fbpx
 
O fraudă urâtă la Recuperare: licitație trucată, aparate care produc 1.000 de euro/lună închiriate cu doar 40 de lei

O fraudă urâtă la Recuperare: licitație trucată, aparate care produc 1.000 de euro/lună închiriate cu doar 40 de lei


Pentru un aparat de cafea pe spațiul public se plătește o chirie de 100-200 euro pe lună

La Spitalul de Recuperare chiria e doar 8 euro/lună

Un aparat poate produce venituri lunare de 1.000 de euro

Firma din Suceava a fost descalificată pe un motiv absurd: un sortiment de cafea conținea cuvântul „whiskey” în denumire, iar comisia a considerat că încearcă să vândă alcool în spital

Reprezentanții firmei au dat spitalul în judecată: cafeaua nu conține alcool, ci doar o aromă „irish espresso”

Trucarea licitației a fost primitivă: concurentul nu a putut intra în posesia caietului de sarcini

Așa se joacă pe tarlaua lui Cumpăt-Chirica-Țurcanu

Cu 280 de lei pe lună, chiria pentru 14 mp în Spitalul de Recuperare, o firmă cu automate de cafea produce un profit de 2.000 de euro minim. Pe an, câștigul net se duce spre 25.000 euro.

Licitația prin care s-au adjudecat cele 7 loturi, fiecare a câte 2 mp, face obiectul unui proces. Firma eliminată acuză nereguli în desfășurarea procedurii, fiind înlăturată deoarece denumirea unor produse ar fi sugerat că acestea conțineau alcool. „Denumirea unor sortimente de băuturi «Irish Whiskey Cappuccino» nu are nici o legătură cu băutura alcoolică, denumirea doar scoate în evidenţă o aromă intensă şi un gust extrem de plăcut”, au argumentat pentru judecători cei de la firma descalificată, Status IDC Suceava.

De-a râsul-plânsul a spus Liliana Carmen Dănilă, directoarea companiei sucevene: „Deci în spate acolo, în aparat, este o sticlă de whisky, apeși pe butonel și-ți cade whisky în spital”, a declarat aceasta cu ironie.

Procedura a continuat fără firma din Suceava și a fost câștigată de unicul participant, La Mattina SRL, avându-i ca asociați pe Constantin Minea și Mihaela Hrișcă, iar ca mandatar pe omul de afaceri Doru Țurcanu.

Sunt 7 aparate pe 7 etaje la Spitalul de Recuperare, unde sunt mii de pacienți lunar. Prețul total al chiriei este de 280 de lei!

Profit minim la 4 lei cafeaua: 3.000 de euro/lună

Miza afacerii este ușor de calculat. Spitalul de Recuperare a scos la licitație publică cu strigare, în august anul trecut, 7 loturi (câte unul pe nivel) a câte 2 mp fiecare pentru amplasarea unor aparate destinate comercializării de băuturi non-alcoolice. Concret, este vorba despre aparate de cafea și derivate.

7 loturi înseamnă 7 aparate. Fiecare poate vinde până la 1.000 de pahare de cafea, ciocolată caldă, cappuccino sau ceai pe lună (o medie de 33 pe zi). La un preț de 2 lei înseamnă venituri de 2.000 lei de fiecare aparat lunar, adică 14.000 lei lunar. Dacă 1 leu reprezintă costurile (materie primă, mentenanță, salarii) profitul ar fi jumătate = 7.000 lei/lună/7 aparate.

Dacă prețul băuturilor ar fi 4 lei, atunci profitul s-ar dubla cel puțin - 14.000 lei. Concluzie: cele 7 aparate pot aduce proprietarului un profit net lunar între 1.500 și 3.000 euro.

Calculul este făcut la 33 de cafele/zi pentru fiecare aparat. La 4 lei cafeaua, veniturile lunar ajung la 7.000 de euro. Costurile sunt infime. Chiria este cea mai importantă componentă a afacerii

Chiria cerută: de 25 de ori mai mică decât prețul pieței

În acest calcul, un rol important în stabilirea profitului îl joacă și chiria plătită către spital de firma câștigătoare. În cazul celui de Recuperare, procedura din august 2023 a fost adjudecată de La Mattina pentru numai 40 de lei pentru fiecare lot a câte 2 mp.

„Se plătește 100-200 de euro mai ales în spații publice. Ajunge chiar și 350 euro”, a spus Liliana Carmen Dănilă de la Status IDC Suceava, firma care nu a fost lăsată să intre în licitația de la Iași

Așadar, Spitalul de Recuperare ia doar 8 euro pe fiecare lot când alte instituții publice încasează, pentru același tip de chirie, și câte 200 euro lunar. La 7 loturi x 8 euro = 56 euro când prețul mediu al pieței ar fi 7 loturi x 200 euro = 1.400 euro lunar, de 25 de ori mai mult decât la Recuperare.
Pentru că societatea de la Suceava nu a fost primită, cei de la SRL-ul La Mattina au licitat chiria de la 20 lei lotul, prețul de pornire, la doar 40 de lei. Lipsa competiției a ținut chiria scăzută, ia spitalul încasează doar mărunțiș.

Singurul loc din România în care aparatele lor au fost respinse

În acțiunea promovată în instanță, reprezentanții Status IDC Suceava au afirmat că eliminarea lor a avut legătură cu denumirea unor băuturi care ar fi dus la ideea că ar conține alcool.

„Firma consideră că precizările oferite de către autoritatea contractantă, în ceea ce priveşte furnizarea de băuturi alcoolice într-un spaţiu destinat exclusiv pentru băuturi non-alcoolice, este de-a dreptul hilară, asocierea denumirilor unor produse cu băuturi alcoolice este doar o interpretare subiectivă, unilaterală, chiar abuzivă, toate ingredientele utilizate în procesarea/prepararea acestor băuturi fiind exclusiv NON-ALCOOLICE”, au comunicat cei de la Status IDC.

Directoarea firmei nu a putut înțelege și nici accepta acest deznodământ. „Avem aceleași aparate cu aceleași produse în școli, în licee, în DSP, în alte spitale din țară. Numai la Iași a fost această interpretare. Dar, încă o dată, băuturile noastre n-au niciun strop de alcool”, a explicat Liliana Carmen Dănilă.

Adevăratul stăpân la Recuperare este Mihai Chirica. Directoarea Carmen Cumpăt nu iese din cuvântul primarului. Omul de afaceri Doru Țurcanu are influență pe plan local

Juristul și directoarea Cumpăt repetă o aberație: „Vindeau alcool”

Managerul și juristul Spitalului de Recuperare au confirmat că unul dintre motivele descalificării a fost rezonanța cu băuturile alcoolice a unora dintre denumiri. „Oferta tehnică conținea băuturi alcoolice. Când vorbim de Espresso Irish Whisky sau Irish Whisky cafea boabe deja ne duce cu gândul la... când menționăm cuvântul whisky. El nu a depus nicio probă, nu a dat detalii, știa foarte bine de ce a fost descalificat”, a afirmat Gabriela Nica, jurist la Spitalul de Recuperare.

Versiunea sa a fost întărită și de Carmen Cumpăt, managerul unității spitalicești. „Cred că erau două produse care aveau în denumire, făceau trimitere la produse pe bază de alcool. Și ăsta a fost unul dintre motive”, a declarat Cumpăt.

N-au venit cu propunere tehnică

Reprezentantele spitalului au mai invocat și alte cauze care au condus la descalificarea firmei sucevene. Jurista Nica: „Dosarul nu cuprindea condiții tehnice, descrierea echipamentelor, planul de implementare, instalarea și configurarea echipamentelor”.

Similar, directoarea Cumpăt a susținut: „Nu a existat o propunere tehnică conform caietului de sarcini, nu era precizat absolut nimic, ce fel de dozatoare. Era doar un pliant cu dozatorul și cu produsele pe care le oferă. Ei nu aveau nimic ca propunere tehnică, noi am cerut acolo: cum amenajează, ce conține, ce se face”.

Practicile de la Spitalul de Recuperare sunt de țară bananieră. Firma din Suceava, cu cifră de afaceri de 4,5 milioane de euro/an, n-a putut intra în posesia formularelor de înscriere în licitație

„Ofertăm aparate de 7.000 de euro bucata. Acuzațiile sunt ridicole”

Explicațiile acestora au fost respinse de ofertantul eliminat. „Suntem o companie mare, cu sediul în Suceava. Acum, recent, suntem furnizori la Biblioteca Națională a României din București. Automatele noastre sunt de ultimă generație, 26 de băuturi produc, cât un coffee shop. Din punct de vedere tehnic, dacă studia dosarul, nu ne bătea nimeni în România. 6.000-7.000 euro e un aparat, modelul nostru. Cel mai scump și ultimul de pe piață. Eu am căzut la proba de dosar și domnul acela a licitat, n-am înțeles cum, singur”, a precizat Liliana Carmen Dănilă, director Status IDC, companie care în 2022 a avut o cifră de afaceri de 22 milioane de lei.

Firmei i s-au pus bețe în roate într-un mod primitiv

În acțiunea din instanță, firma din Suceava a precizat că a urmat toți pașii procedurali necesari: adresă interes achiziţionare caiet sarcini, achitare taxă participare, achitare garanţie participare, pregătire şi depunere documente.

Reprezentantul societății a mai spus că la data achitării contravalorii caietului de sarcini în suma de 100 lei, adică pe 23.08.2023, „nu li s-au pus la dispoziţie formularele necesare, mai mult decât atât, a solicitat în data de 28.08.2023, prin toate mijloacele de comunicare telefon, e-mail, să li se pună la dispoziţie formularele specifice/necesare înscrierii la licitaţie, solicitare legală onorată în sfârşit, după nenumărate solicitări telefonice”.

Au urmat înscrierea și licitația. „La data de 29.08.2023 reprezentantul societăţii a depus toate documentele de înscriere, conform caietului de sarcini, iar în data de 30.08.2023, ora 10 s-a prezentat la sediul autorităţii contractante pentru a participa la licitaţia cu strigare. La data şi ora stabilite, autoritatea contractantă, într-o manieră nejustificată, fără explicaţii şi argumentare legale, a decis excluderea ofertei societăţii din cadrul procedurii şi eliminarea fizică a reprezentantului acesteia din sală, fără a se preciza motivele legale pentru care oferta a fost eliminată, motivaţia verbală fiind doar «că nu a depus propunerea tehnică»”.

Aparatele firmei din Suceava sunt de ultimă generație, costă 7.000 de euro/bucată și pot face 27 de sortimente de cafea

Firma a dat spitalul în judecată

În competiție a rămas doar La Mattina care, concurând singură, a câștigat. Contractul a fost încheiat, aparatele sunt funcționale. „Nu au contestat la noi în termenul legal”, a fost explicația juristei Gabriela Nica.

Într-adevăr, firma din Suceava s-a adresat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). „N-are treabă cu CNSC că nu face obiectul legii achizițiilor publice. Închiriere de spațiu nu intră sub legea achizițiilor publice. Închirierea spațiilor se face pe baza unui regulament individual aprobat de Consiliul Local demult”, a spus Carmen Cumpăt, directorul spitalului.

CNSC i-a direcționat pe cei de la firma Status IDC la Tribunalul Suceava unde procesul este acum pe rol.

Spitalul pur și simplu n-a vrut să obțină cel mai mare preț al chiriei

Concluzia firmei din Suceava, invocată în acțiune: „(...) Într-o manieră care nu inspiră obiectivitate şi încredere, vis-a-vis de principiile care ar trebui să guverneze procedura de achiziţii publice, autoritatea contractantă a ales să adjudece oferta depusă de către SC La Mattina SRL, societatea care are automate de băuturi calde amplasate la Spitalul Clinic de Recuperare, prin descalificarea ofertei lor, creând circumstanţe artificiale favorabile acestei societăţi, aceasta rămânând singurul ofertant şi câştigător cu un prag de licitaţie. Consideră că principiul liberei concurenţe, stimularea concurenţei în mod evident în această situaţie nu a fost respectat, iar de respectarea criteriului «cel mai mare preţ oferit» nici nu poate fi vorba, preţul de adjudecare fiind foarte scăzut, natura strict oneroasă a contractului de închiriere (încasare venituri la bugetul stat) în condiţiile preţului/mp adjudecat fiind uşor denaturată”.

Article image
Un al doilea ieșean îl reclamă pe neurochirurgul școlit în Statele Unite: i-a dat circa 8.000 de euro pentru o hernie de disc lombară care a recidivat peste doar 3 luni Pacientul a depus plângere la Parchet împotriva medicului, acuzându-l de înșelăciune Ștefan Mindea anunță pe site-ul oficial al clinicii sale că tehnica sa operatorie este „marcă înregistrată” și că implanturile folosite sunt unicat, fabricate în SUA exclu...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 01 Februarie 2024

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30