fbpx
 
Secretul nemuririi: șeful Tinerilor Liberali Iași și soția sa au avut venituri ZERO în ultimii doi ani. Cei doi trăiesc cu aer

Secretul nemuririi: șeful Tinerilor Liberali Iași și soția sa au avut venituri ZERO în ultimii doi ani. Cei doi trăiesc cu aer


Ștefan Cernea nu are salariu, nu are economii, nu are alte venituri, dar a împrumutat PNL în campania electorală cu câteva mii de euro

Dar el are și un credit ipotecar pentru un apartament de 80 mp. Cu ce a plătit ratele în ultimii doi ani dacă n-are niciun venit?

Obscurul personaj trage sforile în lucrările de drumuri din județ și a devenit un foarte important colaborator al lui Costel Alexe, ajungând consilier județean, cu potențial de a ajunge vicepreședinte

Primarul din Hârlău spune că l-a văzut pe Cernea la semnarea contractului de reabilitare a unor străzi, deși liberalul nu are nicio calitate oficială în firma care execută lucrările

O firmă anonimă din Coarnele Caprei, contracte publice de 8 milioane de euro în doi ani, înseamnă un miracol în afaceri. Dar explicațiile sunt mult mai simple: Ionuț „Nae” Grigorescu, asociat cu 80% în Goldexo, este un simplu paravan. În spatele său este Ștefan Cernea, președintele Tineretului Național Liberal (TNL) Iași.

Oficial, Cernea nu există în firmă, însă primarii l-au indicat drept „păpușarul” din umbră. „Muncești pentru Cernea, ești săgeată”, a admis Ionuț Grigorescu, patronul din acte al Goldexo, că aude des.

Din februarie, Cernea a fost ales președinte al TNL Iași, de fapt, a fost pus cu mâna de Costel Alexe. În iunie, Cernea a fost votat consilier județean PNL, iar surse politice au afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că acesta este în cărți pentru a-l seconda din postura de vicepreședinte pe Costel Alexe, președintele Consiliului Județean.

Ștefan Cernea, primul pe colțul mesei, în stânga, pare nedezlipit de șeful Consiliului Județean, Costel Alexe

Cum s-au cunoscut Cernea cu Grigorescu

Inginer geodez, Ștefan Cernea (34 de ani) a fost până acum doi ani director zonal al cunoscutei firme de construcții Alpenside. Firma a lucrat pe mai multe porțiuni din axa strategică Iași – Suceava, proiect cu fonduri UE al Consiliului Județean Iași și așa s-ar fi realizat conexiunea Cernea – Alexe.

Acum doi ani, Alpenside a intrat în insolvență, iar Cernea a părăsit compania. Concomitent, la Coarnele Caprei, firma Goldexo a lui Ionuț „Nae” Grigorescu, înființată în 2020, dar fără activitate, a fost resuscitată fix în 2022. Din octombrie 2022 și până în prezent, a prins contracte publice de peste 8 milioane de euro cu primăriile din județ.

„Îl cunosc pe domnul Cernea că eu am fost angajat la Alpenside în 2022. Și se creează o prietenie. Am lucrat pe un trailer (șofer), un camion pe care căram utilaje”, a spus Ionuț Grigorescu de la Goldexo. S-au împrietenit atât de bine că Cernea i-a botezat un băiat lui Grigorescu. „Suntem și cumetri”, a admis el.

Cernea nu apare în firmă dar a apărut la contractul din Hârlău

Așadar, în 2022, Cernea, director zonal, și Grigorescu, șofer, au plecat de la Alpenside și, imediat, firma Goldexo la care șoferul Grigorescu era patron a prins viteză în contractele cu primăriile, majoritatea lucrărilor fiind la drumuri.

„N-are niciun rol în firmă, ce rol să aibă? M-ajută cu unele chestii pe care le știe el, dar omul nu are nicio treabă”, a spus Grigorescu, scoțându-l pe Cernea din ecuația Goldexo.

Toamna trecută, Goldexo a semnat cel mai mare contract al său, 11 milioane de lei (peste 2 milioane de euro) cu Primăria Hârlău pentru reabilitarea mai multor drumuri secundare. Gheorghiță Curcă, primarul orașului, a declarat că Cernea a fost, împreună cu ceilalți reprezentanți Goldexo, la momentul parafării contractului de lucrări.

REPORTER DE IAȘI: - Cernea a venit personal să oferteze?

Gheorghiță Curcă, primarul din Hârlău: - A venit exact pe procedură.

REPORTER DE IAȘI: - El a făcut vizite în teren, ați vorbit cu el?

Gheorghiță Curcă: - Eu n-am vorbit, nici n-am știut cine-i ăla și cine-i ăla. Știu că așa sunt procedurile de licitație, ei vin...

REPORTER DE IAȘI: - Nu. Zic ulterior. Ulterior.

Gheorghiță Curcă: - Ulterior a fost la o discuție, când am semnat contractul, atunci ne-am văzut.

REPORTER DE IAȘI: - Și cu cine v-ați văzut, cu Cernea?

Gheorghiță Curcă: - Cu Cernea, da. A venit și Cernea atunci. I-am rugat: «dom’le, să veniți, să vă țineți de cuvânt».

REPORTER DE IAȘI: - Pe Grigorescu l-ați văzut?

Gheorghiță Curcă: - El a fost, da, da.

REPORTER DE IAȘI: - Deci, îi știți și pe Cernea și pe Grigorescu.

Gheorghiță Curcă: - Pe Grigorescu îl știu că a fost și el prezent atunci la semnare (anul trecut – n.r.)

REPORTER DE IAȘI: - Voiam să mă lămuresc, ați vorbit cu Cernea, l-ați văzut, știți cum arată, să nu faceți o confuzie...

Gheorghiță Curcă: - Eu zic că știu. Unul înalt, voinic, cu bărbuță, așa. Atât, o dată l-am văzut atunci când a venit și a semnat contractul. Da, el a fost.

Cernea (tricou negru) a lucrat la firma de asfaltări Alpenside. Vine din sudul țării, dar a rămas în județul Iași, fără să declare niciun venit

Primarul din Țibănești nu are o memorie foarte bună

În 2023, Goldexo a fost desemnată să modernizeze drumuri sătești în comuna Țibănești, proiectul fiind în valoare de peste 5,6 milioane lei. Un alt contract Goldexo - Țibănești a fost atribuit în februarie 2024 pentru amenajare trotuare, parcaje, rigole și podețe, valoarea fiind de 1,1 milioane lei.

Despre relația Goldexo - Ștefan Cernea – comuna Țibănești, primarul Neculai Munteanu a fost destul de confuz în exprimare. Ba Cernea „colaborează”, ba nu prea l-a văzut, ba că nici nu prea îl știe.

REPORTER DE IAȘI: - Ați avut, în ultima perioadă, câteva contracte cu firma Goldexo. Vă mai amintiți cum i-ați găsit?

Neculai Munteanu, primarul din Țibănești: - A fost licitație.

REPORTER DE IAȘI: - Și, din partea lor, cine a venit, Ștefan Cernea? Cu cine ați semnat contractul?

Neculai Munteanu: - Nu mai știu, că e de anul trecut

REPORTER DE IAȘI: - Dar pe Ștefan Cernea îl știți, nu?

Neculai Munteanu: - Păi, colaborează. E, e... Adică nu știu... A venit un tip, nici nu știu exact cum îi zice, trebuie să mă uit în acte.

REPORTER DE IAȘI: - Dar vine și el ca reprezentant al firmei, al Goldexo?

Neculai Munteanu: - Nu prea l-am văzut pe aici, nici nu prea îl știu. Adică, îl știu așa din viața noastră de zi cu zi, dar nu prea l-am văzut pe aici

REPORTER DE IAȘI: - Ar fi fost o dată, de două ori, dar nu se implică foarte mult, să spunem.

Neculai Munteanu: - Nu, nu știu, nu l-am văzut.

Triada de la Coarnele Caprei

Cartierul general al Goldexo este în comuna Coarnele Caprei. Patronul din acte, Ionuț „Nae” Grigorescu, îi are ca îngeri păzitori pe primarul Mihai Țibucanu și pe Ștefan Cernea, liderul TNL Iași. Cei trei sunt conexați în mai multe feluri:

1) Ionuț „Nae” Grigorescu și soția sa Simona (angajată la Primăria Coarnele Caprei) au fost cununați de Costel Țibucanu, unul dintre frații primarului Mihai Țibucanu.

2) Ștefan Cernea i-a botezat un băiat lui Ionuț Grigorescu.

3) Primarul Mihai Țibucanu i-a botezat un copil lui Ștefan Cernea.

4) Primăria condusă de Mihai Țibucanu i-a concesionat lui Ionuț Grigorescu 2.700 mp în centrul comunei, chiar lângă domeniul imobiliar al primarului. Pe acest teren, localnicii speculează că „Nae” Grigorescu și cumătrul său Cernea își vor ridica un duplex. Grigorescu a negat cu jumătate de gură: „N-o să-mi fac eu casă la Coarnele Caprei”, iar despre Cernea că nu-l vede trăind în comună.

5) Ionuț Grigorescu și primarul Mihai Țibucanu sunt asociați în firma Golden Fish care a concesionat un iaz de pește.

Veniturile familiei Cernea în 2023 si 2024 sunt zero: rubricile au rămas goale, n-au nici măcar economii, dar totuși trăiesc. Acesta e un miracol în politica din România

Omul fără venituri împrumută partidul cu bani

Pe 25 aprilie, cu ocazia candidaturii la Consiliul Județean, Ștefan Cernea a completat o declarație de avere din care reiese că trăiește cu aer. Cernea a notat un apartament de aproape 80 mp, dobândit în 2017 prin credit ipotecar. Pentru această achiziție are un credit contractat în același an și scadent în 2047, valoarea fiind de 250.000 lei (50.000 euro).

Tot în această primăvară, Cernea a contribuit, potrivit datelor oficiale, cu 17.500 lei la campania electorală a PNL, însă nu se știe dacă a fost împrumut sau donație. Ratele la creditul ipotecar și finanțarea propriului partid Cernea le-a făcut în condițiile în care atât el cât și soția sa au declarat ZERO venituri în ultimul an fiscal încheiat, nici măcar alocația nu este amintită.

„Din ce știu eu, are niște apartamente la București”, a încercat să explice „Nae” Grigorescu sursele de venit ale lui Cernea. Acestea nu apar, însă, în declarația de avere.

Singurii bani în ultimele 9 luni: 6.000 de euro

În același document citat, Cernea a scris că în noiembrie 2023 a înstrăinat o casă cu anexe contra sumei de 30.000 lei. În rest, familia Cernea nu a trecut nici terenuri, nici mașini, nici venituri obținute din salarii. Contactat în repetate rânduri de REPORTER DE IAȘI, liberalul Ștefan Cernea a respins apelurile telefonice. Nu a răspuns nici la sms.
Tot în bătaie de joc a completat Ștefan Cernea și declarația de interese. Deși din 2022 este asociat cu 50% în firma Agroplanter Investment cu 50% (alături de Mihaela Sandu), liberalul nu a făcut mențiunea în documentul completat la candidatură.

Surse din administrație și politică au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că, din toamnă, când nou aleșii consilieri județeni vor intra în activitate, Ștefan Cernea este unul dintre cei nominalizați pentru unul dintre posturile de vicepreședinte al Consiliului Județean. O altă variantă ar fi plasarea acestuia în zona eligibilă sau semi-eligibilă pe lista PNL Iași pentru Camera Deputaților.

Article image
Afacerea cu asfaltări a explodat în 2022, firma din Coarnele Caprei fiind o simplă cutie poștală: are 10 angajați, nu are utilaje, nu are experiență iar patronul din acte e un fost electrician luat sub aripa sa de primarul comunei, Mihai Țibucanu (PNL) Mai multe primării din județ, majoritatea liberale, au alimentat firma Goldexo cu lucrări comandate fără licitație: milioane de lei Nae Grigorescu e paravanul tipic: nu ști...
Autor Cezar Moraru Anchete 01 Iulie 2024

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: