raportului de control făcut la Iași pe tema achizițiilor de cărbune pentru iarna 2022-2023. În patru luni, Curtea de Conturi a motivat că raportul nu este redactat, apoi că se așteaptă obiecțiunile Primăriei la concluziile formulate, nefiind practic în forma finală pentru a fi dat publicității, iar acum, pe 21 decembrie, răspunsul a fost că s-a deschis un dosar penal pe baza raportului și informațiile capătă un caracter confidențial, iarăși neputând ajunge la public.

Pasaj din răspunsul primit de REPORTER de la Curtea de Conturi: s-a făcut o sesizare penală pentru achiziția de cărbune de la Iași, din iarna 2022-2023

Curtea de Conturi, sesizată de Șoșoacă, inspirată de REPORTER

Curtea de Conturi a fost sesizată pe tema cărbunelui de la Iași de către senatoarea Diana Șoșoacă. Într-un interviu acordat săptămâna trecută Ziarului de Iași, senatoarea a spus că „Mihai Chirica face parte dintr-un grup infracțional organizat și mă bucur că i-am pus Curtea de Conturi pe cap”.

Nici Șoșoacă nu a intrat în posesia acestui raport oficial, reprezentanții biroului său parlamentar de la Iași precum și cei din filiala partidului recunoscând însă că senatoarea s-a inspirat în sesizarea Curții din articolele REPORTER DE IAȘI. Pe 15 februarie 2023, titram: „Dezastrul termoficării: Iașul a pierdut în trei luni 30 milioane de euro pe mâna lui Chirica”.

Fragment din articol: Bilanțul Termoficării: 70 milioane de euro = cărbune + transport + Certificate Verzi. Venituri în două luni și jumătate: 15 milioane de euro. Gaura: 55 milioane de euro. Cazanele de cogenerare nu merg, sunt defecte. De două săptămâni nu mai produc nimic, veniturile sunt zero. În decembrie au mers doar 17 zile, iar în ianuarie - la două zile de funcționare, trei au fost de pauză. Mihai Chirica a comandat cu 45.000 de tone mai mult decât i s-a spus că ar fi necesarul. A mizat totul pe prețul la cogenerare, dar cazanele sunt niște ruine care au tot fost cârpite, iar funcționarea lor a devenit periculoasă, putând exploda sub presiune. Aventura primarului a costat bugetul Iașului cât o Sală Polivalentă pe care s-o avem 50 de ani de-acum înainte. Banii s-au risipit în 6 luni”.

Iașul a luat cărbune la un preț exorbitant, într-o iarnă foarte caldă și cu niște cazane expirate, care nici n-au funcționat

Suplimentarea de cărbune, semnată de un pion al primarului

REPORTER a divulgat în luna septembrie că Mihai Chirica a angajat cumpărarea a 140.000 de tone de cărbune, dar n-a consumat decât 85.000 de tone. Furnizorul, o subsidiară Vitol, și care a adus cărbunele din Kazahstan (o interfață a Rusiei pe piața combustibililor solizi), a impus prin contract garantarea plății anticipate a celei de a treia tranșe, de 17 milioane de euro, un lucru pe care primarul Iașului l-a acceptat. Or cea de-a treia tranșă n-a mai ajuns niciodată la Iași.
De asemenea, a doua tranșă, de 45.000 tone, a fost consumată de Iași într-o mică măsură, 30.000 de tone rămânând depozitate o perioadă în Portul Constanța. Vitol solicită și banii pentru acest cărbune.

Mai mult, în februarie 2023, când era clar că nu erau necesare tranșele contractate, Primăria Iași, prin viceprimarul Cezar Baciu, a fost de acord să semneze un act adițional cu Vitol, prin care a suplimentat cantitatea totală cu 10%. Încă 6 milioane de euro gaură!
Până la închiderea ediției, fostul viceprimar Cezar Baciu nu a putut fi contactat de REPORTER DE IAȘI. De asemenea, primarul Mihai Chirica refuză dialogul cu redacția REPORTER.

Cezar Baciu a semnat suplimentarea cantității de cărbune, la sugestia Departamentului Juridic. Fostul userist e slab de înger iar momentat a devenit șomer, așteptând o funcție importantă de la Primărie, ca să nu vorbească

Curtea de Conturi: „Au fost sesizate organele de urmărire penală”

Surse autorizate au declarat în schimb că raportul Curții de Conturi concluzionează menționând trei fapte imputabile: cărbune luat la suprapreț (400 dolari/tonă), cantități supradimensionate, plus suplimentarea contractului cu 10%.

Concluziile au fost aduse la cunoștința Primăriei, care a avut un termen pentru a formula obiecțiuni. Elementul neașteptat este că, în acest moment, raportul a fost lecturat de doar două persoane din toată administrația ieșeană: primarul Mihai Chirica și șefa Departamentului Juridic, Cristina Oțeleanu. Nimeni nu îi cunoaște conținutul, fiind ținut la secret, deși cheltuielile bugetare sunt sub controlul Consiliului Local, conform Codului Administrativ.

Obiecțiunile Primăriei nu au fost considerate valide de către Curtea de Conturi, care a decis sesizarea Parchetului General, considerând că s-au comis infracțiuni în Afacerea Cărbunele.

„Potrivit Programului de activitate al Curții de Conturi pe anul 2023, Camera de Conturi Iași a efectuat, în perioada 24.04.2023 – 21.07.2023, o misiune de audit financiar la Municipiul Iași, ocazie cu care au fost constatate o serie de neconformități privind achiziția de cărbune (huilă energetică)”, se precizează în răspunsul Curții de Conturi.

Instituția explică de ce refuză să dea publicității raportul controlului:

„Întrucât în proiectul raportului de audit întocmit la Municipiul Iași au fost constatate fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale, în cadrul procedurilor de valorificare aplicabile domeniului de activitate al instituției noastre, Plenul Curții de Conturi a aprobat sesizarea organelor de urmărire penală competente”.
În același răspuns se mai precizează că actul încheiat la UAT Iași și întreaga documentație aferentă se vor afla la dosarul unei cauze penale.

Cristina Oțeleanu, condusă la audieri în Dosarul Veranda, este adevăratul nr. 2 din Primărie. Singura persoană, în afara primarului, care a citit raportul Curții de Conturi. Primăria celor doi este total în afara controlului public

Chirica ne-a târât într-o aventură care a nenorocit Iașul

Sub presiunea raportului Curții de Conturi, Mihai Chirica a renunțat în ultima clipă, în această iarnă, să mai achiziționeze cărbune, renunțând la cogenerare și bazându-se doar pe cele două grupuri care funcționează cu gaz metan la CET Iași (Tudor Vladimirescu).

Aventura din ultimul sezon rece a costat Iașul 70 milioane de euro: cărbune, transport, taxe, certificate CO2. O parte din sumă nu a fost achitată, dar Vitol solicită la Curtea de Arbitraj onorarea întregului contract. 20 milioane de euro din cheltuielile totale au fost acoperite de Guvern din Fondul de Rezervă, dar suma totală angajată deja de Primărie depășește 40 milioane de euro.

Achiziția de cărbune cu 400 dolari/tonă, în luna noiembrie, a fost decizia exclusivă a primarului Mihai Chirica. În aprilie 2022, cărbunele ar fi costat doar 70 de dolari/tonă. Gaura produsă Iașului doar din diferența de preț este de 46 milioane de euro.

Vitol, supusă acuzațiilor de corupție

Filiala Vitol din SUA a plătit, în 2020, o amendă de 135 de milioane de dolari pentru a închide un dosar de corupție. FBI a adus și probat acuzații de dare de mită ale firmei pentru oficiali guvernamentali din Brazilia, Ecuador şi Mexic. Mita a avut continuitate timp de 15 ani pentru a obţine avantaje competitive care au adus companiei profituri ilicite semnificative”.
În 2007, conform Reuters, Vitol a achitat 17 milioane de dolari după ce a
pledat vinovat într-un tribunal american în ceea ce priveşte achiziţia de petrol din Irak, ocolind reguli internaţionale.
În septembrie 2012, tot Reuters a scris despre faptul că Vitol ar fi cumpărat şi ar fi vândut cărbune din Iran, ocolind embargoul UE asupra ţării.

Article image
Primarul a cumpărat cărbune la cel mai mare preț istoric, 400 dolari/tonă, și nici măcar nu l-a folosit Doar Certificatele Verzi, pentru că ardem cărbune, ne costă 22 milionae de euro pe an Mihai Chirica a îngropat toate investițiile Iașului pentru că a angajat tot bugetul orașului într-un contract extrem de dubios Am plătit 17 milioane de dolari pentru niște cărbune care nici n-a mai ajuns la Iași și de care nici nu mai...
Autor Gabriel Gachi Anchete 04 Septembrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30