
Cea mai mare șpagă în natură din România: apartamentele către politicieni
Efectul Nordis ar trebui să fie că marile proiecte rezidențiale se vor construi mult mai lent. Pentru că oamenii nu vor mai plăti avansuri, din lipsă de încredere. Dar oamenii vor uita și vor relua obiceiul, ca să prindă „promoția”.
Varianta civilizată ar fi contul escrow, în care verși avansul și dezvoltatorul n-are voie să-l utilizeze decât pentru derularea investiției. Dar partidele din România amână o legiferare extrem de simplă și de urgentă, care influențează economic tot anul 2025. O puteau face din toamnă, o pot face acum, într-o săptămână, dar sunt cu mintea doar la alegeri și la propriile interese, ca niște bande care au împresurat trenul cu bani și vor să-l prade. Restul problemelor nu contează.
Finanțarea bancară va fi mai scumpă, așa că românii ar putea pierde șansa proiectelor rezidențiale la scară mare, cele mai sustenabile forme de dezvoltare urbană. Marile cartiere noi vor dispărea, pentru că nu vor putea fi susținute financiar până la edificare. Efectul Nordis asupra economiei e mai puternic decât pare la prima vedere. Vor prolifera blocurile-plombă, cutiile de chibrituri fără spații verzi, fără locuri de joacă și care vor sufoca orașele. România se va întoarce la parcele mici, la ghetouri îngrămădite, și va abandona o lungă perioadă proiectele integrate, dezvoltate pe orizontală, cu infrastructură proprie, cu eficientă energetică și cu preocupare pentru mediu.
Escrocii care au creat această mare breșă de încredere au penetrat la vârful statului. E strigător la cer. Nu sunt niște mafioți obscuri dintr-o margine de țară, ci prietenii de distracție ai premierului României. Toți construiau până acum pe banii proștilor, vorbind dur dar realist. Ei veneau cu terenul, iar românii le dădeau câte 70.000 de euro ca să construiască. Apoi, marii dezvoltatori le dădeau banii înapoi și spuneau că prețul real e acum de 200.000 de euro. Și astfel se foloseau de banii tăi dar măcar terminau până la urmă ceva, revindeau mai scump și se îmbogățeau dar un bloc tot rămânea în urmă.
Nordis a inventat Schema Ponzi în care iei avansuri, mărești prețul și dai banii înapoi și nu mai construiești niciodată nimic. În această junglă în care se află românii, în care dezvoltatori organizați efectiv ca interlopii îi jupoaie, statul nu intervine absolut deloc. Politicienii sunt primii beneficiari ai mafiei imobiliare finanțate din avansuri, și nu din capital propriu sau de sistemul bancar. Politicienii primesc apartamentele lor în toate proiectele imobiliare. Sunt arvunite din capul locului, șpagă la fiecare proiect început.
Cea mai mare dezvăluire din România sunt miile de apartamente date șpagă clasei politice. Sunt primari care au zeci, sute de apartamente. Parlamentari, membri ai Guvernului, toți își iau tainul. Și-atunci românii sunt un simplu compost în această junglă. Nordisul e o chestiune de siguranță națională, pentru că această mafie acaparează Justiția, Serviciile, Instituția Notarului, Inspectoratul în Construcții, toți au apartamentele lor rezervate de la început. Cea mai mare șpagă în natură din România este apartamentul pus deoparte pe alt nume.
Iar șpăgile sunt un procent absolut dezirabil, pentru că dezvoltatorii îl dau tot din avansurile românilor. Șpaga n-o suportă așa-zisul investitor, ci viitorii cumpărători, din banii lor. În concluzie, mecanismul trebuie păstrat. Îl vedeți pe Ciolacu să introducă regula escrow în imobiliare? El, care e păpușat de niște rechini cu puteri absolute în cleptocrația securistă și care au de primit în continuare șpăgile din imobiliare?
În România nu se va construi decât cu banii clienților. Iar românii vor fi carne de tun. Actuală clasă politică nu vede mai departe de curbura propriei burți aplecate peste curea.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Investitorii de pe Wall Street, cea mai mare piață de capital din lume, spun că s-au săturat de haosul creat de Trump, în timp ce cotațiile companiilor americane se prăbușesc, iar un fost șef al Trezoreriei afirmă că SUA ar putea intra în recesiune.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole