
De ce nu facem măcar o piață nouă în Iași? Orașul în care nu se mai întâmplă nimic
Să anunți niște proiecte cu surle și trâmbițe, să le prezinți cu imagini ca și cum ar fi reale, să dai termene precise și apoi să le îngropi ca și cum n-ar fi existat niciodată, să le uiți definitiv, să nu le finanțezi și să nu le mai pomenești vreodată, este în fond o bătaie de joc la adresa oamenilor. Este o formă abjectă de a-ți bate joc de oameni.
Mi-am amintit de Piața de la Podu de Piatră pe care, cu ani în urmă, Mihai Chirica o desenase cu o parcare subterană, cu spații verzi și copaci plantați, cu o copertină elegantă peste tarabele comercianților. N-a făcut-o niciodată. La un moment dat trecuse la niște demolări în zonă pentru viitoarea piață.
Acel spațiu e sinistru. Abandonat, invadat de gunoaie, un loc cenușiu între două cartiere, în care nu zăbovește nimeni. E o insulă moartă a unui oraș care se târâie efectiv spre mijlocul secolului XXI, ronțăindu-și condiția meschină în surdină.
Am ajuns să nu mai avem niciun leu din fonduri UE în afară de alocația directă de 120 milioane de euro, garantată pentru centrul regional Nord-Est. Pentru acești bani, Mihai Chirica n-a făcut nimic. El nici nu există. Banii i-a luat orașul prin simplul său statut și prin istoria moștenită.
Dar și acești bani sunt prost cheltuiți. Noi n-am avut niciun cuvânt de spus. Chirica e simplu spectator, un balast pentru acest oraș. Vreo 40% din sumă intră la tramvaie și autobuze electrice, dar restul se duc pe digitalizare, niște anvelopări, proiecte ecologice și banii se termină.
Prioritățile Iașului erau altele. Ne trebuia infrastructură între suburbii și Centru. Ne trebuiau drumuri alternative și câteva pasaje. Ne trebuiau extinderi de rețea de transport, o Centură. Nu am primit nimic.
Iașul asistă practic degeaba la toată agitația pro-europeană, pentru că noi, prin Chirica și Alexe, practic nu mai avem niciun beneficiu. Cei doi nu mai aduc niciun ban de la București, n-au nicio funcție utilă pentru acest oraș. Nu ne folosesc la nimic. Își hrănesc propriile camarile și se îmbogățesc atât cât se mai poate. Fără limită. Noi ca oraș și ca județ, degeaba mai suntem în UE. Fac alții proiecte, prin Ardeal, prin Oltenia, noi doar asistăm ca spectatori.
Nu există nicio perspectivă. Nu începe nimic la Iași. Trec anii și așteptăm degeaba. Am plecat de la amărâta piață de la Podu de Piatră și mi-am adus aminte de tăcerea absolută care se lasă peste Iași în fiecare weekend. Orașul în care nu se întâmplă nimic, în afară de cumpărături și un fast-food la Palas.
Pentru că noi n-am început niciun proiect în ultimii 10 ani. Nu facem nimic să schimbăm povestea. Am văzut în octombrie piața de Ziua Recoltei de la Agronomie. O emulație incredibilă. Mii de mașini care nu mai aveau loc în parcări. În acel weekend s-au raportat circa 20.000 de vizitatori. Spațiul de la capătul Copoului e aerisit, foarte verde, un loc minunat.
Au venit producători din tot județul. Încă mai era loc. Acolo poți adaugă outlet-uri, suveniruri, mâncare tradițională. Aduci produse naturiste, prăjitorii de cafea și ceaiuri naturale. O piață de weekend la Iași ar crea o atracție pentru județele din jur. E un singur eveniment pe an, dar am putea îndrăzni să organizăm acel târg pentru familie măcar o dată pe lună. Vânzările ar fi mari. Oamenii ar putea căuta și antichități, și mobilier de grădină și alte nimicuri.
Dacă merge o dată pe lună și lumea se obișnuiește cu locul, îl faci de două ori pe lună. Apoi săptămânal. Ulterior, te poți gândi să faci în sezonul cald, din aprilie până în octombrie un Night Market, așa cum au foarte multe orașe din lume. Vara, când e cald, oamenii ies din case pe înserat și pot merge într-un loc în care găsesc de toate: mâncare, băutură, mici cumpărături, aer proaspăt, haine ieftine.
Un Night Market de vară la Iași ar crește atractivitatea acestui oraș. Ar arăta că e viu, că mai există o șansă. E un exemplu mărunt, dar noi nu înțelegem că nu suntem în stare să începem absolut nimic. Chirica, Alexe și toți atârnătorii din PSD și USR nu au nicio trăire pentru acest oraș, nu le pasă de viitorul său, de un proiect general. Sunt fericiți dacă o duc ei bine.
O să spuneți că un privat ar trebui să facă acel târg la Agronomie și să-l transforme într-o afacere mare. Dar e complicat pentru un investitor local să suporte închirierea spațiilor, investițiile, marketingul, salariile tuturor stewarzilor, pentru că afacerea aceasta se urnește greu și va fi nevoie de 2-3 ani că să devină un loc comun, o atracție consacrată. E foarte greu ca cineva să suporte tot acest cost.
Dar Primăria și CJ au niște morți care stau prin birouri și nu fac nimic pentru salariile de 3.000 de euro/lună. Nu sunt în stare să dea Iașului niciun proiect nou. Vom fi abia al 25-lea oraș din țară care va avea o Sala Polivalentă. Ei nu aduc plusvaloare. Nu lasă nimic în urmă. Călăresc istoria acestui oraș. Se împăunează cu un titlu pentru care n-au făcut nimic.
Vom muri în aceste weekend-uri șterse, citind aceleași cifre dezolante, intoxicându-ne pe străzi fără aer, sufocați în cartiere-dormitor cu apartamente minuscule, târându-ne în propria mediocritate și capitulând în fața istoriei. Noi nu suntem în stare de nimic.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
2 comentarii
Cauzele celor două decese de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași nu sunt clare și există indicii ale unor afecțiuni preexistente, cel puțin în cazul unuia dintre tinerii medici. Cazurile i-au făcut însă pe mulți medici cunoscuți din Iași și nu numai să tragă semnale de alarmă asupra burnout-ului, o mare problemă cu care se confruntă breasla.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole
Felicitari Gabriel pentru articol. Foarte bun si pertinet, in acelasi timp te face sa-ti pui mari intrebari cu privire la viata din orasul asta si asta e perspectiva unui om tanar (>30 de ani), care a mai iesit din Romania si din Iasi si a vazut ca se poate si altfel. Si te intristeaza, dar continui sa triesti cu speranta ca la un moment dat, va fi mai bine sau va fi altfel. Nu va fi.
S-a construit haotic, fără nicio perspectivă, s-a demolat „bruma” de industrie care, cu puțin efort, se putea resuscita. Foarte probabil ca lumea să migreze spre vest sau capitală. IT -ul se prăbușește, vor rămâne sute sau chiar mii de locuințe goale. Turismul e făcut doar pe bd. Ștefan cel Mare, restul istoriei e ruină! Paranoia unui singur om…