
Rușinea țării: CNI bagă 3,42 miliarde lei în 18 orașe din țară, Iașul primește zero lei! Ruine și maidane: sala din Iași are 500.000 de lei în 2025
- Încă o deziluzie: CNI a respins baza sportivă a Universității Cuza, din Sărărie
- Costa 40 milioane de euro și s-a considerat că e prea scump. Proiectul era dat ca sigur de Tudorel Toader încă din 2019
- Dar o comună din Bihor, Salonta, își face Aqua Parc de 24 milioane de euro, finanțare integrală CNI
- Sala Polivalentă de la Iași era o minciună pentru că Guvernul n-a prevăzut în bugetul din acest an decât suma de 500.000 de lei. Știau încă din noiembrie că acest an nu va conta
- Se construiesc săli și stadioane în 18 orașe din țară, suma totală fiind de 3,42 miliarde lei, dar niciun leu nu ajunge la Iași
- Reluarea licitației la Sala Polivalentă va mai dura doi ani. Până în 2027 nu se începe nimic
- La baza sportivă din Sărărie, a Universității Cuza, fostul rector a împrejmuit un maidan pline de ruine cu un gard monumental de 600.000 de lei. Dacă tot n-avem investiții, măcar să ambalăm nimicul
Bugetul de stat 2025: și fără complex sportiv la universitate și fără sală polivalentă, Iașul e ciuca bătăilor. Compania Națională de Investiții (CNI) finanțează, din fonduri guvernamentale, obiective de zeci de milioane de euro în toată țara, numai la Iași nu.

Așa arată Sala Polivalentă din Brașov, la care se lucrează intens. Este imensă
Licitația pentru sala polivalentă a fost anulată, dar, oricum, în buget avea o alocare infimă. Iar complexul sportiv de la Universitatea „Cuza” (UAIC) a încremenit, de câțiva ani, pe lista sinteză. De fapt, a fost respins.
„Refacem studiul de fezabilitate”, a spus Liviu Maha, rectorul UAIC. Surse din mediul politic au declarat că proiectul de la „Cuza” a fost refuzat din cauza valorii considerată prea mare, peste 200 milioane de lei. Un proiect prea scump al lui Tudorel Toader, fost rector, pentru care nu a avut susținere politică.
În schimb, în restul țării, prin CNI sunt în derulare contracte impresionante: Aquapark la Salonta de 118 milioane lei, stadioane la Târgoviște, Alexandria, Pitești și Constanța, polivalente la Brașov, Suceava, Tulcea și Slobozia. Alte sute de milioane.

De la Iași nu avem ce bază sportivă să vă arătăm. Vă dăm o poză cu Mihai Chirica, pentru că altceva nu am găsit
Bugetare în bătaie de joc: 0,1% din necesar
Negru pe alb: în bugetul pe 2025, la Ministerul Dezvoltării, sub autoritatea căruia se află Compania Națională de Investiții, obiectivul de investiții sala polivalentă din Iași avea o prevedere de numai 500.000 lei (100.000 euro). Așadar, deși oficial lucrările sunt amânate pentru că a fost anulată licitația de execuție, în fapt, chiar dacă se adjudeca, tot n-ar fi fost bani pentru 2025.
În fila de buget, sala are o valoare totală aprobată de aproape 476 milioane de lei (95 milioane de euro), deci cei 500.000 lei ar fi reprezentat abia 0,1% din total. În ciuda asigurărilor date de liderii politici locali, ai PNL și PSD, aceasta a fost valoarea notată în bugetul pentru anul în curs cu mențiunea că data începerii investiției era prognozată pentru luna noiembrie.
În condițiile anulării procedurii de desemnare a constructorului, niciun lider local nu mai avansează vreun termen de demarare a edificării.

Bălăriile de la terenul Cuza din Sărărie sunt împrejmuite cu un gard de 120.000 de euro. Proiectul unei mari baze sportive a eșuat
Visul lui Toader: bazine suprapuse
Fără finanțare a rămas și construirea unui complex sportiv pentru Universitatea „Cuza”, pe strada Sărărie la numărul 200. Proiectul, vânturat de fostul rector Tudorel Toader încă din 2019, trebuia să se facă pe un teren de aproape 9.000 mp pe care universitatea l-a luat în administrare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel și de la Societatea Română de Televiziune.

Proiectul Universității Cuza figurează în bugetul CNI cu zero lei alocați
O sursă din mediul politico-administrativ: „Pentru că avea o valoare mare, peste 200 milioane de lei, această investiție a trecut prin filtrul unui Consiliu Tehnico-Economic interministerial. Și a fost respinsă, costul fiind considerat exagerat, undeva la 3.500 euro/mp”.
Sursa a adăugat că pretențiile conducerii de-atunci a universității n-au fost acceptate la Guvern. „Era un mastodont. Fusese prevăzut cu un bazin olimpic, deasupra căruia era un alt bazin, semiolimpic, deci două bazine suprapuse, două niveluri inferioare tehnice. Terenul trebuia consolidat, erau necesari piloni și așa s-a ajuns la aceste costuri foarte mari”, a completat respectivul, sub rezerva anonimatului.

La Salonta se lucrează intens. Aquaparc-ul va fi inaugurat în acest an. Costă 24 milioane de euro și este finanțat integral de CNI. Dar Bihorul mai are un aqua parc la 35 km distanță, în Oradea. Guvernul a alocat bani pentru două aqua parcuri în același județ
Noul rector va reface SF-ul
Cu toate că pe pagina Companiei Naționale de Investiții, acest obiectiv încă figurează în lista sinteză, el a fost respins. Liviu Maha, noul rector UAIC, a precizat că ideea nu a fost abandonată, ci va fi recalibrată.
„Pentru proiectul din Sărărie, suntem în curs de finalizare a demolării construcțiilor existente, termenele depinzând de aprobările primite din partea Direcției de Cultură, după care vom întocmi un nou studiu de fezabilitate. Ulterior, îl vom depune la Compania Națională de Investiții pentru finanțare sau vom folosi alte oportunități existente la acel moment”, a declarat Maha.

Extras din bugetul Ministerului Dezvoltării în 2025: Sala Polivalentă din Iași are alocată astronomica sumă de 500.000 de lei. Se știa din noiembrie anul trecut, când s-a făcut bugetul, că în acest an nu se va realiza nimic la Iași
La fața locului, mare parte din teren a fost eliberat de construcțiile vechi și curațat, mai sunt câteva rămășite ale unei foste clădiri, dar și acestea vor dispărea în următoarele săptămâni.
„Acest complex este necesar studenților universității pentru că toți au ore de sport obligatorii în primii doi ani de studii de licență și, cu atât mai mult, celor de la facultatea de profil, cea de Educație Fizică și Sport. La actualizarea SF-ului, luăm în calcul și ideea realizării unui cămin, lângă baza sportivă, pentru studenții de la această facultate, dacă soluția tehnică va permite o astfel de abordare”, a precizat rectorul UAIC.

Așa arată interiorul Sălii Polivalente din Tulcea, care este aproape gata
Gardul din Sărărie costă cât finanțarea primită de Sala Polivalentă
Scurtă concluzie de etaptă asupra celor două investiții ce trebuiau finanțate de CNI: sala polivalentă din Iași a fost bugetată pentru 2025 cu numai 500.000 lei, mai puțin decât a costat gardul monumental – 600.000 lei – pe care fosta conducere a UAIC l-a ridicat la terenul din Sărărie. Un gard cât o vilă.
Exceptând cauzele pur tehnice, anularea licitației la sala polivalentă sau lipsa justificărilor pentru proiectul megalomanic de la UAIC, astfel de investiții de anvergură intră la finanțare și în urma unor negocieri politice. Care în aceste cazuri fie au lipsit, fie nu s-au finalizat pozitiv.

Se lucrează și la Sala Polivalentă din Constanța. La Iași nimic
Aquapark cu bani de la Guvern
În cealaltă parte a țării, la Salonta, o bogată comună din Bihor situată lângă Oradea, se află în implementare proiectul unui aquapark, în fapt un centru sportiv și de recreere. Proiectul, finanțat de CNI, are o valoare reactualizată de 118 milioane de lei (24 milioane de euro). E într-un stadiu avansat de execuție, nu la nivel de planșe, cu finanțare incertă, ca cel de la Iași al primarului Mihai Chirica.
Complexul de la Salonta va avea mai multe tobogane, bazin cu valuri, zonă SPA, cameră de masaj și salină, piscină cu bar, cafenea, restaurant, cu o capacitate exterioară și interioară de 1.800 de persoane, parcare modernă acoperită cu panouri fotovoltaice. Deschiderea parcului este prognozată pentru anul acesta.

Stadionul Pitești este finanțat integral. Vechea arenă a fost deja demolată
Scurtă cronologie a minciunilor
Primarul Mihai Chirica a anunțat, în repetate rânduri în ultimii 10 ani, construirea noii săli polivalente de la Iași:
* 2018 – Chirica: „Continuăm demersurile pentru o sală de sport polivalentă care să poată acoperi şi alte funcţiuni, aşa cum este la Cluj. Noi vom veni mai departe cu dezvoltarea acestui concept în crearea unei baze sportive locale care să cuprindă şi un viitor stadion, şi poate şi o arenă de tenis de câmp“
* ianuarie 2020 – Chirica: „Municipiul Iași va avea Sală Multifuncțională la nivel european!”
* aprilie 2020 – Chirica: Vom avea o nouă și spectaculoasă sală polivalenta, Sala «Regina Maria»” (…) „Începând de astăzi căutam finanțare din orice sursa: Guvern, Fonduri Europene, fonduri locale sau împrumuturi. Termenul de execuție este de doi ani de la găsirea sursei de finanțare”

Constanța va avea și stadion nou: finanțarea este asigurată, licitația a fost adjudecată. Sală și stadion noi în același timp, în 2025, într-un singur oraș. La Iași nu se întâmplă nimic
* iunie 2023 – Chirica a semnat autorizația de construire, finanțare ioc. „Contăm în continuare pe sprijinul Guvernului României pentru acest proiect, care va fi preluat și finanțat de Compania Națională de Investiții. Am primit garanții că acest proiect va beneficia de sprijinul Guvernului, căruia îi mulțumesc și pe această cale. Este o investiție mare, mai ales în condițiile în care nevoile țării sunt numeroase, dar cred că statul o poate susține, eșalonat pe câțiva ani. Am încredere că Guvernul își va onora promisiunea făcută ieșenilor și locuitorilor întregii Regiuni de Nord-Est”, a spus Chirica, citat de ziarul Adevărul
* februarie 2024 – „Vom avea o Sală Polivalentă. Deja lucrurile sunt trecute sub imperiul legii. Pasul cel mai important, hotărârea de guvern, parafează investiţia. E un succes al guvernării comune. Urmează, desigur, procedurile de licitaţie. E o bucurie locală, chiar regională, pentru că Sala Polivalentă va fi nu doar pentru ieşeni”, a declarat primarul Mihai Chirica pentru AGERPRES
* februarie 2025 – Chirica, după anularea licitației: „Din ce am verificat și noi, se pare că așa este. Compania Națională ar fi în situația în care nu duce licitația la bun sfârșit. Dorim să o reia, motivat de faptul că cel care a depus oferta, fiind și singura, nu a putut să demonstreze întreaga capacitate de a aduce proiectul la bun sfârșit. Decât să dai de un partener cu care să nu poți duce treburi la bun sfârșit și să te împiedici pe la jumătatea drumului, ceea ce ar duce la un blocaj de ani și ani de zile. E mai cinstit să îți cauți printr-o altă procedură, o competiție între mai mulți, poate unde să-l alegi pe cel mai bun. După primirea unei informații oficiale, mă voi deplasa personal la Ministerul Dezvoltării într-o discuție cu domnul ministrul Cseke Attila pentru a accelera reluarea procedurii”(sursa: Radio Iași)

Imagine actuală cu Sala Polivalentă din Tulcea, la care se lucrează doar la finisajele interioare
Câteva exemple de proiecte recent finalizate sau aflate în derulate la Compania Națională de Investiții:
* Complex sportiv multifuncțional orașul Năsăud cu bazine de înot, terenuri de sport, sală de fitness – 40 milioane de lei
* Stadion în Alexandria – 67 milioane de lei
* Sală polivalentă Slobozia – 77 milioane lei
* Complex sportiv comuna Berceni (Prahova) – 58 milioane lei
* Centru sportiv și de recreere Salonta (aquapark) – 118 milioane lei
* Stadionul „Nicolae Dobrin” din Pitești – 370 milioane de lei
* Stadionul „Gheorghe Hagi” din Constanța – 490 milioane de lei
* Bazin de înot multifuncțional Târgu Secuiesc – 109 milioane lei
* Stadion Târgoviște – 271 milioane lei
* Sală polivalentă Constanța – 96 milioane lei
* Sală polivalentă Tulcea – 109 milioane lei
* Sala polivalentă Suceava – 144 milioane lei
* Sala polivalentă Brașov – 362 milioane lei
* Reabilitare, modernizare, dotare și extindere bazin de înot Drobeta Turnu Severin – 65 milioane de lei
* Bazin de înot Târgu Mureș – 52 milioane de lei
* Stadioanele Steaua, Rapid, Craiova și Arcul de Triumf – 1 miliard de lei
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
One Comment
Cu puțin timp în urmă, IPS Cardinal Farrell a anunțat cu tristețe moartea Papei Francisc, cu aceste cuvinte: „Dragi frați și surori, trebuie să anunț cu profundă tristețe moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. La 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Părintelui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și dragoste universală, mai ales în favoarea celor mai săraci și mai marginalizați. Cu o imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat ucenic al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii infinite de milă a Dumnezeului Unic și Treinic.”
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole
Nu avem politicieni care sa susțină orașul! Dorm în pantofi ,ori sint yesmeni!