fbpx
 
Explozia de culoare de la deschiderea Campionatului Mondial Esports Iași 2023 – un balon de săpun foarte scump Explozia de culoare de la deschiderea Campionatului Mondial Esports Iași 2023 – un balon de săpun foarte scump

Jaful celor 100.000 de euro la Esports pentru 14 știri video pe care nu le-a văzut nimeni. Primarul se extrage din scandalul unui fiasco de 30 milioane de lei


Dezastrul financiar de la Campionatul Mondial de Esports, organizat anul trecut la Iași, se adâncește cu fiecare zi care trece

Acum aproape o lună, judecătorii Tribunalului Alba au admis cererea firmei SBP MEDIA SRL prin care aceasta a revendicat de la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Iași 2020 al Primăriei aproape 500.000 de lei. Banii ar fi datorați în schimbul realizării unor filme despre competiție

Iustin Jalaboi, directorul CSM Iași 2020, a declarat că a contestat hotărârea: „Nu există proces verbal de recepție, nu există absolut nimic. A efectua acea plată, pentru mine ca ordonator de credite, înseamnă un prejudiciu pentru că nu am documentele din spate”

Concomitent, Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) a dat în judecată CSM Iași 2020 solicitând 558.431 lei, drepturi de autor pentru concertele organizate în cadrul aceluiași Campionat Mondial de Esports

În ultimele luni, mai mulți creditori au cerut plata sumelor restante de la clubul Primăriei, totalul datoriilor cifrându-se la peste 2,7 milioane de euro

10.000 de euro ziua pentru filme de divertisment

În luna august a anului trecut, cu o zi înainte de debutul Campionatului Mondial de Esports, între firma SBP MEDIA din Alba și CSM Iași 2020 a fost încheiat un contract. Pe 23 august 2023 a fost parafată înțelegerea, pe 24 august a început evenimentul. În anexă, se vorbește despre 10 zile de filmare pentru realizarea unor filme de divertisment de tip aftermovie. 49.500 lei ziua = 495.000 lei valoarea totală. Mai clar, 100.000 de euro pentru zece zile.

Perioada de filmare începea pe 24 august, cu un concert, pe 25 august ceremonia de deschidere, apoi 26 august – 3 septembrie: aftermovies prelucrate pentru ziua în curs și rezumate competiționale livrate în maxim 8 ore de la terminarea ultimului joc din ziua respectivă.

 Preţul total al contractului a fost de 495.000 lei. Acesta urma a fi achitat în integralitate după prestarea serviciilor, respectiv cel târziu la data de 7.09.2023”, se arată în motivarea judecătorilor dintr-un proces intentat de SBP MEDIA.

Firma din Alba a spus că a executat tot ce prevedea contractul, dar că nu a încasat niciun leu. „Normal că l-am respectat”, a afirmat Sergiu Băcioiu, unic asociat al SBP MEDIA SRL. Acesta a refuzat să ofere alte detalii, motivând că nu se află la birou.

Directorul CSM Iași 2020: „Contractul nu a fost respectat

În replică, partea ieșeană susține că acea factură nu poate fi plătită. Dialog REPORTER DE IAȘI - Iustin Jalaboi, directorul Clubului Sportiv Municipal Iași 2020:

REPORTER DE IAȘI: Dvs. spuneți că nu au fost prestate serviciile?

Iustin Jalaboi: Conform documentelor pe care le am, nu. Nici măcar reprezentanții firmei respective nu au fost în Iași.

REPORTER DE IAȘI: Spuneți 11-12 filme, pe durata a 10 zile și n-ați văzut niciunul?

Iustin Jalaboi: Da. Au fost 11 plus 3 la concerte, 14 în total. Haideți să vă dau un exemplu. În contract apare foarte clar că fiecare filmuleț trebuie trimis în maxim 8 ore de la finalizarea zilei. Practic, dacă se încheie la 11 noaptea evenimentul/competiția, a doua zi până la 7 ar trebui să am filmulețul pe email. Nu a fost niciodată pe email venit. Adică, să-mi fie cu iertare, dar dacă l-a livrat cu un papagal sau nu știu cui l-a lăsat e partea a doua. Dar contractul nu a fost respectat.

REPORTER DE IAȘI: Deci dvs. spuneți că pe toate platformele pe care le-a administrat acest eveniment de Esports, filmele celor din Alba nu au fost urcate?

Iustin Jalaboi: Da. Au existat filmulețe făcute de alte persoane.

Judecătorul a respins argumentele ieșenilor

Așadar, Sergiu Băcioiu, unicul asociat al firmei din Alba, a spus că totul s-a executat potrivit contractului, reprezentanții CSM Iași că au fost mai multe probleme. Iată ce a reținut instanța ca argumentație a părții ieșene:

* prestatorul (firma din Alba – n.r.) nu a livrat materialele finale prin transfer de fişiere ordine transmise pe e-mail, aşa cum prevede contractul;

* SBP MEDIA nu a avut prezentă o echipă formată din: regizor, director de imagine, 4 (patru) operatori cameră, 2 (doi) editori video, 1 (unu) editor sunet şi un manager post-producţie, aşa cum este prevăzut în cadrul Anexei 1 a aceluiaşi contract;

* nu există o comunicare între managerul de proiect şi/sau CSM Iași 2020 şi SBP Media;

* Factura nr. 143/04.09.2023 nu a ajuns niciodată în evidenţele CSM Iași 2020, nefiind urcată în Sistemul Naţional RO e-factura.

Sergiu Băcioiu, patronul SBP Media SRL

După ce a ascultat argumentele fiecărei părți, judecătorul a admis cererea firmei din Alba. „În prezenta cauză, contrar celor susţinute de către debitoare (CSM Iași 2020 – n.r.) prin întâmpinare, din înscrisurile depuse de creditoare (SBP MEDIA SRL – n.r.) la filele 30-34 rezultă executarea obligaţiilor contractuale de către creditoare prin punerea la dispoziţia debitoarei a filmărilor la care s-a obligat. Totodată, se reţine că debitoarea nu a dovedit prin mijloace de probă formularea de obiecţiuni la momentul primirii filmărilor, operând o prezumţie simplă că, în lipsa acestora, executarea contractuală a fost una conformă. În final, neoperarea facturii în evidenţele contabile ale debitoarei nu poate fi opus creditoarei, aceasta neinfluenţând raportul juridic încheiat cu partea adeversă”.

Buni de plată, plus penalități

În final, sentința a fost în favoarea firmei SBP MEDIA. „Ordonă debitoarei (CSM Iași 2020 – n.r.) să plătească părţii adverse – creditoarei (SBP MEDIA SRL – n.r.), în termen de 15 de zile de la comunicarea prezentei ordonanţe, suma de 495.000 lei reprezentând contravaloare servicii prestate şi facturate conform facturii SBPF nr. 143/04.09.2023, la care se adaugă penalităţile de întârziere în cuantum de 0,5%/zi de la data scadenţei facturii, respectiv data de 15.09.2023 până la data plăţii efective a debitului principal (2.475 lei/zi)”, este hotărârea judecătorului. Șeful CSM Iași 2020 a afirmat că a atacat respectiva sentință.

Două mari suspiciuni

La acest contract, mai frapează două lucruri: momentul încheierii și valoarea acestuia.
1. Înțelegerea a fost semnată pe 23 august 2023, iar perioada de filmări a fost 24 august – 3 septembrie. Adică, la o zi de la semnare, SBP MEDIA SRL trebuia să trimită la Iași un regizor, un director de imagine, patru operatori cameră, doi editori video, un editor sunet și un manager post-producție, 10 oameni în total. Aceștia ar fi trebuit să vină cu aparatură performantă.
„Procedura la care, din câte îmi amintesc, s-a prezentat doar această firmă, fusese realizată cu 60 de zile înainte”, a spus Jalaboi. Care a adăugat că acest contract a fost semnat abia când CSM Iași 2020 a fost sigură că va primi finanțarea de la Primărie.

Iustin Jalaboi, directorul Clubului Sportiv Municipal Iași 2020

2. În al doilea rând, 100.000 euro pentru 14 filme (fiecare cu o durată de 1-3 minute) e o sumă consistentă, peste 7.100 euro/video. „Chiar pe piața din Iași se puteau găsi firme de profil care să facă munca aceasta la jumătate de preț”, a spus un expert video, sub rezerva anonimatului. Pentru a justifica această valoare, Jalaboi a invocat numărul mare de profesioniști pe care firma trebuia să-i trimită la Iași, aparatura performantă și standardul înalt de calitate solicitat. În final, Jalaboi a spus că nu are ce deconta sugerând că, dacă s-au realizat aceste filme, atunci au fost făcute de o firmă subcontractantă pentru care CSM Iași 2020 nu și-a dat acordul, așa cum prevedea contractul.

Purcoi de bani pentru muzică

Un alt proces împotriva CSM Iași 2020 a fost deschis, în aprilie acest an, la Tribunalul București. Reclamantă este Uniunea Producătorilor de Fonograme din România. În cererea de chemare în judecată, reprezentanții UPFR le-au cerut judecătorilor: „(...) să dispuneți obligarea pârâților (CSM Iași 2020 și Municipiul Iași – n.r.) la plata remunerației echitabile (inclusiv a TVA-ului aferent remunerației, valabil la data facturării/plății efective), a actualizării remunerației cu inflația și a penalităților de întârziere, pentru comunicarea publică a fonogramelor în scop lucrativ în cadrul ediției Festivalului Digital Throne 2023, organizat în perioada 1-3.09.2023 la centrul comercial Palas Mall din Iași. Estimăm suma datorată de pârâți la valoarea de 558.431 lei (cu TVA), aceasta urmând a fi precizată după administrarea probatoriului în cauză”.
Despre acest proces, Iustin Jalaboi, șeful CSM Iași 2020 știa, însă nu cunoștea nivelul pretențiilor și nici ce conține cererea de chemare în judecată.
„Noi am plătit recent 891 lei”, a spus Jalaboi care a adăugat că atât calculaseră doi reprezentanți ai Uniunii care veniseră la Iași.

Au plătit până acum doar 891 de lei

Practic, discuția se poartă pe drepturile de autor și cele conexe datorate producătorilor de muzică. Cei de la UPFR au susținut că cei de la club trebuiau să obțină o autorizație licență, să plătească în avans remunerația minimă și să trimită, la sfârșitul festivalului, documente și informații referitoare la baza de calcul, inclusiv lista fonogramelor utilizate și apoi să facă plata integrală. „În cadrul evenimentelor artistice organizate au evoluat mulți artiști DJ-ii (Disc Jockey), renumiți la nivel intern și internațional, exemplificând Lost Frequencies, Armin van Buuren, Tujamo, care au fost folosite fie selecții de înregistrări sonore, aduse anterior la cunoștința publicului, fie remixuri ale acestora, aduse anterior la cunoștința publicului, pe care le-au mixat, realizând astfel o activitate de comunicare publică a fonogramelor. Această activitate implică o utilizare a fonogramelor preexistente, sub forma reproducerii și comunicării publice”.
Pe lângă suma minimă de 891 lei, pe care Jalaboi afirmă că a achitat-o, cei de la UPFR vor toate documentele de la partea ieșeană pentru a calcula valoarea totală la care apoi să adauge penalități și, în final, să actualizeze remunerația datorată cu indicele de inflație.

Un rateu epocal, plus mari debite

În ultimele luni, REPORTER DE IAȘI a relatat că mai mulți parteneri au acționat în instanță CSM Iași 2020 solicitând plata unor servicii prestate în cadrul Campionatului Mondial de Esports din august – septembrie 2023. Inclusiv Federația Internațională de Esports (IESF), co-organizator al evenimentului, a emis pretenții în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, reprezentând diferite cheltuieli organizatorice. Împreună cu sumele cerute de unii furnizori, valoarea totală solicitată CSM Iași 2020 depășește 2,7 milioane de euro.

Președintele Federației Internaționale de Esports, Vlad Marinescu și primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica

Competiția din 2023 a fost un fiasco: furnizorii n-au fost plătiți, audiența a fost slabă, sunt suspiciuni mari asupra cheltuielilor, un raport al Curții de Conturi scoțând la iveală numeroase nereguli. Participanții, firmele partenere și chiar IESF au reclamat organizarea deficitară a campionatului, câștigurile în materie de turiști pentru Iași fiind zero.

Pentru acest campionat, Primăria a alocat peste 30 de milioane de lei.

Ca reacție la dezvăluiri de presă legate de organizarea defectuoasă a acestui campionat, Primăria Iași a transmis, printr-un comunicat, că „Întrucât, potrivit deciziei Consiliului Local, Clubul Sportiv Municipal Iași 2020 a avut „calitate de organizator” și „a încheiat toate documentele și actele juridice necesare organizării evenimentului”, Primăria Municipiului Iași nu a făcut nicio achiziție, nu a încheiat niciun contract și nu a făcut nicio plată pentru niciunul dintre agenții economici implicați în organizarea Campionatului”.

Article image
În urma campionatului mondial de anul trecut, de la Iași, Federația Federația Internațională de ESports pretinde de la organizatorul CSM Iași 2020, o asociație controlată de Primărie, plata unor datorii de circa 2 milioane de euro Alți creditori care au chemat la bară organizatorii revendică alți 600.000 de euro Șocant: Federația Internațională de ESports susține că a achitat cheltuieli curente de organizare pentru care c...
Autor Cezar Moraru Anchete 18 Martie 2024

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: