fbpx
 
 În 2021-2022, Alfred Petrea și iubita lui, precum și alți membri ai familiei, au stat în Zanzibar câteva săptămâni În 2021-2022, Alfred Petrea și iubita lui, precum și alți membri ai familiei, au stat în Zanzibar câteva săptămâni

Parchetul lui Kovesi a confirmat dezvăluirea REPORTER dintr-o anchetă din 2021: Rețeaua Petrea de devalizat bani europeni


În martie 2021, REPORTER dezvăluia, în exclusivitate, faptele unui om de afaceri cu cazier care accesase bani europeni, existând indicii puternice de devalizare

Alfred Petrea clonase site-ul unui gigant IT în tentativa de fraudare a proiectului, în prezentarea companiei sale scriind: ”Conduc totul singur. Sunt un animal social”

Ulterior, pe Facebook a apărut în vacanțe exotice, inclusiv în Zanzibar, cu familia extinsă

La începutul acestui an, Parchetul European l-a reținut pe Petrea, alături de complici și a prezentat toate ingineriile financiare prin care au fost comise infracțiuni

În mod incredibil având în vedere trecutul său infracțional și silința de a recidiva, judecătoarea Maricica Cuzic de la Tribunalul Iași a respins arestarea sa și l-a pus sub control judiciar

Parchetul European a depus contestație, Curtea de Apel a schimbat decizia și a dispus arestarea pe 30 de zile, dar, ce să vezi: Petrea a dispărut și este dat în urmărire generală. O fi în Zanzibar

Venitul lunar net al blândei judecătoare Cuzic în 2022: 20.000 de lei. O așteaptă o pensie specială pe cinste

Scop măreț, valoare 14,3 milioane lei

La începutul lunii martie 2021, REPORTER dezvăluia soarta unui proiect european de circa 2 milioane de euro derulat, aparent, de oameni de afaceri români și italieni, dar asupra căruia plana umbra infracțională a lui Alfred Petrea, un bărbat din Iași care avea cazier și era implicat în mai multe anchete penale.

Elementul principal al anchetei REPORTER pornea de la faptul că SC Eloquentia SRL din Iași, cu acționar unic Francesca Feriotto, cetățean italian, și cu administrator Paul Petrișor Chiriță, un bărbat din Tecuci, a aplicat pentru un proiect cu finanțare europeană, măsura „Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor”.

Proiectul, în final aprobat pentru finanțare, avea titlul „Platformă Inovativă pentru Tranzacții Financiare Rapide și Securizate” și avea drept scop elaborarea unei platforme financiare de tip „large account”: emite carduri, clienții realizează plăți și tranzacții. Valoarea totală a proiectului era de 14,2 milioane de lei, din care 3,2 milioane contribuția firmei și aproape 11 milioane de lei asistența financiară nerambursabilă.

Încep șmenurile în toată regula

Pasul următor a fost achiziția de echipamente necesare pentru platformă, prin licitație. În acel moment, din documentele publice consultate, REPORTER a descoperit că era în plină derulare o schemă de fraudare a banilor europeni. Astfel, aproape 500.000 de lei au ajuns la o firmă a unui cetățean italian cu care Feriotto a făcut apoi Revelionul în Iași – adică într-o licitație pe bani europeni, furnizorul și beneficiarul sunt prieteni.

În plus, în lista de prieteni de pe Facebook a italiencei apărea iubita din lui Petrea.

Articolul REPORTER din martie 2021

Cea de-a doua mare achiziție a Eloquentia SRL, în valoare de 3,7 milioane de lei, a fost de la Indra Management BPO din Spania. Firma a fost înregistrată pe 23 septembrie 2020, în Castellon – Spania, de către ieșeanul Alfred Petronel Petrea și, în materialele de prezentare, inclusiv site, cultiva confuzia de identitate cu gigantul IT spaniol Indra care avea 35.000 de angajați în 100 de țări. În mod mincinos, Indra lui Petrea se lăuda cu 120 de angajați, 90 de proiecte în derulare, 100 de proiecte viitoare.

Sus: captură site-ul firmei spaniole. Jos: clona ieșeanului Petrea

„Coincidențele” nu se opreau aici: mobilul administratorului SC Eloquentia SRL, Paul Petrișor Chiriță (același cu telefonul afișat pe EloRev, site-ul proiectului), apărea, în martie 2020, într-un anunț de angajare al unei firme la care asociat era fiul Dianei Irinescu, iubita lui Petrea. De asemenea, sediul firmei fiului era același cu al Eloquentia SRL.

REPORTER mai arăta că Alfred Petrea a fost arestat în anul 2000, și ulterior, condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală. A doua zi după dezvăluirile REPORTER, el a negat orice ilegalitate în derularea proiectului.

2024: percheziții în șapte țări

Luna trecută, însă, Parchetul European a anunțat faptul că a ordonat efectuarea mai multor percheziții în Iași, Vaslui, Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în Republica Moldova, ținta fiind devoalarea ilegalităților comise în derularea proiectului EloRev controlat de Petrea. Conform anchetei, în perioada 2020-2022, beneficiarul proiectului a prezentat documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă cu persoane care nu au fost angajate în realitate – obținând astfel în mod necuvenit fonduri de la bugetul UE în valoare de 1 milion de euro.

Aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au făcut obiectul spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, folosind societăți fantomă înregistrate în Spania și Bulgaria și conturi bancare în Belgia și Lituania.

O judecătoare „bună la inimă”

Mai multe persoane au fost puse sub acuzare, iar Petrea și Chiriță au fost reținuți timp de 24 de ore și propuși pentru arestare preventivă unui complet de judecată de la Tribunalul Iași condus de Maricica Cuzic. În ciuda cazierului lui Petrea, a faptului că, în acest moment, acesta este judecat la București în alte două dosare penale în care a comis, în calitate de lider, infracțiuni economice, inclusiv din fonduri europene, Cuzic a respins propunerea de arestare și l-a pus pe acuzat sub control judiciar. Parchetul a contestat decizia, iar, pe 6 februarie, Curtea de Apel a admis propunerea și, prin hotărâre definitivă, a dispus arestarea lui Petrea pentru 30 de zile. Ia-l de unde nu-i: acuzatul a dispărut, așa că polițiștii l-au dat în urmărire generală.

Sursa: Captură politiaromana.ro

Este pur și simplu revoltător că un judecător de la o instanță de mare oraș, cu un salariu exorbitant, care va avea o pensie specială uriașă, nu a văzut ceea ce se putea anticipa clar, având în vedere trecutul lui Petrea: faptul că exista pericolul ca acesta să fugă.

Article image
Firma originală are 35.000 de angajați și contracte în 100 de țări pe tot globul. Firma lui Petrea copiază numele și site-ul, scriind, naiv, la prezentarea companiei: „Conduc totul singur. Sunt un animal social”. Clona Indra apare ca furnizor al unor echipamente de 3,7 milioane de lei, printr-o licitație derulată în preajma Revelionului, într-un proiect european de 14 milioane de lei. Beneficiarul este o firmă înregistrată ...
Autor cristi tanasa Anchete 01 Martie 2021

 

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30