O dată în viață: lovitură de 2,75 milioane de lei pe drepturi succesorale pentru un teren de 24 ha
La începutul lunii mai, Curtea de Apel București a decis, prin sentință definitivă, că un ieșean va primi despăgubiri în puncte în contul unui teren de 24,5 hectare de pe raza administrativă a municipiului Iași. Eugen Martoncă (49 de ani) a cumpărat, în 2006, drepturile succesorale pentru acest teren din zona Bucium și, de atunci, s-a luptat fie ca imobilul să-i fie retrocedat, fie să fie despăgubit. Valoarea terenului este de peste 18,3 milioane de lei, dar, pentru că Martoncă este cumpărător de drepturi succesorale, nu poate primi decât 15% din sumă, adică 2,75 milioane lei.
Saga de 16 ani
Pe data de 5 mai, Curtea de Apel București a decis, prin decizie definitivă, ca ieșeanul Eugen Martoncă să fie despăgubit cu puncte de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor în contul unui teren de 24,5 hectare din extravilanul Iașului, din zona Bucium. Instanța a stabilit că terenul nu-i poate fi restituit în natură deoarece a făcut obiectul unui contract din 2006, prin care moștenitoarea de drept a suprafeței, o bătrână de la ai cărei predecesori a fost confiscat de comuniști, i-a vândut lui Martoncă drepturile succesorale, adică a renunțat la orice pretenție în favoarea acestuia. „Este situat lângă pădure, în extravilan”, a declarat pentru REPORTER o persoană familiară cu acest caz. Martoncă a deschis, de-a lungul timpului, mai multe procese pentru a-și face dreptate.
Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor este un organism al Statului destinat să îi despăgubească, din bani de la buget, pe cei aflați în situația lui Martoncă sau pe alte persoane cărora terenurile sau casele nu le mai pot fi retrocedate în fizic. Ulterior, pe baza unei evaluări din grila notarilor, valoarea imobilelor este transformată în puncte, un punct fiind egal cu 1 leu.
Bani mai puțini, pe loc, sau toți în 5 ani
În cazul lui Martoncă, pentru cei 245.000 de mp (24,5 hectare) din extravilan Bucium, grila prevede o valoarea minimă de 15 euro/mp, ceea ce înseamnă un total de 3,67 milioane euro (18,37 milioane lei). Legea prevede, însă, că un cumpărător de drepturi succesorale poate primi doar 15% din sumă. În cazul lui Martoncă – 2,75 milioane lei.
După ce dosarul său va fi parafat de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, Martoncă va putea încasa banii în numerar: maximum 20% din bani pe an, timp de cinci ani.
Există și varianta, legală, de a vinde anticipat punctele, toate în cadrul unei singure tranzacții intermediate de firme de pe piață. Spre exemplu, contactată de REPORTER, o astfel de societate a declarat că, pentru 30.000 de puncte, ar plăti 0,56 lei pentru un punct echivalent oficial cu 1 leu. Procentul ar crește dacă numărul punctelor ar fi mai mare, astfel ca la Martoncă – 2,75 milioane de puncte. În acest caz, Martoncă ar putea primi, dintr-un foc, circa 1,5 milioane lei.
În documentele consultate de REPORTER nu apare suma plătită în 2006, de Martoncă, pentru drepturile succesorale, dar, în marea majoritate a cazurilor, este vorba de sume modice, vânzatorii fiind descurajați de tergiversarea proceselor de retrocedare și alegând câștigurile minime, provenite din astfel de tranzacții.
[article id=”114200″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Germania a confiscat un tanc petrolier învechit găsit plutind în derivă în largul coastei sale de nord în ianuarie, despre care se crede că face parte din „flota fantomă” folosită de Moscova pentru a eluda sancțiunile asupra petrolului rusesc, a informat vineri revista Der Spiegel, citând surse de securitate, relatează Reuters.
Articole pe subiecte simiare
Alte articole