fbpx
 
Șpagă la Harabagiu: apartament pentru viceprimar în bloc la Zămosteanu, cu 40% mai ieftin

Șpagă la Harabagiu: apartament pentru viceprimar în bloc la Zămosteanu, cu 40% mai ieftin


Un apartament de 33.000 de euro a fost cumpărat de soacra viceprimarului cu doar 19.760 de euro. Acum, viceprimarul face lobby puternic pentru un schimb scandalos de terenuri în favoarea lui Zămosteanu. Apartamentul cu o cameră este cel mai ieftin din tot blocul aflat vizavi de Palas, pe str. Zimbrului. Achizițiile la 25 mp s-au făcut la prețuri între 30.000-33.000 de euro, iar Harabagiu a dat 19.760 de euro. Apartamentul e luat pe numele soacrei, cu banii jos, deși femeia declară venituri de abia 1.200 de lei/lună. Tot soacra a dat și 73.500 de euro pe drepturile succesorale pentru terenul de 1,5 ha de la Moara de Vânt. După ce-a luat apartamentul la „juma” de preț, Harabagiu se chinuie să-i rezolve un schimb de terenuri lui Zămosteanu, de pe urma căruia Primăria pierde terenuri de 8 milioane de euro, iar imobiliarul face profit de 25 milioane de euro. Conflictul de interese al viceprimarului Harabagiu este în acest caz penal.

Socrii viceprimarului Gabriel Harabagiu, lovitură imobiliară de proporții. Pe 26 februarie 2016, socrii Țămboi, Maria și Viorel, au cumpărat un apartament cu o cameră în complexul Lazăr Residence, al omului de afaceri Cristin Zămosteanu. Prețul, un chilipir: 19.760 euro pentru cei 25 mp, adică 790 euro pentru fiecare metru pătrat. La trei minute de mers pe jos până la Palas.

Cu 40% sub prețul pieței
Din capului locului, două precizări importante. În primul rând, prețul de achiziție a fost cu 40% mai mic decât cel cu care s-au vândut apartamente similare în același imobil. Există contracte de vânzare-cumpărare și anunțuri de-acum doi ani care atestă că un apartament cu o cameră în Lazăr Residence s-a vândut cu prețuri cuprinse între 1.100 și 1.300 euro/mp. La aceste tarife, apartamentul ar fi costat între 27.500 euro și 32.500 euro.
Doi la mână, veniturile Mariei Țămboi din 2015 și 2016 nu pot justifica, sub nicio formă, nici măcar acești aproape 20.000 de euro. Spre exemplu, în 2015, Țămboi a câștigat doar câteva sute de lei lunar (Kemystar Consulting și Eco Ambalaje Recycle, două firme de familie) la care s-au adăugat alte câteva sute de lei din pensie. Aceeași situație și în 2016, cu diferența că în locul firmei de reciclare a fost New Bauen Build SRL.

Blocul lui Zămosteanu, vizavi de Palas, în care deține apartament Harabagiu (medalion), prin soacra sa. Locuința pare goală, neavând nicio persoană la întreținere, deși e cumpărată de doi ani

Nu locuiește nimeni
Familia Țămboi a fost a doua care a cumpărat o locuință în turnul lui Zămosteanu, bloc cu 120 de garsoniere și apartamente. Cel de la numărul 10 de pe strada Zimbrului numărul 17, tronson I, etajul 1 al socrilor lui Harabagiu are o suprafață utilă de 25,05 mp și este compus din living, bucătărie și baie.

Familia Țămboi nu locuiește acolo, pe lista de întreținere afișată în scara blocului, la apartamentul numărul 10 figurează zero persoane. De fapt, de clanța apartamentului au fost agățate mai multe pliante promoționale ale firmelor furnizoare de cablu, telefonie, a pizzeriilor, semn că membrii familiei nu prea trec pe la garsoniera din Zimbrului. Au acumulat și o mică restanță, cu tot cu factura curentă având de achitat la întreținere 211 lei.

Două terenuri ale Primăriei, aflate la distanță de doar 200 m unul de celălalt, în zona Smârdan, cea mai cerută pe piața imobiliară, sunt evaluate total diferit: cel oferit lui Zămosteanu este de două ori mai ieftin decât cel al pieței reale

Jonglerii cu autorizările
Construirea blocului de pe Zimbrului 17 are propria poveste. Astfel, în decembrie 2013, dezvoltatorul, Cristin Zămosteanu, a obținut autorizație de construire pentru o parcare subterană. Câteva luni mai târziu, pe 22 mai 2014, s-a semnat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor. În aprilie 2015, investitorul a obținut de la Primărie autorizația de construire a blocului.

În același an, pe 23 noiembrie, Zămosteanu a obținut intrarea în legalitatea pentru transformarea parcării în fundație de bloc. Iar o zi mai târziu, pe 24 noiembrie 2015, s-a semnat procesul verbal de finalizarea a lucrărilor la fundație. Iar pe 18 ianuarie 2016, un nou proces verbal, cel de recepție a lucrărilor de la imobil.

Urmărind traseul cronologic, reiese ori că a construit mai repede decât chinezii, ori că nu a respectat autorizările. Concret, pe 23 noiembrie a obținut transformarea parcării în fundație, iar o zi mai târziu a finalizat lucrarea, deci intrarea în legalitate s-a produs când fundația era deja gata. Și-apoi, din 24 noiembrie (data recepției fundației) și până pe 18 ianuarie (data finalizării blocului), Zămosteanu a ridicat blocul turn cu 13 niveluri și 120 de apartamente. Totul în 56 de zile. Adică, un nivel la patru zile sau un ritm de construcție de două apartamente, la cheie, pe zi.

„Există o grilă internațională după care facem evaluările. Ținem cont de criterii ca dreptul asupra proprietății, restricțiile legale, condițiile de finanțare, localizare, accesul la proprietate, topografie, suprafață, echiparea cu utilități, prețurile terenurilor din zonă.” Ionel Ioniță, administratorul firmei Getyka Financiar

Vecini cu dezvoltatorul
Deznodământul: pe 22 ianuarie 2016 a fost intabulat blocul, iar o lună mai târziu, pe 26 februarie 2016 a avut loc tranzacția între Zămosteanu (prin mandatar Ovidiu Crețu) și Maria și Viorel Țămboi, socrii lui Gabriel Harabagiu.

În același bloc, la ultimul nivel, la apartamentul cu numărul 120 deține o locuință și omul de afaceri Cristin Zămosteanu care ar avea un penthouse. Pe lista de întreținere, în dreptul lui Zămosteanu nu este trecută suprafața apartamentului, fiind singura excepție făcută de administrator, firma Urbica. Acționarii Urbica sunt aceiași cu cei de la Cafeneaua Piața Unirii.Soacra, jucător redutabil în imobiliare
Un an mai târziu, în 2017, Maria Țămboi a făcut o altă afacere colosală. A devenit proprietară pe 1,5 hectare de teren în Moara de Vânt, în vecinătatea amplasamentului viitorului Spital Regional de Urgențe.

Fișa de punere în posesie pentru neamurile viceprimarului Harabagiu a fost întocmită de Primărie la câteva zile după ce Guvernul a avizat amplasamentul Spitalului. Ulterior, soacra Țămboi a cumpărat întreaga moștenire de la celelalte rude la un preț derizoriu, de doar 4,9 euro pe metrul pătrat. Chiar și așa, aceasta a plătit aproximativ 73.500 de euro. Deci, în doar doi ani, Țămboi a făcut achiziții imobiliare (garsonieră lângă Palas și teren lângă viitorul spital) în valoare de peste 93.000 de euro, având un câștig declarat oficial de doar câteva sute de euro pe lună.  

Contactat în repetate rânduri pe acest subiect, viceprimarul Gabriel Harabagiu nu a exprimat un punct de vedere. Nu a răspuns nici apelurilor telefonice, nici întrebărilor expediate prin sms.
De asemenea, Cristin Zămosteanu nu a dorit să comenteze acest subiect, refuzând să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI.

Apartament similar cu cel al soacrei lui Harabagiu, luat tot în 2016, costa 33.800 de euro. Acum, apartamentele cu o cameră din acel bloc se vând pe piața liberă la 50.000 de euro

Cât a câștigat Maria Țămboi

Maria Țămboi a câștigat următoarele sume brute în anii dinaintea tranzacției de 19.760 de euro, făcută cu bani lichizi: 4.965 lei în 2014, 20.936 lei în 2015, respectiv 18.126 lei in 2016. Câștigurile ei lunare au fost, în medie, în cei trei ani, de 1.222 de lei.

Maria Țămboi trebuie să justifice sursa banilor cu care a facut achiziții imobiliare de 93.000 de euro în 2016-2017. Nici măcar ginerele ei, viceprimarul Gabriel Harabagiu, n-a câștigat atâția bani ca să justifice cei aproape 100.000 de euro.

 

Discret, Cristin Zămosteanu a ajuns al doilea jucător imobiliar din Iași, după Iulian Dascălu


Afacerea lui Chirica: Zămosteanu câștigă 20 milioane de euro, Iașul pierde 8 milioane de euro

În ședința Consiliului Local de miercuri 31 octombrie se încearcă, pentru a patra oară, realizarea unui schimb de terenuri între Primărie și omul de afaceri Cristin Zămosteanu. În rezumat, Zămosteanu oferă 6.626 metri pătrați pe strada IC Brătianu, în apropierea Teatrului Național. Pentru această parcelă ar urma să primească din avutul local cinci loturi, pe patru amplasamente, în suprafață totală de 9.811 metri pătrați.

Opoziția din Consiliul Local și experții imobiliari susțin la unison că schimbul este vădit dezavantajos pentru oraș și că singurul câștigător, cu un beneficiu de ordinul zecilor de milioane de euro, va fi Zămosteanu.

Alibiul: „Echivalent valoric”
Strict scriptic, oficialii Primăriei susțin că schimbul se face între terenuri de valoare aproape egală. Concret, în nota de fundamentare, se folosește deseori sintagma „echivalent valoric”. Adică, proprietatea lui Zămosteanu de la IC Brătianu nr. 26 ar valora 2.848.000 euro (1.868.532 euro terenul de 6.626 mp, deci 282 euro/mp și alți 979.468 euro valoarea clădirilor existente).

Parcelele Primăriei au fost evaluate la:

- 1.286.000 euro (5.570 mp în Zimbrului-lângă Palas)

- 403.000 euro (1.394 mp în Elena Doamna 25)

- 100.000 de euro (330 mp în Elena Doamna 25)

- 83.000 de euro (375 mp în Nicolina colț cu Răzoarelor)

- 1.060.290 euro (2.142 mp în strada Bărboi).

În total, terenurile Primăriei ar valora 2.932.290 euro, rezultând o diferență de 84.290 euro pe care Zămosteanu ar trebui să o achite Primăriei.

„În fapt, este vorba despre a asigura pentru viitorul copiilor noștri posibilitatea de a avea în proprietatea lor o suprafață de teren în zona centrală, să facem un schimb și să ne întregim o suprafață de teren, să putem edifica o construcție cu care să se mândrească și generațiile care vor veni după noi.” Mihai Chirica, primar

980.000 euro niște ruine
Prima controversă: în schimb, din partea lui Zămosteanu sunt incluse și clădirile, evaluate la 979.468 euro. Însă, acestea nu mai rămân în picioare. În orice plan al Primăriei pentru zona respectivă, clădirile, aflate în stare avansată de degradare, trebuie demolate. „În comanda primită de la Primărie, mi s-a cerut evaluarea terenului și a clădirilor. Am făcut-o, nu e treaba mea pe mai departe ce se întâmplă cu construcțiile”, a declarat Ionel Ioniță, administratorul firmei Getyka Financiar, cea care a realizat evaluările terenurilor.
În al doilea rând, odată demolate, amplasamentul nu permite construcția de clădiri înalte. Parcela face parte din zona protejată de categorie A și e extrem de complicat să se obțină autorizație de la Monumente pentru o clădire mai înaltă de trei etaje.

O cerere a sa a fost respinsă de Comisia de Monumente locală și proprietarul a trimis o contestație la Ministerul Culturii. Experiența ultimilor decenii arată că nu există dispensă în apropierea monumentelor istorice, în cazul de față Teatrul Național. Regimul de înălțime în zonă este maxim P+3, deci valoarea de piață a terenului deținut de Zămosteanu la fostul liceu Pavelcu este serios scăzută de regimul mic de înălțime. Evaluatorul a spus 1,86 milioane lei (282 euro/mp).

„Consilierii PNL vor vota impotriva proiectului de hotărâre care vizează acest schimb de terenuri păgubos pentru Iași. Este cel mai mare tun imobiliar din istoria orașului. Dacă acest proiect se va concretiza, aproximativ 10.000 mp de terenuri aflate în proprietatea Primăriei, situate în cele mai bune zone din oraș, vor ajunge la un samsar imobiliar din jurul primarului Chirica. În schimb, Municipalitatea se va alege cu 6500 mp lângă Teatrul Național, teren care nu poate fi valorificat economic. Dacă actualul proprietar tot s-a dat peste cap să îl cumpere acum ceva timp, atunci să se spele pe cap cu el. Această insistență a primarului de a concretiza acest schimb de terenuri, din care Iașul iese clar în pierdere, arată că este captiv intereselor imobiliare.” Marius Bodea, deputat PNL de Iași

Trei turnuri pe parcela Primăriei
În al treilea rând, patru dintre cele cinci terenuri pe care ar urma să le primească Zămosteanu se află în imediata vecinătate a altor parcele de-ale sale, crescându-le astfel valoarea. Cu noile terenuri primite prin schimb, dezvoltatorul va putea construi și mai mult pe verticală, crescându-și profitul pe propriile terenuri.

Cea mai bizară este evaluarea de doar 1,28 milioane de euro pentru cei 5.570 mp din str. Zimbrului (Palas-Smârdan) - 230 euro/mp. La nici 100 de metri de acest teren, o altă evaluare dă un preț dublu unei parcele de numai 846 mp: 460.000 de euro (551 euro/mp). Și acesta face parte dintr-un schimb prognozat de șefii Primăriei.

Deci un teren de șase ori mai mic decât cel oferit lui Zămosteanu costă de două ori mai scump. Doar cu cei 5.570 mp din str. Zimbrului schimbul dintre Primărie și Zămosteanu era deja acoperitor și echitabil.

Imobiliarul mare în zonă două tronsoane în lucru (cu câte 12 etaje), iar în apropiere mai are un PUZ pentru două blocuri, cu 9 etaje, respectiv 10 etaje. Cei 5.570 mp completează salba sa imobiliară, dorind să mai ridice încă trei blocuri: cu 8, 10 și 11 etaje, cu un total de 12.815 mp construiți. Rezultă un profit minim de 7 milioane de euro.

Terenul pe care vrea să-l ia Zămosteanu de la Primărie e chiar lângă blocul în care i-a dat un apartament lui Harabagiu, la „juma” de preț

Încă 2 milioane de euro
În Nicolina, la fel: Zămosteanu își completează, cu terenul de la Primărie, o suprafață totală de 1.175 mp, pe care poate construi un turn cu 10 etaje. Acum, acolo este un parc de recreere, cu bănci și copaci. Profit minim: 2 milioane de euro.

Pe Elena Doamna, în intersecția cu Hotel Hampton, Zămosteanu ar primi 1.724 mp care să completeze cei 304 mp pe care îi deține în prezent. Acolo este regim de înălțime aprobat chiar și de 26 de etaje. Profit minim: 5 milioane de euro.

Trofelul cel mai râvnit sunt cei 2.142 mp în spatele BRD din A. Panu, în plin Centru Civic. Cu un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 4, Cristin Zămosteanu ar putea construi aproape 9.000 mp de locuințe. Profit minim: 6 milioane de euro.

„Absența a unui sau a doi aleși din cei 14 PSD duce la pierderea celor două treimi necesare.” Marius Ostaficiuc, președinte PSD Municipiu

Doar PSD poate răsturna votul dorit de Chirica

Fiind o chestiune patrimonială, în Consiliul Local (CL) e nevoie de 2/3 din numărul total de voturi: 18 din 27. PSD are 14 voturi, deși Chirica e exclus din partid, el face cărțile în continuare în CL. ALDE e asociatul consacrat al primarului, având în vedere că acest partid are un viceprimar, pe Radu Botez. De aici se mai adună 2 voturi.

Consilierul USR Andrei Postolache a declarat anterior că va vota împotriva proiectului.

Cei doi consilieri PMP ar fi fost atrași în tabăra Chirica putând asigura cvorumul de 18 voturi (14 PSD, 2 ALDE, 2 PMP).

Cei 8 consilieri PNL vor vota împotrivă, conform asigurărilor date până în prezent.

La PSD, luni, 29 octombrie, a avut loc o ședință cu consilierii locali, recomandarea liderului Maricel Popa fiind ca proiectul să fie amânat. Maricel Popa nu controlează în PSD-CL decât 2-3 consilieri.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31