fbpx
 
Denisa Ionașcu (stânga) acuză faptul că a fost defăimată de Mihai Chirica (dreapta) Denisa Ionașcu (stânga) acuză faptul că a fost defăimată de Mihai Chirica (dreapta)

Kompromatul din Primărie: toate pozele cu Denisa Ionașcu au fost comentate de un singur destinatar – primarul. Scene de regim rusesc


Secretara Consiliului Local l-a dat în judecată, din nou, pe primarul Chirica. Îi cere daune de 1 leu pentru campania de denigrare împotriva ei

La două zile după ce a pierdut un proces intentat împotriva primarului Mihai Chirica, secretara Consilului Local, Denisa Ionașcu, l-a chemat din nou la bară pe edilul municipiului Iași. Ionașcu acuză faptul că primarul a pus la cale o campanie de defăimare la adresa ei și solicită judecătorilor să îl oblige la plata unor daune morale de 1 leu și publicarea deciziei judecătorești ce va fi pronunțată în cauză.

Declicul: Dosarul Zoiosu

În acțiunea depusă la Judecătoria Iași pe 22 februarie 2024 și care nu a primit, încă, termen de judecată, Denisa Ionașcu a precizat că Mihai Chirica „a demarat o campanie de denigrare a subsemnatei, utilizând un veritabil atac verbal în scopul de a afecta credibilitatea, onoarea și demnitatea subsemnatei, prin proferarea de afirmații prin care mi-au fost încălcate drepturile civile consacrate (...) dreptul la demnitate, propria imagine, respectul vieții private și al demnității persoanei umane”.

Reclamanta a relatat faptul că atacurile lui Chirica au început după ce acesta a fost pus sub acuzare în dosarul penal numit generic Zoiosu – o afacere în care municipalitatea a pus un teren la dispoziția familiei patronului Bună Ziua Iași, Claudiu Asimionesei, pe suprafață fiind construit, în mod ilegal, un bloc de locuințe. În acest dosar penal, Ionașcu are calitatea de martor.

ANFP i-a sărit în apărare

Secretara Consiliului Local susține că, ulterior dobândirii de către Chirica a calității de inculpat, a fost urmărită și fotografiată, pozele fiind expediate, în octombrie 2021, către mai multe instituții publice, printre care Primăria Iași, cu mențiunea „avertizări în interes public”.

Ionașcu afirmă că l-a informat pe Chirica de faptul că aceste fotografii reprezentau o răzbunare pentru faptul că depusese mărturie în dosarul Zoiosu și că numele expeditorului este fals, aducând dovezi că toate acuzele din sesizare sunt neîntemeiate.

Informată de către Ionașcu de această situație, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a transmis că situația poate „constitui eventuale elemente constitutive ale unor infracțiuni”.

Reprezentanții instituțiilor sesizate de expeditorul fals nu au făcut vreo comunicare publică despre cele relatate, cu o excepție: primarul Mihai Chirica, despre care reclamanta spune că „avea un interes direct în a mă discredita” cu aluzie la Dosarul Zoiosu.

Astfel, într-o conferință de presă din 19 ianuarie 2022, pe baza informațiilor din sesizare, primarul a acuzat-o pe Ionașcu de imoralitate: „Eu nu m-am băgat în patul nimănui niciodată, nici nu mă interesează. Este plină țara cu poze trimise la mine, la Consiliul Județean, la ANFP, la Președinția României. Am sunat și eu pe care și cum și am spus: bă, nu mă interesează, eu nu fac de astea. Nu e treaba mea cine cu cine. Eu nu am ce câștiga din treaba asta. Să văd unu’ dat afară de nevast-sa sau una bătută de bărbat-su… sau dacă o mai fi…”.

Atac concertat al primarului

În paralel, Chirica a demarat o campanie de modificare a legislației cu scopul de a obține schimbarea din funcție a Denisei Ionașcu, al cărui post, conform prevederilor legale în vigoare, este pe perioadă nedeterminată. Din contră, Chirica a propus Asociației Muncipiilor din România ca mandatul secretarului să fie doar pe perioada mandatului edilului ales. Inițiativa a stârnit ecou negativ la nivel național în rândul celor cu răspundere în domeniu, astfel că, în final, Chirica a renunțat.

În 2023, fotografiile în urma filajului Denisei Ionacu au fost publicate de Bună Ziua Iași

În altă încercare de discreditare a lui Ionașcu, edilul a propus înființarea unei comisii care să-i analizeze activitatea retroactiv, „cu încălcarea legii”, după cum susține reclamanta care a adăugat că, anterior, pimise doar calificativul „Foarte bine”. Primarul a mai acuzat-o și de faptul că a protejat un funcționar din Primărie în Comisia de Disciplină, lucru pe care, de asemenea, Ionașcu îl respinge ca neîntemeiat.

„Nu are nimeni nimic nu nimeni. E ca şi cum ursul începe să fugărească veveriţa. Nu avem timp de prins veveriţe. Avem un oraş mare. Nu mă împiedic de vreascuri prin pădure”, a declarat Chirica cu aluzie la Ionașcu și acuzele la adresa acesteia.

Toate aceste ieșiri publice prin care sunt atacată îmi creează o stare de temere și nesiguranță a locului de muncă, mai cu seamă că acestea vin din partea angajatorului și mă vizează direct. Trebuie de asemenea remarcat maniera, atitudinea în care s-au desfășurat toate aceste acțiuni ale domnului Chirica Mihai, și anume o atitudine vădit intimidatoare, o încercare de destabilizare a subsemnatei”, a mai menționat Ionașcu în acțiunea de la Judecătoria Iași.

Precedent nefavorabil

Cu două zile înainte de intentarea acestui proces, Curtea de Apel Iași respinsese defintiv o acțiune depusă de Ionașcu, în 2022, împotriva lui Chirica. În acel dosar, secretara Consiliului Local solicitase ca primarul să îi achite daune de 100.000 de lei, mare parte din acuzații fiind cele din dosarul intentat pe 22 februarie 2024.

Inițial, acțiunea fusese respinsă de Tribunalul Vaslui, loc unde dosarul a ajuns, anul trecut, prin strămutare de la Iași

Article image
Iese, în sfârșit, la iveală faptul că Mihai Chirica nu a sesizat Parchetul de ilegalitățile lui Asimionesei în Afacerea Blocului din Sărărie: a cerut formularea unui denunț, dar nu l-a mai semnat De la Dosarul DIICOT împotriva prietenilor lui Chirica a început prigoana la adresa secretarei Consiliului Local Denisa Ionașcu a fost filată inclusiv în viața privată, fotografiile unei întâlniri fiind distribuite, sub anonimat,...
Autor Cezar Moraru Anchete 21 Februarie 2022

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31