fbpx
 
Silviu Apostol tace și-și face un hotel trăgând sfori în Primărie Silviu Apostol tace și-și face un hotel trăgând sfori în Primărie

Șantajist cu gulere albe: Apostol (PNL) și-a vândut „votul de aur” în CL primind teren de la Primărie printr-o licitație cu mână moartă


Pe 7 martie, consilier local PNL Silviu Apostol a câștigat o licitație organizată de Primăria Iași pentru vânzarea unui teren din zona Podu de Piatră

Pe Apostol l-a „concurat” Narcis Vlase, un ieșean care, pe contul de Facebook, a scris că a fost angajatul lui Apostol din 2016 până în acest an și căruia, în timpul depunerii ofertelor, soția liberalului îi dădea inimoare pe aceeași rețea de socializare

Apostol și Vlase susțin că sunt dușmani, dar s-au bătut atât de tare la licitație încât prețul a crescut doar cu 100 de lei. Dacă nu inventa un contracandidat, Apostol avea de așteptat încă un an o nouă licitație

Liberalul a mai beneficiat recent de bunăvoința Primăriei: în acea zonă, i s-a aprobat ridicarea unui hotel cu un regim de înălțime mult peste prevederile Planului Urbanistic General

Profitând de echilibrul din Consiliul Local, unde alianța din care face parte are 14 voturi, iar Opoziția 13, Apostol și-a marcat „votul de aur” chiar înainte de evenimentele de mai sus: a dat peste cap intenția primarului Chirica de a-l impune ca viceprimar pe Răzvan Timofciuc. „A spus că vine la ședință și nu a venit”, s-a plâns atunci primarul

În final, la următoarea ședință de Consiliu Local, Apostol a venit la ședința de plen, l-a votat pe Timofciuc, apoi a obținut aprobarea pentru hotel și a câștigat licitația pentru teren

Nu este deloc o placă nouă în mandatele primarului Mihai Chirica: un consilier local se folosește de poziția pe care o are pentru a obține avize/aprobarea unui proiect imobiliar. Între 2016 și 2020, reprezentanți ai PSD și PMP au recurs la o astfel de strategie înrudită cu șantajul politic și s-au îmbogățit. Trocul e simplu: voturi contra autorizații.

Un aviz controversat

Acum, în rolul principal se află un consilier local aflat chiar în partidul lui Chirica: liberalul Silviu Apostol care ocupă și funcția de vicepreședinte al Organizației Județene PNL Iași. De menționat că Apostol este și membru al Comisiei pentru Amenajarea Teritoriului și Urbanism din Consiliul Local – taman cea care este de maximum interes pentru el prin prisma unui proiect imobiliar pe care îl pregătește în municipiul Iași.

Conform publicației 7IAȘI, acesta a primit, pe 31 ianuarie 2024, aviz de oportunitate pentru a edifica, în zona Podu de Piatră, unde deține o suprafață de 890 de metri pătrați de teren, un hotel uriaș, cu 13 etaje, plus două la subsol, asta deși Planul Urbanistic General prevede că regimul de înălțime permis acolo este de trei etaje.

În prezent, pe locul viitorului hotel funcționează firma de transport a lui Apostol

Același Plan detaliază accesul la clădire în funcție de înălțimea acesteia – stradă cu două, patru sau șase benzi. Deși este o clădire înaltă (45 de metri), avizul de oportunitate prevede acces pe doar două benzi, aferent clădirilor de maximum 18 metri.

Ratezi șansa, aștepți un an

În goana după terenuri pe care să le adauge suprafeței de 890 mp pe care o deține în zonă, Apostol a depus la Primărie, în 2022, o solicitare pentru ca Primăria să scoată la vânzare un teren de 31 de metri pătrați din zonă. A fost întocmit un proiect de Hotârâre de Consiliu Local, supus votului în septembrie 2023. Apostol s-a retras de la dezbatere, ca să evite conflictul de interese, iar proiectul a fost votat în unanimitate.

Pe 9 februarie 2024, licitația a fost anunțată în Monitorul Oficial și, apoi, pe site-ul Primăriei, iar pe 6 martie s-au deschis ofertele. Au fost doi participanți. Evident, Silviu Apostol, și un anume Narcis Vlase.

Narcis Vlase

Legea obligă ca, pentru validarea unei prime licitații, să existe două oferte. Dacă există doar una, procedura se anulează și trebuie reluată. De-abia la a doua se poate atribui cu o singură ofertă. Această amânare poate tergiversa intenția petentului de a cumpăra terenul cu până la un an.

Exemplu recent: dezvoltatorul imobiliar Techno Fusion a depus cerere de a achiziționa un teren de 200 de metri pătrați în capăt CUG, cerere aprobată de Consiliul Local. Primăria a anunțat o primă licitație, termen-limită depunere 31 martie 2023. Cum nu a fost depusă decât o ofertă, procedura a fost reluată, dar de-abia în 2024, cu termen-limită de depunere a ofertelor 4 martie. De data aceasta, Techno Fusion a câștigat, deoarece este permisă atribuirea unui singur ofertant.

Așadar, securizarea achiziției „din prima” este vitală, în caz contrar existând riscul unui an de întârziere sau apariția surpriză a unui contracandidat care fie poate ridica prețul de adjudecare, fie poate da peste cap toate planurile investitorului.

„Bătaie” cu fostul angajat

REPORTER a descoperit că Narcis Vlase era, de fapt, un fost angajat al lui Apostol la firma de transport a acestuia, Smart Invest. Pe Facebook, Vlase a scris că a lucrat la această societate între 2016 și 2024.

Prețul stabilit pentru pornirea licitației a fost de 43.000 de lei (după o evaluare a costului în zonă de 258 euro/mp). Adjudecarea a fost pentru 43.100 de lei, conform unei informații furnizate de Primăria Iași.

Anunțul de atribuire al licitației din Monitorul Oficial

Apostol spune că a plătit pentru teren cu mult peste prețul pieței. „În vecinătate, am cumpărat anul trecut teren la un preț inferior: 180 de metri pătrați cu 250 euro metrul pătrat, Primăria a vândut cu 330, pentru că suma din prețul de pornire a fost fără TVA, s-au mai adăugat 19 procente”, a mai spus Apostol.

Vlase: „Voiam să fac o afacere”

Fostul angajat al lui Apostol susține că a vrut să obțină terenul pe care îl dorea și fostul său șef pentru a face o mică afacere. „Mă interesa terenul, acolo este și o construcție. Voiam să fac o mică afacere. Este adevărat că am lucrat la Smart Invest, dar nu mă cunosc cu Silviu Apostol, ci cu soția lui. La Smart am fost personal de întreținere, acum lucrez în aceeași zonă”, a precizat Narcis Vlase.

Varianta este contrazisă atât de urările de „La mulți ani” ale lui Apostol pentru Vlase, pe Facebook, cât și de „inimoara” dată de soția acestuia, Andreea, pe 22 februarie, la o postare a lui Vlase de după demararea licitației.

În plină perioadă de depunere a ofertelor, pe 22 februarie, soția lui Apostol i-a dat „inimioară” concurentului soțului

Indiciul forte este, însă, prețul de adjudecare. Prețul de pornire a fost 43.000 de lei, Vlase a oferit 43.050, Apostol 43.100 lei și Vlase s-a recunoscut învins.

Răzbunare pe 6 martie, like pe 16

Și Silviu Apostol spune că fostul său angajat a încercat, de fapt, să se răzbune pe el. Ar fi plecat cu scandal de la Smart Invest, cu 5 luni mai devreme (informația este contrazisă de Vlase pe Facebook unde acesta scrie că a lucrat la Smart Invest până în 2024).

„A plecat supărat de la noi. De aceea, acum a licitat împotriva mea. Acela este un teren care era sub o clădire cumpărată de mine în 2010. Terenul era concesionat până acum. Pentru cumpărare a fost nevoie de vreo 8 ani de așteptare. El știa asta, a vrut să se răzbune. Astăzi dacă îl căutați, vedeți că lucrează tot în zonă. Lângă mine e un băiat cu vulcanizare, e prieten cu el. Cred că a fost o înțelegere între ei”, a declarat Silviu Apostol.

Tot rețeaua Facebook arată că, pe 16 martie 2024, la nouă zile după terminarea licitației, Silviu Apostol i-a dat like soției lui Vlase la o fotografie unde aceasta apărea alături de „dușman”. La aceeași poză, soția lui Apostol a dat „inimoară”.

De precizat că, în ianuarie 2023, Apostol i-a vândut un apartament lui Vlase (sursa: declarația de avere a liberalului pe 2023).

„Nu e o ilegalitate pentru că licitația nu a fost pe legea achizițiilor publice, ci pe Codul administrativ, nu este incriminată o asemenea practică”, a precizat Septimius Pârvu, expert achiziții publice la ONG-ul Expert Forum, despre eventualele repercusiuni legale ale gestului lui Vlase.

Rămâne, însă, latura morală sancționabilă, plus comparația cu Techno Fusion: firma a ratat un an, respectând inclusiv partea etică a afacerii. De asemenea: Apostol este consilier local, reprezentant al comunității, iar comportamentul său în relația cu autoritățile publice ar trebui să fie ireproșabil.

A jucat pe cartea „Votul de aur”

Silviu Apostol a dat loviturile de mai sus în contextul unor mișcări strategice din Consiliul Local unde alianța din care face parte are doar un vot în plus față de Opoziție. În ianuarie 2024, Apostol a făcut să se simtă cu vârf și îndesat că acel vot în plus îi aparține. La ședința de Consiliu Local în care pe ordinea de zi se afla votarea noului viceprimar și unde, anterior, mașinăriile de partid confirmaseră participarea membrilor alianței PNL-PMP pentru a sigura trecerea proiectului, Apostol a lipsit în mod cu totul neașteptat.

„Propun retragerea de pe ordinea de zi a punctului 1 (alegerea viceprimarului n.r.) motivat de indisciplina unui coleg de-al nostru care a spus că vine la ședință și nu a venit", a spus primarul Mihai Chirica în plenul Consiliului Local. Contactat de Ziarul de Iași, Apostol susținea că a lipsit deoarece era la o ședință a federației transportatorilor.

Cinci zile mai târziu, pe 31 ianuarie 2024, Primăria Iași dădea aviz pentru hotelul-turn, iar două săptămâni mai târziu, publica în Monitorul Oficial anunțul de licitație pentru terenul de 31 de metri pătrați. Ulterior, Apostol a venit în Consiliul Local și l-a votat pe Timofciuc.

Altă miză: Apostol mai vrea un teren prin uzucapiune

În prezent, părțile mai au în derulare un „război”: Apostol a deschis un proces de uzucapiune pentru un teren de 157 de metri pătrați învecinat cu cele din Podu de Piatră și aflat, teoretic, în domeniul public al Primăriei. Apostol susține că l-a avut neîntrerupt în proprietate, fără acte, astfel încât poate fi activate o clauză legală care să-i permită să devină proprietar prin decizie judecătorească. Dosarul are următorul termen în iunie 2024.

Până în prezent, în procese similare, Primăria Iași s-a bătut cu ardoare pentru a combate pretențiile reclamanților: atunci când a pierdut, a depus apel, ceea ce a prelungit cu perioade importante durata proceselor.

Un articol din Ziarul de Iași publicat recent arăta că Apostol este favorit să-și păstreze mandatul și în perioada 2024-2028.

Article image
Mulți ieșeni care folosesc serviciile Companiei de Transport Public (CTP) îi critică neîncetat serviciile. Simptomatic este rateul epocal din 8 ianuarie 2024 și zilele următoare, când autobuzele și tramvaiele s-au stricat sau au rămas înzăpezite La o lună după acest eveniment rușinos, reprezentanții Primăriei Iași, cea care deține Compania, au aprobat creșterea indemnizației membrilor Consiliului de Administrație (CA) de ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Martie 2024


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: