Momentul decisiv la Dosarul Flux: Mihai Chirica încearcă să scape printr-o expertiză de urbanism care durează mai mult de un an
- Avocații vor scoate asul din mânecă cerând un expert care să stabilească depășirea indicatorilor la blocul construit ilegal
- Propunerea este neserioasă: imobilul trebuia să aibă 400 mp și a ajuns la 5.700 mp
- La o asemenea fraudă, e suficient ca judecătorul să măsoare singur cu ruleta și să vadă depășirea de 10 ori a indicatorilor din autorizație
- Sunt doar 24 de experți judiciari în România, niciunul în Iași, iar programul lor este supraaglomerat
- Oficial, o expertiză durează 6 luni dar în realitate se poate întinde aproape doi ani.
- Astăzi va fi audiat al doilea martor din dosar, Mihai Chirica urmând să recurgă la cererea de expertiză la termenele următoare
- Este momentul-cheie al întregului proces: dacă judecătorul respinge expertiza, dosarul se termină în această iarnă. Altfel, Chirica mai câștigă 1-2 ani pentru a-și continua mandatul
Apărătorii implicați în Dosarul Flux, în care sunt implicați Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu și omul de afaceri Tudor Cheșcu încearcă să tergiverseze procesul până când infracțiunile se prescriu. La termenul de astăzi vor fi audiați martorii, dar apărătorii intenționează să ceară realizarea unei expertize urbanistice, deși parametrii clădirii sunt evident depășiți.
Efectul: cei câțiva experți judiciari de la nivel național sunt supraaglomerați și o solicitare a instanței sau a avocaților ar însemna între jumătate de an și un an de întîrziere. Ținând cont de faptul că audierile martorilor merg încă două sau trei termene, se ajunge în februarie 2025. Ulterior, dacă judecătorul aprobă proba unei expertize, se sare direct în 2026. Apelul ar mai putea dura ulterior 1-2 ani.
Expertă: În cazul expus lucrurile sunt clare
Arhitecta Irina Ștefana Pop din Cluj este pe lista scurtă a experților judiciari în urbanism din România. Ea spune că o expertiză extrajudiciară (realizată la cererea părților) sau judiciară (la cererea instanței) s-ar duce undeva spre trei luni ca durată. „Pașii sunt realizarea convocării părților, contractarea, solicitarea de acte, vizita în teren, analizarea efectivă a documentației și a constatărilor din teren. Se trimit documente la instanțe, la părțile implicate. Sunt puțini experți în țară, sunt foarte multe solicitări. Personal realizez doar expertize judiciare la cererea instanțelor, pentru că sunt funcționar public. Durează undeva la trei luni. Știu că la expertizele extrajudiciare durează ceva mai mult”, a precizat Irina Ștefana Pop.
Ea spune că, dacă se discută despre depășiri de 1-2 metri, se justifică realizarea unor expertize. Dar, dacă se discută despre depășiri de mii de metri pătrați sau de etaje, atunci lucrurile sunt foarte clare. „Nu mai ai de ce să faci expertiză”, afirmă arhitecta din Cluj.
Alt expert: Sigur se ajunge la un an
Un alt expert contactat de REPORTER DE IAȘI a precizat că termenul este între 6 luni și 1 an pentru realizarea unei expertize și acceptarea ei de către instanță. „Se pleacă de la certificatul de urbanism, trebuie să văd prevederile din regulamentul local de urbanism în vigoare, trebuie să văd o ridicare topo actualizată, cu tot cu vecinătăți. Trebuie să văd dacă a fost respectat certificatul. Trebuie să văd dacă modificările de care discutăm se încadrează în autorizație și în regulamentul local de urbanism”, a detaliat expertul pașii.
Dacă este o expertiză realizată la cererea instanței, expertul e anunțat de către aceasta. Apoi primește actele de la dosar și i se comunică obiectivele expertizei. Apoi stabilește dacă îi ajung datele sau mai sunt necesare alte documente și măsurători.
„Când le am pe toate, fac expertiza. Anterior a fost negociat un termen de predare. Rezultatele se înmânează părților, apoi se fac obiecțiuni. Acestea se trimite înapoi la expert, tot prin instanță, cu o solicitare de completări și obiecțiuni. Dacă mai e cazul să mai fie obiecțiuni la obiecțiuni, e posibil să intervină judecătorii, să spună stop și să dea adecizia”, mai spune specialistul.
Durata este de cel puțin câteva luni, dar un termen realist este de 9 luni – 1 an. „Am expertize cu proces în instanță început în 2021 și terminat în 2024. De regulă durează cel puțin câteva luni, dar cu toată plimbarea de acte se duce spre un an. Chiar dacă este evident derapajul, tot trebuie expertiză, tot trebuie să vină cineva care să confirme. Este procedural, trebuie să fie totul legal, chiar dacă lucrurile sunt mai mult decât evidente”, a mai adăugat specialistul.
Avocat: Se ajunge, fără probleme, la 1-2 ani de deliberări
Varianta expertizelor judiciare urbanistice le surâde avocaților apărării. În eventualitatea în care instanța aprobă solicitarea, procesul este împins spre limita prescrierii faptelor. La Flux, actualul calcul făcut de instanță este octombrie 2028, dar avocații contestă încadrarea, spunând că termenul de prescripție este 2026.
Avocatul Cătălin Boacnă, care îl reprezintă pe administratorul Flux SRL, spune că apărătorii celorlalți inculpați din dosar ar putea cere expertiză urbanistică. „Se intenționează solicitarea unei expertiză în urbanism și a unei expertize grafologice. În cazul acesteia, trebuie să vadă dacă Gabriel Harabagiu a semnat sau nu edificările. La procesul de astăzi teoretic e o audiere de martori. Mai trebuie audiat și martorul cu identitate protejată. Sunt încă 2-3 termene pentru audiat martorii, după aceea vor fi cerute expertizele. Unele expertize durează 1 an sau 2, altele 3 sau 4 ani, nu știe nimeni. Există și varianta în care judecătorul respinge solicitarea de expertizare și mergem înainte cu ce avem acum”, a explicat Boacnă.
Cazul Flux pe scurt
Gheorghe Cheșcu a primit aprobare de la Primărie să facă o clădire de birouri în Tătărași, de 400 mp utili, doar cu parter, și a edificat, în final, un mastodont de 5.705 mp suprafață utilă, cu 6 niveluri peste ce avea voie să facă.
Clădirea are 9 etaje și a beneficiat de edificările ilegale semnate de Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu. În ianuarie 2022 a fost început un dosar la DNA Iași. Procesul este pe rol la Tribunalul Iași, iar apărătorii fac totul pentru amânarea cauzei cu speranța unei prescrieri pentru toți cei implicați.
„Discuția despre termene este una care nu își are rostul la acest moment. Niciunul dintre inculpați nu își dorește să beneficieze de vreo prescripție.
Tot ceea ce contează este aflarea adevărului, indiferent de momentul în care se face asta. Acest deziderat nu poate fi urmat decât dacă dosarul conține suficiente probe prin care un observator obiectiv și rezonabil, așa cum ne dorim să fie judecătorul, își poate contura o concluzie pertinentă și argumentată. În acest moment, la dosar avem doar probele DNA.”
Cătălin Boacnă, avocatul omului de afaceri Tudor Cheșcu
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
One Comment
Clujul încasează din locurile de parcare 60 milioane de lei, de patru ori mai mult decât Iașul REPORTER susține de 4 ani că parcările publice ar trebui închise cu barieră și automat de plată, dar Mihai Chirica refuză să aloce fonduri pentru o activitate ultra-profitabilă La Iași se face o singură parcare/an, deși bugetul local se cheltuie cu toate mărunțișurile În ritmul acesta, Iașul va avea parcări cu plată în vreo 25 de ani Mihai Chirica va avea 80 de ani și va declara proiectul un succes
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole
Pentru ca Bolojan să fie suficient de Bolojan trebuie să-l zboare pe Chirică, altfel nu-l credem că va face ceea ce a spus.