Părinții luptă cu Statul Român pentru tratamentul de 8.000 de euro al copilului lor. Ministerul Sănătății se opune categoric: nu sunt bani
În timp ce sute de milioane de euro bani publici sunt furați de politrucii din PSD și PNL, mii de români nu pot obține decontarea tratamentelor nou apărute pe plan mondial pentru bolile foarte grave de care suferă
Ultima soluție este chemarea în judecată a Guvernului, Casei Naționale de Sănătate și Ministerului Sănătății care se plâng cinic: „Nu sunt bani!”
Invariabil, de câțiva ani, judecătorii dau dreptate pacienților și obligă pârății să le dea medicamentele, deciziile fiind executorii. Există cazuri în care bolnavii mor în timpul judecății
Unul dintre cele mai recente cazuri de acest gen din Iași este sfâșietor: un băiețel de 8 ani suferă de nanism, iar părinții nu au mai avut bani pentru un tratament intrat recent pe piață. Un singur flacon costă 40.000 de lei
Un judecător de la Curtea de Apel Iași a admis acțiunea părinților pe data de 30 septembrie
Conform unei investigații de la începutul acestei săptămâni, pentru alegerile din iunie, un partid a plătit și 80.000 de euro pentru prezența la o emisiune TV, bani provenind din bugetul Statului!
Aprobat în SUA și UE
Luna trecută, Vasile și Luiza S., părinții lui Gabriel, un băiețel de 8 ani din Iași, au dat în judecată Guvernul, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății. În acțiune, reclamanții au relatat faptul că, încă din primii ani de viață, Gabriel a fost diagnosticat cu acondroplazie, una dintre cele mai răspândite forme de nanism.
În perioada recentă, o mare firmă de medicamente din străinătate a descoperit un medicament – Vosoritidum (denumire comercială Voxzogo) aplicabil pacienților cu vârsta de cel puțin 2 ani, ale căror epifize nu sunt închise. Substanța activă din Voxzogo acționează direct asupra punctelor de creștere din oase, pentru a induce creșterea osoasă nouă.
Această terapie injectabilă a fost aprobată în urmă cu câțiva ani de FDA (U.S. Food and Drug Administration) și a fost autorizată de punere pe piaţă prin procedura centralizată de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Din păcate pentru Gabriel, România s-a dovedit un stat care a luat în derâdere articolul din Constituție care garantează dreptul la sănătate și nu i-a pus la dispoziție acest tratament.
Li s-au terminat bani
În dosarul de la Curtea de Apel Iași, Vasile și Luiza S. au cerut ca pârâții să îi asigure lui Gabriel acest tratament în regim de urgență. Ei au afirmat că, până acum, au achiziționat Voxzogo din resurse proprii, dar condițiile materiale nu le mai permit acest lucru, prețul unui flacon fiind foarte mare: aproape 40.000 de lei. „(…) sunt 50 de copii în țara aceasta, 30 de dosare pe rol în instanță și 10 copii care au deja acces la acest tratament. Sunt 10 cazuri de copii care au urmat aceeași procedură și care astăzi fac acest vaccin care le permite să deblocheze gena acesta care le oprește creșterea”, au scris reclamanții în acțiune.
Motivația pentru care s-au adresat judecătorilor a fost aceea că Statul, prin subordonatele sale, nu decontează/asigură gratuitate pentru Voxzogo, inclusiv ceilalți copii care îl primesc adresându-se anterior instanțelor, prin reprezentanții lor legali. „(…) se încalcă dreptul la viaţă al pacientului. Prin acest refuz, se restrânge accesul pacienţilor la noile terapii medicale şi astfel este afectat direct dreptul la viaţă al acestora”, au menționat părinții lui Gabriel.
Situație generalizată
Voxzogo nu este primul tratament nou apărut pe piață, recomandat de doctori celor care suferă de boli grave și pentru care Statul refuză introducerea pe lista medicamentelor compensate. Există multe asemenea medicamente pe care români suferinzi, mai ales de cancer, le vor după ce toate celelalte tratamente au eșuat. Statul refuză, însă, să lea include pe lista medicamentelor compensate, iar bolnavii nu le pot achiziționa fiind foarte scumpe.
De câțiva ani, aceștia au inundat instanțele cu procese în care cer judecătorilor să oblige Statul să le furnizeze aceste medicamente. De fiecare data, Statul se opune și tot de fiecare data completurile de judecată admit acțiunile și oblige pârâtele să acorde pastilele sau injecțiile în regim de urgență. Și tot de fiecare data, argumentele de refuz ale instituțiilor Statului îți fac pielea găină și dovedesc faptul că nu există un Stat în slujba cetățeanului, ci un Stat dușman, rece, ostil, reprezentat de niște funcționari care reiau ca o morișcă un set de motive fade și deseori sfidătoare și impertinente. Asta când ajung să ofere vreun motiv: de cele mai multe ori, aceste instituții solicită să fie scoase din proces pentru că nu au calitate procesuală și, de fiecare data, cer respingerea acțiunilor!
Birocrație ucigașă
Din motivarea deciziei din 30 septembrie prin care familia S. a obținut tratamentul – pârâtele pot depune însă, recurs – reiese că, în fapt, au fost făcuți niște pași pentru introducerea Voxzogo în România. Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă – BioMarin International Limited -, a depus la data de 21 decembrie 2022 la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale cerere în vederea evaluării pentru includerea acestui medicament în Lista de medicamente compensate. La data de 23 februarie 2023, Agenția a emis Raportul de evaluare a medicamentului de includere condiţionată pe lista de compensate şi a recomandat elaborarea protocolului terapeutic. Deși Ministerul Sănătății și Guvernul trebuiau să includă apoi Voxzogo pe listă în termen de 90 de zile de la acest raport, a trecut un an și jumătate și acest lucru nu a avut loc! În plus, producătorul s-a adresat Casei de Sănătate pentru a negocia un contract pentru acest medicament, dar, pe 25 septembrie 2023, Casa a dispus neînceperea negocierilor pentrru că instituția nu avea bani.
„Reclamantului nu îi este îngrădit dreptul la viaţă”
Întâmpinările depuse la proces de Guvern, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății, consultate de REPORTER, reprezintă un circ al ororilor argumentative. În principal, se leagă de faptul că nu există cadru legal pentru decontarea medicamentului – cadru legal pe care ele însele nu l-au respectat, după cum s-a văzut mai sus.
„În nici o ţară din lume sistemul de sănătate nu funcţionează în totalitate în conformitate cu principiile economiei de piaţă.”
„(..) ocrotirea dreptului la viaţă nu poate fi realizată în afara unul cadru legal, care impune limitări rezonabile ale exerciţiului acelor drepturi care indirect asigură realizarea dreptului la viaţă.” (Casa Națională de Sănătate)
„Conform susţinerilor reclamantului, refuzul autorităţilor de a-i oferi acest medicament, în regim compensat, pentru afecţiuni care nu sunt cuprinse în prospectul său, dar pentru care el poate fi prescris în mod legal de către medici, poate fi de natură să ducă, în final, la încălcarea dreptului său la viaţă. Reclamantul face confuzii nepermise între cele două ipoteze anterior menţionate. Faptul că medicii pot prescrie, în mod legal, medicamente în regim off label, nu înseamnă că medicamentele astfel prescrise fi şi compensate în mod legal. Pacientul are astfel posibilitatea de achiziţiona medicamentul din fonduri proprii, nefiindu-i îngrădit acest drept, ci doar dreptul de a beneficia în mod gratuit de acest medicament prescris pe riscul şi pe răspunderea medicului curant.
Prin urmare, reclamantului nu îi este îngrădit dreptul la viaţă, întrucât caracterul absolut al acestui drept nu vizează şi componenta economică.” (Ministerul Sănătății)
„În acest caz medicii si pacienţii îşi asumă riscul folosirii unui medicament în afara indicaţiilor terapeutice aprobate la nivel naţional de ANMDMR si la nivel european de Agenţia Europeană a Medicamentului.
Concluzionând, în cauza de faţă, nu se poate impune Guvernului României o obligaţie de natura celei urmărite de reclamant, atât din raţiuni privitoare la lipsa calităţii procesuale, dar şi prin prisma inadmisibilităţii demersului în contradictoriu cu acest pârât, determinat de inexistenţa medicamentului, la acest moment, în Lista medicamentelor compensate.” (Guvernul României).
Banii partidelor pentru televiziuni, fără număr
O investigație publicată la începutul acestei săptămâni de site-ul snoop.ro dezvăluia sumele imense cheltuite de partidele politice pentru a apărea la diferite emisiuni în campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din iunie. Banii necesari au provenit de la bugetul de stat.
„Unele emisiuni din campania de la europarlamentare au fost mai scumpe decât o mașină de lux, depășind 200.000 de euro, recunosc marile partide. Prezența politicienilor la televiziuni a fost taxată la minut, dar publicul nu a fost mereu informat că emisiunea este plătită. Mai mult, jurnaliști cunoscuți au moderat emisiunile care promovau candidații.”, se scrie în articol unde se dă și exemplul unei emisiuni la PrimaTV unde prezența lui Mihai Tudose de la PSD a fost taxată cu 80.000 de euro!
În total, pentru niște emisiuni insipide, deseori fără marcajul de publicitate, PNL a plătit din bani publici 15,2 milioane de lei, PSD – 13,6 milioane de lei, AUR – 10,4 milioane de lei, iar Alianța ADU – 4,3 milioane de lei.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
S-a terminat numărătoarea voturilor în județul Iași. Conform datelor furnizate de BEC în timp real, PSD câștigă județul cu 22, 57%. AUR obține 17,34%, USR – 15%, PNL – 14,72%. S.O.S. România va avea și el parlamentari din Iași, fiind preferat de 7,9% dintre alegătorii ieșeni.
Articole pe subiecte simiare
Alte articole