fbpx
 
Un loz de 3 milioane de euro în Consiliul Local: pesedistul Boca a vândut terenul din Sf. Andrei, cu PUZ și autorizație. Axa Cantemir-Palat devine istorie

Un loz de 3 milioane de euro în Consiliul Local: pesedistul Boca a vândut terenul din Sf. Andrei, cu PUZ și autorizație. Axa Cantemir-Palat devine istorie


Cumpărător este francezul proprietar al Louis Purple, care a făcut deja un turn de  birouri la Palas. Tranzacția a fost de aproximativ 3 milioane de euro. Florin Boca obținuse în decembrie, prin firma paravan aflată pe numele surorii sale, autorizație pentru două blocuri pe terenul de lângă Palas.

Tranzacție importantă pe piața imobiliară ieșeană. Firma Rafant Company, controlată de consilierul local PSD Florin Boca, a vândut proiectul celor două blocuri din coasta Palas. Societatea obținuse, în decembrie, autorizație de construire pentru două clădiri cu 7, respectiv 5 etaje. Cumpărător este SC Unique Real Estate Development, cunoscută în trecut după numele SC Domeniul Mihai Eminescu Botoșani. Este firma proprietarului francez al brand-ului Lois Purple, Gerard Losson. Acesta a construit deja o clădire de birouri la Palas, pe Sfântul Lazăr.

Autorizație pentru P+7 și P+5

Rafant Company, firmă care aparține în acte surorii consilierului local Florin Boca, a obținut, în decembrie, autorizație pentru două blocuri de locuințe pe strada Splai Bahlui Mal Stâng 35A/Stradela Sfântul Andrei nr 7,9. Suprafața de teren a compus-o cumpărând în trecut de la mai mulți proprietari.

În total, pe 2.226 mp de teren, autorizația din decembrie 2018 îi permite să construiască două imobile cu procent de ocupare a terenului (POT) de 37% la parter și 45% la demisol și coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 3,3. Indicatorii urbanistici maximi sunt 802 mp construiți la parter (546 o clădire, 326 cealaltă), cu înălțimea maximă de 25,5 m. Prima clădire are S+D+P+7E, a doua S+D+P+5E. În total, Rafant Company ar fi urmat să obțină 87 de apartamente în imediata apropiere a Palas.

Vânzare către proprietarul Louis Purple, pe 3 milioane de euro

Terenul pe care Rafant Company a obținut autorizația a juns recent în proprietatea Unique Real Estate Development, a omului de afaceri francez Gerard Losson.

“Da, compania noastră a cumpărat acel proiect. Mai multe nu putem spune acum”, ne-au transmis reprezentanții Unique Real Estate Development.

În piața imobiliară din Iași, a fost vehiculată suma de 3 milioane de euro ca fiind în centrul tranzacției dintre cele două firme. “Am prefera să nu discutăm despre suma plătită în această tranzacție. Este sub ce se aude”, ne-au mai spus reprezentanții firmei francezului.

Florin Boca nu a vrut să comenteze în nici un fel vânzarea. “Dacă este a Rafant Company, nu este a mea. La revedere!”, a spus consilierul local PSD

Clădire de birouri pe Sfântul Lazăr

Compania de imobiliare a francezului Gerard Losson de la Botoșani a construit deja o clădire de birouri pe Sfântul Lazăr, în interiorul Palas, pe locul fostului restaurant Andrada. Conform autorizației emise în 2017, pe SC Domeniul Mihai Eminescu SRL Botoșani, clădărea este 4S+P+M+6E, cu înălțimea de 31 de metri. aria constrită este de 777 mp, POT-ul de 47,8%, CUT-ul de 3,83. Clădirea are 88 de locuri de parcare.

Cine este Gerard Losson

Francezul de 50 de ani a venit în România la sfârșitul anilor ’90, iar acum a ajuns la afaceri de peste 40 de milioane de euro anual, cu peste 1.000 de angajați.

A venit prima dată în 1997 și s-a îndreptat către județul Botoșani, unul dintre cele mai sărace din țară. Peste doi ani, după crearea companiei Formens, avea cifră de afaceri de 15 milioane de euro anual și 12 angajați. Cumpăra câteva secții din fosta filatură din Botoșani și utilaje scoase din uz din Franța.

În prezent, compania produce aproximativ 700.000 de costume pe an pentru 32 de țări, fiind pe locul cinci în topul producătorilor de costume din Europa. Pe lângă fabrica din Botoșani unde lucrează 700 de angajați, compania mai deține și un punct de lucru la Dorohoi, unde lucrează 200 de oameni. hainele sunt vândute sub brand-ul Louis Purple.

Florin Boca și Rafant

Florin Boca a negat mereu că ar fi implicat în SC Rafant Company, unde la acționar figurează sora sa, Irina Ramona. În documentele de la Registrul Comerțului, însă, apare la contact adresa sa de e-mail și surse din piață au explicat că este firma sa, condusă prin intermediar.

La fel, a negat implicarea și într-un proiect din Nicolina, unde dezvoltator a fost Darcilo SRL. Blocul a avut cotele depășite și a obținut de la Primărie reautorizarea. Administrator al Darcilo este Gabriela Ioniță, care a fost director de vânzări la alte proiecte ale Rafant Company, de asemenea ieșite din cotele autorizațiilor. Dar, REPORTER DE IAȘI l-a surprins asupra faptului, fotografiindu-l la blocul din Nicolina, verificând lucrările, în timp ce Gabriela Ioniță îi preda actele.

Boca este unul dintre cei mai influenți consilieri locali PSD. A fost inclusiv șeful Comisiei de Urbanism, de unde a demisionat din cauza scandalului. Soția sa este angajată la Primăria Iași.

Ce se dorea în noul PUG

Acolo unde Primăria a dat autorizația pentru Rafant, cumpărată acum de Gerard Losson, noul PUG al Iașului ar fi prevăzut o trecere subternă din podul Cantemir către strada Palat, conform unor surse din Primăria Iași.

Ideea nu este nouă. A apărut încă din perioada comunistă, când se dorea o traversare aeriană către strada Palat, pentru că din calcule reieșea că Podu Roș se va aglomera foarte tare.

În schița de PUG realizată de Search Corporation, apare menționată intenția realizării trecerii subterne. “Pasaje supraterane - peste str. Arcu, în continuarea bd. Independenţei până în bd. Tudor Vladimirescu și subtraversări - bd. A. Panu pe sub str. Elena Doamna spre Tătăraşi, str. Palat pe direcţia Palas - bd. Cantemir, în prelungirea str. Colonel Langa, în prelungirea str. I.C. Brătianu, la poduri existente: Podul de Piatră, Podul Cantemir, Podul Roş şi două ale bd. Tudor Vladimirescu în lungul Splaiului de o parte şi de alta a râului Bahlui).”

Article image
„Nouă ne-au spus că fac un imobil cu două şi trei etaje când ne-au rugat să semnăm, nicidecum ce au făcut şi ce vedeţi cu ochiul liber”, spun proprietarii caselor din jurul blocului făcut de Boca şi Onofriciuc la marginea oraşului. Oamenii povestesc că au fost ameninţaţi inclusiv cu tăierea utilităţilor şi a accesului la un drum comun dacă nu semnează. Cât s-a ferit consilierul local PSD Florin Boca să fie asociat cu invest...
Autor Reporter Online Anchete 30 Noiembrie 2017


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29