fbpx
 
Georgiana Nedelcu a scăpat de pușcărie la Judecătorie Georgiana Nedelcu a scăpat de pușcărie la Judecătorie

Blândețe de judecător: o proxenetă din Iași a primit doar 1 an și 9 luni de închisoare, cu suspendare


Decizie suspect de blândă luată, la sfârșitul anului trecut, de un complet de la Judecătoria Iași pentru o infracțiune extrem de gravă: proxenetism. Georgiana Nedelcu a fost condamnată la 1 an și 9 luni de închisoare, cu suspendare, pentru că plasa o fată amatorilor de sex contracost. Culmea, tot inculpata a atacat decizia la instanța superioară în încercarea de a obține o pedeapsă mai ușoară.

Matroana de pe Publi24.ro

Printr-un rechizitoriu al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași din 12 octombrie 2022, Georgiana Nedelcu a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism, faptă prev. de art. 213 alin. (1) Cod Penal. Articolul prevede că „Determinarea sau înlesnirea practicării prostituţiei ori obţinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de către una sau mai multe persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

În actul de sesizare al instanţei s-a reţinut, în esenţă, că, începând cu data de 28 august 2022 până la data de 20 septembrie același an, Nedelcu a înlesnit practicarea prostituţiei şi a obţinut foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de către o prietenă a sa - G.C.G. (în vârstă de 20 de ani la acea dată) închiriind apartamente în regim hotelier pe raza a trei municipii din Moldova unde aceasta din urmă a practicat prostituția.

Nedelcu a creat, achitat şi publicat pe platforma online Publi24.ro anunțuri prin care racola clienții pentru G.C.G., stabilind cu aceștia detaliile prestării de servicii sexuale, administrând şi fiind principala beneficiară a sumelor de bani obținute din practicarea prostituției.

Anchetatorii au stabilit că, în funcție de perioadă, veniturile obținute au fost cuprinse zilnic între 450-500 de lei, 600-700 de lei, ajungând, uneori, la 2.000 de lei.

A recunoscut tot

Spre deosebire de atitudinea de la Parchet, unde a păstrat tăcerea, în timpul procesului, Nedelcu a fost de acord să dea declaraţie şi a recunoscut săvârşirea faptei pentru care s-a dispus trimiterea sa în judecată, solicitând ca judecata să se desfăşoare numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi. Ea a adăugat că este de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cazul în care ar fi găsită vinovată.

Analizând probele, judecătorul a stabilit că, referitor la săvârșirea acestei infracțiuni, „Urmarea imediată constă în apariția unei stări de pericol pentru relațiile de conviețuire socială, precum și pentru demnitatea și libertatea sexuală a persoanei vătămate. (...) Sub aspectul laturii subiective, instanţa reține că poziţia subiectivă a inculpatei faţă de infracţiunea săvârşită şi rezultatul socialmente periculos al acesteia se caracterizează prin intenţie directă, întrucât aceasta a urmărit acest rezultat. Drept urmare, a existat scopul înlesnirii practicării prostituției, inculpata urmărind obținerea în mod facil de sume de bani necesare traiului, fără a fi nevoită să muncească”.

„Deși gravă în sine, nu a avut urmări vădit negative”

Stabilind vinovăția fără echivoc a inculpatei, în sentința din 28 decembrie 2023 judecătorul a luat, însă, în calcul că aceasta a recunoscut fapta, ceea ce impune reducerea cu o treime a pedepsei, limitele de pedeapsă micşorate fiind situate între 1 an 4 luni și 4 ani și 8 luni închisoare.

Georgiana Nedelcu

De asemenea, deși a constatat pericolul social relativ ridicat al infracțiunii, faptul că între inculpată și persoana vătămată exista „o oarece relație de prietenie, cea dintâi profitând de încrederea de care se bucura în virtuatea acestei relații”, perioada de timp relativ îndelungată în care s-a derulat activitatea infracțională (24 de zile) și modul organizat și consecvent al lui Nedelcu în scopul îndeplinirii planului infracțional, judecătorul a decis că „fapta săvârșită de inculpată, deși gravă în sine, nu a avut urmărit vădit negative asupra psihicului persoanei vătămate, aceasta fiind de acord să presteze de bună-voie servicii sexuale contra cost pentru a obține sume de bani, în condițiile în care nu putea sau nu voia să își câștige mijloacele necesare traiului din desfășurarea oricărei alte activități licite”.

Alibiuri pe linie

În continuare, pentru a stabili sentința, completul a observat că inculpata nu figurează cu antecedente penale, avea doar 21 ani la data faptei și „a dovedit, în final, o atitudine procesuală corectă, de colaborare, poziția sa procesuală de recunoaștere a faptei dovedind că aceasta a înțeles gravitatea faptei săvârșite și necesitatea schimbării atitudinii sale față de respectarea legii și a regulilor de conviețuire socială. În favoarea inculpatei se reține faptul că aceasta are doar studii gimnaziale și nu era corespunzător integrată în societate la momentul comiterii faptei, deși avea capacitate de muncă, precum și un copil minor în întreținere. Din înscrisurile în circumstanțiere depuse, rezultă că, între timp, aceasta a dat dovadă de maturitate, contribuind material și ocupându-se efectiv de creșterea copilului său minor, care se aflase în grija tatălui o perioadă, făcând și dovada faptului că s-a angajat și că este doritoare să se integreze social”.

Drept urmare, instanța a apreciat că pentru prevenirea sǎvârşirii de noi infracţiuni şi formarea unei atitudini corecte a lui Nedelcu pe viitor este suficientă o condamnare de 1 an şi 9 luni închisoare, cu suspendare deoarece „scopul educativ şi preventiv al pedepsei poate fi atins şi fără executarea pedepsei în regim de detenţie”. De precizat că, în acest dosar,
Nedelcu a stat aproape trei luni în arest preventiv, între septembrie și decembrie 2022.

Postare pe Facebook a Georgianei Nedelcu după ce a fost eliberată din arest

În decizie a contat și vârsta inculpatei la momentul comiterii faptei, „lipsa experienței de viață a acesteia și a modelelor morale și sociale pozitive, lipsa antecedenței penale, precum și atitudinea de recunoaștere și regret manifestată”.

Daune morale pentru victimă

Pe de altă parte, lui Nedelcu urmează a i se preleva probe biologice în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare și confiscarea sumei de 26.700 lei obținuți din practicarea prostituției de către G.C.G. În plus, aceasta din urmă trebuie să primească 2.000 de lei daune morale de la Nedelcu, deoarece „a fost folosită în cel mai josnic mod de către inculpată, în scopul obținerii facile de sume de bani”.

Nedelcu mai este obligată să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Iași sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate și sǎ presteze o muncǎ neremuneratǎ în folosul comunitǎţii pe o perioada de 60 de zile, activitate care se va desfǎşura fie în cadrul Consiliului Local al Comunei Schitu Duca, fie în cadrul Primăriei din aceeași localitate.

Georgiana Nedelcu a atacat decizia la instanța superioară, în acest moment dosarul așteptând sentința definitivă la Curtea de Apel Iași.

Article image
Fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, a fost achitat astăzi, la Curtea de Apel Galați, de ambele acuzații din Dosarul Albumul în care a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2015. Pentru acuzația de favorizarea făptuitorului, completul de judecată a decis că „nu există probe că s-a săvârșit infracțiunea”, în timp ce pentru fals intelectual – „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Decizia ...
Autor cristi tanasa Anchete 08 Februarie 2024

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30