fbpx
 
Retrogradul și coruptul nu poate face un salt în viitor. Iașul paralizat

Retrogradul și coruptul nu poate face un salt în viitor. Iașul paralizat


Este într-adevăr o victorie frumoasă reabilitarea a 2,48 km de linii de tramvai în 10 ani! Linia Dancu nici măcar n-ajunge în Dancu. Mai durează.

Am schimbat nişte linii vechi cu nişte linii noi, fantastic! 2,48 km înseamnă 0.0001% din suprafaţa de carosabil a Iaşului. Din 2012 vorbim de această linie. Vreo 5 ani nici n-au mai mers tramvaiele. Nu s-a câştigat nimic, doar s-a înlocuit.

Pentru dezvoltarea periurbană a reţelelor de transport nu s-a făcut niciun pas. Nimic. Mai durează 20 de ani să avem linii în suburbii. Mihai Chirica va avea 70 de ani şi va fi votat tot de 10% din populaţie ca şi acum.

În primul val din PNRR, primarul n-a vrut să ia tramvaie. Se aşteaptă valul 2. Încă 18 tramvaie peste 4 ani. Foarte lent! Ieşenii mor din cauze naturale până se modernizează transportul, nu mai apucă nimeni, dar Mihai Chirica va fi tot primar. Pentru el nu contează trecerea timpului.

La ce blocaj am văzut joi între orele 16 şi 18 în Iaşi, situaţia e de urgenţă maximă. Ar trebui să mişcăm acum toate licitaţiile, să facem credite, să angajăm acum lucrările. În 2 ani ar trebui să avem o stradă pe două benzi la Lunca Cetăţuii şi o linie de tramvai. În 3 ani ar trebui să avem inelul Tomești-Holboca terminat. Nu peste 20 de ani.

Dacă nu luăm acum 50 de tramvaie de 30-40 m, cu livrare în 18 luni, n-o să iasă nimeni din maşinile personale. Urgenţa e acum. Cine nu face asta, nu merită să stea în funcţie şi să se îmbogăţească, făcând doar poze cu panseluţe.

Axele dedicate trebuie extinse, dar numai dacă ai tramvaie şi autobuze suficiente. Trebuie făcute acum, cu 100 de tramvaie noi la stradă în maxim 24 de luni. Acum sunt doar 25. Poţi transporta 400.000 de călători/zi pe linii extinse, cu 100 de tramvaie.

N-o să priceapă nimeni. Ne trebuie 400 milioane de euro ca să schimbăm oraşul pentru 50 de ani. Acum, nu mai târziu, altfel n-are sens să votăm şi să auzim tot felul de discursuri care sunt apă de ploaie. Nimic altceva nu contează dacă nu facem asta acum, în 18-24-36 de luni.

Laşi 2 ani transportul gratis, asiguri viteza şi frecvenţa după care pui taxă. După ce s-a lămurit toată lumea, iei 4 lei pe călătorie la salariaţi şi 2 lei la pensionari. Aduni 8 milioane de euro/lună din transport. Într-un an faci 100 milioane de euro încasări, nu 15 milioane, ca acum. Plăteşti credite, întreţinere, modernizări etc. Cu încasările plăteşti achiziţia a 10 tramvaie pe an. În 10 ani plăteşti pentru 100 de tramvaie.

Toată lumea va vedea diferenţa. Va simţi eficiența, confortul. Ce ni se oferă acum e o minciună colosală, un faliment administrativ. Un colaps instaurat. Mihai Chirica şi Costel Alexe trebuie să dispară. Partidele fac prea puţin. Sunt nesimţiţi, proști, delăsători. Nici pesediștii n-au oameni  de secol XXI. Au rămas cu toţii în anii '90. Sunt cu mintea la mica ciupeala, un oscior, o măduvioară, n-au o imagine vizionară, de ansamblu. E plin de habarnişti şi la useriști, dar sunt un pic mai reformişti, ar fura şi ei, dar sunt hămesiţi să vină la Putere, să schimbe lucruri.

N-o să ajungem nicăieri cu managementul lui Mihai Chirica, coruptul şi retrogradul. Nu mişcă nimic, nu-i în stare să facă un metru de investiţie nouă. Mai mult decât să mute şcoala cu 30 de minute nu e în stare. Managementul lui Chirica este să-ţi dea o autorizaţie de casă în 7 ani. Atât poate Făţărnicia Sa. Nu-l interesează Iaşul, doar averea şi să-şi gâdile ego-ul lui enorm. Lăsaţi-l încă 10 mandate şi spălaţi-vă pe cap cu el.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29