Parcometrele Primăriei, antichități stricate într-un oraș neinteligent. Iașul pierde milioane de euro/an din simplă prostie
Sistemul de ticketing la parcările cu plata la oră este în pioneze, aproape nimic nu funcționează
Teoretic, în Iași sunt 1.500 de locuri de astfel de locuri, administrate de un serviciu al Primăriei. Practic, doar o parte sunt, de fapt, valorificate
În unele locuri nu merg parcometrele, în altele informațiile pentru plata cu cardul nu pot fi văzute din cauza ecranelor. Cele mai multe aparate nu reușesc să citească valoarea bancnotelor introduse și le resping
Primăria se încăpățânează să utilizeze vechea tehnologie și se laudă cu încasări de 600.000 de euro/an din parcările centrale, dar potențialul real este de șapte-opt ori mai mare
Șefii municipalității fac paradă de Iașul smart, cu soluții super-inteligente de acces la servicii publice, dar care, în realitate, are un sistem anacronic de ticketing, ca într-un oraș de mâna a șaptea. Soluția modernă, parcările cu bariere, de-abia a fost implementată într-un loc
Podu Roș: nu se văd textele de sub ecrane
Primăria Iași a făcut, în lungul Bulevardului Socola, câteva zeci de locuri de parcare, la marginea străzii. Cei care vor să parcheze acolo trebuie să plătească la câteva parcometre de generație veche, amplasate pe trotuar.
Dar, pot plăti fără emoții doar cei care au cash, deși și cititorul de bancnote mai clachează. Pentru plata cu cardul, informațiile de pe ecranul POS sunt imposibil de citit din cauză că este zgâriat și blurat. O confirmă imaginile realizate de REPORTER, dar și oamenii care încearcă să plătească: „Sunt din alt oraș, am încercat să plătesc prin card, a fost foarte greu să înțeleg ce scrie pe ecran. Am reușit după mai multe încercări, pașii de urmat nu sunt explicați simplu, iar informațiile de pe ecran sunt dificil de văzut”, a spus un șofer care și-a luat un tichet de parcare pe mai multe ore.
„Sunt parcometre din generație mai veche, amplasate în 2018 și 2019, ieșite din garanție, la care avem această problemă cu ecranele. Am adus 20 de parcometre noi, la care informațiile sunt vizibile, permit plata cu bancnote și monede, eliminăm o parte din problema ecranelor ilizibile”, a declarat Marian Nistor, șeful Serviciului Parcări din Primăria Iași.
Golia: nu există
Una dintre parcările importante din Iași, cea de la Golia, nu are niciun aparat de taxare montat. Oamenii care parchează încearcă să găsească o posibilitate de a plăti, dar nu găsesc.
Șeful Serviciului Parcări din Primărie, Marian Nistor
„Nu am observat niciun aparat de taxat”, a spus un șofer care tocmai își lăsase mașina pentru a merge la Mănăstirea din apropiere. „La Golia nu există parcometru pentru că această parcare va avea în curând sistem cu bariere. Va fi lansată licitația pe SICAP (sistemul de achiziții publice n.r.)”, a afirmat Marian Nistor.
Cinema Victoria: sistemul este nefuncțional
În Piața Unirii există una dintre parcările vechi și importante ale Municipiului Iași. Este plină tot timpul, iar Poliția Locală pare că există doar pentru a verifica dacă oamenii și-au plătit tichet aici. Dar, deși este atât de importantă, de cele mai multe ori parcometrul alocat nu funcționează. La fel era și vinerea trecută, la prânz, când aparatul a afișat mesajul „nefuncțional”.
A afla ce scrie sub ecran devine un coșmar pentru bietul șofer care vrea să-și lase mașina în parcarea Primăriei
Aproximativ 60 de mașini erau parcate fără ca șoferii să fi achitat prețul, ceea ce înseamnă o pierdere pentru Primărie, la 6 lei/ora, de cel puțin 360 de lei.
„Pe plăcuțe există și un număr de SMS, cei care vor să plătescă au această opțiune, iar Poliția Locală are posibilitatea să verifice în timp real cine a plătit și cine nu”, a explicat Nistor.
La Hală, aparatul respinge bancnotele
O altă problemă comună a aparatelor de taxat de la parcările din Iași este faptul că, de foarte multe ori, refuză să primească bancnote. Exemplu: vineri, 5 iulie, la ora 15, parcometrul de la Hala Centrală nu primea bancnote de 1 leu. Încercările repetate, cu schimbarea bancnotelor, au fost fără succes. Dacă cineva ar fi vrut să achite parcare în acest mod, nu ar fi avut cum.
„La aparatele mai vechi avem o problemă legată de faptul că cititoarele de bancnote se murdăresc, trebuie curățate frecvent”, a susținut Marian Nistor.
Creșterea încasărilor, datorată creșterii prețului
Primăria Iași a încasat, în 2023, 13 milioane de lei din taxarea locurilor de parcare din oraș. Din această sumă, aproape 3,7 milioane de lei sunt bani proveniți din locurile de parcare plătite cu ora. Suma a crescut față de 2022, când Primăria a încasat aproape 3 milioane de lei, sau față de 2021, când la buget au intrat 2,8 milioane de lei.
Pentru 2024, sunt estimate încasări de 18 milioane de lei. În primele șase luni ale anului, Serviciul Parcări a încasat 9 milioane de lei din toate locurile de parcare din oraș (reședință și plata cu ora). Este estimată suma de 2,6 milioane de lei (5,2 milioane de lei pe tot anul) din locurile de parcare plătite cu ora. Dar, încasările tot mai mari nu sunt justificate de eficientizarea sistemului de parcări, ci de majorarea constantă a prețului pe oră: de la 2 lei în 2018–2020 la 5 lei în 2021–2023, respectiv 6 lei în 2024.
Picătura de normalitate
În fața Casei Județene de Pensii, Primăria a făcut ceea ce i se cere din 2018: a montat un sistem cu bariere. Dar, Serviciul de Parcări nu furnizează încasările de aici, spunând că va face totalul la un an de când funcționează. Aceasta deși șeful Serviciului Parcări spune că sistemul e atât de performant că face imediat totalul încasărilor.
Parcarea de la Casa de Pensii, cu barieră
„Este un sistem cumpărat prin licitație, în valoare de 420.000 de lei. Pentru acești bani, furnizorul a dat barierele de intrare – ieșire cu sisteme de eliberare și primire tichete, două automate de plată cu toate opțiunile, camere de supraveghere, camere pentru numerele de înmatriculare. După un an vom ști exact cât am încasat pe cele 66 de locuri de la Casa de Pensii”, a declarat Marian Nistor.
[article id=”89215″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Clujul încasează din locurile de parcare 60 milioane de lei, de patru ori mai mult decât Iașul REPORTER susține de 4 ani că parcările publice ar trebui închise cu barieră și automat de plată, dar Mihai Chirica refuză să aloce fonduri pentru o activitate ultra-profitabilă La Iași se face o singură parcare/an, deși bugetul local se cheltuie cu toate mărunțișurile În ritmul acesta, Iașul va avea parcări cu plată în vreo 25 de ani Mihai Chirica va avea 80 de ani și va declara proiectul un succes
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole