
Ionel Onofraș (Sursa foto: Facebook)
Prădătorul sexual Onofraș, judecat pentru violarea unor minore, a fost scutit de Paște pentru un proiect „dedicat bisericii”. Garantat BOR
Omul de afaceri Ionel Onofraș, convertit în fotograf profesionist, este trimis în judecată pentru o faptă de viol și două agresiuni sexuale
Rechizitoriul indică premeditare și cinism: victimele au fost trei minore care veniseră la atelierul său pentru ședințe foto
Cauza se află pe rolul primei instanțe. Nu este prima dată când Onofraș este anchetat: a mai stat în pușcărie pentru infracțiuni economice
În ciuda gravității faptelor sale și a recidivei, Onofraș beneficiază de îngăduință din partea judecătorilor ieșeni
Constrâns să nu părăsească limitele județului printr-o măsură preventivă, el a cerut judecătorilor să revoce decizia pentru a merge, de patru ori, în Maramureș „la un proiect fotografic dedicat bisericii”
Una dintre perioade a fost cea a Paștelui. O alta, aprobată în decembrie 2023, s-a nimerit taman în perioada Sărbătorilor de Iarnă
Complicele decisiv în această manevră rușinoasă a fost Biserica, un preot depunând la dosar invitația pentru ca Onofraș să meargă de patru ori în Maramureș
„Doamne miluiește, m-ați șocat cu asta, n-am știut nimic. El nu a fost cinstit că nu mi-a spus de ce este acuzat”, a fost reacția preotului a cărui invitație a fost elementul-cheie pentru ca judecătorul să-i aprobe lui Onofraș călătoria
REPORTER a dezvăluit, în 2023, că dosarul lui Onofraș dispăruse în mod dubios de pe portalul Judecătoriei Iași. A reapărut după articolul REPORTER așa că, astfel, am putut afla de aceste vacanțe
Cazul Onofraș: încă o dovadă că, în ultimii ani, Statul Român favorizează inculpații, în timp ce victimele își plâng în pumni
„Ar fi supus-o pe minora în vârstă de 14 ani la un act sexual oral”
Faptele de care este acuzat Ionel Onofraș sunt înfiorătoare și în documentarele de pe Netflix s-ar încadra în tipicul prădătorilor sexuali.
Conform rechizitoriului, în ziua de 9 aprilie 2021, în cadrul unei şedinţe foto, „prin constrângere psihică, ar fi supus-o pe minora (…), în vârstă de 14 ani, la un act sexual oral; în luna martie a anului 2021, tot în cadrul unei ședințe foto executate la studioul (…), prin constrângere psihică, ar fi supus-o pe minora (…) la acte de natură sexuală, în sensul că ar fi sărutat-o pe gură, obraz și în zona urechilor, i-ar fi pipăit sânii jucându-se cu sfârcurile ei și ar fi atins-o în zona genitală, iar în cursul lunii septembrie a anului 2020, în cadrul unei ședințe fotografice desfășurate în studioul său, prin constrângere psihică, ar fi supus-o pe persoană vătămată minoră (…), în vârstă de 14 ani la acel moment, la acte de natură sexuală, în sensul că a dezbrăcat-o, a pipăit-o în zona sânului, a fundului și ar fi atins-o în zona genitală.”
Ionel Onofraș, la momentul arestării din martie 2022 (Sursa foto: captură Youtube Ziarul de Iași)
În iunie 2022, Onofraș a fost trimis în judecată pentru o faptă de viol și două de agresiune sexuală. El a stat în arest preventiv (martie-noiembrie 2022), apoi a fost plasat în arest la domiciliu (noiembrie 2022-august 2023), în prezent împotriva sa fiind luată cea mai ușoară măsură preventivă: control judiciar care se reînnoiește periodic. De precizat că, în trecut, el a stat în pușcărie pentru înșelăciune, fiind eliberat condiționat, în 2018, pentru bună purtare.
Procesul de viol și agresiuni sexuale este pe rolul primei instanțe, în faza de cercetare judecătorească.
Musai „să documenteze frumuseţea”
Una dintre interdicțiile cu care se confruntă Onofraș în perioada în care se află sub măsura controlului judiciar este aceea că nu are voie să părăsească județul Iași. Cu toate acestea, legea permite eludarea unei astfel de interdicții în cazuri speciale, ridicarea acestei măsuri stând în pixul unui judecător la care inculpatul are voie să se adreseze cu o motivație bine întocmită. Iar Onofraș a făcut asta, deja de mai multe ori.
Cel mai recent, pe 19 aprilie 2024, un complet de la Judecătoria Iași i-a aprobat să depăşească limita teritorială a judeţului Iași în perioadele
01.05.2024-08.05.2024 (când s-a nimerit Paștele din acest an), 12.05.2024-19.05.2024, 26.05.2024-02.06.2024 şi 11.06.2024-18.06.2024, pentru a se deplasa în Maramureș „în vederea participării la un proiect fotografic dedicat bisericii de lemn Poienile Izei (…) scopul proiectului fiind de a se realiza un album fotografic care să sublinieze şi să documenteze frumuseţea şi importanţa spirituală a bisericii. (…) are în vedere promovarea monumentelor istorice din zona Poienile Izei, cât şi a datinilor, obiceiurilor, portului popular şi a comunităţii locale.”
Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Poienile Izei
În motivare, judecătorul a scris că „Instanța apreciază că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 215 alin. (8) şi (9) Cod de procedură penală, inculpatul făcând dovada unui interes legitim de a participa, cu titlu temporar la proiecte culturale care se desfăşoară în alt judeţ, prezentând şi o invitaţia nominală în acest sens.”
Preotul: „Serios?”
Din sentință reiese că invitația, element-cheie pentru aprobarea solicitării, a venit din partea parohului bisericii și a fost depusă la dosar. Întrebat de REPORTER despre sprijinul Bisericii pentru un condamnat penal acuzat de infracțiuni sexuale, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureșului și Sărmașului, părintele Andrei Emil Pop a declarat: „Nu putem fi de acord cu așa ceva. Poate părintele de la Poienile Izei a fost indus în eroare sau nu a știut”.
La rândul său, preotul Ioan Pop, cel care l-a invitat pe Onofraș în Maramureș în cadrul proiectului a exclamat: „Doamne miluiește, m-ați șocat cu asta, n-am știut nimic. Serios? El nu a fost cinstit că nu mi-a spus de ce este acuzat”.
Preotul Pop a adăugat că Onofraș i-a spus, în linii mari, că are „domiciliu forțat” în cadrul unui proces, fără a-i da detalii. Referitor la posibilitatea ca pe coperta viitorului album să apară numele lui Onofraș și cel al Episcopiei, preotul a susținut că „așa ceva nu se va întâmpla, vom lua măsuri”.
„Chiar azi (7 mai – n.r.) l-am invitat la masă, dar nu a venit. L-am sunat, dar avea telefonul închis”, a mai spus preotul maramureșean despre Onofraș a cărui călătorie, conform instanței, este programată a dura până pe 8 mai.
Susține că este nevinovat
În decembrie 2023, Onofraș primise o permisiune similară, tot pentru a merge în Maramureș. El a susținut la proces că, în perioada 26.12.2023 – 01.01.2024, va merge la Sighetu Marmaţiei în vederea participării la Sesiunea Anuală de Comunicări Ştiinţifice care are loc la Muzeul Maramureşan din localitate, manifestare unde, de asemenea, fusese invitat oficial.
La instanță, Onofraș a mai afirmat că „este o persoană responsabilă, serioasă, nu vrea să împiedice bunul mers al procesului, arătând că interesul său este să fie prezent în faţa instanţei pentru că doreşte să îşi arate nevinovăţia, chiar dacă duce pe umerii săi un stigmat al acestor acuzaţii care este foarte greu de dus”.
Din înscrisurile depuse la dosar, a reieșit că Sesiunea Anuală de Comunicări Ştiinţifice urma să aibă loc în perioada 27.12.2023 – 30.12.2023, iar Onofraș a arătat că se va deplasa cu maşina personală, drumul fiind de aproximativ 8 ore, în condiţii favorabile de trafic, motiv pentru care va pleca cu o zi înainte de începerea evenimentului, respectiv se va întoarce în ziua următoare deoarece evenimentul se termină la ora 18 seara pe data de 30.12.2023.
În fața judecătorului, inculpatul a plusat: a spus că, deşi simpozionul se va termina pe data de 30.12.2023, vrea să se întoarcă în Iași pe data de 01.01.2024, deoarece ar rămâne pe data de 31 decembrie în zonă „pentru a se bucura de locaţie şi a petrece timpul cu prietenii şi colegii săi care vor participa la Sesiunea Anuală”. Cu alte cuvinte, planul lui Onofraș a fost să petreacă și Revelionul în Maramureș.
La cererea procurorului, însă, judecătorul a ajustat perioada aprobată la 26–31.12.2023.
REPORTER a verificat informațiile publice disponibile despre această „Sesiune Anuală” și a descoperit câteva surprize. Pe site-ul Primăriei din localitate (foto sus) scrie negru pe alb că sesiunea a durat o singură zi, pe 28 decembrie 2023! Ori Onofraș a primit șase zile pentru a merge la această „sesiune”.
Am intrat, apoi pe Google, pe pagina de Internet a muzeului, precum și pe cea de Facebook a acestuia din urmă pentru a identifica relatări/confirmări despre prezența lui Onofraș. Niciun rezultat. În plus, figura acestuia nu apare în nici una dintre cele 50 de fotografii dedicate evenimentului pe pagina de Facebook a instituției.
Într-o lună, respingerea a devenit admitere
În noiembrie 2023, Onofraș înregistrase un eșec în tentativa de a pleca din județ. Judecătorul îi respinsese o cerere similară, Onofraș scriind că este o persoană credincioasă și că vrea să viziteze lăcașuri de cult din alte județe.
„Instanţa reţine că se impune protejarea sentimentului de securitate şi moralitate al societăţii prin impunerea chiar şi a celei mai blânde măsuri preventive, cea a controlului judiciar, în vederea menţinerii unui climat de control şi prevenţie cu privire la inculpat, fiind necesară în continuare supravegherea conduite acestuia. (…) deşi inculpatul doreşte să îşi desfăşoare ritualurile religioase potrivit Bisericii de care acesta aparţine şi credinţei sale, deşi este un aspect lăudabil, aceste aspecte trebuie pusă în balanţă cu valorile sociale protejate prin incriminarea infracţiunilor reţinute în sarcina inculpatului.” O lună mai târziu, toate aceste motivații au căzut.
În motivarea acestei respingeri, magistratul mai scrisese că motivele temeinice avute în vedere de către legiuitor pentru a admite o astfel de solicitare nu sunt enumerate expres, dar, în acord cu opiniile exprimate în literatura de specialitate, ar putea fi: starea de sănătate a inculpatului care presupune efectuarea unui tratament sau a unei intervenții medicale doar în afara respectivei limite teritoriale, participarea la înmormântarea unui membru apropiat al familiei, deplasări în scop profesional stabilite anterior dispunerii măsurii ce presupun prezența inculpatului ori vizitarea unui copil sau alt membru de familie aflat într-o situație specială.
Rușinoasa secretizare a dosarului
În 2023, REPORTER a dezvăluit faptul că, în mod nelegal, pe portalul instanțelor, la Judecătoria Iași, nu apărea dosarul de viol și agresiuni sexuale în care Onofraș fusese trimis în judecată în iunie 2022. Pur și simplu, nimeni nu putea afla când aveau loc termenele de judecată din acest dosar sau eventuala sentință! În plus, erau ascunse dosarul de la Camera Preliminară și cele de prelungire a măsurilor preventive.
Ulterior, după publicarea articolului, dosarul a apărut pe portal, iar Judecătoria Iași a transmis că dispariția avusese loc dintr-o eroare: „(…) a dispus (conducerea instanței n.r.) efectuarea unor verificări suplimentare în ceea ce privește modalitatea de înregistrare a dosarelor (…) s-a constatat că (…) la momentul înregistrării dosarului (lui Onofraș n.r.) din eroare, una dintre persoanele desemnate cu atribuții de înregistrare și repartizare aleatorie a cauzelor a procedat la aplicarea bifei «dosar confidențial», deși în baza dispozițiilor deciziei mai sus individualizată (cea din aprilie 2021 n.r.) obiectul dosarului nu făcea parte din cele prevăzute în anexele actului decizional intern pentru care se impunea aplicarea bifei «dosar confidențial», ci doar a bifei «protejarea dosarelor personale»”
Numele părinților fetelor au fost anonimizate de REPORTER în cadrul materialului de presă
„Erorile” nu s-au oprit nici după ce dosarul pe fond a devenit public (captură sus): victimele fiind minore, numele părinților, reprezentanți legali la proces, trebuiau anonimizate, conform legii. Stupoare: o parte din numele părinților erau publice!
Concluzie de etapă în cazul penal al lui Ionel Onofraș: inculpatul își petrece vacanțe relaxante, sub acoperirea unor proiecte științifice, este activ pe rețelele de socializare, unde este lăudat pentru fotografiile sale, s-a plâns judecătorilor că se simte persecutat de articolele de presă dedicate dosarului său, unul fiind despre faptul că se juca cu câinele său în centrul Iașului. De asemenea, dosarul de la instanță a fost inițial secretizat, în timp ce, ulterior, numele familiilor victimelor au fost făcute publice, contrar dispozițiilor legale care obligă la anonimizare când este vorba de minori.
[article id=”122152″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Peste 2.700 de participanți au fost prezenți la evenimentul de lansare a proiectului „Siguranța începe cu noi!”, organizat cu ocazia Zilei Poliției Române. Evenimentul, inițiat de Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității Iași, Serviciul Rutier Iași și Biroul Rutier Iași, în parteneriat cu echipa TUIAȘI Motorsport din cadrul Facultății de Mecanică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, a demonstrat necesitatea continuă a campaniilor de informare și responsabilizare privind siguranța rutieră, în contextul creșterii alarmante a accidentelor în județ.
Articole pe subiecte simiare
Alte articole