fbpx
 
Primăria a autorizat cinci vile construite ilegal

Primăria a autorizat cinci vile construite ilegal


Dublă măsură în aprecierea de către Primărie a celor care nu respectă regulile de urbanism. Deşi a construit, fără autorizaţie, cinci vile în Bucium, Anda Anania a reuşit să obţine din partea Primăriei intrarea în legalitate. Le construise începând cu toamna lui 2017, autorizarea fiind primită în aprilie 2018. La firma Andei Anania a lucrat până în 2016 o actuală angajată a Primăriei. Alţii n-au norocul acesta: Poliţia Locală stă pe capul lor ca să demoleze ce au construit ilegal.


Cu de la sine putere. Aşa au acţionat şefii firmei Prunstal SRL când au decis să ridice cinci vile pe Şoseaua Bârnova, fără a avea autorizaţie de construire. Împăciuitori, inspectorii Primăriei le-ar fi dat o amendă şi le-ar fi cerut să intre în legalitate. Ceea ce s-a şi întâmplat în aprilie 2018, ansamblul imobiliar fiind acum în regulă.

Afacerea îi aparţine Andei Anania, fiica familiei Bărbulescu ce deţine Avatti Industries.

Şi încă două lozuri câştigătoare: din ianuarie 2018, Anania lucrează cu controversatul arhitect Marian Jan Chiriţa, apropiat al cercurilor de putere din Primărie. Şi-apoi, sora Andei Anania e naşa de cununie a cuplului Bianca Cernescu-Andrei Parteni. Bianca, angajată la Direcţia Proiecte Europene a Primăriei, prietenă de suflet a Cristinei Chirica, soţia primarului. El, angajat la Avatti, firma-mamă. O mare şi fericită familie.

Au construit fără autorizaţie
Proiectul imobiliar în discuţie se află plasat pe Şoseaua Bârnova la numărul 88, adică pe teritoriul municipiului Iaşi. Aparţine firmei Prunstal. Pe site-ul companiei, la secţiunea „echipă” sunt prezentaţi cu datele de contact directorul general – Anda Anania şi directorul executiv – Alexandru Anania (soţul). Tânăra face parte şi din conducerea firmei Avatti, a mamei sale Liana Bărbulescu.
În mai 2017, adică acum fix un an, Anda Anania, prin Prunstal, a cumpărat un teren de 1.598 mp pe Şoseaua Bârnova. În iunie 2017, a depus documentaţia la Primăria Iaşi pentru construcţia de locuinţe individuale, iar jumătate de an, în acte, nu s-a mai întâmplat nimic relevant.

În ianuarie 2018, moment în care a intrat în scenă arhitectul Marian Jan Chiriţa, cei de la Prunstal au cerut şi au primit aprobare pentru demolarea a două construcţii de pe acel teren (o locuinţă cu 111 mp amprentă la sol şi o anexă de 50 mp).

Dar în tot acest timp, Anda Anania şi soţul său începuseră deja construcţia la locuinţele individuale. O dovedesc pozele postate pe pagina de Facebook Avatti Residence (aceasta este denumirea ansamblului imobiliar). Toate aceste lucrări la casele noi s-au desfăşurat fără ca familia Anania să deţină autorizaţie de construire eliberată de Primăria Iaşi.

Astfel arată acum vilele pentru care autorizaţia a fost acordată în urmă cu câteva săptămâni. La una se punea termosistemul încă din noiembrie 2017 (Sursa: pagina de Facebook a proiectului)

 

Le-au şi vândut
După ce, în ianuarie 2018, au obţinut autorizaţia de demolare, în februarie au depus documentaţia de intrare în legalitate. Adică, locuinţele erau deja ridicate, însă nu exista autorizaţia de construire: erau, practic, în afara legii. Şi, ca prin farmec, în luna aprilie, firma a primit intrarea în legalitate, acum are toate formele legale.

Contactată de REPORTER DE IAŞI, Anda Anania a spus că n-a făcut nimic ilegal, ci că a fost copleşită de birocraţie. „Am făcut certificatul de urbanism şi pentru demolare şi pentru autorizaţia de construire. N-am ştiut că trebuie separat. Am luat şi amendă, dar acum suntem în legalitate”, a spus aceasta.

În acest moment, casele sunt scoase la vânzare. Sunt patru locuinţe individuale şi un duplex. „Cele patru case sunt gata, la duplex mai avem de lucru. Acum mai avem disponibile două case din cele patru şi jumătate din duplex”, a spus, telefonic, Alexandru Anania unui jurnalist REPORTER DE IAŞI „deghizat” în cumpărător.
Într-un anunţ de pe www.olx.ro, casele individuale sunt prezentate ca fiind foarte aproape de oraş, la doar 500 metri de restaurantul Trei Sarmale.

 

Teren exploatat la maximum

Prunstal a pus Serviciul Urbanism în faţa faptului împlinit: casele erau deja construite atunci când au fost autorizate. Rămâne un mister pentru vecie dacă documentaţia de acum ar fi fost aprobată în aceeaşi parametri în cazul în care firma Andei Anania ar fi respectat procedurile şi ar fi depus proiectul înainte de edificare. De exemplu, pe cei aproape 1.600 de metri pătraţi au fost ridicate patru vile şi un duplex, ceea ce indică o medie de 300 metri pătraţi pe imobil.

Şi cei care au vizionat pozele ansamblului pe Facebook au sesizat acest aspect: cineva a întrebat ce distanţă este între case. „5 metri”, a fost răspunsul reprezentantului Prunstal.

 

Bianca Cernescu (stânga) şi Cristina Chirica, prietene de club

 

Şir de încrengături

La Prunstal a lucrat o perioadă, ca reprezentant vânzări, şi Bianca Cernescu. Şi înainte şi după perioada Prunstal, Cernescu a fost angajată la Direcţia Proiecte Europene a Primăriei. Bianca Cernescu este prietenă foarte bună cu Cristina Chirica, soţia primarului Iaşului. De fapt, Cernescu şi Chirica (fostă Popa) au fost şi colege în Primăria Iaşi.

Anul trecut, în septembrie, Cernescu s-a căsătorit cu Andrei Parteni. „I-a cununat sora mea. Andrei lucra de mai mult timp la Avatti”, a spus Anda Anania, sugerând că înrudirea s-a făcut mai degrabă pe relaţia cu Andrei Parteni decât pe cea cu Bianca Cernescu (cea care figurează chiar şi acum drept „sales representative” pe site-ul www.prunstal.ro). „Bianca nu mai lucrează la noi, a fost prin 2015-2016”, a completat Anania. Bianca Cernescu (Parteni) a revenit în Primărie în martie 2016.

Anda Anania şi mama ei, Liana Bărbulescu, au intrat puternic pe piaţa imobiliară

 
Proiect: bloc de patru etaje între case
Firma Avatti Industries, la care administrator este Liana Bărbulescu, mama Andei Anania, intenţionează să ridice un bloc cu patru etaje într-o zonă de case. Pe strada Ipsilanti nr. 2, firma deţine 558 de metri pătraţi. Avatti are terenul din 2007, în 2016 a obţinut certificatul de urbanism. În februarie acest an, membrii comisiei de urbanism din Consiliul Local au respins proiectul pentru că lipsea un aviz de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi erau şi probleme legate de locurile de parcare.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30