Arcadia Spitale si Centre Medicale
<span class="rosu">Tristețea antrenorilor neplătiți de 3 luni</span> la Poli Iași: abandonați de Primăria lui Chirica, lucrează cu sute de copii și sunt muritori de foame
Gelu Paveliuc, fostă glorie, actual antrenor de copii, neplătit de 3 luni

Tristețea antrenorilor neplătiți de 3 luni la Poli Iași: abandonați de Primăria lui Chirica, lucrează cu sute de copii și sunt muritori de foame

Ultima actualizare: 5 martie 2025Autor: Vizualizări: 1511
  • Cei 15 antrenori n-au mai primit bani din decembrie, dar în total sunt 29 de salariați din Academie neplătiți de luni de zile
  • Atmosfera la club este cumplită: seamănă cu falimentul din 2011
  • Antrenorii se simt umiliți, clubul nu are bani, Primăria nu le-a votat bugetul
  • La Poli sunt datorii de 4 milioane de euro, iar antrenorii de la Academie au fost sacrificați
  • Teoretic, rostul banilor publici este să sprijine în primul rând sportul la nivel de juniori. La Iași e invers, fotbalul amator este abandonat
  • Academia e în comă: baza sportivă este deplorabilă, moștenită din anii ’50, vestiarele și toaletele arată ca o pușcărie, părinții suportă toate costurile, chiar și mingile cu care se joacă
  • La 16 ani, cei mai buni jucători pleacă la București sau la Cluj, unde au condiții și primesc atenție
  • La Iași, nu îi ia nimeni să joace, pur și simplu termină junioratul și dispar, pentru că Poli aduce „no name”-uri gratis din țări exotice
  • Din Academie au plecat în ultimii ani Târnovanu, Vlad Ilie, Panțîru și Crețu

„Ne-am obișnuit deja ca noi să suportăm toate cheltuielile: echipamente, deplasări, mingi și altele. La club este o atmosferă tensionată din această cauză”, spun părinții copiilor înscriși la grupele de fotbal ale Academiei de Fotbal Politehnica Iași.
De trei luni, 15 antrenori ai copiilor nu sunt plătiți, alături de ceilalți angajați ai structurii – maseuri, preparatori. Sunt 29 de oameni cu salarii restante în timp ce conducerea clubului dă din umeri, afirmând că „este o situație normală”.
Antrenorii spun că a mai existat o singură dată ceva asemănător, pe vremea când antrenor la echipa mare era Ionuț Popa. Atunci, clubul a fost falimentat, acum toți se gândesc că urmează aceeași traiectorie. „Lipsesc foarte multe aici”, spun antrenorii, care vor să rămână sub anonimat.
Conducerea Academiei și a clubului de fotbal arată o cu totul altă imagine: e ceva trecător, s-a mai întâmplat, juniorii au început să ajungă la echipele mari. Anul trecut, în Academie au intrat 200.000 de euro, dar banii nu ajung pentru toate cheltuielile. Abia acoperă salariile, iar diferența este mereu așteptată ca o izbăvire dintr-o alocare suplimentară de la bugetul local al Iașului. Bugetarea nu se face niciodată la nivelul cheltuielilor reale.

antrenament 1

Copiii sunt abandonați de Primărie, deși banii publici ar trebui alocați cu prioritate pentru sportul la nivel de juniori

Antrenorilor le e frică de faliment

Antrenorii de la Academia Politehnica Iași au de luat salarii pe ultimele 3 luni. Ultimele plăți au fost făcute în decembrie, nici atunci nu au fost acoperite toate datoriile către angajați. Structura are 29 de angajați, dintre care 15 sunt antrenori de diferite categorii (A, B și C) la toate grupele de juniori, de la U6 (sub 6 ani) la U18 (sub 18 ani).
„E o situație stresantă, noi ne-am prezentat la antrenamente, ne-am făcut orele, dar nu am fost plătiți. Unii de două luni, alții de trei luni. A mai fost o situație asemănătoare cu foarte mulți ani în urmă, când la echipa mare antrena Ionuț Popa. Atunci, clubul a fost falimentat, nu s-a mai redresat. E posibil să aibă aceeași soartă și acum, nu știm. Dar bănuim că dacă va fi falimentat, clubul va apărea sub o altă formă. Oricum, din cauza situației financiare și juridice, o ieșire trebuie să existe în această lună. Ori vor fi achitate salariile restante, ori e faliment”, explică antrenorii consultați de REPORTER DE IAȘI.

kereszy cimpeanu colaj

Fostele glorii Adrian Kereszy și Ioan Câmpeanu fac antrenamente și au ajuns să nu-și mai primească nici măcar salariul de câteva sute de euro

Fostele glorii sunt acum antrenori la Academie

În august 2024, clubul a anunțat că intră în concordat preventiv (procedură destinată societăților în dificultate care presupune realizarea și aplicarea unui plan de achitare a datoriilor și de redresare), procedură ce a afectat și Academia. Conform comunicatului, clubul avea la acea dată datorii vechi de 7 ani, în valoare de 10,5 milioane de lei, din care 8,5 la bugetul de stat.
„Suntem mulți antrenori, toți ne confruntăm cu aceeași problemă. Problema pentru club este cu mult mai gravă pentru că la licențiere dacă nu ți-ai plătit datoriile, ești depunctat și descalificat, nu vei fi înscris în campionat. Munca de la juniori este enormă, sunt copii talentați la Iași, pentru care singura ieșire din sărăcie o reprezintă sportul și e un pericol major să nu o mai facem, dacă intrăm în faliment”, a spus unul dintre antrenorii de la juniori.
Sumele nete restante către fiecare antrenor sunt între 5.000 și 12.000 de lei, în funcție de salariul fiecăruia și de lunile restante.
La club, cele mai mici salarii nete le au antrenorii de la grupele mici care au licențe C (2.500 de lei net lunar). Antrenorii cu licențe B de la grupe mijlocii au salarii de 3.500 de lei net, cei de la grupele de 16-18 ani, dacă au și licență A, iau 4.000 de lei net lunar. Printre antrenori se numără Dănuț Cananău, Ioan Câmpeanu, Adrian Kereszy, Bebe Manole, Mihai Drăgoi, Adrian Cotan, Gelu Paveliuc, Cristian Meiu.

teren tineretului

Terenul Tineretului a fost un cadou al Federației Române de Fotbal. Nu vreți să știți cum arată vestiarele și toaletele. Îți întorc stomacul pe dos

Un salariu restant e tocmai din august

REPORTERIS îți recomandă și ...
Chirica, termină baletul cu Asimionesei pentru Vila Compiața: trece-o în patrimoniul public!

Președintele Academiei, Cezar Honceriu, spune că nu există restanțe de 3 luni la plata salariilor. „Din ce știu, antrenorii și-au primit salariile pentru luna decembrie acum câteva zile. La salarii, întârzieri mai apar. E posibil să mai fie la unele persoane o jumătate de lună restantă, poate chiar o lună. Este o situație generată de aplicarea concordatului, care a stabilit anumite plăți, la anumite termene, către terți. E posibil ca la unii dintre noi să mai fie o restanță salarială, dar e din cauza eșalonărilor din perioada anterioară”, explică Cezar Honceriu, managerul Academiei.
Președintele de la Poli Iași, Florin Briaur, a cerut un răgaz să se informeze și apoi a trimis o declarație scrisă: „Se înregistrează restanțe la salariul din luna ianuarie și salariul pe luna august a anului trecut, prins în planul de plăți omologat de judecătorul sindic. Acest salariu trebuie plătit până la 31 mai.
Nu este o situație deloc confortabilă pentru noi, dar restanțe salariale sunt la majoritatea cluburilor de fotbal susținute de autoritățile locale și județene, care nu pot direcționa bani pe proiecte sportive, decât după aprobarea bugetului consolidat de venituri si cheltuieli. Depunem eforturi să plătim în perioada imediat următoare”
.
Lipsa unui buget local pe 2025 nu este o scuză, legea permițând entităților publice, cum e și cazul Academiei de fotbal, să funcționeze lunar cu 8% din bugetul aprobat anul anterior. La Poli nu mai sunt bani, nu e vorba de obstacole birocratice, iar copiii au fost sacrificați.

Părinții: „Oricum noi suportăm toate plățile”

Atmosfera în grupurile de părinți de la Academia Politehnica Iași este tensionată din cauza veștilor din ultima vreme și a incertitudinii. „Noi suntem obișnuiți demult să plătim toate cheltuielile. Părinții suportă toate cheltuielile: echipamente, deplasări, mingi și altele. La club este o atmosferă tensionată din cauza problemelor financiare. Mai noi, suportăm și salariile antrenorilor, oamenii n-au nicio vină, ei și-au făcut orele”, spun unii părinți.
Ei susțin că, de mulți ani, clubul pune la dispoziție doar un teren de antrenament și câteodată nici pe acela. Marele reproș legate de condiții: echipele de juniori se antrenează pe Stadionul Tineretului, unde vestiarele și băile sunt un dezastru, sau pe gazonul artificial de lângă terenul de antrenament al echipei mari, unde nu există nici vestiare, nici băi.

briaur si chirica

Mihai Chirica n-a băgat în 10 ani niciun ban în Academia de Fotbal. Singurele investiții au fost ale Federației. Primarul face propagandă și e fericit contabilizând eșecuri în serie

Condițiile sunt deplorabile pentru un oraș atât de mare

„Nici pomeneală de baze de antrenament cum au alte academii din țară sau din străinătate, unde totul e suportat de cluburi. Am mai întrebat și noi prietenii din afară care au copiii la cluburi. Nu suportă ei nimic, clubul pune toate cheltuielile legate de antrenamentul copiilor talentați, care sunt considerați de viitor”, spun părinții.
Organizarea cluburilor din primele ligi europene presupune existența unor centre foarte puternice de juniori. Acestea sunt adevărate fabrici de bani pentru echipele mari, pentru că sunt centre care descoperă jucători valoroși care, după un rodaj de câțiva ani la tineret, sunt vânduți cu sume uriașe la alte cluburi. Cheltuielile academiilor fac parte din bugetele anuale asumate ale cluburilor.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Milionara sexy Andra Cărare s-a angajat la Guvern. De la 600.000 de lei profit la 7.000 de lei salariu
REPORTERIS îți recomandă și ...
Firmă nou-înființată, 30% profit din afaceri cu dulciuri încheiate cu Primăria

Academia este puternic subfinanțată

Bugetul asigurat din alocările bugetare anuale pentru Academia Politehnica Iași este de aproximativ 200.000 de euro. Dar banii nu sunt suficienți nici pentru tot fondul de salarii. Acesta este de aproximativ 120.000 de lei lunar, adică 1,44 milioane de lei pe an. Academia este mereu subfinanțată, diferența pentru fondul de salarii și pentru alte cheltuieli e mereu obținută în timpul unui an prin suplimentări de la bugetul local.
În opoziție cu ce spun părinții – că ar acoperi toate cheltuielile, șefii clubului spun că o parte importantă din alocarea anuală se duce pe echipamente, deplasări, burse, alimentație, recuperare.
„Bugetul este pe an calendaristic, nu pe an competițional. În 2024, bugetul direct al Academiei a fost de 440.000 de lei de la club și încă 500.000 de lei de la FRF. Acum doi ani la fel. În 2025 nu va mai exista această alocare de la FRF. Banii sunt necesari pentru deplasări, pentru mingi, pentru toate echipamentele, pentru salarii. Și oricum, suma este insuficientă”, a explicat Florin Briaur, managerul executiv al Politehnicii Iași.
Cu alte cuvinte, Academia are încasări de 1 milion de lei pe an și cheltuiește doar pe fondul de salarii cu aproape 500.000 de lei mai mult. Datoriile sunt inevitabile. Gaura se acoperă de la un an la altul prin rectificări întârziate.
„Avem o mică întârziere salarială acum, la început de an, dar asta se reglează pe parcurs. Pentru licențiere, ai nevoie să ai achitate datoriile până pe 15 aprilie pentru tot ce înseamnă salarii la nivel de 31 decembrie. Întârzieri au mai fost, pentru că noi primim finanțare de la bugetul local, după ce acesta este aprobat. Am avut în trecut și întârzieri de 8 luni pe care le-am rezolvat ulterior”, a mai explicat Florin Briaur.

cezar honceriu

Cezar Honceriu, șeful Academiei, minimalizează criza financiară, dar el nu este afectat, își ia salariul la timp și nu înțelege supărarea antrenorilor

La 16 ani, cei mai buni jucători pleacă în alte orașe

Principala nemulțumire a părinților, copiilor și antrenorilor este legată de faptul că, de la un anumit punct, în general de la 16 ani, juniorii nu mai au viitor la Iași. Traseul lor sportiv se termină brusc, echipa mare nu-i vrea, nu-și găsesc locul la alte echipe.
„Obiectivul academiei e acum să-i ducem către fotbalul de performanță, să lămurim clubul Politehnica Iași să-i promoveze. În ultimii 5 ani am avut jucători formați la academie care au ajuns ori la clubul mare, ori la alte echipe. Târnovanu e format 100% la Poli Iași, Vlad Ilie e produs 100% la Academia Poli Iași. Panțâru – format la Iași. Crețu, de la echipa națională, a fost luat de la LPS. Noi suntem formatori de copii, ne trebuie o structură prin care să asigurăm transferul jucătorilor către seniori. Putem face asta cu echipe de liga a treia, juniorii pot merge un an sau doi in C. Promovarea jucătorilor a lipsit la Iași, asta vrem să rezolvăm. Acum câțiva ani nu ajungeam în primele 6 echipe de juniori din țară. Acum jucăm în elită, suntem în primele 24 de academii din țară, ajungem în primele 6 echipe din țară. Antrenorii au fost școlarizați, au licențe, i-am format, au început să vină și performanțele”, mai spune Cezar Honceriu.
Dar Poli nu ține echipă în Liga a treia pentru că nu are bani. Juniorii nu sunt promovați nici la prima echipă și atunci pleacă spre alte orașe. Cei mai talentați sunt recrutați de alte cluburi.
Chiar iarna aceasta, cei mai buni doi jucători au plecat la Rapid și la U Cluj. Au găsit acolo baze serioase de antrenament, condiții superioare celor de la Iași, inclusiv promisiuni ferme de viitor.

antrenament 4

Rezultatele grupelor de juniori s-au îmbunătățit în ultimii ani, iar răspsunsul lui Chirica a fost să nu plătească salariile antrenorilor. Din cauza lipsei de perspectivă, cei mai buni juniori pleacă din Iași

Investițiile la Iași sunt o iluzie, nu le mai crede nimeni

Și la Iași se discută despre investiții pentru creșterea calității condițiilor de antrenament: o bază cu săli de forță, sală de mese, locuri de cazare, cabinete medicale, săli de curs, terenuri de iarbă. Pentru Primăria Iași nu reprezintă o prioritate, dar este tocmai genul de investiție care tocmai s-a finalizat la Rapid.
Echipa din București are acum o bază pentru juniori de câteva milioane de euro. Se adaugă și deschiderea către campionatul din Italia, după ce Dan Șucu a preluat Genoa, iar antrenorii de la Iași spun că orice junior de la Iași va prefera să plece la București.
Iașul putea avea o bază modernă la Stadionul Tineretului dacă Primăria Iași chiar s-ar fi ocupat de proiect. Gazonul a fost refăcut cu banii FRF, în 2017, apoi Primăria și-a asumat construirea unei baze de antrenament moderne, cu bani de la CNI. Finanțarea a fost pierdută după ce Primăria Iași nu a depus actele necesare la CNI.
În prezent există zvonuri, nicidecum informații oficiale, că ar urma să fie amenajate două terenuri de iarbă la acest stadion. Clădirile rămân aceleași: vechi și insalubre.

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News

One Comment

  1. 954601cb54558100cfaddf919fe7bc274db0203367dadc04608e1932617d9151?s=54&d=mm&r=g
    Marius Bodea 6 martie 2025 at 17:05 - Reply

    Ce performanță remarcabilă pentru primăria condusă de Mihai Chirica! Să lași antrenorii copiilor să lucreze fără plată timp de 3 luni în timp ce baza sportivă arată ca o închisoare, este cu adevărat o realizare demnă de laudă. Părinții care trebuie să suporte toate cheltuielile, de la echipamente până la deplasări, sunt sigur că sunt încântați să vadă cum banii publici sunt direcționați cu atâta grijă și atenție. Iar faptul că cei mai talentați juniori pleacă în alte orașe pentru că la Iași nu au nicio perspectivă, doar demonstrează viziunea de anvergură a primarului Chirica privind dezvoltarea sportului de masă. Bravo, domn’ primar! Dacă tot nu reușiți să investiți în infrastructura sportivă a orașului, de ce nu încercați să vă concentrați eforturile pe o altă pasiune a dumneavoastră – arhitectura? Poate ați putea proiecta un monument impresionant în cinstea propriei persoane, care să acopere practic toate lipsurile din domeniul sportului. Sau, de ce nu, ați putea chiar să vă mutați sediul primăriei într-o fostă bază sportivă, transformând-o într-un palat al vanității. Astfel, cel puțin ați rezolva problema lipsei de spații pentru antrenamente. Creativitatea nu vă lipsește, doar trebuie să o canalizați în direcția corectă – aceea de a servi interesele comunității, nu doar ale propriului ego.

Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

  • Cu puțin timp în urmă, IPS Cardinal Farrell a anunțat cu tristețe moartea Papei Francisc, cu aceste cuvinte: „Dragi frați și surori, trebuie să anunț cu profundă tristețe moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. La 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Părintelui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și dragoste universală, mai ales în favoarea celor mai săraci și mai marginalizați. Cu o imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat ucenic al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii infinite de milă a Dumnezeului Unic și Treinic.”

    Autor: |Ultima actualizare: 21 aprilie 2025|Timp citire: 3 min|Vizualizări: 126|
Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

Palas Iasi

Alte articole