fbpx
 
Raport IML EXCLUSIV. Salvarea Alexandrei era o procedură banală: făt expulzat și antibiotice. Au lăsat-o să urle cu septicemie ca un câine

Raport IML EXCLUSIV. Salvarea Alexandrei era o procedură banală: făt expulzat și antibiotice. Au lăsat-o să urle cu septicemie ca un câine


Am intrat în posesia primelor date din expertiza medico-legală în cazul mamei lăsate să moară cu zile la Maternitatea Botoșani, în august 2023

Femeii nu i s-au luat probe microbiologice de urină și de secreție vaginală

Dezvăluirea capitală: în laborator, în dreptul codului pacientei, nu apar rezultate la analizele de sânge, ca și cum nu ar fi fost procesate

E un mister: i s-a luat sânge? N-au fost probele prelucrate, n-au ajuns rezultatele la medicul de gardă? Le-a ignorat acesta cu bună știință?

Infecția se vedea în sânge în cel mult o oră, pentru că raportul medico-legal arată fără dubii că fătul era mort deja de minim 48 de ore

I-au lăsat unei paciente să-i putrezească pruncul mort în burtă și n-au intervenit

Experții consultați de REPORTER spun că asemenea cazuri sunt întâlnite frecvent în maternități și se intervine în viteză: analize, expulzarea fătului prin chiuretaj, tratament urgent cu antibiotice

În 8 ore, cât a stat Alexandra în salon urlând de durere, era timp să fie salvată de trei ori, nu o singură dată

Dezvăluiri șocante în cazul Alexandrei Ivanov, tânăra din Botoșani însărcinată în trei luni, care a murit pe patul de spital după 8 ore de chinuri groaznice. Un specialist, pe baza necropsiei, a concluzionat că „starea septică generală și decesul” tinerei de 25 de ani au fost provocate de „procesele de putrefacție intra-uterină”.

Sarcina era oprită în evoluție, fătul era mort de 2-4 zile. Doctorii și asistentele au stat cu mâinile în sân.

„Concluzia generală este că raportul de necropsie susține teza inițială (...) respectiv de sarcină oprită în evoluție de 48-96 ore lipsită de intervenție, fără tratament antibiotic, fără chiuretaj, cu rezultatul de trombembolism pulmonar și edem pulmonar care au condus la decesul pacientei”, a spus specialistul.

Al doilea șoc: corespondența Poliție – Spital a scos la iveală că Alexandrei Ivanov nu i s-au făcut analizele bacteriologice. Explicația e stupefiantă: laborantele spun că nu au primit probele, asistentele că „nu s-a reușit recoltarea până la deces”, iar medicul de gardă se apără spunând că ar fi dat indicație.

Întrebarea capitală: i s-a făcut Alexandrei hemoleucograma – o analiză completă a sângelui? „Categoric putea fi salvată”, este concluzia clară a unui reputat medic ieșean care lucrează într-o Unitate de Primiri Urgențe.

Cabinetul privat al medicului Mariana Pitrop, care era de gardă și n-a intervenit pentru a o salva pe Alexandra, a fost vandalizat după ce tânăra a murit. Pacienta cerea cu disperare să fie chiuretată, iar doctorița nu i-a făcut nimic. „Nu am aer” au fost ultimele cuvinte ale tinerei decedate în spital

Fătul era mort de mult, infecția se generalizase

La începutul lunii februarie 2024, Serviciul Județean de Medicină Legală Botoșani a trimis către Poliție rezultatele detaliate ale necropsiei. Un specialist le-a interpretat: „Nu există semne de sarcină normală, sarcina fiind oprită în evoluție cu produs de concepție decedat de ceva zile. Mențiunile că semnele de putrefacție sunt mai avansate decât vârsta morții (Alexandrei – n.r.) înseamnă că procesele de putrefacție intra-uterină au provocat starea septică generală și decesul în lipsa acțiunii medicale, lucru care a dus la o accentuare a vitezei de putrefacție a cadavrului postmortem”.

Adică, trupul Alexandrei Ivanov s-a deteriorat mai repede pentru că fătul murise de câteva zile, iar infecția se generalizase. „Uter ocupat de sac ovular cu produs de concepție cu vârsta gestațională de 3 luni, cu modificări autolitice și de putrefacție”, a menționat medicul legist din Botoșani.

„Dacă se intervenea, astăzi trăia”

Pe 17 august 2023, Alexandra Ivanov a ajuns cu ambulanța la Spitalul Județean din Botoșani. Ora internării a fost 23:30. Sângerare genitală externă redusă și dureri hipogastrice au fost motivele inițiale.

După 8 ore, pe 18 august la 7:30 starea i s-a înrăutățit, a fost mutată în ATI, însă a fost prea târziu. La 8:20 s-a declarat decesul. Pentru că nu a fost tratată, deși s-a plâns de dureri mari. De pe patul de spital le-a trimis sms-uri disperate atât medicului curant cât și celui de gardă, însă niciunul nu i-a răspuns.

Specialistul care a interpretat rezultatele necropsiei a avansat o notă personală. „Probabil că, dacă s-ar fi luat măsura evacuării de urgență a produsului de concepție (făt – n.r.) și tratamentul antibiotic multimodal, astăzi ar fi trăit”.

Hemoleucograma era obligatorie și se făcea în maxim o oră. Pașii următori: chiuretaj, doze de antibiotic, o procedură standard în urma căreia mamele cu avort iminent supraviețuiesc fără probleme

Analizele de sânge ar fi arătat septicemia și starea de urgență

Sub rezerva anonimatului, un alt medic ieșean a explicat protocolul în astfel de cazuri: „Când a fost adusă cu Salvarea, ea era conștientă. Îi faci o ecografie, cordul e oprit, este clar că fătul a murit. Asta deja este o problemă pentru gravidă. Este potențial toxic. Fătul devine o bombă cu ceas în corpul femeii, că nu știi de când e acolo. Obligatoriu îi faci o hemoleucograma (un test de sânge complet) și vezi dacă e o stare sepsis (prezența bacteriilor în sânge) care poate duce la șocul septic, adică ultima formă după care urmează decesul”.

Acesta a mai spus că, în acest caz, continuarea era chiuretaj și antibiotice pentru tânără. Două manevre care i-ar fi salvat viața și acestea reprezintă un protocol standard, banal în asemenea cazuri.

Dezvăluiri-bombă: nu i s-au făcut analizele de laborator! Ca și cum n-ar fi existat un spital

Tot la începutul acestui an, Serviciul de Investigații Criminale a întrebat la Spitalul Județean de Urgență Botoșani dacă pe perioada internării tinerei Ivanov „au fost efectuate analize bacteriologice”?

Prin casa de avocatură, conducerea spitalului a răspuns că personalul laboratorului nu a primit probele de urină și bacteriologie. „Subsemnata Baletchi Anca, medic de laborator (...) vă comunic (...) că în data de 18.08.2023 probele pacientei Ivanov Alexandra (...) nu au fost aduse laboratorului, fapt consemnat prin comentariul lipsă probă în sistemul informatic și în înregistrările interne, pe listele de lucru (...) pt. sumar urină și (...) pt. secreția vaginală. Absența probelor s-a motivat de către asistenții de secție prin faptul că nu s-a reușit recoltarea până la deces”.

Bacteriile din sânge s-ar fi văzut imediat. Neglijență criminală

Medicul, căruia REPORTER DE IAȘI i-a cerut opinia, a menționat că analizele la urină se puteau face imediat în laborator, cele pentru secreție ar fi durat câteva zile, dar că, totuși, cele mai importante erau cele de sânge care n-ar fi trebuit să dureze mai mult de o oră.

„Dacă făcea hemoleucograma atunci, seara, se vedea dacă era o stare infecțioasă. Septicemie sau nu. Dar era o stare infecțioasă și-atunci putea să spună: «Am ecografic fătul mort, nu mai stau. Fac chiuretaj»”, a detaliat doctorul ieșean.

Din documentele studiate de REPORTER DE IAȘI nu reiese dacă în cazul Alexandrei a fost făcută hemoleucograma. Dacă nu, de ce nu? Dacă da, care au fost rezultatele acestora și consecința terapeutică?

Avocata Gianina Poroșnicu reprezintă familia victimei în procesul de daune

Medicul de gardă Mariana Pitrop contestă concedierea

În ziua morții Alexandrei Ivanov, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru „ucidere din culpă”, existând suspiciunea că „decesul s-a datorat îngrijirilor medicale necorespunzătoare”.

După câteva zile, Mariana Pitrop, medic de gardă în acea noapte, a primit calitatea de „suspect”. Doctorul a fost concediat de la spital, dar a atacat decizia în instanță.

Procurorii și polițiștii continuă cercetările în această speță. Contactată ieri, Gianina Poroșnicu, avocata familiei, a declarat: „Alexandra Ivanov a murit cu zile! Se conturează tot mai mult culpa «sistemului» ca să spun așa, nevrând să nominalizez în acest moment vinovații (care sunt la plural). Este o chestiune de timp să aflăm ce a fost! Așteptăm concluziile oamenilor de știință, experții tuturor părților”.

Mesaje cumplite: femeia știe ce are, știa ce trebuie făcut, cerea pur și simplu să fie ajutată de medici într-un spital județean din România

Drama Alexandrei Ivanov, o cronologie pe ore

- ora 23:30 (17 august 2023) tânăra a fost internată la Spitalul Județean din Botoșani

- ora 00:45 (18 august 2023) i s-a administrat ser fiziologic, No-Spa şi Algocalmin

- între 01:58 și 02:10, Alexandra a discutat cu soțul său pe WhatsApp. Fragmente din dialog:

- Doamne, tot ce-mi doresc e să îmi facă anestezia să mă chiureteze. Nu mai pot pur și simplu

- De ce nu face un medic care e acum? Ca sa scapi odata.

- Nu, tree sa vina mâine medicul meu

- De ce?

- A spus ca nu se poate în seara asta

- Nu înteleg. Cum să stai asa? Cine stie la ce ora vine maine.

- Sper sa vina devreme ca mor aici

- Chiar nu pot sa inteleg treaba asta! Este o urgenta totusi si ar trebui sa se ocupe cine este de garda.

- Mna.. Nu e chiar urgenta

- ora 03:16, Alexandra i-a trimis un mesaj medicului său curant. „Bună seara! Sunt Ivanov Alexandra, însărcinată în 13 săpt. Am venit la maternitate cu dureri mari de burtă şi sângerări. Din păcate bebe e oprit din evoluţie. Credeţi că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naştere. Vă rog din suflet”. Niciun răspuns

- ora 04:18, Alexandra i-a expediat un mesaj unuia dintre medicii care erau de gardă: „Sunt Ivanov Alexandra. Credeţi că mi puteţi face chiuretajul noaptea asta că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet simt că o iau razna”. Niciun răspuns

- ora 06:40, Alexandra i-a scris soțului: „Nu mai pot!”

- ora 07:05, tânăra i-a spus mamei sale: „Nu am aer!”

- ora 07:30, a intrat în stare de șoc și a fost transferată la ATI

- ora 08:20: a fost declarat decesul

Cronologie refăcută pe baza articolelor publicate în ultimele luni de Monitorul de Botoșani

Article image
Pentru medici, Alexandra nu era o mămică, ci un portofel. Interesele din cabinetele private dictează asupra spitalului de stat și a pacientelor Cutuma la Botoșani: medicul de gardă nu se atinge de gravidele luate în observație, de-a lungul sarcinii, de alți doctori, în cabinetele lor private Femeile sunt considerate „cliente”, nu paciente, și sunt discriminate în funcție de statutul social: mămicile de la țară sunt tratat...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 08 Septembrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31