
Un baron în mini-fotbal: Mops interzice orice competiție de amatori care nu se joacă pe terenul său. Vicele de la Poli a confiscat mingea: toți banii la el
- Ieșenii care și-au făcut o ligă de amatori la Șorogari sunt amenințați de patronul Magic Pizza cu represalii
- Organizatorul de minifotbal vrea ca toate competițiile din județ să aibă licența Federației la care este vicepreședinte
- E ca și cum nu ai mai avea să joci fotbal în fața blocului pentru că trebuie să-i plătești drepturile lui Mops
- El a spus că orice meci de amatori desfășurat pe teren sintetic cu suprafețe între 16 și 40 m înseamnă minifotbal și el are exclusivitatea în județul Iași
- Aproape că a inventat mingea de fotbal și trebuie să-i plătești taxă
- A trimis somații și amenințări la mai multe competiții de amatori, pentru că acestea sunt un potențial pericol pentru propriile lui afaceri, meciurile pe care le organizează pe terenurile sale
- Legal, orice ONG din România are dreptul să organizeze competiții sportive
În Iași funcționează, din 2004, un campionat de minifotbal care a fost înființat și monetizat de Dan Cojocaru, cunoscut ieșenilor după porecla Mops. Meciurile se desfășoară la terenurile cu taxă ale acestuia, berea de după partide se bea la terasa lui.
În 2025, un fotograf din Iași a înființat un campionat de minifotbal de amatori denumit Liga 5plus1, în care a invitat să participe și echipe din diviziile Liga Magică și Liga Speranței controlate de Mops. A ieșit un scandal uriaș, în care Cojocaru a amenințat cu procese, trimițând hârtii oficiale asumate de Asociația Județeană de Minifotbal, unde el este președinte.
Pe scurt, Mops încearcă să interzică jucătorilor din Liga 5plus1 „Epic la sintetic” să participe la meciurile de la Liga Magică sau Liga Speranței. Promite sancțiuni și procese în numele Federației Române de Minifotbal, cerând licențierea campionatului de amatori.
A scris într-un document pe care l-a trimis reprezentanților din campionatul de amatori că interzice jucătorilor inclusiv să vină la meciurile din Liga Magică în calitate de spectatori. El semnează documentele asociației pe care o conduce și se pune singur în incompatibilitate: spune că este vicepreședinte la Poli Iași și, pentru a accede în funcție, s-a autosuspendat din funcția de președinte al Asociației Județene de Minifotbal.

Mops deține mai multe terenuri de minifotbal în Tudor și Alexandru și nu vrea să tolereze dezvoltarea unor competiții desfășurate în alte locații, pentru că astfel îi afectează veniturile
„Suntem niște prieteni care se întâlnesc să joace fotbal și apoi să bea o bere după meci. Cum să interzică Mops asta? Suntem amatori, nimeni nu câștigă nimic la aceste meciuri, nu avem pretenția de întâlniri oficiale. Practic ne jucăm de-a campionatul”, declară reprezentantul echipei Lisnic Team, Sergiu Bargan.
Se contestă calitatea terenurilor deținute de Mops
Jucătorii din noua competiție au participat, până de curând, în campionatul deținut și promovat de Dan Cojocaru „Mops” – Divizia Galactică de Bahlui. Acesta este compus din Liga Magică (prima ligă) și Liga Speranțelor. Aproape toate meciurile sunt organizate la terenurile deținute de către Cojocaru în Tudor Vladimirescu sau în Alexandru cel Bun.
Veniturile sunt importante: terenurile sunt închiriate de la Mops, iar jucătorii și spectatorii fac consumație la bufetul acestuia. În actuala ediție de campionat sunt 13 echipe înscrise în prima ligă și 18 echipe în cea de-a doua.
„Principala problemă la terenurile lui Mops este calitatea acestora. Din păcate, sunt foarte degradate. Au șanțuri, sunt dure, sunt neîntreținute. Deținătorul lor a decis căe terenurile trebuie să-i producă venituri fără nicio pauză. Dacă le-ar întreține ca la carte, activitatea ar trebui oprită o zi pe săptămână, când nu ar mai fi închiriate. În plus, ar avea costuri cu întreținerea, cu personalul. De aceea, sinteticul e lăsat într-o stare proastă. S-au produs accidentări, inclusiv eu m-am rănit într-un șanț, la un meci oficial”, spune Sergiu Bargan, unul dintre fotbaliștii amatori care au ales noua ligă de fotbal din Iași.
El conduce Lisnic Team, una dintre echipele din Liga Speranței cu șanse de a promova în Liga Magică și pe care Mops a suspendat-o acum.
Jucătorii mai spun că nu există condiții pentru banii plătiți pe terenuri: „Am jucat în campionat la -10 grade. Era foarte frig, pentru economie nu au dat drumul la căldură în balon. Mai bine joc afară, acestea nu sunt condiții pentru 2025”.

Jucătorii spun că terenurile lui Mops sunt neîntreținute, având suprafața sintetică uzată, cu firele bătucite și extrem de scurte. Astfel, terenurile devin dure și sunt periculoase pentru articulații
Mops cerea bani de la organizatori
Un alt reproș este comportamentul lui Dan Cojocaru, atitudinea agresivă și intimidantă față de cei care închiriau terenurile de fotbal. „Acum ceva vreme, echipele participante în Liga Magică au început să plătească un fotograf care să vină la meciuri. Omul făcea fotografii și filme pentru echipe, la solicitarea acestora. După o vreme, Mops a făcut un scandal uriaș: cum își permite cineva să facă bani la meciurile lui fără să plătească? I-a cerut bani fotografului, dar a cerut-o în stilul caracteristic, foarte agresiv. Mulți jucători au fost foarte iritați atunci, până la urmă era dorința lor să aibă fotografii și era obligația organizatorului competiției să asigure partea de imagine”, mai povestește Sergiu Bargan.

Sergiu Bargan organizează meciurile de la Șorogari, fiind avertizat de Mops că încalcă legea
A fost cotextul în care a apărut liga de amatori de care se plânge acum Mops. Fotograful deținea o pagină de Facebook numită Liga 5plus1 unde încărca imagini sau filmări de la meciurile din Liga Magică. În acest an, a transformat-o în pagina unui campionat de minifotbal pentru amatori, având același nume.
Organizatorul a anunțat pe pagină că totul se desfășoară la nivel de amatori, având și un parteneriat cu Primăria Aroneanu, interesată în acest caz de promovarea sportului de masă. „Primăria Aroneanu a pus la bătaie Baza Sportivă Șorogari, recent construită, cu grupuri sanitare noi, cu dușuri, cu spații încălzite. Jucătorii s-au declarat mulțumiți de terenul unde se desfășoară competiția”, a mai spus Sergiu Bargan.
„Mi-a cerut procent din încasări acum doi ani și jumătate, am refuzat, ne-am strâns mâna și am plecat. Am rămas conectat la fenomen și acum a apărut această ocazie de a organiza un campionat de amatori pentru foarte multe echipe nemulțumite de condițiile din liga domnului Cojocaru”, a precizat fotograful Ioan Tărâță, cunoscut după pseudonimul Robin Vasilius.
Orice meci de fotbal din Iași are drepturile exclusive deținute de Mops
La începutul lunii martie, Dan Ștefan Cojocaru – Mops a trimis Primăriei Aroneanu, organizatorului Ligii 5plus1, și Comisiei Județene de Arbitri o notificare în numele Asociației Județene de Minifotbal (afiliată Federației Române) în care spune: „Organizarea oricăror competiții de minifotbal pe raza județului/localității se poate face în mod legal numai dacă dețineți licența de organizare competiții de minifotbal în calitate de structură sportivă în urma eliberării de către Agenția Națională pentru Sport a Certificatului de Identitate Sportivă și avizului de funcționare, sau după caz dețineți o entitate juridică, respectiv dețineți afiliere provizorie sau definitivă la Federația Română de Minifotbal sau Asociația Județeană de Minifotbal Iași”.

Pagina de Facebook a Ligii 5plus1: participanții îl ironizează pe Mops, care încearcă să spună că mingea sferică este element specific Federației Române de Minifotbal
În aceeași adresă Cojocaru cere ca amatorii care organizează Liga5plus1 să înceapă urgent demersurile de afiliere la Federația Română de Minifotbal (FRM), altfel vor fi sancționați că folosesc regulamentul de joc din minifotbal.
El definește minifotbalul ca fiind orice formă de fotbal în sistem de la 2+1 la 8+1 desfășurat pe teren sintetic cu lățimea de 16-40 m și lungimea de 25-60 m. Practic, toți cei care joacă, împreună cu prietenii, fotbal în județul Iași sunt încadrați la minifotbal și trebuie să se licențieze la FRM sau la AJM, asociația condusă de Cojocaru.
Explicația lui Mops: „Federația mi-a cerut să îi previn”
„Nu se opune Dan Cojocaru meciurilor de fotbal de amatori, mai ales că minifotbalul în general se adresează amatorilor. În România există o Federație Română de Minifotbal, în Iași a fost înființată o Asociație Județeană de Minifotbal care deține în numele FRM niște drepturi pe ce înseamnă minifotbal în Iași. Acel campionat apărut nu este unul de amatori în opinia noastră, pentru că este unul regulat, cu clasament, echipe participante și așa mai departe. Ca asociație județeană, am primit de la FRM notificare să le spun să-și ia licență, așa cum este normal. Motivul: joacă minifotbal, sunt regulamentele de minifotbal, statutul FRM prevede necesitatea licențierii dacă joci sau folosești regulamentul sau elemente din regulament. Ne-am făcut datoria să-i anunțăm”, a precizat Dan Cojocaru – Mops.
Exces: a interzis arbitrilor din Comisia Județeană să participe la alte competiții
După notificări, Cojocaru a trecut la represalii: două echipe din Liga Speranței (Lisnic și Celtic) s-au trezit cu meciurile suspendate pentru că fotbaliștii s-au dus să joace în Liga 5 Pus1.

Pasaj din ultimatumul trimis oficial de Mops celor care joacă fotbal la Șorogari: încălcarea regulamentului reprezintă infracțiune „de exercitare fără drept a unei activități pentru care legea cere autorizație”
Într-un comunicat al AJM Iași de pe 12 martie, Cojocaru și-a pierdut cumpătul: „Noi nu interzicem nimănui să participe la alte competiții de orice caracter, doar că ne asumăm responsabilitatea de a alege și de a primi în competițiile care sunt sub egida FRM sau AJM, de a primi anumiți jucători, pe care îi considerăm eligibili sau care nu participă în alte competiții care sunt paralele și care nu au licență de la aceste entități”, se arată în comunicatul trimis și semnat de Dan Cojocaru în calitate de președinte al AJM. Nu interzice dar totuși interzice.
El a mai scris în mesajele transmise oficial: „În concluzie, cine merge acolo, poate să meargă liniștit, să-i dea Dumnezeu sănătate, e alegerea fiecăruia, dar aici, la noi, nu mai poate să vină nici ca Spectator, nici măcar ca Oficial, nici măcar ca Jucător, știu eu, nici măcar ca altă Entitate”.
În discuția cu REPORTER DE IAȘI, Mops a negat că ar fi interzis jucătorilor din 5Plus1 să vină la terenurile sale ca spectator. „Nu s-a limitat la aceste hârtii. A presat la Comisia Județeană a Arbitrilor Iași să le interzică să conducă meciurile noastre. Ceea ce s-a și întâmplat”, spune Sergiu Bargan. În mod normal, echipele plăteau și baremurile pentru arbitraj.
„Prin aceste adrese domnul Cojocaru ne spune că el este minifotbalul. Cine vrea să joace trebuie să i se supună”, a mai precizat Ioan Tărâță.

Mops este și vicepreședinte la Poli Iași
A încercat să interzică și Divizia de Ciurea
Dan Cojocaru nu este la prima serie de amenințări prin care încearcă să-și elimine potențiala concurență. În urmă cu un an, Primăria Ciurea a organizat un campionat de fotbal destinat locuitorilor comunei. În competiție erau echipe din comună, condiția fiind ca cei care joacă să aibă buletin de Ciurea. Fiecărei echipe i se permiteau totuși doi jucători cu buletin din altă localitate. Când a auzit despre nou campionat denumit Divizia de Ciurea, Cojocaru a notificat Primăria.
„Au fost ceva discuții cu această divizie, în sensul că domnul Cojocaru nu le-ar permite să joace. A fost o șicană a acestuia la care am răspuns atunci că e terenul meu, oamenii mei, condițiile mele. Noi plătim local arbitri, avem 10 echipe acum, după ce două s-au restras, avem promovare, avem asistență medicală asigurată, avem arbitri delegați de la Asociația Județeană de Fotbal, totul din fondurile noastre. Nu trebuie să plătesc nimic altcuiva dacă organizez eu un campionat de fotbal, așa că am ignorat adresele”, a precizat Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Mops însuși este în incompatibilitate: a participat la ședința Federației Române de Minifotbal, în martie 2025, și este în același timp vicepreședinte la clubul ieșean de fotbal, activând practic în două ligi
Mops nu vrea să piardă clienții de la propriile terenuri
Interesele lui Dan Cojocaru sunt financiare: echipele participante în ligile lui plătesc câte 1.300 de lei pentru 4 meciuri (325 de lei/meci). Banii sunt pentru terenuri și baremul de arbitraj, jucătorii nu primesc nimic în afară de dreptul de a juca.
„Nu aveam apă, nu aveam mingi, nu aveam condiții decente, de anul 2025. Avantajul adus lui Mops de acest campionat este că îi asigură două terenuri full ocupate la ore moarte, pentru că nimeni nu închiriază terenurile sâmbăta, în intervalul 8-14. În cazul noii ligi, jucătorii strâng câte 1.000 de lei pentru 4 meciuri și au totul inclus – teren, mingi, baxuri de apă. Repet, suntem un grup de oameni, de prieteni care participă într-un campionat care are un clasament neoficial. Nu contează pentru nimic altceva, nu mergem nicăieri, nu promovăm, nu retrogradăm. Ne vedem marțea și miercurea să jucăm fobtal și să bem o bere, ținând în același timp o evidență a scorului și un clasament”, a mai spus Sergiu Bargan.
„Strângem acești bani prin intermediul unui SRL pe care facem apoi plățile către Primăria Aroneanu. Este totul la nivel de amatori, este totul amical, pur și simplu am găsit o formă să ne adunăm și să jucăm acolo. Domnul Cojocaru vrea licențierea unui grup de prieteni care joacă fotbal pe banii lor, pe alt teren decât cele de la Magic”, a precizat organizatorul Ioan Tărâță.
Sunt aduse critici asupra calității terenurilor deținute de Mops
Mops e incompatibil dar reproșează altora conflictul de interese
Proprietarul unei entități sportive din Buzău a precizat că adresele trimise de Dan Cojocaru nu respectă legislația în vigoare: „Orice ONG sau asociație sportivă care are cuprins în statut și actul constitutiv activități sportive poate organiza orice activitate sau eveniment sportiv de masă. Ceea ce este și această competiție. Acest lucrul îl poate face inclusiv fără Certificat de Identitate Sportivă, asta este concluzia pe scurt”.
În tot scandalul stârnit în jurul celor două ligi de minifotbal a apărut acum și o controversă serioasă, care are implicații legale împotriva inițiatorului notificărilor, Dan Cojocaru Mops. Acesta a semnat toate documentele în calitate de președinte al Asociației Județene de Minifotbal, hârtiile sunt trimise de pe adresa de mail mopsmagic@yahoo.com, numărul de telefon din texte este al său. Este trecută data de 5 martie 2025 pentru notificări și de 12 martie 2025 pentru un comunicat.
Dar, așa cum el însuși spune, este autosuspendat din funcția de președinte al AJM. În anul 2021 a fost ales vicepreședinte al Politehnicii Iași, prezența în forul de conducere al altei entități sportive fiind incompatibilă. Conflictul a fost enunțat chiar de către Cojocaru, care în timpul discuției cu REPORTER DE IAȘI a precizat că este autosuspendat din funcția de la AJM pentru că deține funcția de la Politehnica Iași.
„E un campionat paralel, sunt folosiți aceeași jucători în două campionate. E ca și cum am avea două ligi naționale, în care la echipe cu nume schimbate joacă aceeași jucători. Au făcut petiție să fiu demis din funcția de președinte al AJM, din care oricum sunt suspendat. În nume propriu nu împiedic pe nimeni să joace, să-și facă campionat. Mi-am făcut datoria să-i notific, FRM a muncit la regulamente 20 de ani, ei le-au luat de-a gata”, a mai precizat Dan Cojocaru.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
2 comentarii
Cu puțin timp în urmă, IPS Cardinal Farrell a anunțat cu tristețe moartea Papei Francisc, cu aceste cuvinte: „Dragi frați și surori, trebuie să anunț cu profundă tristețe moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. La 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Părintelui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și dragoste universală, mai ales în favoarea celor mai săraci și mai marginalizați. Cu o imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat ucenic al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii infinite de milă a Dumnezeului Unic și Treinic.”
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole
In Christosu’ mamei lui de cocalar inlocuitor!
Până la urmă, problema e că Mops nu-i mai primește în campionatele lui pe cei care joacă în alte competiții, iar ăstora nu le convine. Eu așa am dedus !
În rest, e o campanie mizerabilă de denigrare a unor oameni care timp de 20 de ani au ținut la un nivel ridicat sportul ieșean. Bineînțeles, cu scopul de a realiza un profit material din asta… Că nimeni nu investește în ceva și nu se ridică dimineața din pat ca să facă muncă în folosul comunității. Iar faptul că mulți sunt sătui de Mops, este o reacție firească până la urmă, că nu poți mulțumi pe toată lumea permanent. Asta nu justifică, însă, modul în care așa-zișii revoluționari procedează în campaniile de pe rețelele sociale și în mass-media locală. Să joace liniștiți la 5plus1 și să-i lase în pace pe cei de la AJM Iași!
NB. Ca să elimine deficitul de arbitri, le sugerez să procedeze ca în Israel, unde echipele se înțeleg singure în aplicarea regulilor jocului. Exact ca în fotbalul din curtea școlii !!!