Arcadia Spitale si Centre Medicale
Mutare neînțeleasă: primarul schimbă comisia de licitație la Depoul Dacia, miza fiind de 46 milioane de euro care pot fi pierdute
724867dd897cd5b85ce02b2785063950

Mutare neînțeleasă: primarul schimbă comisia de licitație la Depoul Dacia, miza fiind de 46 milioane de euro care pot fi pierdute

Ultima actualizare: 1 august 2024Autor: Vizualizări: 286

Proiectul este deja în întârziere, contractul fiind negociat de mai bine de trei ani, timp în care se putea organiza și licitația

9,5 milioane de euro sunt obținuți prin PNRR pentru digitalizarea Depoului, termenul de finalizare fiind 2025. Timpul rămas e foarte scurt

Schimbarea comisiei în timpul licitației poate atrage contestații și anularea procedurii, finanțatorul BERD fiind extrem de strict

Doi membri ai comisiei au fost schimbați, iar un al treilea a fost făcut președinte

Primăria a împrumutat 36 milioane de euro de la BERD, restul fiind din bani europeni

Licitația este internațională, participând Conest din Iași, o firmă din Galați și una tocmai din Bangladesh

Licitația pentru construirea noului Depou din Dacia trece printr-un moment dramatic: schimbarea comisiei de evaluare în mijlocul procesului de selecție a ofertelor. Decizia primarului Mihai Chirica este neobișnuită pentru proceduri de asemenea nivel, valoarea proiectului fiind de peste 40 milioane de euro.
Investiția este realizată printr-un credit BERD și există pericolul anulării licitației și reluarea întregului proces. Acest lucru ar însemna încă un an pierdut.
Mai grav este că Depoul are o componentă importantă de digitalizare, de aproape 10 milioane de euro, finanțată prin PNRR, iar termenul limită pentru implementare este 2025. Dacă proiectul nu demarează mai repede, finanțarea ar putea fi pierdută.

depou 2

Depoul Dacia va costa 46 milioane de euro, dar licitația ar putea fi întârziată cu 6 luni

Schimbarea comisiei ar putea duce la contestații

Proiectantul Depoului Dacia a fost cel care a propus soluția accesării fondurilor PNRR pentru digitalizare. Inițial, Primăria inclusese toate costurile în creditul luat de la BERD.
Automatizarea aduce mari beneficii: vatmanii ar apăsa pe buton și tramvaiul s-ar duce unde e programat (revizie, spălat, parcat). Procesele ar fi controlate digital iar din depou ar fi manipulate automat și toate intersecțiile din oraș.
Schimbarea comisiei în mijlocul licitației poate duce la contestații și la anularea procedurii, astfel că partea de digitalizare, care are un termen de finalizare foarte strâns, este în pericol. „Banii s-ar putea pierde”, spun surse autorizate din Primărie.
Depoul are două surse de finanțare. Proiectul evaluat la 46 milioane de euro a obținut ulterior o finanțare nerambursabilă de 9,5 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării, fiind fonduri PNRR.

Ideea accesării fondurilor PNRR a venit de la proiectant

„Proiectantul DM Dezvoltare din Timișoara a venit la ședințele din Primărie cu propunerea: nu vreți să luați bani europeni pe automatizarea depoului? Trebuie spus că digitalizarea era deja prinsă în banii împrumutați, a lua acești bani europeni degrevează Iașul de suma respectivă. Consecința a fost că, la insistența proiectantului, Primăria a depus 12 cereri de finanțare de câte un milion de euro pe digitalizare – fiecare proiect finanțat era de 1 milion de euro. Pentru că acest proiectant este credibil, iar documentația din Primărie s-a mișcat repede, proiectul a fost tratat la București ca unul matur, cu toate aprobările luate. Din 12 cereri au fost aprobate 9, valoarea fiind de aproape 10 milioane de euro”, spun surse din cadrul CTP Iași.
În acest fel, creditul de 46 milioane de euro s-a redus cu aproape 20%. Partea de construcții și instalații este acum în procedură de licitație, cu banii intrați deja în conturile Iașului.
Cealaltă componentă a aceluiași proiect, digitalizarea, urmează să intre pe procedură de achiziție SICAP, cu finanțare PNRR (fonduri europene). În Iași au existat și alte situații în care același obiectiv a avut mai multe surse de finanțare: Mitropolia, care a fost renovată cu bani din trei direcții diferite.

depou acum

Depoul a fost demolat în 2023, iar licitația pentru construcție este organizată abia în 2024, deși cele două faze ale investiției puteau fi derulate concomitent

Schimbarea comisiei în timpul jocului nu este permisă

REPORTERIS îți recomandă și ...
Președintele CCR, despre anularea alegerilor prezidențiale, impactul rețelelor sociale și reluarea turului doi

La finalul lunii aprilie, pe platforma BERD a fost lansată licitația internațională pentru realizarea Depoului Dacia. Documentația a fost realizată de o comisie de evaluare numită de către conducerea Primăriei.
Surse oficiale spun că membrii comisiei inițiale au semnat documentația pentru procedura de achiziție, au realizat caietul de sarcini și au răspuns primelor clarificări solicitate de firmele interesate.
După ce membrii comisiei au dat primele răspunsuri și au purtat primele corespondențe cu potențialii constructori ai depoului, conducerea Primăriei Iași i-a înlocuit. Schimbarea s-a produs în urmă cu două săptâmâni.
Membrii inițiali au fost: Marius Părpăliță (președinte), Radu Alexandrescu (membru), Cătălin Anton (membru). La aceștia s-au adăugat experți tehnici.
Membrii noi comisii sunt: Cătălin Anton (președinte), Cătălin Boghiu (membru), Ioana Domnea (membru). Experții tehnici, din care doi sunt de la CTP, au rămas aceiași.
Procedurile pe SICAP permit doar înlocuirea justificată a membrilor unei comisii de evaluare. Surse din Primărie au precizat însă că, în cazul licitației pe platforma BERD, regulile băncii sunt diferite și interzic schimbarea comisiei de evaluare.
Din această cauză, reprezentantul BERD pe Europa de Est a transmis deja Primăriei că înlocuirea comisiei de evaluare poate fi interpretată ca o deficiență care să impună reluarea întregii proceduri de achiziție.
Reprezentantul Primăriei, Sebastian Buraga, neagă înlocuirea comisiei: „Nu a fost schimbată în timpul procedurii, fiind stabilită în baza unui referat și a dispoziției înainte de începerea licitației. Din comisie fac parte personal tehnic calificat in domeniul construcțiilor (diriginte de șantier și responsabil tehnic), consilieri juridici, experți în digitalizare cu calificare în domeniu, experți calificați/atestați în achiziții publice”.

chirica document bun

Mihai Chirica încearcă de mulți ani să facă proiecte noi, dar deocamdată nu i-au ieșit. Nu avem decât reabilitări și cosmetizări, niciun proiect mare început de la zero

Întârzierile compromit banii de la digitalizare

Consecințele reluării procedurilor pentru construirea depoului ar compromite componenta de digitalizare, judecată în același pachet, chiar dacă are altă sursă de finanțare.
Reprezentanții firmei de proiectare DM Dezvoltare din Timișoara au precizat că „implementarea pentru componenta de digitalizare trebuie să se facă până la jumătate anului viitor. Timp este dacă nu sunt alte întârzieri, pentru că de la nivelul proiectului am prevăzut toate trasele și echipamentele necesare, știm unde și ce trebuie să montăm”.
În cazul în care ar fi reluată procedura pentru construirea depoului, care este deja autorizată și are toată documentația tehnică aprobată, întârzierea ar fi de cel puțin 6 luni. S-ar ajunge cu o nouă licitație în iarna anului viitor, iar implementarea digitalizării ar fi periclitată.

O comisie poate influența rezultatul prin clarificările impuse

Un expert în achiziții publice a explicat pentru REPORTERDE IAȘI, sub protecția anonimatului, cum este viciat rezultatul unei licitații chiar dacă ofertanții au luat caietele de sarcini și au depuse deja ofertele.
„Caz ipotetic: există o înțelegere între o firmă care este favorită și instituție. Condițiile sunt cele din caietul de sarcini, valabile și vizibile pentru toată lumea. Dar ofertantul știe exact ce clarificări să ceară și, având înțelegere cu autoritatea contractantă, va primi răspunsurile care îl fac pe el câștigător. Documentațiile pentru licitațiile mari sunt foarte stufoase, nu stă nimeni să verifice mii de pagini ca să vadăm dacă nu cumva a fost o fraudă”, a precizat expertul.
În cazul licitației BERD pentru Depoul Dacia s-au înscris trei candidați: asocierea Conest – Mari Vila București, Tancrad SRL Galați și M/S Sietricon (Bangladesh).

[article id=”131126″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

Palas Iasi

Alte articole