
Scandalos: conducerea Liceului „Vasile Lupu” fuge de SICAP la o licitație de 1,3 milioane de lei. Vor oferte în plic, pentru liniștea favoritului
- Respingerea sistemului electronic este o întoarcere în preistoria achizițiilor publice
- Școala contractează zeci de mii de porții de hrană în 2025 și refuză să facă procedura pe SICAP, unde sunt chei de criptare care securizează transparența
- La fel face și Școala „Ion Creangă” din Târgu Frumos, participantă la ambele licitații fiind firma Take&Eat, furnizorul actual în cadrul contractelor care expiră
- Ceilalți ofertanți contestă opacitatea ordonatorilor publici, considerând grosolane aceste practici: „Nici măcar nu vor să anunțe când vor deschide plicurile, e un abuz de putere pe bani publici”
- Organizatorul licitației de la Colegiul Pedagogic spune că procedura în interiorul școlii este mai rapidă, dar deschiderea ofertelor pe SICAP este instantanee, cea mai rapidă metodă posibilă
- Nici măcar nu voiau să anunțe momentul evaluării „ofertelor în plic”, dar vineri, 9 mai, după mai multe telefoane de la REPORTER DE IAȘI, conducerea liceului a anunțat ofertanții să participe la această procedură
După 23 de ani de la înființarea SEAP în România, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” face o licitație de 1,3 milioane de lei cu oferta în plic închis. Întrebat de ce nu se cer ofertele pe platforma electronică, securizate cu cheie de criptare, șeful comisiei de licitație spune nonșalant că nu are o explicație.
De ce mai avem SICAP în România? Curtea de Conturi acceptă această anomalie. Licitațiile pentru hrana elevilor, care înseamnă milioane de euro de la bugetul central, au ajuns o goană disperată după contracte „servite”, cu încălcarea tuturor normelor de transparență.
O licitație identică, de catering, are loc și la Școala „Ion Creangă” din Târgu Frumos și, de asemenea, ofertele se primesc în fizic, ocolindu-se platforma SICAP. Și acolo a ieșit scandal. Instituțiile de control nu reacționează.

Take&Eat a trimis oferta în plic
Au urcat pe SICAP doar caietul de sarcini
La finalul lunii aprilie, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași a publicat în SICAP, portalul achizițiilor publice din România, organizarea unei licitații pentru achiziția de mâncare în cadrul programului național destinat elevilor. Școala oferă aproape 1,3 milioane de lei fără TVA, bani din bugetul central, pentru 93.524 de porții servite elevilor timp de 103 zile. Contractul va fi terminat în ultima zi cu școală a anului în curs (luna decembrie).
Procedura a fost urcată în portalul de achiziții de două ori: prima dată pe 29 aprilie, a doua oară pe 5 mai, prima variantă a anunțului fiind anulată. Școala a greșit prima dată actul normativ prin care a fost stabilit programul de masă gratuită pentru elevi.
Ofertele sub 80% din prețul estimat sunt respinse

Liceul a cerut ofertele în fizic, la registratură, deși în România avem platformă electronică pentru licitații tocmai pentru a nu falsifica prețurile și a deturna rezultatul procedurii
Pe 29 mai, Colegiul Pedagogic a anunțat procedura de achiziție pentru mâncare, stabilind valoarea de 1,286 milioane de lei (fără TVA). În descriere a menționat o Hotărâre de Guvern din 2024, de aceea fost nevoie ca, pe 5 mai, să publice un al doilea anunț. Numărul estimat de porții livrate zilnic este de 908, colegiul fiind unul cu foarte mulți elevi. Este unul dintre cele mai mari contracte de catering din Iași.
Pe 5 mai a fost încărcată a doua versiune a anunțului de achiziție, cu actul normativ actualizat, din 2025. La fiecare anunț este atașat un fișier pdf care conține caietul de sarcini. Acesta este identic în ambele versiuni. Numărul total de porții menționat în document este de 93.524 și corespunde numărului de elevi înmulțit cu 103 zile.
Detaliile din caietul de sarcini arată că școala va descalifica ofertele cu un preț neobișnuit de scăzut. Acesta este definit ca fiind sub 80% din prețul/porție, estimat la 13,76 de lei (fără TVA). În caietul de sarcini este specificat că liceul organizează licitația cu procedură proprie, deși avea opțiunea de a merge în SICAP, acolo unde a și publicat anunțul.
Oferte în plic la școală, ca să nu se vadă în SICAP
În era digitală, având la dispoziție un portal electronic (achiziția a fost publicată pe SICAP), reprezentanții școlii au decis ca participanții să depună ofertele în plic închis, la școală, sau pe mail, la o adresă a colegiului. Este din categoria „declarațiile digitale se depun la ghișeul 6”.
Ar fi putut opta pentru procedura transparentă, în care ofertele sunt depuse prin SICAP și rămân înregistrate acolo, fără ca cineva să poată interveni asupra lor.
Portalul SICAP funcționează și ca un intermediar între actele care circulă între ofertanți și autoritățile contractante, fiind păstrate pe servere. Un specialist în achiziiții a explicat că procedura de transmitere pe mail poate fi viciată chiar de către autoritatea contractantă, care poate elimina un mesaj de la un ofertant. În cazul procedurii derulate prin SICAP, e imposibil, ofertele sunt înregistrate în portal.

De obicei, aceasta este masa sănătoasă la Colegiul Pedagogic: un sandviș cu multă pâine și un măr
Invocă ocolirea SICAP pentru că procedura netransparentă este mai rapidă
La întrebarea inițială, telefonică, de ce a fost organizată în acest fel procedura – cu ofertele depuse în plic sau pe mail, chiar organizatorul licitației, administratorul școlii, Marius Popa, nu a avut un răspuns clar. „Școala a organizat în acest fel”, a spus Popa, când de fapt el este cel care s-a ocupat de procedură dintr-un capăt în celălalt.
A fost întrebat: „Cine e șeful comisiei?”. „Eu sunt”, a răspuns, deci el a hotărât să ocolească SICAP. „De ce ați făcut-o?”, l-am întrebat. „Nu am o explicație”, a fost răspunsul neașteptat.
În caietele de sarcini tot el este menționat ca reprezentant al școlii și persoană care s-a ocupat de întocmirea documentelor.
Legal, există portița de a cere ofertele în plic sub pragul de 3,7 milioane de lei la capitolul „Servicii sociale”. Dar procedura simplificată este opțională, conform ultimei actualizări a Legii 98/2016.
„Am ales această modalitate de organizare a licitației având în vedere procedura deja existentă din anul precedent și experiența acumulată în desfășurarea ei. De asemenea, am ales procedura proprie datorită faptului că durează mai puțin ca desfășurare pentru ca elevii să poată beneficia de acest program cât mai repede”, a precizat Marius Poa, administratorul școlii, într-un răspuns scris pentru REPORTER DE IAȘI.
Dar pe SICAP, ofertele se pot deschide tot într-o secundă, nu e nicio diferență față de a le vedea pe hârtie. Diferența este că în SICAP ofertele nu pot fi înlocuite, în timp ce documentele de hârtie permit măsluirea procedurilor.

Elevii de la „Vasile Lupu” învață să devină cetățeni de încredere. Conducerea liceului i-ar putea învăța ocolirea SICAP la licitațiile publice de 300.000 de euro, pentru că știe bine cum se face
Forțați de presă, au invitat ofertanții la deschiderea plicurilor
În procedura anunțată în SICAP nu a fost menționată o dată clară pentru deschiderea ofertelor depuse de către participanți. Este precizat doar un termen ulterior celui limită de depunere a ofertelor, care a fost 9 mai. De altfel, chiar participanții la licitație au reclamat acest detaliu, pe lângă faptul că școala dorește să deschidă plicurile cu oferte în absența celor care le-au depus.
În ziua de vineri, 9 mai, abia după ce REPORTER DE IAȘI a început să pună întrebări despre procedura de achiziție, a fost stabilită o dată pentru deschiderea ofertelor: luni, 12 mai, ora 10.00.
Dar este inserată în document prin care Colegiul Pedagogic răspunde întrebărilor o propoziție care trădează graba: „Acest lucru va fi comunicat tuturor participanților la licitație”. Până la ora redactării răspunsului școlii – după ora 13.00, nu era precizată nicio dată de deschidere a ofetelor și nici nu ar fi fost anunțați participanții.
Unul dintre participanți a precizat că inițial deschiderea plicurilor ar fi fost făcută doar în prezența angajaților școlii, fără ca ofertanții să fie prezenți. Informația a fost contestată de Popa, care a precizat că au fost solicitări de la participanți și li s-a transmis că pot fi prezenți la deschiderea plicurilor.
Actualul furnizor de mâncare este firma Take&Eat, care participă și la noua licitație și dorește să-și păstreze contractul. Aceeași firmă asigură hrana și la liceul din Târgu Frumos, unde, de asemenea, ofertele se primesc în plic închis. Și aici procedura a fost contestată. Directorii de școli fug de licitațiile transparente pe SICAP deși își educă elevii să fie cetățeni cinstiți și cadre de nădejde ai societății.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Descinderi DNA în această dimineață la Primăria Iași. Procurorii vizează Registratura, Serviciul de Informatizare, Resurse Umane, dar și Cabinet primar, au declarat surse interne pentru REPORTER DE IAȘI.
Articole pe subiecte simiare
Alte articole