fbpx
 
Lovitura lui Cezar Baciu: trei ani viceprimar, 40.000 de euro la botez, director la Termoservice. Vot de aur, lecție de viață

Lovitura lui Cezar Baciu: trei ani viceprimar, 40.000 de euro la botez, director la Termoservice. Vot de aur, lecție de viață


Din momentul în care a schimbat majoritatea în Consiliul Local prin votul său, viața anonimului userist s-a schimbat: și-a luat un BMW, a câștigat 3.000 de euro/lună, a devenit VIP cu invitați de marcă la botezul copilului, a primit o funcție de conducere într-o companie publică

Înainte de asta era agent comercial la un producător de ciorapi bărbătești

Numirea sa ca director executiv la Termoservice, fără să-l recomande nicio pregătire în domeniu, arată că gestul său de acum trei ani încă este apreciat de Mihai Chirica și reprezintă un imbold pentru următorul trădător din USR, care trebuie să-i asigure primarului o nouă majoritate

Răzvan Timofciuc este noul „vot de aur”, dar sunt doi consilieri PNL care sub nicio formă nu vor să-l voteze

Mihai Chirica are doar 13 voturi și are nevoie de al 14-lea pentru a-și trece bugetul în februarie

Timofciuc nu votează bugetul dacă nu ajunge viceprimar, dar un scenariu ar fi să trădeze alți doi useriști în locul celor doi liberali care nu-l acceptă pe acesta

PSD a spus că nu participă la vot, iar la USR ordinul e același

Unul dintre groparii termoficării din Iași, fostul viceprimar Cezar Baciu, va fi instalat, săptămâna viitoare, ca director fix la firma care operează sistemul centralizat. Baciu va fi director executiv al diviziei Termoficare din cadrul Termo-Service. Astfel, el va fi recompensat de primarul Mihai Chirica pentru perioada de doi ani jumătate cât a asigurat, cu votul său, majoritatea în Consiliul Local.

Primul „premiu” fusese încasat deja și are o valoare de 39.000 de euro. Reprezintă venitul net înregistrat ca dar la botezul băiatului său, creștinarea și petrecerea având loc în octombrie 2023 când Baciu încă era viceprimar și la care, datorită funcției, au participat multe dintre notabilitățile orașului: politicieni, directori, imobiliari, medici.

Pe locul de viceprimar lăsat liber de Baciu se vehiculează mai multe nume: Răzvan Timofciuc (exclus din USR), Florin Briaur (PMP) și Ciprian Bostan (PNL), dar și unul ținut la secret de la USR, doar Timofciuc și USR-istul putând garanta votul de aur de care are atâta nevoie primarul Mihai Chirica.

REPORTER DE IAȘI a dezvăluit în exclusivitate faptul că Cezar Baciu a luat Bacul la a doua sesiune

Impus ca director de Mihai Chirica. Salariu confidențial

Spre finalul anului trecut, instanța a consfințit că Cezar Baciu a fost legal exclus din USR și, din această cauză, și-a pierdut calitatea de consilier local și, implicit, pe cea de viceprimar. Imediat, pentru el s-au lansat trei ipoteze: adjunct la Salubris, director plin la Eco Piața sau adjunct la Termo-Service.

Săptămâna viitoare, Cezar Baciu va fi numit în poziția de șef peste structura din Termo-Service care produce energie termică (apă caldă și încălzire). O sursă din Palatul Roznovanu a explicat: „Personalul diviziei de Termoficare a Termo-Service este plătit direct de Primărie, așa că salariul lui Baciu e rodul negocierii acestuia cu primarul Chirica. Încă nu-l știm”.

Contactat în repetate rânduri pentru a-și exprima punctul de vedere în legătură cu noua funcție din administrația locală, Cezar Baciu a respins apelurile REPORTER DE IAȘI și nu a răspuns nici mesajului trimis pe WhatsApp. Până la ora editării acestui articol, nici Alin Aivănoaei, directorul general al Termo-Service, nu a putut fi contactat.

Omul care a semnat adiționalul de 6 milioane de euro la cărbune

În prima parte a anului 2021, Cezar Baciu a fost exclus din USR după ce a votat bugetul orașului alături de PNL, deşi USR decisese ca votul tuturor consilierilor partidului să fie împotrivă. Ulterior, Cezar Baciu a fost votat viceprimar al Iaşului, cu sprijinul consilierilor PNL.

Cum din cei 27 de consilieri locali, primarul Mihai Chirica (PNL) se baza pe voturile a doar 13 (11 PNL și 2 PMP), votul lui Baciu a devenit decisiv pentru majoritate.

Trei au fost momentele cheie ale mandatului lui Cezar Baciu ca viceprimar, două dintre acestea privind bunăstarea personală:

1) La câteva săptămâni după ce a fost ales în funcția de viceprimar al Iașului, Cezar Baciu s-a afișat la volanul unui BMW X3. Informația a fost dezvăluită în exclusivitate la vremea respectivă de REPORTER DE IAȘI. Politicianul a susținut că mașina ar fi fost cumpărată de părinții săi care i-au dat-o s-o folosească. Despre prețul de achiziție, Baciu a menționat atunci suma de doar 10.000 de euro, deși pe site-urile de profil și consultanții auto contactați de REPORTER DE IAȘI au indicat că un autoturism similar s-ar tranzacționa cu 17.000 – 18.000 de euro

Câteva mii de tone de cărbune care nu ne folosește la nimic i le datorăm lui Cezar Baciu, despre care cei care l-au cunoscut în Primărie spun că nu nu se pricepe la nimic, nu înțelege nimic și nu muncește nimic

2) În anul 2022, Primăria Iași a încheiat un contract cu Vitol SA Geneva pentru o cantitate de 140.000 tone de cărbune la un preț exorbitant, de peste 400 dolari pe tonă. Huila a fost necesară pentru producerea de energie electrică și termică la CET Holboca, iarna trecută.

Printr-un act adițional, cantitatea, deși arhisuficientă și extrem de scumpă, a fost suplimentată cu încă 10%. Calculul e simplu 14.000 tone X 415 dolari/tona = 5,8 milioane de euro în plus. Semnătura pe suplimentarea aceasta îi aparține lui Cezar Baciu, atunci viceprimar, Chirica fiind în acea perioadă în control judiciar într-unul din dosarele sale penale.

„E important să clarificăm că nu s-a semnat o suplimentare! Acel act adiţional reprezintă o prelungire a contractului în care vânzătorul şi-a exprimat opţiunea. Contractul stipulează «+ sau -10% la opţiunea vânzătorului», explicaţia acestei marje fiind că această huilă energetică se supune regimului mărfurilor vrac şi nu se poate livra în cantităţi exacte. Nu o consider o suplimentare, deoarece era deja stipulată în contract, iar opţiunea nu intra în sarcina «cumpărătorului», ci a «vânzătorului»!”, a susţinut viceprimarul Baciu într-o declarație acordată Ziarului de Iași.

Achiziția combustibilului de la CET a făcut obiectul unor verificări ale Curții de Conturi. Raportul inspectorilor s-a finalizat cu o sesizare adresată Parchetului.

Mihaela Cazacu are un copil cu Cezar Baciu dar cei doi încă nu s-a căsătorit

Darul de botez: 39.000 de euro

3) În luna octombrie a anului trecut, viceprimarul Baciu și partenera sa de viață, Mihaela Cazacu, au organizat botezul băiețelului lor. Slujba religioasă a avut loc la biserica din campusul universitar Tudor Vladimirescu, iar petrecerea la restaurantul La Castel. Darul de botez strâns de Baciu și menționat în declarația de avere completată pe 22 noiembrie 2023, s-a ridicat la 39.000 de euro.

Ca un element suplimentar: Mihaela Cazacu, partenera lui Baciu, se află acum în concediu de creștere copil. Anterior, ea a figurat în funcția de consilier Achiziții Publice la comuna Movileni condusă de primarul USR Dan Constantin Hodoroabă.

„A venit prin concurs”, a declarat primarul Hodoroabă care nu-și mai amintește exact momentul angajării acesteia. Conform declarației de avere pe care a depus-o în luna mai 2023, Cazacu a încasat de la Primăria Movileni, anul anterior, 7.307 lei, venit ce poate indica faptul că a fost angajată spre finalul lui 2022.

S-a intervenit de la București pentru a opri PMP

După ce Baciu a părăsit funcția de viceprimar, s-au deschis jocurile pentru desemnarea unui alt consilier local pe această poziție. Structura Consiliului Local este acum:
* PNL - 11

* PMP - 2
..........................
* USR - 8
* PSD - 5
* Răzvan Timofciuc (fost USR, exclus, decizie atacată în instanță)
Astfel, PNL și PMP, aflate în alianță, nu pot asigura majoritatea, au doar 13 voturi din 27. Le mai trebuie încă unul. În luna decembrie 2023, la ședința de Consiliu Local, s-a intenționat instalarea lui Răzvan Timofciuc pe această funcție de vice. Mutarea, dată ca iminentă, s-a blocat în ultimul moment.

Explicația oficială a fost că, de la Centru, PMP a primit indicația de a nu vota alături de PNL în condițiile în care, la nivel național, abia se anunțase formarea Alianței Dreapta Unită (USR+PMP+Forța Dreptei), lansată ca „alternativa la PSD și PNL”. Or, un vot local la Iași, oraș important, al PMP alături de PNL ar fi dat prost ca imagine.

Răzvan Timofciuc a devenit noua jucărie de pluș a lui Mihai Chirica după ce s-au disprețuit în Consiliul Local timp de 8 ani

Timofciuc, cel mai calificat să fie noul Baciu

Informațiile din zona politică și administrativă a Iașului arată că, la ședința din ianuarie, s-ar putea supune la vot un astfel de proiect pentru desemnarea unui nou viceprimar. La bursa pariurilor, Răzvan Timofciuc pare a fi încă în pole position. Timofciuc a refuzat să comenteze pe acest subiect.

Însă, alți doi consilieri locali, Ciprian Bostan (PMP) și Florin Briaur (PMP) și-ar dori funcția fiecare pentru el. „Dacă ar fi Bostan sau Briaur, nominalizarea lor nu ar aduce votul în plus de care e nevoie pentru crearea majorității de 14. Or, Timofciuc ar veni cu votul de aur. Există, într-adevăr, o opoziție în cadrul PNL, în privința sa, sunt doi consilieri care nu agreează această variantă”, a declarat, sub rezerva anonimatului, o sursă de la vârful PNL.

Care a menționat că se mai ia în calcul, ca variantă de rezervă, un alt ales din cadrul USR cu care să se facă majoritatea. Deocamdată, numele acestuia este păstrat la secret, opțiunea Timofciuc fiind încă pe masă.

Extragerea unui consilier din rândul celor cinci de la PSD pare, în acest moment, puțin probabilă. În repetate rânduri, reprezentanții PSD Iași au respins orice alianță cu primarul Mihai Chirica și cu consilierii locali PNL.

Article image
39.000 de euro este suma pe care fostul viceprimar Cezar Baciu a reușit să o strângă la botezul fiului său, de la începutul lunii octombrie. Câteva luni mai târziu, omul care a trădat USR și cu ajutorul căruia Mihai Chirica a reușit să-și păstreze majoritatea în Consiliul Local, și-a pierdut funcția.
Autor cristi tanasa Administratie Locala 24 Noiembrie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30