fbpx
 
Judecătoarea Bodoga are vilă la Valea Lupului dar își decontează chirie și benzină în oraș

Judecătoarea Bodoga are vilă la Valea Lupului dar își decontează chirie și benzină în oraș


Familia ține vila încuiată, locuind în Iași

Chiria decontată este de 430 de euro/lună, la care se adaugă și un mic consum de combustibil, de 30 de euro/lună

Oana Bodoga s-a abținut în dosarul în care Mihai Chirica este inculpat, pentru că soțul ei lucrează la Evidența Populației, o Direcție a Primăriei

Familia Bodoga n-a dorit să explice de ce nu folosesc vila din Valea Lupului și stau într-o altă casă închiriată cu bani de la Tribunal

Cu o vilă în Valea Lupului, la o distanță de 9-10 kilometri de Centrul Iașului, judecătoarea Oana Bodoga și-a decontat în ultimii ani zeci de mii de lei pentru chirie. Potrivit declarațiilor de avere completate, aceasta a beneficiat între anii 2020 și 2022 de aproape 64.000 de lei pentru a plăti o chirie în Iași.

„Nu locuiește aici, ci în Iași la apartament”, a spus o vecină de-a Oanei Bodoga din Valea Lupului. O sursă din sistem a comentat situația: „Poate fi imoral, dar nu ilegal”.

Oana Bodoga este măritată cu șeful de la Evidența Populației

Vila din Valea Lupului stă nelocuită

În declarația de avere pe care judecătoarea Oana Bodoga a completat-o în 2023, ea a notat că în anul anterior i s-au decontat 25.648 lei ceea ce corespunde unei medii lunare de 2.137 lei, echivalentul a 430 de euro.

În 2021, valoarea totală a decontului la chirie a fost de 25.578 lei. Însă judecătoarea împreună cu soțul său, Marius Bodoga, șeful Direcției Locale de Evidență a Persoanelor, dețin din 2012 o casă de locuit, de peste 100 mp în Valea Lupului.

Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au fost la vila respectivă, iar vecinii au confirmat că proprietatea aparține soților Bodoga, însă ei nu locuiesc acolo în această perioadă. De la casă și până în zona centrală a Iașului nu sunt mai mult de 10 kilometri.

Contactat telefonic, Marius Bodoga a refuzat să explice de ce nu folosesc casa, ci au preferat să închirieze o locuință. Bodoga nu a dorit nici să ofere numărul de telefon al soției, nici să intermedieze dialogul cu aceasta. „Nu am ce comenta”, a spus directorul Primăriei.

Condițiile în care judecătorii obțin chirie decontată

Situații similare s-au înregistrat și la București și în cazul magistraților, procurori sau judecători, care activează în alte mari orașe din țară.

Surse judiciare au declarat pentru «Adevărul» că sunt cazuri de judecători, procurori sau grefiere, inclusiv oameni de la vârful sistemului, care deţin proprietăţi în comune rezidenţiale la marginea marilor oraşe şi care primesc în acelaşi timp de la stat bani pentru închirierea unei locuinţe în oraşul lângă care au locuinţă”, a notat cotidianul Adevărul. Situația a fost catalogată drept imorală, nu și ilegală.

Pentru a obține decontul, un magistrat trebuie să prezinte, pe lângă contractul de închiriere, și mai multe declarații pe propria răspundere cum că: el, soțul/soția sau copiii aflaţi în întreţinerea acestora nu deţin o locuinţă în proprietate în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea ori nu li s-a atribuit o locuinţă de către autorităţile administraţiei publice locale.

O alta e că respectivul judecător nu este rudă de gradul I sau II cu proprietarul locuinţei închiriate, că el, soțul/soția sau copiii nu au înstrăinat o locuinţă proprietate personală după data numirii în funcţie în localitatea unde se află locuinţa pentru care solicită decontarea chiriei.

Vila din Valea Lupului stă nelocuită

Casa din Valea Lupului este în declarația de avere

În cea mai recentă declarația de avere pe care a completat-o în iunie 2023, judecătoarea Oana Bodoga a menționat parcele de 470 mp în total situate în Valea Lupului, o casă de locuit, 102 mp, în aceeași localitate, conturi și depozite bancare de 22.364 lei, două credite de 53.000 euro (contractat în 2012) și 32.500 lei (din 2021).

Veniturile sale pentru anul anterior au fost de: 123.155 lei (salariul), 25.648 lei (decont chirie), 1.945 lei (decont transport), 76.882 lei (diferențe salariale), 1.450 lei (vouchere de vacanță), 1.637 lei (activități didactice la Univ. Al.I. Cuza). În total, Oana Bodoga a înregistrat venituri nete aferente anului 2022 în cuantum de 230.717 lei, o medie lunară de 19.226 lei = 3.850 euro/net.

Soțul său, Marius Bodoga, director în Primărie, a încasat net, în 2022, venituri de 121.663 lei. Pe lună, reiese o medie netă de peste 10.000 lei, deci peste 2.000 euro.

Familia Bodoga a avut venituri anul trecut de aproape 6.000 euro/net ca medie lunară.

S-a abținut în Dosarul Flux, în care inculpat este Mihai Chirica

Oana Bodoga a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Iași în februarie 2018 prin decret prezidențial. Anul trecut, Bodoga a promovat la Tribunal. Anterior, 2009-2012, Oana Bodoga a lucrat la Primăria Iași, în echipa de consilieri a fostului primar Gheorghe Nichita.

În 2011, Oana s-a căsătorit cu Marius Bodoga, șeful Direcției Locale de Evidență a Persoanelor. Cuplul are două fetițe.
Recent, Oana Bodoga a fost desemnată să judece dosarul Flux în care primarul Mihai Chirica are calitatea de inculpat, fiind trimis în judecată de procurorii DNA.

Judecătoarea Bodoga a depus două cereri de abținere, a doua fiindu-i aprobată, motivând că are relații de familie prea apropiate cu primarul Mihai Chirica.

În declarația de avere a Oanei Bodoga apar chiria decontată, 430 de euro/lună, dar și casa și terenul de la Valea Lupului

Cazul Bodoga e rarisim în instanțe: casă și chirie în același oraș

Acum câteva zile, REPORTER DE IAȘI a adresat o cerere de informații publice către Curtea de Apel Iași. S-au solicitat date despre judecătorii cărora li s-a decontat chiria în municipiul Iași în perioada 2021 – 2023.

Din răspunsul Curții de Apel se poate concluziona că în cei trei ani beneficiari au fost 7 judecători, sumele adunate decontate fiind de 97.702 lei (în 2021), 112.429 lei (anul 2022) și 80.761 lei (pentru 2023). În total, deconturile se ridică la 290.000 lei, însemnând peste 58.000 euro. Și doar la o instanță și doar în ceea ce-i privește pe judecători.

Însă, la nivelul Iașului, se decontează și pentru judecătorii celorlalte instanțe, pentru procurorii și personalul auxiliar, cei care lucrează în sistemul de justiție local, dar nu au locuințe proprietate în oraș.

Article image
Majoritatea sunt pensionari MAI sau SRI și au funcții de conducere la Primărie, Consiliul Județean, alte instituții administrative Frapează averile, case, terenuri, mai multe mașini în fiecare familie, precum și faptul că au soțiile angajate tot la stat, pe salarii mari În câteva zile, dacă legea e promulgată, vor trebui să opteze: pensii sau salarii REPORTER DE IAȘI vă dă 11 exemple de pensionari de lux, cu venituri mul...
Autor Cezar Moraru Anchete 30 Iunie 2023

 


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30