fbpx
 
Stupoare: Curaj nu există! Cosette a cumpărat un partid-sacoșă la Ploiești, dar nu l-a înregistrat. Se repetă povestea „Pentru Iași”

Stupoare: Curaj nu există! Cosette a cumpărat un partid-sacoșă la Ploiești, dar nu l-a înregistrat. Se repetă povestea „Pentru Iași”


Este folosit în comunicarea publică numele unei formațiuni politice care nu este înscris în Registrul Partidelor

Cosette Chichirău folosește din noiembrie 2023 numele „Curaj”, dar are probleme cu înscrierea la Tribunal, dosarul fiind amânat și existând o contestație

Și-a adus un membru fondator care deține un alt partid dar nu mai are timp pentru schimbarea denumirii

9 aprilie ar fi ultima zi în care partidele pot depune listele de candidați la Biroul Electoral

Cosette Chichirău a anunțat din toamnă că partidul există, a cerut ieșenilor să devină membri Curaj, a cerut donații menționând un cont deschis pe numele formațiunii

Ieri, niciunul din aceste formulare de pe platforma on-line nu funcționa. Totul e o simulare

În 2016, Andrei Postolache a întârziat atât de mult înscrierea Partidului „Pentru Iași”, având și contestații în instanță, încăt n-a mai putut participa la alegeri

Pe 6 noiembrie 2023, la două luni după ce a demisionat din USR, Cosette Chichirău a anunțat înființarea unei formațiuni politice. „Astăzi, partidul CURAJ pentru România își deschide porțile pentru înscrieri în toate județele României și în Bucuresti”.
La aproape 4 luni de atunci, partidul este în continuare doar un site. La Tribunalul București, unde sunt înființate partidele politice, nu este afișat niciun detaliu referitor la formațiune. Nu este anunțată vreo procedură, nu este fixat niciun termen. Teoretic, este imposibil ca, de acum, partidul anunțat de deputata de Iași să mai intre în alegerile europarlamentare sau locale.
Procedurile s-ar întinde după data de 9 iunie, când sunt programate Alegerile Locale. Cosette Chichirău spune acum că, de fapt, este membru al altei formațiuni politice, înființate în 2021 și care este în proces de schimbare a denumirii.
„Participăm la toate rândurile de alegeri”, susține deputata.

Cosette Chichirău anunța pe 6 noiembrie 2023 că Partidul Curaj își deschide porțile, dar această formațiune nu există nici în prezent

Pașii pentru înființare: procesul durează minim 3 luni

Înființarea unui partid politic a fost simplificată prin modificări aduse legii. Acum, conform normelor, sunt necesari 3 membri fondatori, față de o listă cu 25.000 de semnături în trecut. Mai trebuie îndeplinite condiții privind deținerea unui spațiu, iar fondatorii trebuie să fie cetățeni români și să nu aibă cazier.
„Procedurile sunt asemănătoare cu înființarea fundațiilor. Cerințele speciale sunt statutul și programul partidului. După depunerea actelor există o perioadă de publicitate de 15 zile, apoi este fixat termenul la care judecătorii iau act de cererea de înființare. Judecătorul poate cere alte documente sau clarificări. De asemenea, pot exista contestații. Un termen realist din momentul depunerii actelor este de cel puțin 4 luni, fără a mai calcula perioada unui apel, dacă există contestații și așa mai departe”, a precizat juristul consultat de REPORTER DE IAȘI.
Exemplu concret: pe
20 februarie au fost depuse actele pentru înființarea Partidului Moderat. Primul termen este fixat pe 4 aprilie.
În cazul modificărilor de nume, siglă sau statut, acestea durează aproximativ 3 luni de la inițiere până la emiterea unei sentințe. Și în cazul acesta pot exista contestații care ar crește termenul la 6-8 luni.

Nu pot fi făcute donații deci Curaj nu este înregistrat și nu are cont bancar

Timpii pentru alegeri: în două săptămâni va fi prea târziu

Chiar dacă nu a apărut încă Hotărârea de Guvern, data alegerilor europarlamentare și locale a fost anunțată: 9 iunie. Reprezentanților PSD, PNL și USR li s-a transmis deja că, de la jumătatea lunii martie, intră în viteză pentru locale și europarlamentare.
Primul pas – strângerea listelor de semnături pentru depunerea candidaturilor.
„Calendarul probabil este strângerea de semnături 15 martie – 1 aprilie, depunerea candidaturilor pe 9 aprilie, începerea campaniei electorale pe 10 mai. Deci, cam în două săptămâni va fi prea târziu pentru un partid, trebuie să aibă corturi pentru amplasarea cărora sunt depuse cereri la Primărie, ai nevoie de voluntari și de organziare, a explicat o sursă din PNL Iași.

Răzvan Stănciulescu, avocat din Ploiești, deține Partidul ECO. S-a asociat cu fosta useristă Cosette Chichirău, e folosit în campania de branduire, dar noua formațiune nu există în realitate

Încearcă să schimbe denumirea unui alt partid

Pe portalul instanțelor de judecată nu există termen fixat pentru dezbaterea dosarului formațiunii Curaj Pentru România, cum nu există niciun indiciu că actele au fost depuse. Putea apărea cauza, cu număr de dosar, neavând alocat un termen. Lipsa acestei informații este un indiciu că deputata Cosette Chichirău nici nu a depus actele pentru înființarea formațiunii.
Ea spune însă că va intra în toate alegerile care urmează, fiind deja membru și președinte al unui partid care deja există, dar al cărui nume refuză să-l precizeze. Numele acestei formațiuni va fi transformat în Curaj pentru România.
„Când am părăsit USR, în septembrie anul trecut, am știut că nu este timp pentru înființarea altui partid. Trebuie aproape un an, nu am fi intrat în alegeri. De aceea, am intrat într-un alt partid înființat în 2021. Numele acestuia va fi transformat în Curaj pentru România, urmează ca într-o săptămână să facem anunțul”, a explicat Cosette Chichirău.

În special în weekend, Cosette Chichirău împarte pliante prin Iași cu noul partid. A făcut apel la 100 de voluntari să o ajute

Membru fondator: „E posibil să nu putem intra în alegeri”

Deputata de Iași este membru și președinte al formațiunii România – Echitate, Comunitate, Onestitate, partid înființat la Ploiești de către avocatul Răzvan Toma Stănciulescu.
Formațiunea a depus o solicitare de modificare a statutului – denumire, în octombrie anul trecut. Dar în dosar a intervenit o contestație, următorul termen fiind fixat pe 7 martie.
„Suntem în lucru cu dosarul de la Tribunalul București. Trebuie să vedem ce spune instanța la următorul termen, dar nu cunosc stadiul. Merg foarte greu termenele în instanțe acum. E un pericol real să nu intrăm în alegeri cu denumirea nouă – Curaj pentru România. Dar nu e nicio problemă. Intrăm cu denumirea deja existentă”, a precizat Răzvan Toma Stănciulescu.
Un indiciu în plus: pe site-ul Curaj pentru România, la secțiunea Donații, este imposibilă depunerea unor sume de bani. Mesajul este: „Vom reveni în curând cu informațiile de care ai nevoie”.

Promovarea partidului care nu există

Cosette Chichirău a început să promoveze intens partidul Curaj pentru România începând cu 6 noiembrie, când a lăsat să se înțeleagă, într-o postare pe Facebook, că a înregistrat o nouă formațiune politică.
De atunci a avut zeci de postări despre Curaj, la fel și ceilalți trei membri fondatori ai partidului. Vorbește mereu despre ce se întâmplă la Partidul Curaj Pentru România, în condițiile în care această formațiune nu există.
În urmă cu patru zile a avut o vizită în Tătărași, în numele partidului. Este fotografiată împărțind pliante ale unui partid inexistent. Pe hârtii apare o siglă și denumirea formațiunii. Pe site-ul partidului, oamenii sunt invitați să se înscrie în Curaj pentru România.

Andrei Postolache a fost o cometă în viața politică: a pornit ca promotorul reformelor și a încheiat dând votul decisiv în Consiliul Local pentru blocul familiei Asimionesei

Precedentul Postolache, un alt rateu istoric

În 2015, la Iași, a răsărit o stea a politicii locale direct din mijlocul societății civile. Andrei Postolache a anunțat crearea unui nou partid, Pentru Iași. A început procedurile de înscriere foarte târziu și, blocat de contestații venite de la PNL, a ratat tot proiectul.
În loc să existe câțiva consilieri locali și județeni de la noua formațiune susținută de numeroși alegători, Andrei Postolache a candidat independent, scoțând aproape 1
4% din voturi. Scorul foarte bun l-ar fi plasat pe locul 3 la Iași, putând duce 5-6 oameni în Consiliul Local.

Article image
26 septembrie 2016: prima zi când opinia publică a aflat de intenţiile lui Cosette Chichirău de a candida pe listele USR, via Partidul Pentru Iaşi. În două luni şi jumătate, ieşeanca a făcut turul televiziunilor, fără, însă, să vorbească prea mult despre viaţa ei. Cosette este atentă cu trecutul ei: în timpul campaniei pentru Camera Deputaţilor a şters de pe vechiul cont de Facebook fotografiile din perioada americană. REPO...
Autor Cristi Zavastin Reportaje 21 Decembrie 2016

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30