
Primăria a dat 130.000 de euro pe chirii spectacole în 2024 deși are propria scenă de câțiva ani. Tricorp face avere, ieșenii plătesc
- O scenă de 14×12 m costă 400.000 de euro cu tot cu lumini, mixer, boxe și lasere. În trei ani, Primăria își recuperează investiția, iar încă 20 de ani are echipamente gratis
- Servicii Publice a cumpărat o scenă cu dimensiuni suficiente, dar o ține în depozit pentru că nu a mai cumpărat și tehnica de spectacole
- Șeful Ateneului recunoaște că e nevoie de o scenă în regie proprie, pentru că numărul evenimentelor va crește an de an și s-ar face economii importante
- Nimeni în Primărie nu gândește în termeni economici, banii nu sunt o problemă
- La 10 spectacole, câte se prevăd anul trecut, Primăria va plăti pe închiriere tot atât cât ar costa-o să-și cumpere propria scenă
În ultimul an, Primăria a dat direct sau prin intermediul Ateneului Național Tătărași, 130.000 de euro pe închiriat scene și echipamente pentru spectacole (sunet și lumini). În anii trecuți, la fel.
Scenele închiriate sunt de la 6-7 metri lățime la 10-14 m sau mai mult. Pe piață, o scenă de dimensiuni medii costă maxim 1,5 milioane de lei, una mică e maxim 700.000 de lei. Specialiștii spun că prețul echipamentelor (sunet-lumini) este de aproximativ două ori cât valoarea scenei. Deci o scenă dotată complet, achiziționată de Primărie, ar costa între 2 și 4,5 milioane de lei (400.000-900.000 de euro).

Peste 200.000 de lei plătiți de Ateneu pentru scenă închiriată doar între iulie și octombrie 2023. Cu 400.000 de lei cumpărau una nouă
În 5-7 ani, după un efort minor pentru bugetul local, echipamentele ar fi amortizate, din acel moment s-ar merge pe plus, pentru că dotările profesionale sunt făcute să țină măcar 15-20 de ani.
Până acum, doar Servicii Publice a făcut ceva: firma Primăriei a luat o scenă, dar nu a dotat-o cu scenotehnică.
O scenă de 400.000 de euro ar fi suficientă
O scenă de aproximativ 14×12 m (168 mp) cu 10 metri înălțime, are costurile totale (scenă, podium, scări) de 620.000 de lei. Cu scenotehnică, prețul total ajunge la aproape 2 milioane de lei (aproximativ 400.000 de euro).
O variantă mai scumpă, tot cu pretenții ridicate: scenă de 16x15m (240 mp, mai mare decât a avut anul acesta Ateneul), este 1,2 milioane de lei. Podiumul cu scări mai costă, pentru această dimensiune, încă 250.000 de lei. În total, sunt 1,45 milioane de lei. Aplicând aceeași regulă a prețului scenotehnicii, aceasta ar costa încă 3 milioane de lei. Deci, scena ar fi maxim 4,5 milioane de lei (900.000 de euro).

În 2024, pe lângă alte închirieri, Ateneul a dat 33.000 de euro dintr-un foc doar pe echipamente de spectacol firmei Tricorp
O scenă de dimensiuni foarte mari are 28×26 m (728 mp), cu 24 de metri înălțime, este pentru spectacole importante și costă 1,35 milioane de lei. Dimensiunile sunt însă exagerate pentru niște spectacole din bani publici. Scenă înseamnă doar scheletul metalic și prelata. La acest preț se adaugă aproximativ 1 milion de lei pentru podiumuri cu scară. Deci doar scena completă cu accesorii este 2,35 milioane de lei.
„În domeniul concertelor live, există o regulă. Prețul scenotehnicii, adică boxe, mixere, cabluri, microfoane, lumini, lasere este de două ori prețul scenei. La o scenă de 2,35 milioane de lei, prețul scenotehnicii este de aproape 5 milioane de lei. Deci, prețul total al scenei este de 7,3 milioane de lei, adică 1,4 milioane de euro. E un preț mare, puțini sunt dispuși să dea așa mult, Primăria nici nu are nevoie de așa ceva”, a explicat o sursă din domeniu.
Pe un singur eveniment, Primăria a plătit 100.000 de euro

Scena folosită de Forza Zu în 2018 a fost plătită de Primărie și a costat 100.000 de euro. Avea 280 mp. O scenă de 170 mp ar costa tot 140.000 de euro cu tot cu echipamente și ar putea fi folosită pe viață, nu închiriată o singură dată
În 2024, Primăria și Ateneul Național Tătărași au avut cheltuieli totale pentru închirieri de scene de 499.000 de lei (100.000 de euro). Au fost, în SICAP, portalul achizițiilor publice ale statului român, 6 achiziții directe ale Ateneului, în valoare de 354.018 lei. Scena și echipamentele au fost luate numai de la Tricorp SRL. Printre acestea a fost și scena de la Sărbătorile Iașului.
Primăria a avut în portal o singură achiziție directă, contabilizată la bugetul de anul trecut: scena pentru Revelion, pe care s-au plătit 145.000 de lei.
Dar în 2024 se vor adăuga cel puțin 30.000 de euro, făcând analogia cu prețul plătit pentru Revelionul de anul trecut. Furnizorul a fost Luxury All Services din Covasna. Costurile totale ajung în acest an la minim 130.000 de euro.
În ultimii ani, Primăria a plătit sume uriașe pentru spectacole de primă mărime: în 2018, a dat pe o scenă de 20×14 m 450.000 de lei (cu TVA) pentru concertul Forza ZU. Din patru asemenea evenimente, Primăria și-ar recupera tot bugetul alocat achiziției unei scene proprii, de 400.000 de euro cu toate dotările.
Amortizarea se poate face în patru ani
Pe baza prețurilor scenelor complete, cu tot cu scenotehnică, și a facturilor achitate doar în 2024 de către Primărie, concluzia este că Municipalitatea ar putea scăpa de o cheltuială dacă și-ar cumpăra propriile dotări pentru concerte. Scena de 14×12 m costă 400.000 de euro cu tot cu echipamente și poate fi amortizată în mai puțin de 4 ani.
Varianta mai mare, disproporționată la nevoile reale ale Primăriei, costă 900.000 de euro și s-ar amortiza în 7 ani. Specialistul consultat de REPORTER DE IAȘI a precizat că dotările de scenă sunt scumpe, dar au durată de viață mare, de 20 de ani. Deci Primăria ar scăpa 13 ani de cheltuieli cu spectacolelel, după amortizare.

Scena luată de Servicii Publice Iași a fost folosită de câteva ori. Acum stă în depozit, fiind cosiderată sub nivelul pretențiilor Primăriei
Servicii Publice a avut o tentativă de a face un asemenea pas, dar firma Primăriei s-a oprit doar la scenă, care este componenta cea mai ieftină. În 2023, a fost achiziționată o scenă de 10/8 m, cu 70.000 de euro (350.000 de lei), dar scenotehnica nu a fost niciodată cumpărată.
„Doar pentru partea de sunet ar fi trebuit să plătim încă 50.000 de euro. La lumini am înțeles că valoarea era și mai mare. Am renunțat, cel puțin acum. Este o scenă pentru evenimente mici, a folosit-o Primăria la câteva ocazii, am mai închiriat-o unor parohii. Aveam intenția să amortizăm investiția în 3 ani, dar este imposibil și am renunțat să mai dezvoltăm acum proiectul”, a precizat Laurențiu Ivan, directorul de la Servicii Publice.
Șeful Ateneului: „O scenă ar trebui luată”
Ateneul Tătătași a avut în acest an cheltueli mai mari decât ale Primăriei cu scenele. Directorul spune că nu poate cumpăra o scenă completă, plus scenotehnică, dacă Primăria nu-i cere așa ceva.

Mihai Chirica, într-una din băile de mulțime în fața Palatului Culturii. Ultimele spectacole n-au mai avut succes, după ce-a venit DNA
„Sunt tot mai multe evenimente, în viitor vor fi și mai numeroase. Asta înseamnă că și cheltuielile vor fi tot mai mari. Acum, la Iași, sunt 10 evenimente mai mari pe an. Acestea ar avea nevoie de scenă și scenotehnică, dotări care acum sunt închiriate. Au mai fost cumpărate niște dotări de scenă în ultima vreme, am mai luat câte un mixer, câteva lumini, încercăm să mai reducem cheltuielile de închiriere. Dar noi nu putem iniția un proiect să luăm o scenă mare pentru toate evenimentele Municipiului Iași. Dacă ni se cere de la Primărie, putem realiza asta”, a precizat Gheorghiță Rusu Persic, directorul Ateneului Tătărași.
REPORTER DE IAȘI a solicitat Primăriei Iași un punct de vedere referitor la achiziționarea unei scene complete pentru evenimentele orașului, dar instituția nu a răspuns.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
One Comment
O nouă zi, o nouă descindere DNA la Primăria Iași. Mai există birouri în instituția condusă de multiplul trimis în judecată care să nu fi fost vizitate de procurorii anticorupție în ultimii ani? Marți, la o singură percheziție, anchetatorii au scos din joc trei departamente, potrivit surselor din presă: Registratura, Serviciul de Informatizare, Resurse Umane. Au trecut, evident, și pe la cabinetul primarului, pentru a aduna documente într-un nou dosar penal.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole
Pe hârtie, ideea cumpărării e una corectă… dacă nu lucrezi în industria de evenimente.
Să ai scena proprie nu înseamnă absolut nimic dacă nu dispui și de personalul necesar să o monteze / demonteze/ opereze la standardele industriei de spectacol + spațiu de depozitare / costuri de întreținere și echipamentul de manipulare.
Personalul e foarte specializat, pe care cu salariile de la stat sunt șanse mici să îi poți angaja permanent fără să faci o gaură și mai mare în buget.
Sunt primării care și-au cumpărat scene , dar ajung tot serviciile din privat pentru partea operațională / echipament tehnic, unde sunt destul de puține firme care lucrează cu ”pielea clientului”.