Palas Mall - Evenimente - Have a very Xmas!
Soții Miron-Avisso au comis o fraudă de 2 milioane de euro din fonduri UE. Au înșelat statul cu un SRL fantomă / EXCLUSIV
1c8fd3d055643b4baaa6932009c7b35a_XL

Soții Miron-Avisso au comis o fraudă de 2 milioane de euro din fonduri UE. Au înșelat statul cu un SRL fantomă / EXCLUSIV

Ultima actualizare: 4 februarie 2024Autor: Vizualizări: 1

1c8fd3d055643b4baaa6932009c7b35a XL

Nimeni din industria IT din Iași n-a auzit de Asociația Patronală Tehnologia Informației, iar pagina de FB are doar 38 de urmăritori

REPORTER n-a găsit hotărârea judecătorească prin care această asociație a fost înființată

Mirabela și Ovidiu Miron nu spun cine sunt cei 15 membri din industrie care fac parte din asociație

Tot dosarul de eligibilitate este un fals, dar soții Miron au accesat totuși două proiecte de 1,81 milioane de euro ca „asociație patronală”

Deturnarea banilor europeni este extrem de susceptibilă deoarece axa pe care s-a aplicat era dedicată exclusiv organizațiilor patronale pe ramuri industriale și camerelor de comerț

Mirabela Miron (Avisso) și soțul, Ovidiu Miron, au luat finanțări de aproape două milioane de euro pe proiecte dintr-o axă rezervată exclusiv asociațiilor patronale și camerelor de comerț, fără ca ei să fie eligibili.
ONG-ul soților Miron, ei înșiși consultanți în accesarea de fonduri europene, este o entitate-fantomă, cu activitate zero, fără cifră de afaceri și fără o listă de membri reali. Asociația Patronatul Tehnologiei Informațiilor este total necunoscută companiilor de IT ieșene, fiind un brand falsificat, după modelul Adibas în loc de Adidas. Pseudo-asociația Mirabelei Miron nu se regăsește nici în Registrul Patronatelor din România.
Dar soții Miron au accesat fonduri dedicate exclusiv asociațiilor patronale reale, recunoscute. Eligibilitatea firmei lor în „POCU – Programul național Competențe Digitale pentru angajații din sectorul IMM” este frauduloasă.
Legislația în domeniul asociațiilor patronale este extrem de drastică. Nu poți scoate din mânecă un simplu nume înregistrat la Registrul Comerțului. Deși REPORTER DE IAȘI a insistat 48 de ore la soții Miron pentru explicații, aceștia au refuzat să dea declarații. Au cerut mai mult răgaz și au spus că „asociația a fost verificată, fiind supusă unui audit”.

ovidiu miron

Ovidiu Miron conduce Asociația Patronală Tehnologia Informației

Au dat lovitura cu 8,8 milioane de lei

Pe lista proiectelor care au obținut finanțare pe apelul „Îmbunătățirea nivelului de cunoștințe aferente sectoarelor economice identificate conform SNC si SNCDI ale angajaților”, se regăsește, la pozițiile 12 și 13, „Patronatul Tehnologiei Informației”, cu două proiecte.
Primul este „IMM IT. Competențe digitale pentru IMM competitive”
– valoare totală 4.677.003 lei (4,6 milioane lei nerambursabil). Al doilea proiect are denumirea „Facilitarea îmbunătățirii aptitudinilor digitale a angajaților prin programe de formare – EVO IMM” – valoarea totală fiind de 4.134.502 lei (din care nerambursabil 4,071 milioane de lei).
Ambele proiecte sunt trecute în documentul oficial emis de către AM-POCU din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene ca fiind ale unor „organizații patronale, federații patronale, confederații patronale sau unipatronale teritoriale”.
Identificarea entităților juridice eligibile este esențială pentru că o organizație patronală nu este o simplă asociație. Legislația prevede câteva diferențieri clare față de un simplu ONG, existând un număr minim de membri (dintr-o anumită ramură economică sau industrie) care se asociază.

proiecte

Proiectele câștigate de ONG-ul fantomă al soților Miron. Eligibilitatea dosarului pe care l-au depus este de „organizație patronală”, dar nu există o acoperire în realitate

Unde sunt cei 15 membri? Nimeni din Iași nu a auzit de Tehnologia Informației

Conform Legii Patronatelor – 356/2001, înființarea unui patronat este certificată în instanță, prin participarea unui număr minim de membri. „Conform legii, există condiții restrictive. Organizația patronală trebuie să fie înființată de 15 membri – firme sau persoane fizice autorizate sau de către 5 membri din ramurile în care aceștia dețin o cotă de 70% din piață”, a explicat simplificat condițiile de înființare Vasile Diacon, decanul Colegiului Consilierilor Juridici Iași.
Dar de patronatul înființat de către Ovidiu Miron și soția, Mirabela Miron (Avisso), nu a auzit nimeni din piață. „De Ovidiu Miron știu dar de acest Patronat al Tehnologiei Informației nu am auzit, Poate pentru că noi lucrăm mai mult cu multinaționale, nu avem colaborări cu firme mici cu acționari români”, a precizat Dan Zaharia, fondator Fab Lab Iași.
Alți doi administratori ieșeni de firme din domeniul tehnologiei și informaticii spun că nu au auzit de această asociație patronală, dar nu au dorit să-și divulge identitatea.
„Nu am auzit de așa ceva la Iași, nu am fost niciodată contactați”, a spus unul dintre aceștia.
În comunicatele oficiale, a
dresa Asociației Patronale apare ba într-un apartament din cartierul Alexandru cel Bun, ba în vila din Galata a soților Miron. Numărul de telefon din datele de contact menționate în proiectele finanțate din fonduri UE aparține Avisso, deci nu există niciun dubiu în implicarea soților Miron în această afacere. Codul unic de înregistrare (CUI) datează din 2019, când pare să fi apărut oficial, fie și ca entitate juridică de sertar.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Propunere PNL: 3.710.000 lei pentru achiziționarea de material didactic în creșele, grădinițele și școlile din Municipiul Iași

finante 2021

Foarte ciudat, asociația soților Miron nu are nicio activitate economică declarată în 2021, dar totuși a fost eligibilă pentru două proiecte europene însumând 1,81 milioane de euro

Mistificări, falsuri, inadvertențe care nu sunt explicate

Specialistul în Drept Vasile Diacon a mai făcut o precizare: înființarea unei organizații patronale, cum este definită prin lege, se face doar prin hotărâre a instanței. „După ce se strâng minim 15 firme sau persoane fizice autorizate sau, în anumite cazuri, 5 membri care dețin 70% din piață, acestea trebuie să ceară în instanță hotărâre de înființare”, a spus Vasile Diacon.
REPORTER DE IAȘI a verificat îndelung portalul instanțelor de judecată din România pentru a identifica actul de înființare emis în cadrul Patronatului Tehnologia Informațiilor, ONG-ul soților Miron. Căutările REPORTER cuprind perioada 2019-2023, dar nu am găsit nicio hotărâre a vreunei instanțe din România. Ovidiu și Mirabela Miron nu au dorit să explice această anomalie.
În sensul eligibilității prevăzute în axa POCU pentru Asociațiile Patronale și Camerele de Comerț, înființarea prin hotărâre judecătorească era obligatorie.
Altă neconcordanță importantă descoperită de REPORTER: într-un document de la o licitație organizată în cadrul unuia dintre cele două proiecte se menționează faptul că Asociația Patronatul Tehnologiei Informației figurează în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor la poziția 1 din 13.02.2017.
Registrul a fost consultat de REPORTER DE IAȘI, numele organizației înființate de soții Miron nu există. În al doilea rând, cum poate figura în februarie 2017 dacă are un CUI eliberat în anul 2019?
Altă observație relevantă: pe site-ul Ministerului de Finanțe se regăsesc alte patronate și obligatoriu în cazul lor este menționat numărul deciziei judecătorești. În cazul Asociația Patronatul Tehnologiei Infomației este menționată o sentință care nu are legătură cu înființarea acestui patronat. Este pur și simplu o mistificare.

mirabela miron2

Mirabela Miron a spus că nu poate prezenta datele cerute din memorie și că ne va răspunde zilele următoare

Cum funcționează o organizație patronală reală din Iași

Să luăm un studiu de caz. Mioara Gociu, inițiatoarea organizației patronale Breasla Constructorilor Ieșeni, a precizat că aceasta are peste 40 de membri. Gociu explică faptul că a accesat fonduri europene cu organizația, dar după mai mulți ani de activitate.
„Am avut trei proiecte luate, fiecare de câte 250.000 de euro, dar s-au făcut niște lucruri palpabile: au venit studenți în practică, am inițiat modificări legislative pe calitatea aerului – care vor produce efecte, am forțat aschiziționarea și montarea, în acest an, a unor sisteme de monitorizare a calității aerului. Despre o organizație patronală cu zero activitate care ia două proiecte de câte un milion de euro nu pot spune decât că este stranie. Noi am accesat pe măsură ce am implementat, nu ne-a dat nimeni atâția bani, deși avem nume puternice în asociație”, declară Mioara Gociu.

captura fb

Pagina de FB a asociației fantomă are doar 38 de urmăritori, dar teoretic numără zeci de membri afiliați și organizează cursuri de aproape 2 milioane de euro

Criteriile de eligibilitate sunt clare ca lumina zilei

REPORTERIS îți recomandă și ...
Propunere PNL: 3.710.000 lei pentru achiziționarea de material didactic în creșele, grădinițele și școlile din Municipiul Iași

Criteriile de eligibilitate în cadrul axei pe care a aplicat ONG-ul Mirabelei Miron sunt extrem de clare, „în sensul art. 4 din OUG 94/2020”. În cadrul Programului național „Competențe digitale pentru angajații din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii” sunt eligibile următoarele:

a) organizații patronale, federații patronale, confederații patronale sau uniuni patronale teritoriale – persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial
b) asociații de întreprinderi
c) camere de comerț și industrie

Asociația Patronatul Tehnologiei Informații a făcut parte din prima categorie (litera a). REPORTER DE IAȘI nu are în acest moment explicația declarării ca eligibilă a acestei asociații.
Valoarea totală a programului a fost de 20,8 milioane de euro, țintele fiind de minim 5.750 de angajați care beneficiază de programe de formare, cel puțin 575 de întreprinderi sprijinite și cel puțin 4.600 de persoane care dobândesc o calificare. De asemenea, se prevedea ca minim 69 de IMM-uri să introducă propriile programe de învățare la locul de muncă după finalizarea proiectului de sprijin.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Micul tiran din Primărie: inspectorul Ghergheșanu ocupă abuziv boxele de la Bloc Cina, unde și-a pus pat și duș. Spațiul e al locatarilor

patronatul roman harghita

Cum arată un Patronat care chiar există: Patronatul Român Harghita se prezintă cu nume, prenume și fotografii ale unor membri reali. Au accesat și ei fonduri europene pe aceeași axă ca soții Miron

Mirabela Miron: „Vom răspunde”

REPORTER DE IAȘI a inițiat discuții cu Mirabela și Ovidiu Miron despre organizația patronală și condițiile îndeplinite de aceasta pentru a accesa fonduri de aproape două milioane de euro.
Inițial, Ovidiu Miron a solicitat, luni, 23 ianuarie, întrebări în scris, spunând că nu știe detalii pe de rost. Au trecut mai mult de 24 de ore fără să răspundă la întrebări. REPORTER DE IAȘI a revenit marți, 24 ianuarie, discutând telefonic cu ambii soți. Aceștia au motivat că sunt zile libere și că nu vor să dea curs solicitării de informații din partea ziariștilor.
„Vă vom răspunde zilele următoare”, a spus Mirabela Miron.
Patroana Avisso, firmă axată pe servicii de contabilitate și consultanță pe fonduri europene, a afirmat că nu-și amintește detaliile juridice legate de Asociația Patronală Tehnologia Informației, dar că această organizație a fost verificată în urma accesării fondurilor europene.
REPORTER DE IAȘI a întrebat precis care este numărul de înregistrare a sentinței judecătorești de înființare, a cerut numele societăților-membre în cadrul Asociației precum și enumerarea condițiilor îndeplinite din cadrul Legii Patronatului.

VOM REVENI. Primii 400.000 de lei din cadrul acestor proiecte au ajuns deja la un furnizor-fantomă, o firmă cu 0 lei cifră de afaceri în 2021, prieten de familie cu soții Miron. Povestea cheltuirii banilor, în EPISODUL 2.

site patronatul

Site-ul Patronatului Tehnologia Informației din Iași are o imagine luată de pe internet și niciun nume la vedere sau alte date de contact. O fantomă

Ce prevede exact legea privind înființarea Asociațiilor Patronale

„Capitolul 2. Constituirea, organizarea şi funcţionarea patronatelor

Articolul 3

(1) Patronatele sunt constituite pe activităţi economice şi organizate pe secţiuni, diviziuni, ramuri şi la nivel naţional.

(2) Un număr de cel puţin 15 persoane juridice înmatriculate sau persoane fizice autorizate potrivit legii poate constitui un patronat.

(3) Se pot constitui patronate şi cu un număr de cel puţin 5 membri în ramurile în care aceştia deţin peste 70% din volumul producţiei.

(4) Patronatele îşi pot constitui structuri organizatorice teritoriale proprii, cu sau fără personalitate juridică. Structurile organizatorice teritoriale fără personalitate juridică îşi desfăşoară activitatea în baza statutului patronatului din care fac parte”.

site asociatia constructorilor de automobile din romania

Așa arată o asociație patronală adevărată: cea a constructorilor de automobile din România. S-a auzit de Ford, Dacia, Daimler etc.

Pagina organizației lui Miron are doar 38 de urmăritori. Asociația e invizibilă

Site-ul „Patronatul Tehnologiei Informației” nu prezintă date relevante despre cine sunt membrii organizației. Sunt doar informații cu caracter general, de ordin legislativ, declararea unor bune intenții și menționarea celor două proiecte finanțate din bani europeni.
Nu există persoane de contact.
Pagina de Facebook a asociației soților Miron are doar 38 de urmăritori, pagina părând a fi deschisă în iulie 2022. Pagina prezintă câteva anunțuri privind organizarea unor cursuri. Nu există reacții sau comentarii, ca și cum pagina ar fi invizibilă.
Prin comparație, site-ul unui alt câștigător de proiect similar de pe lista pe care se regăsește Patronatul Tehnologiei Informației, Filiala Patronatului Român din Județul Harghita, prezintă informații detaliate despre structura organizației și identitatea membrilor, persoane juridice. Echipa de conducere este prezentată cu nume și fotografii.
La fel este și în cazul Patronatului Serviciilor de Securitate, alt câștigător de proiecte de 2 milioane de euro: site-ul este cu numeroase date, organizația există, este vizibilă și are activitate.
Pe lista câștigătorilor sunt câteva camere de comerț din țară – Alba, Mureș, Neamț, Brașov.
Axa proiectelor finanțate este deschisă de Asociația Constructorilor de Automobile din România – proiect de digitalizare în ramura industrială de 1 milion de euro. Site-ul Organizației patronale prezintă în detaliu membrii, precum și ale informații relevante.

[article id=”120314″ /]

 

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

  • Trei cadre didactice tinere ale Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) au câștigat proiecte importante în competiția națională organizată de UEFISCDI, „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE) 2023”, în domeniile Științele vieții aplicate și biotehnologii și Științe inginerești.  

    Autor: |Ultima actualizare: 5 decembrie 2024|Timp citire: 3,1 min|Vizualizări: 106|

Editorial

Ateneu Iași - program decembrie 2024
Palas Mall - Evenimente - Have a very Xmas!

Articole din aceeași categorie

REPORTERIS îți recomandă și ...
Afacerea Han Tătar: Niculiță fuge de alunecări furând adresa unui bloc vechi de 35 de ani
Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

Palas Iasi

Alte articole