fbpx
 
Dragoș Ciopate (dreapta), un patron cu lipici la bani publici Dragoș Ciopate (dreapta), un patron cu lipici la bani publici

Geo Myke, firma din siajul PNL Iași, ia bani de la primării cu tarife de 2-4 ori mai mari decât în piață. DNA anchetează


Există indicii că firma Geo Myke a omului de afaceri Dragoș Ciopate câștigă licitații de achiziție publică cu prețuri umflate

O analiză REPORTER arată că tarifele Geo Myke sunt de 2 până la 4 ori mai mare decât cele de pe piață

În asemenea situații, pentru a fi desemnat câștigătoare, o societare are nevoie de complicitatea autorității contractante – inevitabil, o cale spre corupție

Geo Myke este o firmă ale cărei afaceri au luat avânt după ce PNL a ajuns la Putere, în 2019

REPORTER a dezvăluit, anul trecut, că afacerile lui Ciopate din bani publici fac obiectul unui dosar DNA în care sunt luați la ochi și primarii care au semnat contractele

Prețul pieței: 124.000 de lei/km

Firma lui Ciopate realizează studii de fezabilitate (SF), proiecte tehnice (PTh), documentații de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) sau urmărește implementarea proiectelor tehnice în șantier. Aceasta este și ordinea prin care un obiectiv trece de la idee la realitate: prima etapă - SF și DALI, a doua etapă - proiectul tehnic.

În piață, alte firme cu același obiect de activitate, care prind lucrări de la stat, pe fonduri naționale sau europene, merg, din 2023, cu valoarea de 25.000 de euro (124.000 de lei), fără TVA, pe kilometrul de lucrare. „Valoarea se împarte în 62.000 de lei pentru SF și DALI, respectiv alți 62.000 de lei pe kilometru pentru proiectul tehnic la un drum de importanță locală sau județeană”, a explicat, pentru REPORTER, un inginer care proiectează drumuri.

Ca regulă, firma care realizează studiul de fezabilitate și DALI este cea care prevede niște valori aproximative pentru următoarea etapă – proiectul tehnic.

Prețul Geo Myke: 239.000 de lei/km doar pentru proiect

REPORTER a analizat câteva dintre procedurile din portalul de achiziții publice (SICAP) în care a fost implicată firma lui Dragoș Ciopate. A rezultat că are prețuri de la 140.000 de lei/km la 239.000 de lei/km doar pentru proiecte tehnice executate (de două până la patru ori mai mari decât prețurile menționate de alți proiectanți).

Un al doilea detaliu important: în cazul lucrărilor în care apare și Geo Myke SRL, valoarea estimată a lucrărilor este foarte apropiată de valoarea la care s-au adjudecat procedurile – procente de 90–98% din suma finală. Cum se procedează: Geo Myke face studiul de fezabilitate în care prinde o valoare mare a proiectării. La alte proceduri, procentul estimat/final este mult mai scăzut – 40 – 80%.

Primar: „Nouă ne-au rezolvat problemele”

Licitație la comuna Balș, în ianuarie 2024, pentru proiectare și execuție pentru 3,2 km de drum. Totalul cheltuielilor de proiectare este de 765.000 de lei, fără TVA – corespunde cu 236.000 de lei/km. Valoarea contractului, cu tot cu execuție, este de 4,49 milioane de lei, de la o estimare de 4,9 milioane de lei.

Primarul din Balș, Constantin Golduț (foto sus) spune că tot Geo Myke a făcut și studiul de fezabilitate. „Îmi amintesc că SF tot ei l-au făcut. Dar, există un standard de cost, nu pot coborî sub acel prag. Nu avem un obicei să lucrăm cu Geo Myke, dar ceilalți din piață nu sunt atât de pricepuți cum scrie prin hârtii. Când te duci cu hârtiile la minister, te dau funcționarii afară. Am mai citit că iau multe contracte, că sunt scumpi, dar nouă ne-au rezolvat problemele din comună”, a declarat primarul Golduț.

Alte tarife mari

Licitație la Comarna, pentru 3 km de drum. Contractul este de 6,273 milioane de lei, de la o estimare inițială de 6,275 milioane de lei. Partea Geo Myke este de 600.000 de lei, adică 200.000 de lei pe kilometru doar pentru proiectul tehnic.

Lungani, mai 2023 (foto jos): licitație pentru 5,15 km de drum, estimat 9,2 milioane de lei, adjudecat cu 8,8 milioane de lei. Doar pentru proiect tehnic, Geo Myke ia 184.272 de lei/km – în total, 949.000 de lei.

La Sinești firma a încasat, în ianuarie 2024, 168.000/km. La Mironeasa, în 2023 – 140.000 de lei/km. În toate cazurile doar pentru proiectul tehnic.

Cazul contrar

Firma lui Dragoș Ciopate a participat, alături de Ekysam, la o licitație pentru reabilitarea unor drumuri, procedură realizată de către Direcția Județeană de Administrare Dumuri și Poduri Suceava.

La final, Geo Myke a primit, pentru 15,7 km de drum județean – proiect tehnic, 500.000 de lei – aproximativ 31.700 de lei/km, față de peste 140.000 de lei cât încasează în alte situații.

Diferență: studiul de fezabilitate nu a fost realizat de către Geo Myke, estimarea inițială de cost a licitației a fost de aproape 8 milioane de lei, iar adjudecarea a fost la 40% din cifra estimate - 3,1 milioane de lei.

Prețuri reale în alte contracte

REPORTER a studiat și alte licitații de drumuri desfășurate în Suceava sau în Iași, atribuite altor firme. Județul Suceava a scos la licitație DALI și PTh pentru 67 de km de drumuri. Prețul final – 46.000 de lei/km.

Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Iași a organizat licitație pentru un lot de 15,77 km – DALI și PTh. Procedura era estimată la 676.470 de lei, s-a adjudecat la 383.315 lei (26.400 de lei/km – 55% din estimare).

La Tomești, Compania Națională de Investiții a licitat 4 km de drum. Pentru proiect tehnic, contractul a prevăzut circa 203.000 de lei – aproximativ 50.000 de lei/km.

DNA, pe fir

În anul 2023, Geo Myke a câștigat, singură sau în asocieri, aproape o sută de achiziții directe și de licitații. Doar valoarea totală a achizițiilor directe de anul trecut întrece cifra de afaceri înregistrată cu un an mai devreme.

Conform datelor oficiale, afacerile firmei au tot crescut după ce PNL a ajuns la guvernare, în 2019. Anul trecut, REPORTER a dezvăluit faptul că firme cu patroni apropiați de liberali, printre care Geo Myke, precum și mai multe primării din județul Iași, sunt anchetate de DNA pentru sute de licitații trucate. Suspiciunea procurorilor este că aceștia ar fi aranjat licitații sau achiziții directe pentru ca firmele să primească contracte de milioane de lei.

REPORTER a încercat să îl contacteze pe omul de afaceri Dragoș Ciopate, dar acesta nu a răspuns nici la apeluri, nici la mesaje.

Article image
Serviciul Teritorial Iași al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) cercetează legăturile dintre trei firme din siajul PNL Iași și mai mulți primari din zona Moldovei. Împreună, aceștia ar fi aranjat licitații sau achiziții directe pentru ca firmele să primească contracte de milioane de lei. Dosarul este în lucru de circa un an. Verificările inițiale au avut în vizor achiziții adjudecate de firmele Geo Myke (Dragoș Ciopate)...
Autor cristi tanasa Slideshow HOMEPAGE 29 August 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31