fbpx
 
Velocity la Sfântu Așteaptă: Instanța a anulat decizia Primăriei de reziliere a contractului. Echipa de proiect, sporuri de 100.000 de euro

Velocity la Sfântu Așteaptă: Instanța a anulat decizia Primăriei de reziliere a contractului. Echipa de proiect, sporuri de 100.000 de euro


Bătaie de joc la un proiect al Primăriei Iași care își propunea amenajarea de terminale de la care să poată fi închiriate biciclete

În februarie 2023, municipalitatea a reziliat contractual, dând vina pe firma angajată să construiască 62 de terminale cu 950 de biciclete

Exact după un an, Tribunalul București a anulat decizia de reziliere pe motiv că a fost făcută în mod nelegal

Revoltător: judecătorul a menționat în sentință că, la proces, Primăria Iași, „deşi legal citată, nu a depus întâmpinare şi nici nu s-a prezentat în faţa instanţei de judecată”!

REPORTER a dezvăluit, recent, că membrii echipei de implementare, funcționari din Primărie, au fost recompensați cu sporuri însemnând mii de lei lunar, pentru fiecare în parte. În total, 100.000 de euro!

Lovitura din februarie

Derularea, de către Primăria Iași, a proiectului din fonduri europene „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași Velocity” arată, în cel mai înalt grad, putreziciunea din administrația Mihai Chirica.

Exemplul recent în acest sens este o decizie a Tribunalului București din data de 12 februarie 2024, prin care completul de judecată a

stabilit că rezilierea, de către Primărie, a unui contract încheiat, în august 2021, cu firma Sustainable Urban Mobility Solutions SRL, a fost făcută cu încălcarea legii. În februarie 2023, municipalitatea decisese rezilierea înțelegerii, dând vina pe societate deoarece nu ar fi respectat clauzele contractului.

În motivarea sentinței, judecătorul a scris: „Pârâtul (Primăria Municipiului Iași n.r.), deşi legal citat, nu a depus întâmpinare la cererea reclamantei şi nici nu s-a prezentat în faţa instanţei de judecată, prin reprezentant legal sau convenţional, pentru a arăta dovezile şi mijloacele sale de apărare.”

„Nu au fost îndeplinite obligaţiile”

Legat de speță, magistratul a relatat saga acestui proiect: părțile au semnat, în august 2021, un contract pentru construirea, pe raza municipiului Iași, a 62 de terminale cu 950 de biciclete, durata fiind stabilită pentru o perioadă de 12 luni. Ulterior, s-a încheiat actul adiţional nr. 1 din data de 29 iulie 2022 prin care părţile au convenit prelungirea înțelegerii cu o perioadă de 6 luni. La data de 29 decembrie 2022, alt act adițional - au fost convenite modificări cu privire la preţul contractului şi garanţia de bună execuţie.

Astfel se lăuda Primăria Iași, în 2020, cu acest proiect

Pe 21 februarie 2023, surpriză: invocând faptul că nu au fost respectate termenele contractuale de livrare produse/prestare servicii/executare lucrări la termenul scadent din 5 februarie 2023, Primăria a emis un document constatator care prevedea încetarea de drept a contractului începând cu data de 6 februarie 2023. „(…) s-a constatat că nu au fost îndeplinite obligaţiile de procurare şi livrare a utilajelor, echipamentelor tehnologice şi funcţionale, cu şi fără montaj, inclusiv montajul acestora, procurarea şi livrarea dotărilor, procurarea şi livrarea activelor necorporale, în valoare de 15.735.227,85 lei fără TVA, dar şi serviciile de consultanţă – asistenţă tehnică pe perioada de execuţie a lucrărilor, în valoare de 12.000,00 lei fără TVA. De asemenea, s-a constatat că au fost îndeplinite serviciile de consultanţă pentru elaborarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, în valoare de 60.000,00 lei fără TVA, conform Procesului-verbal de recepţie nr. 114795 din data de 15.10.2021”, se scria în documentul emis de Primărie.

O greșeală elementară

La scurt timp, Sustainable Urban Mobility Solutions SRL a depus la Tribunalul București o acțiune în care a cerut anularea documentului constatator și plata sumei de 1,2 milioane de lei lucrări efectuate în cadrul proiectului și neachitate. În cerere, reclamanta a contestat faptul că durata contractului era până pe 5 februarie 2023, susținând că termenul era până pe 15 martie 2023, „nefiind expirată perioada stabilită de părţi pentru executarea obligaţiilor”. Cu alte cuvinte, încetarea de drept din 6 februarie, la o zi după așa-zisul ultim termen din contract, ar fi fost un termen eronat.

În Cluj-Napoca, un proiect similar e implementat de mult timp

Analizând probele, instanța a a reținut că Primăria „nu a respectat întocmai dispoziţiile legii la momentul emiterii documentului constatator final (…) Printr-un document constatator (…) nu se poate dispune încetarea de drept a unui contract, singurele informaţii putând fi cele referitoare la îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea obligaţiilor contractuale de către contractant/contractant asociat şi, dacă este cazul, la eventualele prejudicii. O astfel de menţiune privind „încetarea de drept a contractului la data de 06.02.2023 (.) este introdusă în document cu încălcarea limitelor competenţei prevăzute de lege şi poate produce confuzie în relaţia contractuală dintre autoritatea contractantă emitentă şi furnizor”. Prin urmare, completul de judecată a anulat acest document.

Plata banilor, respinsă

Pe de altă parte, societatea a cerut și plata unor sume de bani pentru lucrări efectuate în cadrul proiectului, afirmând că a chemat reprezentații Primărie să le recepționeze, lucru pe care, însă, aceștia l-ar fi refuzat!

Instanța a respins solicitarea pentru încasarea celor 1,2 milioane de lei pe motiv că, la data emiterii documentului, contractul era în curs de executare, neputându-se considera că a încetat de drept.

În final, instanța a dispus și suspendarea executării documentului constatator incriminat până la momentul unei decizii definitive din acest proces. Atât Primăria Municipiului Iași, cât și firma reclamantă pot depune apel împotriva deciziei din 12 februarie 2024.

Sporuri fără realizări

Despre acest proiect, primarul Mihai Chirica a vorbit în spațiul public încă din 2016. În 2018, edilul spunea că rețeaua de biciclete va fi gata în 2020. În final, după contractarea unor fonduri europene, a fost organizată o licitație care a fost câștigată, la jumătatea lui 2021, de Sustainable Urban Mobility Solutions SRL. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat de Primărie de-abia în iunie 2022.

Cu toate că au trecut atâția ani și proiectul a tot fost tergiversat, inclusiv pe ruta birocratice care au inclus Primăria Municipiului Iași, echipa de proiect din cadrul municipalității a încasat sporuri de circa 100.000 de euro! Acestea erau între 10% și 40% din salariul brut, salariile celor 7-10 funcționari din echipă ajungând la 8.000-10.000 de lei net/lună. Acest lucru a a avut loc în timp ce, din fondurile alocate, s-au decontat doar 10.000 de euro din cele 5 milioane de euro care trebuiau cheltuite!

În plus, deși s-a lucrat pe sponci la acest proiect, echipa a rămas funcțională până în decembrie 2023.

Article image
Proiectul lansat în 2016 a fost reziliat în februarie 2023 și nu s-a mai implementat nimic S-a decontat doar o proiectare de 10.000 de euro din cele 5 milioane de euro care trebuiau cheltuite Echipa de funcționari din Primărie au continuat însă să fie plătiți între 2020 și 2023 ca și cum s-ar fi muncit continuu Ca și la „Oaza de verdeață”, dezvăluirea REPORTER de săptămâna trecută, practica sporurilor pe proiecte europen...
Autor Cezar Moraru Anchete 25 Ianuarie 2024

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30