
Performanță: Iașul a avut în 2023 cu 12.000 de turiști mai puțini decât în 2022, dar a cheltuit 7,5 milioane de euro cu Esports
Turiștii de la Campionatul Mondial de Gaming nu s-au văzut în statistici: nu apar în sosirile la Aeroport, nu se văd în cazări, nu se văd în sumele încasate de la concerte
Iașul a avut anul trecut 356.000 de vizitatori, conform INS, iar anul acesta doar 344.000, un recul inexplicabil în condițiile organizării unui Campionat Mondial care a costat milioane de euro
Pierderile la festivalul de muzică asociat Esports au fost de 600.000 de euro
Cristian Nistor, directorul campionatului, spune că evenimentul a adus 150.000 de vizitatori dar aceștia nu se văd în statisticile INS pentru că au stat în sistem Airbnb
Nistor are 6 luni de când dă „în trei zile” sumele cheltuite cu Esports
Comparativ, Sf. Parascheva a adus în oraș 40.000 de cazări, date concrete înregistrate de INS, acesta fiind vârful turistic al Iașului din fiecare an
Iașul a avut în 2023 mai puțini vizitatori decât în 2022 deși a cheltuit 7 milioane de euro cu Esports, un campionat mondial de jocuri electronice. Impactul acestui eveniment în statistici este invizibil.
În același timp, șefii Primăriei joacă o farsă cu publicarea sumelor cheltuite. Organizatorii au 6 luni de când răspund cererilor REPORTER DE IAȘI cu versiunea că vor da cifrele „în trei zile”. Se ascund după deget ca niște copii: Cristian Nistor, directorul Esports de la Iași, spune că informațiile trebuie date de Clubul Sportiv Municipal, iar președintele acestuia răspunde că nu știe sumele și trebuie publicate de Primărie.
Mihai Chirica interzice accesul la informații publice privind cheltuielile din bugetul local. REPORTER are trei luni de când solicită informații despre contractele dintre Compania de Transport Public și firma Wink. Cerem din luna august raportul Curții de Conturi privind achizițiile de cărbuni din 2022 și nu primim niciun răspuns.
Mihai Chirica a plătit 1 milion de euro taxă de licență lui Vlad Marinescu și a primit o strângere de mână
Un eșec de 7,5 milioane de euro
Boom-ul turistic și economic provocat de organizarea Esports la Iași, așa cum îl anunța Mihai Chirica, nu s-a simțit. REPORTER oferise deja informația că în luna august, când a avut loc evenimentul, în Iași intraseră cu 13.000 de turiști mai puțini, pe calea aerului, decât în luna iulie. În august au sosit 21.736 de vizitatori, iar în iulie au fost 34.638 de pasageri, conform datelor oficiale ale Poliției de Frontieră. În zilele de 22-23 august, premergătoare Campionatului Mondial, în Iași intraseră doar 2.181 de turiști.
Datele Institutului Național de Statistică oferă aceeași imagine a lipsei impactului acestui eveniment pe care s-au cheltuit 7 milioane de euro bani publici. În primele 10 luni ale acestui an, Iașul a fost vizitat de 344.086 de turiști, cu 12.000 mai puțini decât în 2022, când la Iași nu s-a organizat nimic. Cu un an în urmă, Iașul a avut 356.918 vizitatori.
Inclusiv numărul de străini a fost mai mic în 2023 față de 2022: 47.664 anul acesta și 55.769 anul trecut. Datele INS arată că străinii vin preponderent în weekend, când se organizează, în general, congrese medicale.
Directorul Esports, Cristian Nistor, spune că la Iași au fost 150.000 de vizitatori, dar nu s-au văzut. În august, Iașul n-a fost mai aglomerat decât într-o lună obișnuită de vară, iar hotelurile aveau camere disponibile la orice oră
Vârful turistic al Iașului: Sf. Parascheva
În schimb, Sf. Parascheva a adus concret 41.000 de cazări în luna octombrie, date înregistrate oficial de Institutul Național de Statistică. Comparativ, în timpul desfășurării Esports, în hotelurile din Iași nu apar cazați mai mulți vizitatori, cu excepția sportivilor participanți.
Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al INS Iași, spune că vârful de cazări din octombrie este strâns legat de pelerinajul la Sf. Parascheva și de începutul anului universitar. „În fiecare an, în luna octombrie se înregistrează cel mai mare număr de cazări la Iași. În 2023 au fost 41.000 de vizitatori care s-au cazat cel puțin o noapte. Jandarmii spun că sunt 150.000 de pelerini la Sf. Parascheva, dar dacă dorm la rude, prieteni, în autobuz sau pleacă în aceeași zi, ei nu apar în statistici”.
Ciprian Iftimoaei spune că media cazărilor la Iași este de 1,6 nopți/vizitator, fiind preponderant un turism de weekend. „Provocarea nu este să aduci mai mulți turiști, ci să-i faci să stea mai mult aici, să oferi puncte de atracție de-a lungul întregului an”.
Van Buuren a venit o noapte la Iași, a luat 500.000 de euro pe un contract din bani publici
Organizatorii au văzut 150.000 de vizitatori la Esports
Fostul director al Campionatului Mondial de Esports, Cristian Nistor, contestă rapoartele INS, afirmând că Iașul a avut în total 150.000 de vizitatori în cele 12 zile de de desfășurare a evenimentului. „Au venit oameni din toată regiunea – Chișinău, București, Cluj – special pentru acest eveniment. Ei nu apar în statistici, pentru că cei mai mulți s-au cazat în sistem Airbnb. Toate unitățile de cazare din jurul Palas au fost pline, toate unitățile de cazare din oraș au fost la 100%”, a menționat Cristian Nistor.
Acesta spune că datele referitoare la cheltuieli și defalcarea acestora pe zile și achiziții vor fi oferite de către Club Sportiv Municipal Iași 2020 (subsidiară a Primăriei). Oficialii Primăriei și ai clubului au câteva luni de când publică raportul „în foarte scurt timp”.
„Ce pot spune acum este că nu s-au plătit în totalitate cei 7,5 milioane de euro, cheltuielile sunt mai mici. Am tras linie, am zis să vedem și beneficiile, câte vizualizări au fost, valoarea lor de piață, care a fost expunerea. Pentru că în balanță trebuie pus și avantajul creșterii notorierății Iașului, pe lângă profitul imediat al celor care i-au avut clienți pe participanți sau vizitatori. Nu urmărești profitul imediat”, a mai declarat Cristian Nistor.
Limba de lemn a primarului
Mihai Chirica a susținut că evenimentul din vară denumit Campionatul Mondial de Esports va avea numeroase beneficii economice și turistice pentru Iași. „Suntem prima Primărie care demarează și se implică în organizarea unui asemenea proiect. Credem că am demonstrat în ultimii ani potențialul pe care îl are orașul nostru pentru investitorii din mai toate domeniile, dar cu precădere pentru cei din zona IT. Nu încetăm să depunem eforturi pentru a dezvolta proiecte inedite pentru Iași, care să genereze beneficii economice, turistice, culturale și educaționale pentru comunitate. Avem obligația de a preîntâmpina nevoile imediate ale ieșenilor, aspect mereu luat în considerare în activitățile pe care le întreprindem, dar și responsabilitatea pentru generațiile viitoare de a crea un mediu prielnic pentru dezvoltarea unor noi sectoare și industrii, așa cum sunt cele de Gaming și Esport”, a spus Mihai Chirica la anunțul oficial despre faptul că implică bugetul local în organizare.
Slujba de Sf. Parascheva rămâne apogeul turismului religios la Iași
Pierderi mari la festivalul de muzică
Digital Throne, festivalul de muzică asociat Campionatului Esports, ar fi costat 1,1 milioane de euro. Cifra este vehiculată neoficial, pentru că Primăria nu oferă un raport al cheltuielilor. 500.000 de euro ar fi fost doar contractul lui Armin Van Buuren, un onorariu cu circa 150.000 de euro mai mare decât contractele obișnuite ale acestuia.
Tot pe surse, REPORTER are cifrele de audiență din cele trei zile de concerte, referindu-ne doar la biletele vândute: 9.000 în prima seară, la Van Buuren, 5.000 de spectatori în a doua seară și 4.000 în ultima. În total au fost 18.000 de plătitori de bilete, o medie de 6.000 pe fiecare seară. Suma încasată de Primărie a fost de aproximativ 500.000 de euro. Diferența de 600.000 de euro a fost pierdere.
Se așteaptă un raport al Curții de Conturi privind organizarea Esports.
[article id=”123827″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Piedone ne-a arătat elefantul din vitrină În Piața Nicolina brânzeturile se vând în vitrine calde. E aberant La un magazin privat, dacă faci asta ești închis imediat Tarabele sunt ruginite și murdare Sunt 10 ani de când presa ieșeană scrie despre dezastrul din piețele ieșene Politicieni din Opoziție au pledat de zeci de ori pentru modernizarea piețelor
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole