
Tunul Callimachi: clădirea se auto-demolează de 7 ani, vânzătorul a umflat milionul, Chirica a plătit cu banii noștri și a abandonat-o. Cel mai scump depozit din Centrul Iașului
- Altă clădire ultra-centrală, fostul Muzeu al Teatrului, stă de trei luni fără chiriași, deci spații mari sunt oricând la dispoziție, existând un excedent pe piața de birouri
- 300 metri mai încolo, Casa Callimachi, de dimensiuni comparabile, e doar o gaură neagră pentru bugetul local: a fost plătită dar nu e folosită la nimic
- S-o ții de șapte ani în conservare, după ce ai plătit 813.000 de euro, înseamnă că nu aveai nevoie de clădire
- Dacă avea nevoie de spațiu, Chirica putea închiria Muzeul Teatrului
- Stupoare: după ce a plătit o clădire cu grad seismic 1 și nu a investit niciun leu pentru a o repune în circuit, Primăria anunță că face abia acum, după șapte ani, o expertiză tehnică
- Chirica nu justifică acești bani: nu a urmărit fonduri europene, nu a investit de la bugetul local, nu a căutat un parteneriat privat. Pur și simplu a creat un prejudiciu din bani publici
De 3 luni, imobilul fostului Muzeu al Teatrului, din apropierea Universității de Medicină, a fost scos la închiriat. Două niveluri, 640 mp utili, la o chirie de 6.000 euro lunar. Clienții nu prea se înghesuie. „IT-ul e la pământ”, a spus reprezentantul lui Jacques Theitler, actualul proprietar, după ce foștii chiriași care activau în acest domeniu au plecat.
Este o dovadă în plus că achiziționarea casei Callimachi – Ghica, tranzacție din 2017, a fost o afacere profitabilă pentru vânzător și mai puțin pentru cumpărător. La inițiativa lui Mihai Chirica, Primăria a luat casa de pe Cuza Vodă de la Cătălin Crișu, soțul judecătoarei Anda Crișu Ciocîntă, actuală vicepreședintă la Curtea de Apel, cu fix 813.000 euro.
Înaintea tranzacției, în august 2017, clădirea a fost prezentată ca fiind „renovată recent”, în martie 2018 era încadrată în „clasa de risc seismic II” pentru ca în decembrie 2018 să fie înscrisă „în clasa I de risc seismic”.
Au trecut 7 ani și trei luni de când Primăria a cumpărat construcția și aceasta este în prag de autodemolare. Consolidarea și reabilitarea nu au un orizont clar de timp. Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al municipalității, a spus că va fi executată o nouă expertiză tehnică. În schimb, primarul Chirica a afirmat că acum casa e un depozit, că are expertiză, dar că îi lipsesc fondurile pentru reabilitare.

Casa Callimachi, de pe Cuza Vodă, a fost plătită „ca să lase ceva în urmă” – cum se justifica Mihai Chirica. Ceva în urmă e tencuiala care cade de pe pereți la o clădire transformată în depozit
„Muzeul Teatrului”, niciun chiriaș în trei luni
Pe piața liberă, cumpărările și închirierile de clădiri centrale, mari, cu statut de monument istoric, merg extrem de greu. Ultimul exemplu de acest fel este cea situată pe strada Vasile Alecsandri nr. 3.
Amplasat la câteva sute de metri de UMF, imobilul a fost, în trecut, casa familiei Alecsandri, ulterior Muzeu al Teatrului, iar în ultimii ani a revenit urmașilor fostului proprietar. Acum, aceasta este deținută de Jacques Theitler.
Potrivit datelor de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, clădirea are două niveluri cu suprafața utilă de 315 mp pentru parter și 325 mp pentru etaj, deci un total de 640 mp. „Chiria este de 6.000 euro/lună pentru toată suprafața”, a afirmat reprezentantul lui Theitler. Acesta a precizat că a avut câteva telefoane de tatonare, dar că, în ultimele trei luni, nu a reușit să o închirieze.

Casa Callimachi e într-o stare avansată de degradare, iar în fiecare an, ca să scape de presiune, primarul promite o restaurare, un proiect, o finanțare și apoi nu mai face nimic. O clădire abandonată, de care Primăria nu avea nevoie
Purtător de cuvânt: trebuie expertiză nouă
La nici un kilometru depărtare, pe Cuza Vodă, lângă Mănăstirea Golia se află casa Callimachi – Ghica pe care Primăria a cumpărat-o în 2017 cu 813.000 euro. Construcția cu demisol (143 mp utili), parter (413 mp utili) și etaj (430 mp utili) este abandonată. La momentul achiziției, primarul și consilierii locali conveniseră să amenajeze acolo un muzeu. Însă, în cei 7 ani scurși, nu s-a mai investit niciun leu.
„Având în vedere ultimele modificări legislative privind siguranță imobilelor, casa Ghica-Callimachi va fi supusă unei expertize tehnice pentru a putea stabili ce intervenții trebuie efectuate și care sunt pașii de urmat pentru restaurare. Este unul din cele mai reprezentative imobile de secol XIX din zona centrală a orașului, intenția noastră este de a o restaura așa cum era ea inițial, urmând a amenaja acolo un muzeu tematic. Expertiza va fi cuprinsă în bugetul pentru anul acesta”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Reprezentantul municipalității a invocat o metodologie de emitere a avizului tehnic de la Inspectoratul de Stat în Construcții care s-a modificat în noiembrie 2024. Documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice trebuie să conțină analiza stării construcției, concluziile expertizei tehnice, recomandarea intervențiilor necesare.
„De expertiză aveau nevoie și ante 2024. Nu știm ce nu aveau și le trebuie acum”, a spus un specialist în domeniu. Acesta a adăugat că în cazul în care Primăria are deja o expertiză, ea poate fi actualizată la noile norme de proiectare.
Ridicolul situației: cumperi o clădire cu grad seismic, o ții sub lacăt 7 ani și vii abia în 2025 și te gândești că ar avea nevoie de o expertiză. Dacă era necesară această clădire și se justifica achiziția, expertizarea și reabilitarea sa ar fi trebuit să înceapă imediat, din 2017.

Mihai Chirica și-a permis să plătească 813.000 de euro unui privat care ieșise în pagubă și apoi să transforme o clădire istorică în depozit. O hală ar fi costat de 10 ori mai puțin
Primar: expertiză am, bani nu sunt
În ultimii ani, reprezentanții Primăriei au anunțat, periodic, acest gen de operațiuni, niciodată concretizat cu demararea lucrărilor de consolidare și restaurare. Principala problemă este lipsa banilor. Au fost invocate ba fonduri din bugetul local, ba fonduri europene nerambursabile, ba granturi, însă fără succes.
Într-o știre Iași TV Life de-acum câteva zile, primarul Mihai Chirica a amintit, din nou, lipsa fondurilor, afirmând că expertiza este realizată. „Casa Callimachi, deocamdată este un depozit pentru Institutul de Arheologie și acolo sunt foarte multe exponate depuse. Noi încercăm să-i găsim o finanțare. Să începem pe banii noștri este destul de greu pentru că avem multe proiecte începute și vreau să le termin. Dar funcție de cum vom găsi resursele, expertiza tehnică este făcută, vom intra și cu refacerea Casei Callimachi”, a spus primarul.

Fostul Muzeu al Teatrului, retrocedat cu mulți ani în urmă, își caută chiriaș după ce firma de IT care folosea spațiul a renunțat la contract
Cronologia unui proiect ratat complet
* august 2017 – Ședință a Consiliului Local pentru constituirea unei comisii speciale de negociere care să discute prețul cu Cătălin Crișu-Ciocîntă.
Pledoaria primarului Mihai Chirica, așa cum a fost consemnată în stenograme: „Nimeni nu este nemuritor pe aceste funcții, trebuie să le lăsăm și lucruri palpabile de care să se bucure. (…) Dar pentru faptul că suntem cea mai importantă instituți publică din Iași pentru faptul că rolul nostru față de toată comunitatea că vorbim de cea academică, culturală, că vorbim de tineri sau mai puțin tineri este și să le lăsăm ceva din urma noastră cred că este un fapt de mândrie personală pentru fiecare dintre domniile voastre să putem să punctăm la sfârșitul mandatului că uitați nu am cheltuit tot, nu am făcut doar elemente care au un impact electoral evident și toată lumea știe despre ce vorbesc, uitați că am mai lăsat și un edificiu pe care îl puteți exploata peste ani și ani”.
Demersul său a fost susținut atât de consilierii PSD, partid din care Chirica făcea parte atunci, cât și de aleșii PNL aflați, la acea vreme, în Opoziție. Ca destinație, pentru clădire, a fost stabilită amenajarea unui muzeu al Centenarului. Despre starea tehnică a construcției, Ziarul de Iași a notat, în august 2017: „clădire renovată recent”
* noiembrie 2017 – Primăria a cumpărat de la Cătălin Crișu Ciocîntă casa + 2 anexe + 2.261 mp teren contra sumei de 3.735.000 lei = 813.000 euro.
CL a stabilit pragul maxim la 3,75 milioane lei, iar conform contractului de vânzare – cumpărare suma tranzacției a fost de 3.735.000 lei. Deci comisia de negociere constituită de Consiliul Local a reușit să tragă de preț în jos doar 15.000 de lei, adică aproximativ la 0,4%.
* martie 2018 – Apix.ro: „Municipalitatea a lansat o procedură de achiziție pentru proiectarea lucrărilor de consolidare”. Aceeași sursă a mai precizat, citând din caietul de sarcini: „Având în vedere concluziile expertizei tehnice întocmite de SC Grupo SRL, clădirea C1 se încadrează în clasa de risc seismic II”

Clădirea istorică e reabilitată dar stă goală. Ar putea să o cumpere Chirica din bani publici, ca să-i dea o mână de ajutor proprietarului
* decembrie 2018 – Proiect în Consiliul Local pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici. În referatul de specialitate s-au menționat două lucruri relevante:
1) „Expertiza tehnică întocmită de dl. Ing. Ioan Rotărescu, expert tehnic atestat MLPAT și MCC, în urma metodei de evaluare calitativă și cantitativă a decis că imobilul se înscrie în clasa I de risc seismic și necesită măsuri de punere în siguranță față de seism”
2) Valoarea estimată a investiției, pentru consolidare și reabilitare, a fost de 17,5 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 3,7 milioane de euro la cursul de-atunci
* august 2021 – 7IAȘI: „La începutul lunii aprilie a acestui an, actualul lider al PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a adresat o interpelare Ministerului Culturii, solicitând alocarea de fonduri pentru consolidarea Casei Callimachi. Deși este coleg de partid cu ministrul Bogdan Gheorghiu, acesta din urmă nici măcar nu a răspuns la interpelare”
* ianuarie 2022 – Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei, pentru BZI: „Investiția va fi prinsă în bugetul din acest an. Vom vedea despre ce sumă va fi vorba. Ne dorim să îi dăm o utilitate publică acestei clădiri”
* decembrie 2023 – Într-o discuție cu REPORTER DE IAȘI, fostul proprietar, Cătălin Crișu, căsătorit cu vicepreședinta Curții de Apel, a lansat o ipoteză despre achiziția realizată de primarul Mihai Chirica. „O opinie personală pe care o lansez în momentul de față: a cumpărat-o în mod sigur să nu facă ceva cu ea. Să lase de înțeles la toată lumea că a fost un business cu familia Crișu. Asta e părerea mea. A vrut să facă lucrul ăsta. Altfel, nu-mi dau seama de ce n-a făcut ceva acolo”, a spus Crișu.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
One Comment
Piedone ne-a arătat elefantul din vitrină În Piața Nicolina brânzeturile se vând în vitrine calde. E aberant La un magazin privat, dacă faci asta ești închis imediat Tarabele sunt ruginite și murdare Sunt 10 ani de când presa ieșeană scrie despre dezastrul din piețele ieșene Politicieni din Opoziție au pledat de zeci de ori pentru modernizarea piețelor
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole
Primaria si CJ ar putea sa se asocieze ca in cazul cladirii Filarmonicii, sa consolideze Casa Calllimachi si sa mute acolo Biblioteca Judeteana de la CUB, care functioneaza intr-un spatiu provizoriu. Tot vrem sa transformam strada Cuza Voda in spatiu cultural.