
Șeful tăiatului de frunze la câini: Raj Nepotu – zero proiecte în 5 ani la Zona Metropolitană pe salarii de 6 milioane de lei
- Sunt șase angajați permanent, cu salarii brute de 9.000 de lei, dar când e vorba de scris proiecte sunt angajați alți trei colaboratori, pentru că funcționarii permanenți nu știu să le scrie
- Din 2020 până în prezent, Zona Metropolitană n-a implementat niciun proiect
- Nimeni nu știe cu se ocupă angajații de aici: au trecut 50.000 de ore de muncă din 2021 până în prezent pentru cei șase angajați, fiecare a fost plătit cu peste 300.000 de lei în acest timp dar nu s-a văzut niciun rezultat
- Bugetul de salarii din 2025 va fi de 1,3 milioane de lei pentru cei șase angajați, la care se vor adăuga colaboratorii
- Șeful ZMI, sinecuristul PNL Raj Nepotu are peste 2.000 de euro salariu net
- Biroul său are în lucru piste de biciclete prin pădure dar în 4 ani n-a început niciuna
- Singurul lucru bun este că s-a plătit consultanța pentru proiect, de peste 200.000 de euro, tot către firma unui liberal
Asociația de Devoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ZMI) controlată de PNL prin directorul Grigore Raj Nepotu a costat câte 1 milion de lei pe an în ultimii 4 ani și are zero proiecte mari finalizate.

Pista prin Pădurea Dobrovăț e singurul proiect la care se lucrează de 4 ani în Zona Metropolitană. N-a demarat încă
Pentru 2025 bugetul estimat e în creștere: 1,3 milioane de lei. De fapt banii injectați la ZMI au un singur scop: anagajații să-și ia salariile la timp. Asociația nu se laudă cu strategii de viitor pentru dezvoltarea comunelor din apropierea Iașului, ci cu Piața Metropolitană care costă 30.000 de lei pe an sau cu un parteneriat de 10.000 de lei prin care duce copii defavorizați din școli în casele memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
Rostogolește la nesfârșit același proiect al pistei de biciclete de la Bârnova la Dobrovăț, dar acesta nu a ajuns nici la licitația de execuție.
În ultimii 4 ani, zeci de mii de angajați din Iași s-au dus la serviciu și au realizat ceva concret. Angajații de la Zona Metropolitană au bifat mii de ore și au încasat salarii fără să producă nimic.

Funcționarii prin birouri se joacă de patru ani desenând piste de biciclete prin jurul Iașului. Sunt niște linii trase pe un monitor, aplicându-se diverse culori, un exercițiu învățat de la grădiniță
Veșnica pistă de biciclete e blocată
Singurul proiect mai serios lucrat în ultimii 4 ani de ZMI este o pistă de biciclete de 17 km lungime, care ar lega mănăstirile Bârnova și Dobrovăț. Este un proiect de care se discută din 2022 și care are o finanțare de 16,4 milioane de lei (cu TVA) de la Administrația Fondului de Mediu (AFM).
De fapt, pista de biciclete a fost oportunitatea pentru ca prietenul din PNL Dragoș Ionuț Samoilă să primească 930.000 de lei prin încredințare directă. Acesta a luat de la ZMI contracte fără licitație de 120.000 de lei pentru consultanță la depunerea cererii de finanțare, 270.000 de lei pentru studiu de fezabilitate, 270.000 de lei proiectul tehnic, 270.000 de lei managementul de implementare. Începând cu depunerea cererii, de proiect s-a ocupat mai mult firma lui Samoilă, Pro Consulting Expert.
Stadiul implementării este același de acum un an: poate va fi organizată licitația de execuție în următoarele câteva luni. Asta nu însemană că șeful ZMI nu găsește justificări.
Cei de la AFM se mișcă foarte greu. Am depus o adresă de modificare a traseului și de diminuare a sumei finale cu 80.000 de lei în luna august a anului trecut și abia la finalul lunii ianuarie am primit răspuns. La AFM nu sunt suficienți angajați, sunt întârziate proiectele. Cred că în luna martie vom da drumul la licitație.
directorul ZMI, Grigore Nepotu

Strategii făcute de Nepotu, Alexe, Chirica. Ore întregi, ani de zile în ședințe care i-au ținut ocupați
Nu există niciun proiect serios la care să se lucreze
La proiecte finalizate, angajații Zonei Metropolitane trec niște mărunțișuri făcute din vârful pixului în ultimii ani. A fost o campanie de sterilizat cânii vagabonzi în comunele ZMI (120.000 de lei, bani de a Consiliul Județean) sau sunt organizate Piețe Metropolitane în comunele din jurul Iașului, unde producătorii primesc corturi gratuite să-și vândă marfa (cheltuieli de maxim 30.000 de lei/an din fondurile ZMI).
Alte două proiecte sunt Caravana Muzeelor (elevii defavorizați sunt aduși la casele memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române cu microbuzele școlare și primesc intrarea gratuită – maxim 10.000 de lei/an) sau Micii suporteri pe stadion – (copiii de clasele I-VIII din Zona Metropolitană au primit intrare gratuită al stadion).
Nu există niciun plan și nicio viziune legată de mobilitatea în zona metropolitană, de poluare, de probleme sociale grave din comune, de infrastructură, de parcări pentru cei care vin cu mașina din comunele din jurul Iașului.

Echipa ZMI, salarii nete de 1.200 de euro/lună, 2.000 de euro pentru șef, cei mai căutați oameni din Iași, nimeni nu știe unde sunt de găsit și cu ce se ocupă. Acoperă tot: achiziții, IT, investiții, management, o echipă imbatabilă
Planuri: mereu într-un orizont nedefinit
Celelalte proiecte în lucru sunt, conform lui Nepotu, în diferite stadii de pregătire. S-ar lucra la o rețea de 50 de km de piste de biciclete în zona metropolitană – ar putea fi realizată în viitor, dar nu există un termen precis.
Exact ca o agenție de reconversie profesională, ZMI va organiza cursuri pentru IMM-urile din comunele limitrofe ale Iașului. „Ne acredităm și facem cursuri pentru lucrători comerciali, agenți de securitate, cursuri de engleză, de marketing digital, de GDPR sau de management digital. Pentru cursuri acreditate sunt două proiecte depuse pentru care avem finanțare de 3 milioane de lei”, spune Grigore Nepotu.
Dar în acest domeniu există o piață privată extrem de dezvoltată. Nu e necesară o structură bugetară cu niște funcționari plătiți permanent, indiferent dacă au sau nu ceva de făcut.
Alt proiect este un centru multifuncțional sportiv și cultural la Aroneanu. Iarăși, fără un termen de finalizare. Directorul ZMI spune că nu au putut fi depuse proiecte până acum în numele ZMI din cauza bugetelor inexistente din perioada 2017-2020. Acesta spune că ZMI a avut atunci, anual, venituri de la UAT-uri de 1,5 miloane de lei.
Un proiect prin Comisia European poate fi, dacă prinde finanțare, Urbact IV. E un proiect de 850.000 de euro făcut de orașul Genk din Belgia – lider de proiect. Cea mai mare parte din sumă rămâne acolo, ZMI se poate alege cu 68.000 de euro din total (50.000 de la Comisia Europeană și 18.000 cofinanțare). Presupune implementarea unei platforme în care ONG-urile să-și depună proiectele pentru finanțare.

Zona Metropolitană a promovat bairamurile comunale de sfârșit de an. Mențiunea oficială: Eveniment găzduit de Zona Metropolitană, deci s-au găsit niște bani publici pentru finanțare
Cel mai bun loc din lume în care să câștigi 6.000 de lei net/lună
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași a fost înființată în 2004. În prezent, sunt 28 de membri: Primăria municipiului, Consiliul Județean și 26 de comune limitrofe orașului. Cotizația anuală a membrilor este de 1 leu/locuitor în cazul comunelor și fixă pentru Primăria Iași (500.000 lei) și Consiliul Județean (200.000 lei). Anual, veniturile asociației sunt de 1 milion de lei, bani publici din care peste 725.000 lei au fost cheltuielile cu personalul în 2023.
Site-ul Ministerului de Finanțe a menționat 12 angajați pentru anul trecut, dar directorul Raj Grigore Nepotu contestă cifra. „Suntem 6 angajați în prezent. Anul trecut am fost 8, dar o doamnă a plecat din cauza problemelor de sănătate și încă cineva a demisionat. Celor opt li s-au adăugat alți trei colaboratori strict pe proiectele în derulare. Dacă socotim în acest fel, sunt 11 oameni”, a precizat Nepotu.
În prezent, cei 6 salariați ai ZMI și 3 colaboratori au venituri nete medii lunare de 6.000 de lei. Sunt 9.000 de lei brut pe care îi suportă lunar bugetul public pentru fiecare dintre ei. Deci totalul cheltuielilor salariale la ZMI este estimat pe 2025 la 972.000 de lei. Grigore Raj Nepotu are un venit lunar net de aproximativ 10.000 de lei.
Altă viziune: 127 de proiecte la Barcelona
Area Metropolitana de Barcelona (AMB) e zona metropolitană creată în jurul orașului catalan, compusă din 36 de municipalități. AMB a fost creată în 2011 și se ocupă de planificare urbană și infrastructură, dezvoltare imobiliară, mediu, mobilitate metropolitană și dezvoltare socio-economică.
Prin comparație cu ZMI, care doar asigură câteva salarii, AMB chiar s-a ocupat de proiecte majore pentru catalani încă de la înființare. Pe site-ul agenției este menționat faptul că, între 2019 și 2023, AMB a primit finanțare europeană pentru 73 de proiecte majore ale zonei. Valoarea totală a proiectelor europene depuse și implementate a fost de 194 de milioane de euro, din care 128.52 milioane de euro au venit din bugetul UE.
Proiectele au vizat îmbunătățirea mediului, a infrastructurii, renovarea unor imobile istorice, dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete, a parcărilor metropolitane. Au fost și proiecte de panouri fotovoltaice și stații de încărcare pentru mașini electrice.
Aceeași AMB a atras alte 54 de finanțări naționale și internaționale de 200 de milioane de euro (din care 90 de milioane în granturi) pentru proiectele majore ale zonei metropolitane.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
8 comentarii
Un accident din septembrie 2021, care a avut loc pe Bd. Independenței din Municipiul Iași și s-a soldat cu moartea unui bărbat, s-a încheiat, zilele trecute, pe fond, cu o decizie care a revoltat opinia publică Rareș Andrei Berihoi (19 ani la momentul accidentului) a primit 3 ani de închisoare, cu suspendare, deși mașina sa avea aproape 150 de km/h, victima era pe zebră și, în urma impactului, corpul i-a fost secționat în două. În plus, inculpatul a mințit în mod repetat în fața anchetatorilor Actele dosarului, consultate de REPORTER, indică o favorizare fățișă a inculpatului din partea judecătoarei Iuliana Tescu de la Tribunalul Iași Tescu a schimbat infracțiunea de omor pentru care fusese trimis în judecată Berihoi în ucidere din culpă, bagatelizând argumentele procurorilor și oferindu-i circumstanțe atenuante inculpatului Judecătoarea a dat vina pe o muchie a capotei pentru secționarea corpului victimei și a justificat viteza mașinii prin faptul segmentul de drum ”era liber la acel moment, circulaţia fiind practic inexistentă, acesta fiind, în opinia instanţei, chiar motivul care a determinat inculpatul să ajungă la o viteză atât de ridicată” În final, judecătoarea Tescu a ținut cauza în pronunțare nici mai mult, nici mai puțin decât 1 an și 2 luni, soluționând dosarul de-abia după ce REPORTER a întrebat de ce durează atât. Ca o sfidare supremă, Tribunalul nici nu a catadicsit să răspundă la întrebare Este probabil că Parchetul va depune apel împotriva deciziei judecătoarei Iuliana Tescu. Până acum, au făcut-o firma de asigurări și două rude ale victimei
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole
Sa li se impute toate sumele încasate fără justificare nu sa ii mute în alt birou mai cald.
Cine sa ii dea jos de acolo? Asta e Romania
Escrocheria la stat, marca „nulitățile politice” fără nici-o atribuție reală, căpușele politice, dacă românii accepta asa ceva, asta merită, din păcate
Putregaiul e peste tot în instituțiile statului.Mare lucru nu e de făcut,ați văzut și la Romsilva ce se întâmplă?.
Daca am deranjat,nu mai postez.Traiasca democrația.
Usor, usor, vor iesi toate la suprafata. Incepe lumea sa posteze, sa scrie articole, etc, deoarece s-au saturat. Primul care a prins curaj, este cel de la Body Line. Pe pagina de facebook a lui Bursuc Adrian, este renumitul Grigoras, tinut in brate ce are rezultate 0, dar rezista.
Sunt atâția paraziți în tara,ca te apuca lehamitea! Companii,agenții și tot felul de căpușe care ne sug ,,seva” și guvernul n are bani de pensii ,de salarii,de investiții ! Cat vom mai suporta??? PS.am uitat de magistrați ,cele mai grase căpușe!
Stau niste lipitori si mananca banii publici degeaba ! Angajati oameni competenti , nu cocalari izmeniti , care stiu doar sa se penseze!