Poliția a cerut suspendarea autorizației Tiki din cauza zgomotului, Primăria nu s-a conformat. Locuitorii sună continuu la 112 / Comparație: Nicki Minaj n-a putut cânta la Dublin după ora 22.30
Administratorul clubului de la Ciric neagă problemele cu zgomotul în cartier
Un ieșean a filmat pe 6 iulie, anul acesta, zgomotul din propriul apartament din Tătărași, la ora 1.50, în timpul concertului ținut de Tzancă Uraganu
Locuitorii din Green Park spun că anul trecut poluarea fonică era mult mai puternică: „Basul făcea să vibreze tot apartamentul”
În Dublin, legea e clară: niciun concert nu poate depăși ora 22.30 în zonele locuite pentru a nu tulbura liniștea publică
Au trecut alegerile locale, Mihai Chirica este iarăși primar și Clubul de manele Tiki s-a redeschis în forță, stresând oamenii din Tătărași. Boxele bubuie până la 3-4 noaptea, iar la sute de metri distanță locatarii blocurilor înroșesc liniile de telefon sunând la 112.
Proprietarii clubului contestă în instanță amendă după amendă. În 2023, IPJ Iași și Secția 4 au cerut de două ori suspendarea autorizației de funcționare a Tiki Beach. Primăria nu a răspuns însă celor două solicitări scrise.
Petreceri în serie
Nu este sfârșit de săptămână fără petrecere la Tiki. Dar fiecare eveniment desfășurat în aer liber nu se termină la 22.00 sau 22.30, ci atunci abia începe. Și ține toată noaptea.
Dedicație pentru primar și prefect
Un ieșean de la un bloc din Tătărași, de la peste 800 m distanță în linie dreaptă de Tiki, a postat, pe 6 iulie, un live în care se aud manele de la clubul din Ciric. Filmarea este făcută la ora 1.50, ieșeanul dedicând maneaua primarului Mihai Chirica și spune că așa este în fiecare weekend. „Nu am sunat la 112, pentru că oricât am insistat pe acest subiect, clubul a continuat să existe și să ne deranjeze la ore târzii din noapte. Mai nou, vecinii se tem că, dacă mai sunăm la 112, vom fi amendați pentru că abuzăm de acest serviciu”, a spus autorul postării.
Amendă dată de Poliție pe 30 iunie
Cu doar o săptămână înainte, când la Tiki au cântat Paraziții, Poliția a fost sesizată și a dat amendă. Sesizarea a venit la 112, oamenii declarând că nu mai suportau zgomotul de la concert.
Imagini filmate cu telefonul în noaptea de 6/7 iulie, la ora 1.50, într-un apartament din str. Ion Creangă, Tătărași. Tzancă e acolo
„Pe 30 iunie, în urma unor sesizări privind tulburarea ordinii și liniștii publice, polițiștii Secției 4 Iași au dispus sancționarea unei societăți comerciale (Minisat SRL, firma pe care este operat Tiki – n.r.), conform Legii 61 din 1991, pentru tulburarea liniștii, cu amendă în cuantum de 1.500 lei. Precizăm faptul că la nivelul Secției 4, în perioada iunie-iulie, au fost organizate în colaborare cu Biroul Rutier Iași și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, trei acțiuni de ordine şi siguranţă publică în zona cluburilor, discotecilor, barurilor în zona de agrement Ciric Iași”, a transmis IPJ.
În anii anteriori, IPJ, prin Secția 4, a amendat de mai multe ori terasa de la Ciric. Amendă a dat și Poliția Locală dar sancțiunile au fost atacate în instanță de patronii de la Tiki.
Patronii Tiki au cerut anularea amenzilor
În instanțele din Iași au ajuns cinci dintre amenzile primite de către firma care operează Tiki, Minisat SRL. Două dintre procese au soluții definitive. Într-unul dintre dosare amenda a fost redusă de la 1.500 de lei la 700 de lei, în al doilea a fost păstrată suma inițială – 1.500 de lei.
IPJ spune în ambele procese verbale că oamenii din zonă au sunat la 112 pentru că nu mai suportau zgomotul infernal de la Tiki. „Societatea a tulburat, fără drept, liniştea locuitorilor din proximitatea Zonei de Agrement Ciric prin folosirea unor instrumente muzicale şi redarea muzicii la o intensitate foarte ridicată, la localul Tiki Village, sancţiunea fiind aplicată conform menţiunilor agentului constatator ca urmare a numeroaselor sesizări efectuate de locuitorii din apropierea Tiki Village”, se arată în procesul verbal al unei amenzi din 2022. Tot despre zgomot deranjant se vorbește și în al doilea proces verbal.
Tzancă Uraganu a adus anul trecut 4.000 de spectatori la Tiki. Concertele se întind până în zori și jumătate de cartier nu mai doarme
În apărarea sa, firma a invocat faptul că sistemul de sunet a fost proiectat și orientat către pădure/Aeroport, tocmai pentru a nu deranja cartierul. Argumentul cade în fața filmărilor făcute din blocurile din Tătărași care apar în mediul online. Reprezentanții Minisat SRL susțin și că, de fapt, nu se știe de unde vine muzica, pentru că la Ciric sunt mai multe terase, nu doar Tiki. Și acest argument pică pentru că pe înregistrări apar cântăreții de manele care anunță în microfoane că „e mare petrecere la Tiki Village”.
Poliția a cerut Primăriei să retragă autorizația Tiki
Interesul societății de a contesta amenzile nu este dictat de sumele ridicole care trebuie plătite, raportat la veniturile clubului într-o seară de weekend. Problema administratorilor este că, în 2023, IPJ și Secția 4 au cerut la Primărie, de două ori, suspendarea autorizației de funcționare emise de către UAT Iași pentru Minisat SRL. Surse din cadrul IPJ Iași au precizat pentru REPORTER DE IAȘI că Primăria nu a răspuns la solicitările care ar fi rezolvat problema locatarilor din Tătărași.
Tzancă a venit și anul acesta pe 6 iulie
Conform legii, sancțiunile repetate pot duce la retragerea autorizației. Legea 61/1991 clasifică drept contravenție „tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora”.
Mai departe, legea stabilește că repetarea contravențiilor poate atrage pentru societate măsura suspendării activităţii pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile. Dacă nici suspendarea nu funcționează, urnează retragerea autorizației. Ambele sancțiuni complementare sunt dispuse de către organul care a eliberat autorizaţia (Primăria Iași), la propunerea organului constatator (IPJ).
Apele Române au cerut eliberarea amplasamentului de pe luciul apei, dar Tiki a rămas cu concertele pe terenul închiriat de la Primărie
REPORTER DE IAȘI a solicitat Primăriei Iași detalii despre adresele trimise de IPJ în 2023 pentru suspendarea autorizației terasei Tiki. Municipalitatea nu a răspuns.
Nici Poliția Locală, altă instituție care a aplicat sancțiuni la Tiki, nu a dat niciun răspuns la solicitarea legată de numărul și valoarea acestora.
În Dublin te scot din priză
În Iași, Primăria tolerează concertele nocturne în zonele locuite, dar în Dublin regulile sunt mult mai stricte. La 22.30, orice organizator de evenimente știe că trebuie să tragă boxele din priză, altfel va plăti scump. De la 22.30 intră în vigoare interdicția de a mai face zgomot.
Cântâreața rap Nicki Minaj a avut concert în Dublin, la începutul lunii iulie, dar a întârziat o oră și jumătate să-și facă intrarea pe scenă. Artista a mai apucat să cânte doar o jumătate de oră, până la ora 22.30. Ulterior a ieșit un mare scandal din cauza faptului că spectatorii și-au cerut banii înapoi. Din cauza aceluiași show ratat din Irlanda, artista a avut probleme și la București.
Legea e clară în Irlanda chiar dacă te cheamă Nicki Minaj
„Mai multe amănunte despre concertul celebru al Nicoletei Menaj din Dublin, vineri seară, care a făcut-o să amâne prezența în România a doua zi. Deși trebuia sa înceapă la 20:30 concertul ei din Malahide (nordul Dublinului, în fața unui castelaș), doamna a apărut pe scena la 21:50. De la 20:30 la 21:50, în timp ce ploua, un nene de la organizatori a tot încercat să dreagă rozmarinul la microfon, ținând lumea de vorbă, glume etc. Buuun: în Dublin există curfew de gălăgie după 22.30, deci nu contează cât de vedetă ești, după 22.30 se închid boxele automat, chiar și la concerte, da”, a povestit Cristi Roman. Un român prezent la concert, la Dublin.
Alex Costea administrează Cafeneaua Piața Unirii și Tiki Village, având o relație privilegiată cu primarul Mihai Chirica
Explicațiile administratorilor: „Suntem cei mai apreciați”
REPORTER DE IAȘI a solicitat lui Alex Costea, patronul CPU și al Minisat SRL, care deține Tiki, să explice cum funcționează discoteca după ce a rămas fără luciul de apă de la Apele Române, ce știe despre plângerile locuitorilor din Tătărași și cum comentează solicitările IPJ de a-i fi închis clubul.
REPORTER DE IAȘI: – Câte amenzi pentru zgomot au fost anul trecut și anul acesta? Noi am găsit câteva pentru care ați făcut contestație în instanță.
ALEX COSTEA (patron Tiki Beach): – Nu avem cunoștință să fi primit amenzi pentru zgomot de la niciuna dintre instituțiile abilitate. Per total au fost una sau două amenzi date pe alte contravenții invocate, pe care le-am și contestat în instanță la momentul respectiv.
REPORTER DE IAȘI: – Au apărut iarăși filmări cu zgomotul de la club, perceput intens în blocurile din Tătărași.
ALEX COSTEA: – Referitor la existența unor filmări nu putem exprima vreo opinie, întrucât nu cunoaștem nici un detaliu despre ele. Concluziile multiplelor controale efectuate pe parcursul sezonului trecut de către autoritățile de control s-au bazat atât pe aspecte constatate cu propriile simțuri, cât și prin rapoartele obținute prin mijloace tehnice omologate.
REPORTE DE IAȘI: – Ne puteți explica modul în care terasa funcționează în continuare: e terenul dv., e terenul Apelor Române sau al Primăriei? Care e suprafața, pe ce perioadă aveți contract?
ALEX COSTEA: – În prezent activitatea se desfășoară în regim de terasă sezonieră, doar pe terenul neacoperit de ape, închiriat de la Primaria Iași de la începutul activității. În prezent, suprafața închiriată de la Primăria Iași nu depășește 1.000 mp și este doar pe perioada verii. Pe terenul Apelor Române nu desfășurăm în prezent nicio activitate, din această cauză aflându-ne în imposibilitatea în cea mai călduroasă vară din ultimii ani de a oferi publicului accesul la plajă, piscină, hidrobiciclete și caiace.
REPORTER DE IAȘI: – IPJ a cerut anul trecut suspendarea activității dv., în două rânduri, iar Primăria s-a opus?
ALEX COSTEA: – Nu avem cunoștință despre existența unor asemenea inițiative. Din partea emitentului autorizației de funcționare nu am primit nicio comunicare în acest sens, iar din partea Poliției și Jandarmeriei am avut cooperare și sprijin specific permanent, eficient și calificat, rezultatul fiind o locație sigură și civilizată. Acestea sunt motivele pentru care suntem între cele mai vizitate și apreciate zone de agrement de către cei cu sufletul tânăr.
[article id=”115741″ /]Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Clujul încasează din locurile de parcare 60 milioane de lei, de patru ori mai mult decât Iașul REPORTER susține de 4 ani că parcările publice ar trebui închise cu barieră și automat de plată, dar Mihai Chirica refuză să aloce fonduri pentru o activitate ultra-profitabilă La Iași se face o singură parcare/an, deși bugetul local se cheltuie cu toate mărunțișurile În ritmul acesta, Iașul va avea parcări cu plată în vreo 25 de ani Mihai Chirica va avea 80 de ani și va declara proiectul un succes
Articole pe subiecte simiare
Alte articole